یسنا: تفاوت میان نسخه‌ها

از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد
محتوای حذف‌شده محتوای افزوده‌شده
Rezabot (بحث | مشارکت‌ها)
خط ۲۸: خط ۲۸:
[[رده:اوستا]]
[[رده:اوستا]]
[[رده:دین زرتشتی]]
[[رده:دین زرتشتی]]
[[رده:نام‌های ایرانی زنان]]
[[رده:نام‌های زنان ایران]]
[[رده:نسک‌های اوستا]]
[[رده:نسک‌های اوستا]]

نسخهٔ ‏۴ اوت ۲۰۱۵، ساعت ۱۰:۴۴

یَسنَه یا یسن (در اوستا به معنیِ نیایش) به دو معنی به کار می‌رود: یسنه به معنی یک مراسم مذهبی بسیار مهم در مزدیسنا، یا یکی از نسک‌های (نسک به معنی فصلی از کتاب) اوستا است که در این مراسم مذهبی خوانده می‌شود.

نام

این نام از ریشهٔ ایرانی "یز"(yaz)، و در زبانِ اوستا به معنی پرستش و ارزانی کردن قربانی است.[نیازمند منبع] واژهٔ "یشتن" (Yashtan)در زبان پهلوی و جشن در فارسی (گرفته شده از یسن) نیز از همین ریشه است.

نسک

یَسنَه یا یسنا نام مهم‌ترین نسک اوستای کنونی است که ۷۲ هات (فصل) دارد و گاهان پنجگانه زرتشت (گاتاها) نیز جزو همین ۷۲ هات بشمار می‌آید. در این نوشته‌ها یزدان‌ها به مراسم فرا خوانده می‌شوند و دستور ال‌عمل مراسم داده می‌شود. مانند بقیه نسک‌های اوستا یسنا نیز به صورت سرود نوشته شده است.

مراسم مذهبی

این مراسم با سرپرستی موبد انجام می‌شود. از نوشیدنی مقدس پراهم (parāhōm) که با استفاده از گیاه هوم (hōm) آماده شده به عنوان قربانی استفاده می‌شود.[نیازمند منبع] مراسم شامل خواندن بخش‌هایی از سرودهای نسک یسنا و ارائه کردن نوشیدنی هوم به عنوان قربانی است.[نیازمند منبع]

منابع

  • اوستا: کهن‌ترین سرودهای ایرانیان، به کوشش گزارش و پژوهش جلیل دوستخواه.، تهران: مروارید، ۱۳۷۷ پارامتر |چاپ= اضافه است (کمک)
  • ایرانیکا[۱]

پیوند به بیرون