صفحهٔ اصلی
ظاهر
پینک فلوید گروه موسیقی راک انگلیسی است که در سال ۱۹۶۵ در لندن بنیان نهاده شد. این گروه با اشعار معناگرا و استفاده از تجربیات صوتی و خلق اجراهای زنده، به موفقیت بینالمللی دست یافت و به یکی از گروههای پیشرو در ژانر پراگرسیو راک تبدیل شد. برخی از پینک فلوید بهعنوان بزرگترین گروه پراگرسیو راک در تمامی دورهها یاده کردهاند. پینک فلوید در سال ۱۹۶۵ توسط دانشجویان سابق، سید برت، نیک میسن، راجر واترز و ریچارد رایت، تشکیل شد. آنها در اواخر دهه ۶۰ میلادی و تحت رهبری سید برت دو تکآهنگ موفق منتشر کردند. سپس نخستین آلبوم خود تحت عنوان نیزن بر دروازههای سپیدهدم را عرضه کردند که اثری موفقیتآمیز بود و باعث شهرت آنها شد. دیوید گیلمور در دسامبر ۱۹۶۸ به عنوان پنجمین عضو به گروه پیوست و به تدریج جایگزین سید برت شد که به دلیل مصرف بیش از حد مادهٔ توهمزایِ الاسدی، سلامتی روانی خود را از دست داده بود. پس از جدایی برت از پینک فلوید، راجر واترز تبدیل به شاعر اصلی ترانههای گروه شد و جایگاه خود را بیش از پیش تثبیت کرد. در این زمان بود که پینک فلوید با آلبومهایی مفهومی همچون نیمهٔ تاریک ماه (۱۹۷۳)، کاش اینجا بودی (۱۹۷۵)، جانوران (۱۹۷۷)، دیوار (۱۹۷۹) و برش نهایی (۱۹۸۳) به شهرت جهانی دست پیدا کرد. ریچارد رایت در سال ۱۹۷۹، به علت مشکلات شخصی با واترز، گروه را ترک گفت. واترز نیز خود در سال ۱۹۸۵، پینک فلوید را ترک کرد تا گیلمور تبدیل به رهبر پینک فلوید شود. وی پس از جدا شدنِ واترز از گروه، به همراه نیک میسن به بقای پینک فلوید اصرار ورزید که موجب تخاصم بین اعضای باقیمانده گروه و واترز شد. در نهایت، واترز با اکراه به ادامه کار پینک فلوید بدون حضور او رضایت داد و پس از آن پینک فلوید بدون همراهی واترز و به رهبری دیوید گیلمور دو آلبوم لغزش آنی در عقل (۱۹۸۷) و ناقوس جدایی (۱۹۹۴) را منتشر کرد. در ژوئیه ۲۰۰۵، پس از نزدیک به دو دهه، اعضای گروه (گیلمور، واترز، رایت و میسن) برای اجرایی خیرخواهانه در لایو ۸، گرد هم آمدند.

- …وابستگان محمدعلیشاه قاجار در عکاسخانهٔ آنتوان سوریوگین، عکاس روس در ایرانِ عصر قاجار و پهلوی، بمب گذاشتند و حدود ۵ هزار نگاتیو شیشهای او نابود شد؟ (در تصویر)
- … در شاهنامه فردوسی آمده است که کیکاووس، پادشاه اساطیری ایران، چهار پرنده به دور تخت خویش بست تا بتواند پرواز کند؟
- … قلم وزیرمتن که پیامرسان تلگرام نیز از آن استفاده می کند و در سال ۲۰۲۲ به قلمهای گوگل افزوده شد توسط صابر راستیکردار طراحی شده است؟
- … تیمورتاش چوپانی به کمک پدرش به امارت آناتولی رسید، ولی شورش به پا کرده و ادعا نمود مهدی و صاحب الزمان است؛ با این حال پس از سرکوب شورش، در امارتش ابقا شد؟
- … درآمد اصلی آدولف هیتلر تنها از فروش کتاب نبرد من بود و او تمام حقوقش از حکومت را به صندوق حمایت از کارگران آسیبدیده اهدا میکرد؟
- … در سدههای ۱۸ تا ۱۹ میلادی به منطقه امارات متحده عربی و شمال عمان ساحل دزدان گفته میشد که پس از پیروزی ارتش راج بریتانیا بر دزدان دریایی و امضای قرارداد صلح، نام این منطقه به ساحل آشتی تغییر یافت؟
ویکیپدیا دانشنامهای اینترنتی با بیش از ۳۲۹ زبان با محتوای آزاد است که با همکاری افراد داوطلب نوشته میشود و هر کس که به اینترنت دسترسی داشته باشد میتواند مقالههای آن را ویرایش کند. هدف ویکیپدیا آفرینش و انتشار جهانی یک دانشنامهٔ آزاد به تمامی زبانهای زندهٔ دنیاست. با رشد روزافزون این دانشنامه گردانندگان آن در بنیاد ویکیمدیا چندین پروژهٔ مشابه دیگر همچون ویکیواژه، ویکیکتاب، ویکیگفتاورد، ویکیخبر، ویکیدانشگاه، ویکیسفر، ویکیداده و ویکیگونه را پدیدآوردند.
ویکیپدیای فارسی دو سال پس از شروع پروژهٔ ویکیپدیای انگلیسی، در ۲۸ آذر ۱۳۸۲ (۱۹ دسامبر ۲۰۰۳) فعالیت خود را آغاز کرد و اکنون در ردهٔ نوزدهم ویکیپدیاها قرار دارد و بزرگترین دانشنامهٔ فارسی محسوب میشود. ویکیپدیای فارسی هم اکنون (۲۸ خرداد ۱۴۰۴ خورشیدی) ۱٬۰۴۳٬۸۳۴ نوشتار دارد.
- اسرائیل در مجموعهای از حملات هوایی (خسارات در تصویر) پایگاههای هستهای و برخی شخصیتهای نظامی و هستهای ایران را هدف قرار داد.
- لی جه میونگ به عنوان رئیسجمهور کره جنوبی انتخاب شد.
- کارول ناوروتسکی به عنوان رئیسجمهور لهستان انتخاب شد.
- در فینال لیگ قهرمانان اروپا، پاری سن-ژرمن برای نخستینبار در تاریخ این باشگاه، با برد ۵–۰ مقابل اینتر میلان، قهرمان اروپا شد.
- نگوگی وا تیونگو نویسنده و فعال کنیایی در ۸۷ سالگی درگذشت.
امروز: چهارشنبه، ۱۸ ژوئن ۲۰۲۵ میلادی برابر ۲۸ خرداد ۱۴۰۴ هجری خورشیدی و ۲۱ ذیالحجّه ۱۴۴۶ هجری قمری (UTC)

- رویدادها
- ۶۱۸ - کائوتسو، امپراتوری تانگ در کشور چین را بنیان نهاد.
- ۱۸۱۵ – در جریان جنگ واترلو، ناپلئون بناپارت در برابر صدها هزار نیروی بریتانیا، پروس، روسیه و اتریش شکست خورد و به جزیرهٔ سنت هلن تبعید شد.
- ۱۸۵۸ – چارلز داروین (در تصویر)، پس از دریافت دستنویس آلفرد راسل والاس در تأیید نظریهاش، اقدام به انتشار نظریه فرگشت کرد.
- ۱۹۴۰ – در جریان جنگ جهانی دوم، شارل دوگل فرماندهٔ نیروهای فرانسه آزاد با آغاز اشغال فرانسه توسط آلمان نازی، در سخنرانیای رادیویی که به درخواست ۱۸ ژوئن مشهور شد، از تمامی فرانسویان خواست تا با مبارزه در برابر اشغالگران، مقاومت کنند.
- ۱۹۵۳ – در مصر جمهوری اعلام و ملک فاروق، آخرین پادشاه دودمان خدیوی، خلع شد.
- زادروزها
- ۱۸۴۵ - زادروز چارلز لاورن زیستشناس فرانسوی، برندهٔ جایزه نوبل فیزیولوژی و پزشکی در سال ۱۹۰۷
- ۱۹۲۹ - زادروز یورگن هابرماس فیلسوف آلمانی
- ۱۹۴۲ - زادروز راجر ایبرت خبرنگار، منتقد فیلم و فیلمنامهنویس اهل آمریکا
- ۱۹۴۲ - زادروز پل مککارتنی خواننده و آهنگساز موسیقی راک انگلیسی، عضو گروه بیتلز
- ۱۹۴۶ - زادروز فابیو کاپلو بازیکن پیشین تیم ملی ایتالیا و مربی کنونی تیم ملی انگلیس
- ۱۹۴۹ - زادروز لخ کاچینسکی سیاستمدار لهستانی، رئیسجمهور این کشور از دسامبر سال ۲۰۰۵ تا ۱۰ آوریل ۲۰۱۰
- درگذشتها
- ۱۹۲۸ - درگذشت روئال آمونسن جستجوگر نروژی دو قطب شمال و جنوب
- ۱۹۳۶ - درگذشت ماکسیم گورکی نویسنده روس، از بنیانگذاران سبک رئالیسم سوسیالیستی
- ۱۹۷۱ - درگذشت پل کارر شیمیدان سوئیسی، برندهٔ جایزه نوبل شیمی سال ۱۹۳۷
- ۱۹۷۴ - درگذشت گئورگی ژوکوف فرماندهٔ نظامی و سیاستمدار اتحادشوروی
- ۲۰۱۰ - درگذشت ژوزه ساراماگو نویسنده پرتغالی، برندهٔ جایزه نوبل ادبیات سال ۱۹۹۸ میلادی