نبات

از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد
نبات
Nartich12.jpg
گونهشیرینی
خاستگاه ایران
مدت پخت 720 ساعت
مواد اصلیشکر، آب
مواد معمولزعفران، گیاهان معطر
انواعساده، زعفرانی، نبات‌مایع، شاخه نبات، مخلوط، پرده‌نبات، فله‌ای
خوراکی‌های مشابهپولکی، آب‌نبات

نبات نوعی قند است که از نیشکر به‌دست می‌آید.[۱] نبات، نسل قدیم آبنبات‌های امروزی است. یکی از پرمصرف‌ترین انواع نبات، نبات چوبی و نبات شاخه است. اغلب از شاخه نبات برای تزیین سفره‌های عقد و هفت سین و از نبات چوب دار برای شیرین کردن چای و نوشیدنی‌های گیاهی استفاده می‌شود.

ساختار[ویرایش]

ماده اولیه در شکر، قند و نبات یکسان است ولی کریستال‌هایی که در نبات ایجاد می‌شود از نظر وضعیت فیزیکی و نوع کریستال‌های‌شان با قند و شکر متفاوت است. به همین دلیل خاصیت قند و شکر با خاصیت نبات متفاوت است و نبات طبیعت گرم‌تری نسبت به قند و شکر دارد. از این رو نبات در مشکل‌هایی مانند دل درد، نفخ و… استفاده می‌شود. از نظر تجربی هم ثابت شده که مصرف نبات در بهبود این علایم واقعاً مؤثر است و حالت تلقینی ندارد.

نبات؛ سوغات شهرکرد[ویرایش]

با بهره‌برداری از بزرگ‌ترین کارخانه پولکی و نبات کشور در شهرکرد، سالانه ۸۰۰ تن به تولید پولکی و نبات این استان افزوده شد. هم‌اکنون سالانه ۸ هزار و ۸۰۰ تن پولکی و نبات در چهارمحال و بختیاری تولید می‌شود که این میزان تولید، سالانه بیش از ۲۳۰ میلیارد ریال گردش مالی دارد.

سالانه ۲ هزار و ۴۰۰ تن از محصولات پولکی و نبات چهارمحال و بختیاری به کشورهای تاجیکستان، کویت و امارات متحده عربی صادر می‌شود که این مقدار صادرات، ۴ میلیون و ۸۰۰ هزار دلار درآمد ارزی برای استان دارد.

برای ساخت بزرگ‌ترین کارگاه تولید پولکی و نبات غرب کشور با هزار و ۲۰۰ متر مربع زیربنا، ۸ میلیارد ریال از محل بخش خصوصی سرمایه‌گذاری شده‌است. حذف استفاده از شعله مستقیم و جایگزینی بخارپز از مزایای صنعتی کردن کارگاه‌های پولکی و نبات استان است. هم‌اکنون ۶۰۰نفر در دو کارگاه صنعتی و ۱۴۰ کارگاه سنتی پولکی و نبات در چهارمحال و بختیاری مشغول فعالیت‌اند و سالانه ۳هزار و ۶۰۰ تن از تولیدات پولکی و نبات استان چهارمحال و بختیاری به ۱۵ استان کشور ارسال می‌شود.[۲]

طرز تهیه[ویرایش]

برای تهیه آن ابتدا شکر را در آب جوش حل می‌کنند تا محلول فوق‌اشباع درست شود. سپس نخی در آب آویزان کرده و می‌گذراند تا خنک شود و بلور تشکیل شود. نبات، نسل قدیم آبنبات‌های امروزی است. یکی از پرمصرف‌ترین انواع نبات، نبات چوبی و نبات شاخه است. اغلب از شاخه نبات برای تزیین سفره‌های عقد و هفت سین و از نبات چوب دار برای شیرین کردن چای و نوشیدنی‌های گیاهی استفاده می‌شود.

نبات میوه ای[ویرایش]

نبات میوهای در واقع میوه یا دمنوش است که توسط نبات کاور شده‌است. این نبات‌ها به شیوه ای متفاوت از نباتهای معمول تهیه و تولید می‌شوند

نبات‌داغ[ویرایش]

نبات‌داغ یعنی نباتی را در آب داغ حل کنند یا نباتی که در آب جوشان اندازند و برای درمان نفخ و دل‌درد به بیمار خورانند.[۳] استفاده از نبات برای تسکین دردهای معده و ناحیه‌ی شکم انتخاب مناسبی است. در این مواقع معمولاً نبات را در آب حل می‌کنند و به شکل نبات داغ مصرف می‌کنند. مصرف نبات داغ از گذشته تا به امروز در میان خانواده‌های ایرانی رواج دارد[۴]

نگارخانه[ویرایش]

جستارهای وابسته[ویرایش]

منابع[ویرایش]

  1. فرهنگ معین نوشته محمد معین (مالکیت عمومی) نشر سرایش
  2. «پولکی شهرکرد».
  3. فرهنگ دهخدا
  4. «خواص نبات».