اکبر جوجه
اکبر جوجه، نام یک رستوران زنجیرهای و نیز لقب علیاکبر کلبادی بنیانگذار این رستورانها و ابداعکننده این غذاست. این نام اکنون به صورت نام یک غذای مازندرانی درآمده است.
رستوران[ویرایش]
در سال ۱۳۲۳ رستوران اکبر جوجه در جادّهٔ قدیم شهرستان گلوگاه (واقع در شرق استان مازندران) افتتاح شد. کار این رستوران به سرعت رونق گرفت و وی با همکاری برادرانش به تدریج شعبههایی در نقاط مختلف مازندران و گلستان راهاندازی کرد.
در دهه ۷۰ تعداد زیادی رستوران تحت عنوان اکبر جوجه افتتاح شد که این امر شکایت برادران کلبادی را، به عنوان صاحبان نام تجاری اکبر جوجه، به همراه داشت. امروزه رستورانهای زنجیرهای اکبر جوجه در استانهای مختلف ایران شعبه دارند و بیشترین شعبهها در استان مازندران و گلستان واقع شدهاند و همگی دارای لوگوی هماهنگ، با ذکر نام اکبر جوجه و برادران کلبادی، هستند.
رستورانهای اکبر جوجه در سال ۲۰۰۹ برنده جایزه مقام سوم نوآوری در نمایشگاه تکنوپل روسیه شدند.[نیازمند منبع]
غذا[ویرایش]
این غذا هماکنون به صورت یکی از غذاهای محلی مازندران درآمده است. ابتدا جوجههای محلی یک روز در آب و لیمو خوابانده میشود و سپس با روغن سرخ میشوند و به همراه برنج زعفرانی و مقداری رب انار شیرین سرو میشود.[۱]
شکایت[ویرایش]
در اسفند ۱۳۹۵، جمعی از رستورانداران کشور شکوائیهای را از اداره مالکیت صنعتی به دلیل انحصاری کردن یک غذای محلی (اکبر جوجه) به نام یک فرد خاص را به کمیسیون اصل ۹۰ مجلس ارائه کردند.
در بخشی از این شکوائیه آمدهاست:
غذای محلی و معروف اکبر جوجه از دهه چهل در نواحی شمال کشور و در مجالس و رستورانها به عنوان غذای محلی مانند سایر غذاها از قبیل میرزاقاسمی، جوجه ناردون، فسنجان و بسیاری دیگر از غذاهای محلی مورد طبخ قرار میگیرد. اما متأسفانه اداره مالکیت صنعتی در اقدامی غیرمرسوم و شائبه برانگیز اقدام به ثبت نام اکبر جوجه در قالب علامت کرده و مالکیت تبلیغ و توزیع این غذا را در انحصار یک شخص قرار دادهاست.
در بخش دیگری از این نامه اعتراضی با تأکید بر اینکه اداره مالکیت صنعتی با ثبت نام غذای اکبرجوجه در قالب علامت تجاری عملاً دیگر رستوران داران را از تبلیغ وطبخ این غذای محلی منع کرده و توزیع غذای فوق را منحصراً در اختیار یک شخص قرار داده عنوان شدهاست: اگر رستوران داری غذای اکبر جوجه را تبلیغ یا توزیع کند مالک این علامت قانوناً حق داشته علیه وی شکایت و کلیه تبلیغاتی که نام اکبر جوجه در آن ذکر شده را جمعآوری و امحا کند در حالیکه حق طبیعی هر رستوران داری است که غذاهای مورد عرضه را به صور مختلف تبلیغ کند که متأسفانه مالک این علامت با حق قانونی ایجاد شده برای وی، علیه رستوران دارانی که بدون اجازه اقدام به تبلیغ غذای اکبرجوجه کنند به شدت برخورد میکند. رستوران داران در پایان این نامه انحصاری کردن نام این غذای محلی را بر خلاف رویه مرسوم و اصل رقابت آزاد دانسته و از مراجع ذی صلاح خواستار رسیدگی به این معضل شدهاند.[۲]
منابع[ویرایش]
![]() |
کتاب آشپزی ویکیکتاب یک دستور آشپزی در این رابطه دارد: |