خورش قیمه

از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد

نسخه‌ای که می‌بینید نسخه‌ای قدیمی از صفحه است که توسط Q2020 (بحث | مشارکت‌ها) در تاریخ ‏۱ ژوئن ۲۰۲۱، ساعت ۰۱:۱۰ ویرایش شده است. این نسخه ممکن است تفاوت‌های عمده‌ای با نسخهٔ فعلی داشته باشد.

خورش قیمه
بدون قاب
قیمه
گونهغذا، خورش
بخشناهار، شام
خاستگاهایران
منطقهسراسر ایران
دمای سروگرم طبع غذا=سرد
مواد اصلیلپه، گوشت، پیاز، سیب زمینی، لیمو
خورشت قیمه

خورش قیمه از غذاهای آشپزی ایرانی است. این خورش در میان ایرانیان غذایی پرطرفدار است برای طبخ آن از رب گوجه فرنگی و پیاز سرخ شده، لپه، گوشت قرمز سیب زمینی به همراه لیموی خشک (لیمو عمانی) به عنوان طعم دهنده استفاده می‌شود. ادویه‌ای که معمولاً در اواخر زمان طبخ به آن اضافه می‌شود دارچین است، برای دادن عطر ویژه به آن مقداری حل و گلاب اضافه شود .

این خورش به همراه پلو سرو می‌شود.

همچنین در برخی مناسبت‌های مذهبی در کشور ایران نیز به عنوان نذری تهیه و توزیع می‌شود. بهترین نوع گوشت برای خورش قیمه گوشت مغز ران گوساله یا گوشت سردست گوسفندی است. البته نوعی که با گوشت مرغ درست می‌شود هم محبوب است. در نوع دیگر قیمه با نام قیمه بادمجان به جای سیب زمینی از بادمجان در کنار قیمه استفاده می‌شود.

تاریخچه

قدمت این خوراک به درستی مشخص نیست. بنابر فرهنگ دهخدا واژه قیمه از ترکی به معنای گوشت تکه شده ریشه گرفته‌است. شاردن که در دوره صفوی به ایران سفر کرده‌است از این خورشت نام می‌برد. همچنین نادر میرزا قاجار آن را شاهنشاه خورشت و مربوط به دوره ساسانی می‌داند.[۱][۲]

ادویه قیمه

کمی دارچین و زیره سبز و پودر گل محمدی. بعضی‌ها از ادویه پلو هم استفاده می‌کنند که سلیقه‌ای هست.

جستارهای وابسته

منابع

  1. «تاریخچه شاهنشاه خورش‌ها، خورش قیمه».
  2. «خورشت قیمه و تاریخچه آن Khoresht Gheymeh».
  • نج‍اتی، فروغ، هنر آشپزی ایرانی، ته‍ران: خش‍ایار، ۱۳۷۴.
  • علی‌اکبری، مه‍ین، هنر آشپزی به‍ارک، ته‍ران: هدیه، ۱۳۶۲.
  • دستور پخت خورش قیمه
  • گورمند

پیوند به بیرون