خلافت: تفاوت میان نسخه‌ها

از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد
محتوای حذف‌شده محتوای افزوده‌شده
Ariobarzan (بحث | مشارکت‌ها)
جز ویرایش 83.122.98.12 (بحث) به آخرین تغییری که 83.123.47.76 انجام داده بود واگردانده شد
برچسب: واگردانی
Ariobarzan (بحث | مشارکت‌ها)
به نسخهٔ 25566728 ویرایش Aefan2 برگردانده شد. (توینکل)
برچسب: خنثی‌سازی
خط ۵: خط ۵:
'''خلافت''' در معنای عام اطلاق به جانشینی دارد و جانشین (خلیفه) بعد از یک فرد، برای اداره امورجامعه یک امت باید کلیهٔ خواص مربوط به اصول حکومت راداشته باشد.
'''خلافت''' در معنای عام اطلاق به جانشینی دارد و جانشین (خلیفه) بعد از یک فرد، برای اداره امورجامعه یک امت باید کلیهٔ خواص مربوط به اصول حکومت راداشته باشد.


'''عبدالله بن ابی قحافه عثمان بن کعب تیمی قرشی''' ملقب به '''ابوبکر''' (به [[زبان عربی|عربی]]: ''أبو بکر'')، ابوبکر [[صدیق (لقب)|صدیق]] (گفته می‌شود محمد به وی این لقب را داده‌است) و ابن ابی قحافه (۱۱-۱۳ ه.ق) از نزدیک‌ترین [[صحابه]] و مشاوران [[محمد]]، پیامبر اسلام بود که پس از محمد به عنوان اولین خلیفه مسلمانان انتخاب شد. او ۶ سال بعد بعثت به پیامبر اسلام ایمان آورده بود.
'''عبدالله بن ابی قحافه عثمان بن کعب تیمی قرشی''' ملقب به '''ابوبکر''' (به [[زبان عربی|عربی]]: ''أبو بکر'')، ابوبکر [[صدیق (لقب)|صدیق]] (گفته می‌شود محمد به وی این لقب را داده‌است) و ابن ابی قحافه (۱۱-۱۳ ه.ق) از نزدیک‌ترین [[صحابه]] و مشاوران [[محمد]]، پیامبر اسلام بود که پس از محمد به عنوان اولین خلیفه مسلمانان انتخاب شد. او از اولین کسانی بود که به پیامبر اسلام ایمان آورد.


== در فرهنگ تشیع ==
== در فرهنگ تشیع ==

نسخهٔ ‏۱۱ ژوئن ۲۰۱۹، ساعت ۰۸:۵۲

خلافت در معنای عام اطلاق به جانشینی دارد و جانشین (خلیفه) بعد از یک فرد، برای اداره امورجامعه یک امت باید کلیهٔ خواص مربوط به اصول حکومت راداشته باشد.

عبدالله بن ابی قحافه عثمان بن کعب تیمی قرشی ملقب به ابوبکر (به عربی: أبو بکر)، ابوبکر صدیق (گفته می‌شود محمد به وی این لقب را داده‌است) و ابن ابی قحافه (۱۱-۱۳ ه.ق) از نزدیک‌ترین صحابه و مشاوران محمد، پیامبر اسلام بود که پس از محمد به عنوان اولین خلیفه مسلمانان انتخاب شد. او از اولین کسانی بود که به پیامبر اسلام ایمان آورد.

در فرهنگ تشیع

شیعیان که معتقد به امامت هستند بر این باورند جانشینی بعد از پیامبر از جانب خداوندتعیین و معرفی می‌شود که همان علی بن ابی طالب است و پیامبر وی را به صورت خاص در غدیر خم معرفی کرد و از آن‌ها برای علی بیعت گرفت وفرزندان علی نیز جانشین بعدی پیامبر ند و تمامی آنان معصومند خلافت انتسابی نیست بلکه جانشینی صلبی وارثی از پدر به پسر است.. از میان امامان دوازده‌گانه فقط علی و پسرش حسن حکومت واقعی تشکیل دادند ولی بعدها اسماعلیان خلفای فاطمی در مصر را تشکیل دادند که در حال حاضرشاهزاده کریم حسین معروف به آقاخان چهار، چهل و نهمین رهبر اسماعیلیان است در ایران نیز صفویان داعیه مرشدی می‌کردند و در سودان نیز فردی به نام مهدی خودرا خلیفه خواند.

در فرهنگ تسنن

اهل تسنن اعتقادی به تعیین خلیفه از جانب خداوند ندارند لذا قائل به عصمت کامل (از نوع نبوی) برخلیفه هستند ومعتقدند بعد از وفات پیامبر اسلام با مراجعه به قرآن خدا و عنایت به آیه شوری می‌توانند خود امت از طریق رأی‌گیری یا بیعت همگانی برای خودشان خلیفه تعیین کنند؛ لذا خلیفه تنها رهبرسیاسی و مسئول امور مسلمین است. چهار خلیفه اوایل دوره اسلام را خلفای راشدین گویند به ترتیب ابوبکر، عمر، عثمان، علی، است که در نزد اهل سنت حرمت خاصی دارند . حکومت‌های اسلامی مثل اموی و عباسی نیز رهبر سیاسی خود را خلیفه می‌نامیدند خلافت حکومت عربها با حمله مغولان به اتمام رسید و بعداً حکومت ترکان عثمانی نیز معروف به خلافت عثمانی شد که سلطان عبدالحمیددوم، سی و چهارمین خلیفهٔ عثمانی و آخرین آنهابود تا سال ۱۹۰۹م باقدرت کامل حکومت کرد بعدازاو سلسله عثمانی ضعیف گشت و تبدیل به ترکیه کنونی شد.

جستارهای وابسته

منابع