کالوینیسم

از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد

کالون‌گرایی یا کالونیسم (به انگلیسی: Calvinism)، که (سنت اصلاح‌شده (به انگلیسی: Reformed tradition)، پروتستانتیسم اصلاح‌شده (به انگلیسی: Reformed Protestantism)، مسیحیت اصلاح‌شده (به انگلیسی: Reformed Christianity)[۱]، یا به سادگی اصلاح‌شده (به انگلیسی: Reformed نیز نامیده می‌شود.) یکی از شاخه‌های اصلی پروتستانتیسم است که از سنت الهیات و اشکال عمل مسیحی که توسط ژان کالوین (۱۵۶۴ - ۱۵۰۹)، الیهیدان و اصلاح‌طلب پروتستان فرانسوی و دیگر متکلمان دوران اصلاحات بیان شده است، پیروی می‌کند.

کالونیسم (همچنین به آن سنت اصلاح شده، مسیحیت اصلاح شده، پروتستانتیسم اصلاح شده یا ایمان اصلاح شده نیز گفته می‌شود.) شاخه اصلی پروتستانتیسم است که پیروی از سنت کلامی و اشکال عمل مسیحی است که توسط ژان کالون گسترش داده شد.

ریشه شناسی واژه[ویرایش]

کالوینیسم به نام ژان کالوین نامگذاری شده است و اولین بار توسط یک الهیدان لوتری در سال 1552 استفاده شد. حتی اگر یک رویه معمول کلیسای کاتولیک روم این بود که آنچه را بدعت می‌دانست به نام بنیانگذار آن نامگذاری می‌کرد، این اصطلاح در محافل لوتری سرچشمه گرفت. کالوین خود این نامگذاری را محکوم کرد:

آنها نمی توانند به ما توهینی بزرگتر از این کلمه، کالونیسم، وارد کنند. سخت نیست حدس بزنم که چنین نفرت مرگباری از کجا می آید که آنها از من دارند.

آنها نمی توانند به ما توهینی بزرگتر از این کلمه، کالونیسم، وارد کنند. سخت نیست حدس بزنم که چنین نفرت مرگباری از کجا می آید که آنها از من دارند.

—John Calvin, Leçons ou commentaires et expositions sur les révélations du prophète Jeremie, 1565[۲]

باورها[ویرایش]

سیاسی[ویرایش]

هر جا که کالونیسم اجازهٔ رشد و نمو داشت، یک حکومت تئوکراسی داد که نوعی الیگارشی بود که در نتیجه اتحاد کشیشان با طبقه متوسط اعلا یا محترمان به وجود آمده و توده مردم در آن نقشی نداشتند. حکومت خود کالون و پیوریتن‌ها در ماساچوست آمریکا به نوعی از متفرعات کالونیسم بود.

منابع[ویرایش]

  1. Manetsch|, Scott M. (2022-05-23). "Switzerland's Original Reformer Was Creative, Combative, and Frequently Controversial". ChristianityToday.com (به انگلیسی). Retrieved 2023-05-23.
  2. Cottret, Bernard (22 May 2003). Calvin, A Biography. A&C Black. p. 239. ISBN 978-0-567-53035-6 – via Google Books.

مکتب‌های سیاسی. دکتر بهاالدین پازارگاد

https://en.wikipedia.org/wiki/Calvinism