بندر دیلم: تفاوت میان نسخه‌ها

مختصات: ۳۰°۰۳′۱۴″شمالی ۵۰°۰۹′۵۴″شرقی / ۳۰٫۰۵۴°شمالی ۵۰٫۱۶۵°شرقی / 30.054; 50.165
از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد
محتوای حذف‌شده محتوای افزوده‌شده
Feweyox656 (بحث | مشارکت‌ها)
خنثی‌سازی نسخهٔ 38627805 از پیروز نهاوندی (بحث)
برچسب: خنثی‌سازی
به نسخهٔ 38622887 از Sina Khezrii (بحث) برگردانده شد
برچسب‌ها: توینکل خنثی‌سازی ویرایش همراه ویرایش از وبگاه همراه
خط ۵۲: خط ۵۲:
}}
}}
[[پرونده:Bushehr In Afshar.jpg|چپ|200px|بندانگشتی|محدوده استان بوشهر در قسمتی از [[نقشه ایران در دوره افشاریه]]{{سخ}}در این نقشه نام بندر دیلم به انگلیسی Bender Delem ذکر شده‌است.]]
[[پرونده:Bushehr In Afshar.jpg|چپ|200px|بندانگشتی|محدوده استان بوشهر در قسمتی از [[نقشه ایران در دوره افشاریه]]{{سخ}}در این نقشه نام بندر دیلم به انگلیسی Bender Delem ذکر شده‌است.]]
'''بندر دِیلَم''' یکی از شهرهای بندری در [[استان بوشهر]] و مرکز [[شهرستان دیلم]] است.
'''بندر دِیلَم''' یکی از شهرهای بندری لُر زبان در [[استان بوشهر]] و مرکز [[شهرستان دیلم]] است.


== جغرافیا ==
== جغرافیا ==
خط ۶۵: خط ۶۵:
== مردم‌شناسی ==
== مردم‌شناسی ==
=== گویش ===
=== گویش ===
مردم بندر دیلم از قوم فارس هستند و به گویش نزدیک به [[لری جنوبی]] سخن می‌گویند.<ref>{{یادکرد وب|کد زبان=fa|وبگاه=دانشنامه جهان اسلام|نشانی=https://rch.ac.ir/article/Details/11190|عنوان=دیلم}}</ref>
مردم بندر دیلم از قوم [[لر]] هستند و به گویش [[لیراوی|لری لیراوی]] نزدیک به [[لری جنوبی]] سخن می‌گویند.<ref>{{یادکرد وب|کد زبان=fa|وبگاه=دانشنامه جهان اسلام|نشانی=https://rch.ac.ir/article/Details/11190|عنوان=دیلم}}</ref>


=== جمعیت ===
=== جمعیت ===

نسخهٔ ‏۱۵ ژانویهٔ ۲۰۲۴، ساعت ۰۶:۴۶

دیلم
از بالا:
تصویر هوایی از شهر دیلم، مسجد الهیه، مجتمع تجاری الماس، مسجد نور
Map
نشان‌وارهٔ شهرداری بندر دیلم
کشور ایران
استانبوشهر
شهرستاندیلم
بخشمرکزی
نام(های) پیشینبندر ماهرویان
سال شهرشدن۱۳۳۶
مردم
جمعیت۲۵٬۷۳۰ نفر (سال ۱۳۹۵)[۱]
جغرافیای طبیعی
ارتفاع۱۱ متر[۲]
آب‌وهوا
میانگین دمای سالانه۲۸ درجه سانتیگراد[۳]
میانگین بارش سالانه۱۴۳ میلیمتر[۴]
اطلاعات شهری
شهردارایوب ترکزاده[۵]
ره‌آوردانواع ماهی
پیش‌شمارهٔ تلفن۰۷۷۳۳
شناسهٔ ملی خودرو ایران ۵۸ ق
دیلم بر ایران واقع شده‌است
دیلم
روی نقشه ایران
۳۰°۰۳′۱۴″شمالی ۵۰°۰۹′۵۴″شرقی / ۳۰٫۰۵۴°شمالی ۵۰٫۱۶۵°شرقی / 30.054; 50.165
محدوده استان بوشهر در قسمتی از نقشه ایران در دوره افشاریه
در این نقشه نام بندر دیلم به انگلیسی Bender Delem ذکر شده‌است.

بندر دِیلَم یکی از شهرهای بندری لُر زبان در استان بوشهر و مرکز شهرستان دیلم است.

جغرافیا

موقعیت جغرافیایی

بندر دیلم در حدود ۲۰۰ کیلومتری بندر بوشهر و شمال غربی استان بوشهر نزدیک مرز مشترک استان‌های خوزستان و کهگیلویه و بویراحمد قرار دارد. در ماه‌های آذر، دی و بهمن آب و هوای این بندر معتدل و بقیه سال هوائی گرم و شرجی دارد. شهرستان دیلم دارای دو بخش مرکزی و امام حسن است. امام حسن دیلم از مراکز عمده فلات قاره و بهرگان محسوب می‌شود. همچنین تأسیسات مهم گازی در روستای سیاهمکان دیلم نقش مهمی در صنعت نفت و گاز دارد. از فرودگاه امام حسن در شهرستان دیلم به شهرهای تهران و شیراز پرواز وجود دارد.

مساحت شهرستان دیلم ۲۳۱۴ متر مربع هست.

آب و هوا

بندر دیلم در طول جغرافیایی ۵۰ درجه و ۹ دقیقه و عرض جغرافیایی ۳۰ درجه و ۳ دقیقه و ارتفاع ۱۰ متری از سطح دریا قرار دارد. این بندر در ۲۳۲ کیلومتری شمال غربی بندر بوشهر و در ۷۲ کیلومتری جنوب بهبهان (در استان خوزستان) در ساحل خلیج دیلم در خلیج فارس قرار دارد. آب و هوای دیلم گرم و شرجی است.

مردم‌شناسی

گویش

مردم بندر دیلم از قوم لر هستند و به گویش لری لیراوی نزدیک به لری جنوبی سخن می‌گویند.[۶]

جمعیت

بر پایه سرشماری عمومی نفوس و مسکن در سال ۱۳۹۵ جمعیت این شهر ۲۵٬۷۳۰ نفر (۷٬۳۵۹ خانوار) می‌باشد.[۷] و در سال ۱۳۸۵ جمعیت آن ۱۹٬۸۲۹ نفری (آمار رسمی ۱۳۸۵) بوده‌است.[۸]

گردشگری

منطقه گردشگری و تفریحی جزیره بندرحماد از جاذبه‌های توریستی بندر دیلم می‌باشد. این منطقه با ۶۰ هکتار اراضی جنگلی بکر و فوق‌العاده زیبا و مشرف به دریای خلیج فارس می‌باشد.دانشگاه آزاد اسلامی مرکز دیلم در سال ۱۳۸۲ در این شهر تأسیس شد مرکز آموزش عالی این شهر است. این دانشگاه هم‌اکنون نزدیک به ۸۰۰ دانشجو در مقطع کاردانی و کارشناسی در رشته‌های حسابداری و رایانه و عمران و روان‌شناسی و الکتروتکنیک و مدیریت بازرگانی دارد. دانشگاه پیام نور و کاربردی نیز در مرکز این شهرستان شعبه دارند.

آبگاه وقف‌شده تنوب در حومه این شهر واقع است که در سال ۱۳۸۹ بازسازی شده‌است.

از جاذبه‌های دیگر دیلم: ساحلی بکر و دست نخورده درمیان دیگر سواحل استان بوشهر، قلعه حصار، قلعه آقاخان لیراوی (متعلق به دوره قاجار)، اسکله دیلم - بازار ماهی فروشان، قبور شهدای گمنام، کافه موزه دیلم (پذیرایی با لباس‌های تاریخی محلی جنوبی بندر دیلم)- فست فود پاتوق مزه (فست فودی با نمای زیبا و کاملاً چوبی که غذاهای جدید کُره ای و ترکیه ای را برای اولین بار در استان بوشهر ارائه داده و لوکیشنی زیبا دارد که روبروی لنج‌ها می‌باشد که پذیرای همشهریان و مسافران محترم است) بازارها (کویتی‌ها - بازارچه ساحلی که متأسفانه در تاریخ ۱۳۹۹/۷/۱۰ به دلیلی نامعلوم طعمه حریق شد و تمام ۲۰۰ مغازه‌ای که در آن بود با تمام اجناس به تلی از خاکستر تبدیل شد - مجتمع تجاری دریم لند، مجتمع تجاری مسکونی نخل، مجتمع تجاری الماس و…)

مسجد نور مزین به تکه ای از پرده کعبه،

پارک‌های جنگلی واقع در روستاهای (بیدو - عامری و سیاهمکان)، بقعهٔ امامزاده جعفر واقع در روستای بنه خاطر، بقعه امام زاده حسن درشهر امام حسن، تپه‌های صخره ای ساحل بندر امام حسن، آبشار فصلی تمبتا واقع در کوهستان روستای عامری را می‌توان نام برد.

اقتصاد

پیشه اکثر مردم این شهر بازرگانی و صیادی است. اجناس خارجی در این شهر با قیمت مناسب و ارزانتر از دیگر شهرهای ایران به فروش می‌رسد به طوری که از استان‌های همجوار و حتی دیگر استان‌ها برای خرید به این شهر می‌آیند. به همین دلیل در ایام تعطیل (نوروز، پنج شنبه و جمعه‌ها هر هفته) از شهرهای شلوغ استان بوشهر است.

مشاهیر

میرزا عبدالوهاب شریعت بهبهانی، حاج عبدالرسول بشیری، دیلمی پور، شیخ حسن معتمد، حاج سیدهاشم محمدی مطلق، امیر حسن خان لیراوی از مشاهیر درگذشته این شهرستان هستند[۹]

نگاره‌ها

منابع

  1. «نتایج سرشماری ایران در سال ۱۳۹۵». درگاه ملی آمار. بایگانی‌شده از اصلی (اکسل) در ۲۰ شهریور ۱۴۰۲.
  2. «Bandar-e Deylam, Bushehr, IR Climate Zone, Monthly Averages, Historical Weather Data». tcktcktck.org. دریافت‌شده در ۲۰۲۲-۰۱-۱۷.
  3. «Bandar-e Deylam, Bushehr, IR Climate Zone, Monthly Averages, Historical Weather Data». tcktcktck.org. دریافت‌شده در ۲۰۲۲-۰۱-۱۷.
  4. d.o.o, Yu Media Group. "Bandar Deylam, Iran - Detailed climate information and monthly weather forecast". Weather Atlas (به انگلیسی). Retrieved 2022-01-17.
  5. 1015 (۲۰۲۱-۱۰-۱۲). «شهردار بندردیلم انتخاب شد». ایرنا. دریافت‌شده در ۲۰۲۲-۰۱-۱۷.
  6. «دیلم». دانشنامه جهان اسلام.
  7. «نتایج سرشماری ایران در سال ۱۳۹۵». درگاه ملی آمار. بایگانی‌شده از اصلی (اکسل) در ۲۰ شهریور ۱۴۰۲.
  8. «نتایج سرشماری ایران در سال ۱۳۸۵». درگاه ملی آمار. بایگانی‌شده از روی نسخه اصلی در ۲۱ آبان ۱۳۹۲.
  9. "میرزا عبدالوهاب شریعت بهبهانی". ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد. 2021-11-25.