فرار از خانه
برای تأییدپذیری کامل این مقاله به منابع بیشتری نیاز است. |
فرار از خانه به اقدام به دوری و عدم بازگشت به منزل و ترک اعضای خانواده، بدون اجازه والدین، قیّم، و یا وصی قانونی اطلاق میشود. بر اساس آمار سازمان بهداشت جهانی، سالانه یک میلیون نوجوان ۱۹ –۱۳ ساله از خانه فرار میکنند که ۷۴ درصد آنها دختر هستند.[۱]
در ایران[ویرایش]
دختران فراری، به دخترانی گفته میشود که به دلایل مختلفی از خانه و خانوادهشان فرار میکنند و به جامعه پناه میبرند. به گفتهٔ مدیر کل دفتر آسیبهای اجتماعی در ایران حدود ۸۰ درصد دختران در ۲۴ ساعت اول بعد از فرار مورد تجاوز جنسی قرار میگیرند.[۱]
در سالهای اخیر، پدیده «دختران فراری» به معضلی اجتماعی در ایران تبدیل شدهاست.
گفتنی است که در کشورهای اروپایی و آمریکا دخترانی که به هر دلیلی از خانههایشان فرار میکنند، بهطور اتوماتیک[نیازمند منبع] تحت حمایت بنیادهای حمایتی دولتی و نیکوکاری درمیایند[نیازمند منبع] و به مکانهایی امن زیر نظر روانکاوان و متخصصان حمایت از زنان منتقل میشوند اما در ایران به خاطر جرم بودن اصل قضیه[نیازمند منبع] دخترانی که جایی برای پناه بردن ندارند[نیازمند منبع]، اکثراً به افراد غریبه متوسل میشوند که در اکثر این موارد مورد تجاوزات پی در پی قرار میگیرند و نهایتاً جذب باندهای فساد داخلی یا خارجی میشوند و با این شرایط در صورت دستگیری این دختران در بعضی موارد به زندان افتاده و در مواردی هم توسط مقامات قضایی به خانوادههایی که به دلایلی ازشان فراری شدهاند، بازگردانده میشوند.
پدیده «دختران فراری» در تهران و شهرستانها رو به افزایش چشمگیری دارد، اما این معضل اجتماعی به ویژه در شهرهای مذهبی و اطراف حرمهای زیارتگاهها به طرزی چشمگیر خودنمایی میکند.[۲] بر اساس گزارش محرمانه ای که چندی پیش از سوی معاونت پرورشی وزارت آموزش و پرورش منتشر شد، علاوه بر افزایش بیسابقه تعداد، کاهش متوسط سن دختران فراری در ایران هماکنون به حداقل نه سال ذکر شدهاست. [۳] از آنجا که ۲ علت مهم فراردختران از خانه: ۱-تحمیل عقاید والدین به دخترانی است که سن بلوغ را طی میکنند و ۲-اجبار آنان به ازدواج ناخواسته است طبیعتاً این امر در سنین ۱۴ تا ۲۰ سالگی بیشتر رخ میدهد.
در مورد خطرات و معضلات فرار دختران از خانه در ایران، فیلمهای سینمایی همچون «دختری با کفشهای کتانی» و «نگین» و ... ساخته شدهاند که به موضوع فرار دختران از خانه و معضلات و پیامدهای آن میپردازند. همچنین فیلمهای مستند مرتبط با همین موضوع را میتوان در سینمای زیرزمینی جستجو کرد که اکثراً در تلویزیونهای کشورهای خارجی نمایش میابند[نیازمند منبع].