تهرانپارس
مختصات: ۳۵°۴۵′ شمالی ۵۱°۳۲′ شرقی / ۳۵.۷۵۰°شمالی ۵۱.۵۳۳°شرقی
تهرانپارس نام کوی بزرگی است که در شمال شرق شهر تهران، پایتخت ایران، واقع شده است.
محتویات
موقعیت[ویرایش]
این کوی بزرگ در شمال شرق تهران منطقه ۴ شهرداری تهران منطقه ۸ شهرداری تهران میباشد. از لحاظ مرزبندی با محلات اطراف، تهرانپارس از شمال با بزرگراه بابایی و خيابان استخر و محله قنات کوثر و، مجیدآباد و محله کوهسار، از جنوب با خیابان دماوند و محلات آشتیانی و سرخه حصار، از غرب با بزرگراه شهید باقری و کوی نارمک و اوقاف و از شرق با بلوار پروین و محلههای جوادیه و گلشن (خاک سفید) همسایه است.همچنين شهرك حكيميه به لحاظ عرفي جز اراضي تهرانپارس محسوب ميشود . تهرانپارس به لحاظ آب و هوا داراي آب وهواي سردسير و مطبوع ميباشد . تهرانپارس داراي فرعي هايي با نام هاي قديم كادوس، زرين ، رشيد ، رستم ، گيو و پارسيان ميباشد . بلوار اصلي تهرانپارس به نام آرش تيرانداز بود كه پس از تغيير نام هاي پي در پي سرانجام به نام آيت الله خوشوقت تغيير نام يافت . همچنين تهرانپارس داراي چهار فلكه كه اخيراً فلكه ي اول به ميدان قمر بني هاشم و فلكه سوم به ميدان سجاديه تغيير نام يافت .محله ي غربي تهرانپارس به مراتب از محله ي شرقي آن مدرن تر و گران تر است . فلكه اول تهرانپارس داراي كافه ها و رستوران هاي متعددي است كه باعث ازدحام جمعيت و ترافيك در خيابان هاي اصلي اين منطقه شده است . شهرك هايي نظير شهرك اميد ، شهرك پارس ، شهرك فرهنگيان در اين منطقه قرار دارند . بزرگراه هايي از قبيل رسالت ، زين الدين ، باقري از اين منطقه عبور مي كنند.
پیشینه[ویرایش]
در محدودهای که امروزه با نام تهرانپارس شناخته میشود، سالها قبل از تقسیم اراضی آن و انجام خیابان کشیهای مدرن، چندین روستا و آبادی قرار داشتند که مهدیآباد و مجیدآباد از آن جملهاند.[۱] در سال ۱۳۱۰ شخصی بنام هرمز آرش که یکی از سرمایه داران زرتشتی بود، این زمینها را که ۳۶ میلیون متر مربع وسعت داشتند، از خانواده ابوالقاسم خان بختیار خرید و تهرانپارس را ساخت. پس از آن ، تهرانپارس مدرن به دست فرانسويان طراحي شد . سالهاي قبل از انقلاب ، تهرانپارس محل سكني تعداد زيادي از امريكاييان مقيم ايران بود كه با وقوع انقلاب از كشور خارج شدند. [۲][۳]
مهدیآباد[ویرایش]
این روستا که امروزه هیچ نشانی از آن بر روی نقشه دیده نمیشود چندین سال قبل از ساخت و سازهای شهری در دهه ۳۰ خورشیدی، متروکه و مخروبه شده بوده است که مورخان علت اصلی آن را خریداری قنات روستا توسط سفارت آمریکا گفتهاند.
مجیدآباد[ویرایش]
مجیدآباد یکی از روستاهای قدیمی شرق تهران بوده است و محله امروزی آن، هم چنان با همان نام قدیمی خود روزگار سپری میکند. هماکنون پارک پلیس یا همان باغ اناری سابق در این محله هست که سریال قدیمی باغ گیلاس را در این باغ و امارت قدیمی آن فیلم برداری نمودهاند.
خيابان كشی[ویرایش]
تهرانپارس دارای ۴ فلكه میباشد كه در امتداد خيابان تيرانداز، خيابان اصلی منطقه قرار دارند. (امروزه فلكه دوم و چهارم تبديل به چهارراه شده اند اما همچنان با همان نام پيشين خود خوانده میشوند) خيابان تيرانداز یک خيابان شمالی-جنوبی است كه از فلكه چهارم در زير بزرگراه زين الدين در شمال آغاز شده و تا سه راه تهرانپارس در تقاطع خيابان دماوند منتهی میشود. همچنين بزرگراه رسالت در ميان فلكه اول و دوم از خيابان تيرانداز عبور میكند كه اين تقاطع را چهارراه تيرانداز مینامند.
تهرانپارس دارای ۶٠ كوچه بلند و افقی میباشد كه از شماره ١٠٢ در بالای خيابان دماوند تا ٢٢٠ در زير بزرگراه زين الدين بصورت شماره های زوج طبقه بندی شده است. همچنين تهرانپارس داراي ١١ خيابان عمودی بوده كه بصورت فرد از خيابان ١٠٣ تا ١٢٣ نامگذاری شده اند.
مراکز و اماکن مهم[ویرایش]
- باغ پرندگان تهران
- پارک جنگلی یاس لویزان (ياس فاطمي)
- پارک جنگلی لویزان
- پارک جنگلی سرخه حصار
- پارك پليس ( باغ اناري سابق )
- مركز خريد سپيد
- مركز خريد پارسيان
- هتل شهر
- رستم باغ ( ويژه زرتشتيان )
- فرهنگسراي اشراق
نگارخانه[ویرایش]
جستارهای وابسته[ویرایش]
منابع[ویرایش]
- ↑ تارنمای شهرداری منطقه چهار تهران
- ↑ «با تهرانپارس آشنا شوید». بازبینیشده در ۱۲ فوریه ۲۰۱۷.
- ↑ «ارباب هرمز کیست». خبرگزاری مهر. بازبینیشده در ۱۲ فوریه ۲۰۱۷.
این یک مقالهٔ خرد پیرامون تهران است. با گسترش آن به ویکیپدیا کمک کنید. |