قرارداد ۱۹۳۳
![]() | در درستی این مقاله اختلاف نظر وجود دارد. |
![]() | در بیطرفی این مقاله اختلافنظر وجود دارد. |
قرارداد ۱۹۳۳ (به انگلیسی: 1933 Agreement)، یا قرارداد ۱۳۱۲ (خورشیدی)، قراردادی بین دولت ایران و شرکت نفت ایران و انگلیس بود که در دوره رضاشاه پس از الغای قرارداد دارسی و خان های بختیاری منعقد شد.
شخص رضاشاه پس از مذاکره با سر جان کدمن، رئیس شرکت نفت ایران و انگلیس، و رجینالد هوار سفیر بریتانیا در ایران این قرارداد را به دلیل جلوگیری از ضبط داراییهای خارجی ایران قبول کرد[۱]و مقامات دولت را وادار به تصویب آن نمود. مجلس شورای ملی نیز به اتفاق آرا آن را تصویب کرد.
در این قرارداد شرکت نفت ایران و انگلیس همچنان به اکتشاف و استخراج و فروش نفت، در برابر پرداخت ۲۰ درصد از سهام کل شرکت نفت ایران و انگلیس به ایران ادامه میداد و همچنین محدودهٔ عملیات امتیاز از ۴۰۰ هزار مایل به ۱۰ هزارمایل کاهش یافت. بر طبق این قرارداد ۳۲ سال به قرارداد دارسی، که در سال ۱۹۶۲ منقضی میگشت اضافه گردید، که این فصل از قرارداد اعتراضات و انتقادات زیادی را به دنبال داشت.[۲][۳]
قانون ملی شدن نفت که در سال ۱۳۲۹ تصویب شد، این قرارداد را باطل کرد ولی پس از کودتای ۲۸ مرداد در سال ۱۳۳۲ قرارداد کنسرسیوم جانشین آن شد.
قرارداد جدید برای اولین بار در دوره چهاردهم مجلس شورای ملی از طرف دکتر مصدق مورد بررسی و انتقاد شدید قرار گرفت.[۴]
پس از استعفای رضا شاه در 20 شهریور و ورود نیروهای متفقین به ایران، نخستین انتقادها بر قرارداد ۱۹۳۳ در دوره چهاردهم مجلس شورای ملی انجام شد. در یک نطق محمد مصدق در زمینه این قرارداد در مجلس چهاردهم میگوید:[۲] «اگر امتیاز دارسی تمدید نشده بود، در سال ۱۹۶۱ م (۱۳۴۰ خ) به بعد دولت نه تنها به صدی ۱۶ عایدات حق داشت، بلکه صدی صد عایدات(درآمد ها) حق دولت بود؛ بنابراین صدی ۸۴ از عایدات که در ۱۹۶۱ م حق دولت میشود، بر طبق قرارداد جدید کمپانی آن را تا ۳۲ سال دیگر میبرد. صدو بیست و شش میلیون لیره انگلیس از قرار ۱۲۸ ریال، ۱۶۰۱۲۸۰۰۰۰۰۰ ریال میشود.
در همین مجلس بود که طرح تحریم امتیاز نفت در آذر ماه سال ۱۳۲۳ تصویب شد.[۳]
منابع[ویرایش]
- https://en.wikipedia.org/wiki/Anglo-Persian_Oil_Company
- http://www.iranicaonline.org/articles/cadman-john
- http://www.iranicaonline.org/articles/anglo-persian-oil-company
پانویس[ویرایش]
- ↑ کتاب "ایران بین دو انقلاب"نوشتهٔ آیرواند آبراهامیان صفحهٔ ۱۷۹.
- ↑ «عاقبت سیاهِ آتش زدن یک قرارداد - ایسنا». www-isna-ir.cdn.ampproject.org. دریافتشده در ۲۰۲۲-۰۱-۱۹.
- ↑ www.dsi.co.ir (۱۳۹۹-۰۹-۰۹). «تفاوتهای قرارداد 1933 با قرارداد دارسی». www.iichs.ir. بایگانیشده از اصلی در ۱۹ ژانویه ۲۰۲۲. دریافتشده در ۲۰۲۲-۰۱-۱۹.
- ↑ نگاهی به کارنامه سیاسی دکتر مصدق جلال متینی، صفحهٔ ۱۵۵ و صفحه ۴۲۳ و صفحهٔ ۴۲۵