چمگردان

مختصات: ۳۲°۲۳′۳۵″شمالی ۵۱°۲۰′۲۱″شرقی / ۳۲٫۳۹۳۰۰۸۶۷°شمالی ۵۱٫۳۳۹۰۳۳۶۷°شرقی / 32.39300867; 51.33903367
از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد

نسخه‌ای که می‌بینید نسخه‌ای قدیمی از صفحه است که توسط Mbb2934 (بحث | مشارکت‌ها) در تاریخ ‏۲ مارس ۲۰۲۱، ساعت ۲۰:۲۷ ویرایش شده است. این نسخه ممکن است تفاوت‌های عمده‌ای با نسخهٔ فعلی داشته باشد.

شهر چمگُردان
چَم گُردان
کشور ایران
استاناصفهان
شهرستانلنجان
بخشمرکزی
نام(های) پیشینچم گردون
سال شهرشدن۱۳۶۲
مردم
جمعیت۱۵،۵۷۴ نفر (۱۳۹۵)
جغرافیای طبیعی
ارتفاع۱۷۱۰
اطلاعات شهری
شهردارحسین خادمی
پیش‌شمارهٔ تلفن۰۳۱۵۲۲۴
وبگاه
شناسهٔ ملی خودرو ایران
کد آماری۱۴۳۰
شهر چمگُردان بر ایران واقع شده‌است
شهر چمگُردان
روی نقشه ایران
۳۲°۲۳′۳۵″شمالی ۵۱°۲۰′۲۱″شرقی / ۳۲٫۳۹۳۰۰۸۶۷°شمالی ۵۱٫۳۳۹۰۳۳۶۷°شرقی / 32.39300867; 51.33903367

چَمگُردان شهری از توابع بخش مرکزی شهرستان لنجان در استان اصفهان در مرکز ایران است. چَمگُردان (محل استقرار کارخانه ذوب آهن) و در شمال زاینده رود استقرار یافته و زاینده رود از جنوب آن می‌گذرد.

معرفی

به درستی معلوم نیست که آغاز حیات بشری در این خطّه ازچه زمانی بوده‌است امّا آنچه هست لفظ «چَم گُردان» فارسی است و احتمال قریب به یقین مربوط به پیش از اسلام.{{در منطقهٔ اصفهان و چهار محال و بختیاری و لرستان وجود مکانها نظامی کاملاً قابل تشخیص است. همانند «چَمگـُرد» (چَمگـُردان امروزی)، «چـِلگـُرد» (چـِلگـِرد) و «بروگـُرد» (بروجرد امروزی).}}اگر تاریخ چمگردان را ورق بزنیم به نام بِـوِه (Beveh)برمی‌خوریم و آن روستایی بوده در غرب چمگردان کنونی که در زمان آبادی برای خود آب و ملک مشخص و قلمرو معیّن داشته‌است و بنابر اقوال محلّی با حمله افغان‌ها در پایان دوره صفوی و به قولی با حمله مغول ویران شده و اندک بازماندگان آن به مناطق دیگر کوچیده‌اند. گفته می‌شود که چمگردان، هم‌زمان با «بوه» ایجاد شده و پس از ویرانی بوه با جذب مهاجران آن گسترش یافته‌است. هم‌اکنون مزارع کشاورزی موجود، عناوینی مثل «صحرای بوه» و «صحرای گُردان» دارند واین، خود، گویای جدایی جغرافیایی این دو آّبادی قدیمی است. بدون بزرگنمایی، برنج چمگردان مرغوب‌ترین برنج شهرستان لنجان است و کشاورزان این دیار در کاشت، داشت و برداشت آن استاد و زنان هنرمندش در پختش ماهر و باسلیقه‌اند.

دیدنیها

دیدنی‌های این شهر شامل دریاچه قایقرانی، پارک ساحلی، ساحل زیبای زاینده رود، قنات کمال‌آباد، حمام قدیمی، محله گلستان،آخرین بازمانده برج‌ها و قلعه بوه‌است.[نیازمند منبع]

نگارخانه

منابع

چمگردان در گذر زمان نوشته اکبر حسامی نشر جمال قم ۱۳۸۱

اطلس گیتاشناسی استان‌های ایران، تهران: ۱۳۸۳خ.