پرش به محتوا

دستجرد (جرقویه): تفاوت میان نسخه‌ها

از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد
محتوای حذف‌شده محتوای افزوده‌شده
MahdiBot (بحث | مشارکت‌ها)
خط ۱۰۴: خط ۱۰۴:
{{پانویس}}
{{پانویس}}
* کتاب گرکویه، تالیف شفیعی نیک
* کتاب گرکویه، تالیف شفیعی نیک
* وبلاگ [http://dastjeard.blogfa.com دستجرد]
* وبسایت [http://dastjeard.rozblog.com دستجرد]
* وبلاگ [http://jerd.blogfa.com دستجرد]
* [http://sim.mui.ac.ir/index.php?option=com_khadamat&task=detail&Itemid=501&id=1657 دانشگاه علوم پزشکی اصفهان]
* [http://sim.mui.ac.ir/index.php?option=com_khadamat&task=detail&Itemid=501&id=1657 دانشگاه علوم پزشکی اصفهان]



نسخهٔ ‏۴ آوریل ۲۰۱۴، ساعت ۱۳:۲۳

دستجرد
اطلاعات کلی
کشور ایران
استاناصفهان
شهرستاناصفهان
بخشجرقویه علیا
دهستانجرقویه علیا
نام محلیدستگرد
سال بنیادپیش از اسلام
دستجرد بر ایران واقع شده‌است
دستجرد
۳۲°۱۰′۰۹″شمالی ۵۲°۳۷′۵۴″شرقی / ۳۲٫۱۶۹۲°شمالی ۵۲٫۶۳۱۷°شرقی / 32.1692; 52.6317
جغرافیای طبیعی
ارتفاع از سطح دریا۱۴۶۸ متر
اطلاعات روستایی
پیش‌شمارهٔ تلفن۰۳۱۲۷۳۴

دستجرد جرقویه یا دستگرد گرکویه در منطقهٔ جنوب شرقی استان اصفهان قرار دارد.

موقعیت جغرافیایی

دستجرد یکی از روستاهای شهرستان اصفهان است. این روستا در بخش جرقویه علیا شهرستان اصفهان به مرکزیت حسن آباد قرار دارد. (البته چند روستای دیگر نیز به نام دستجرد در استان اصفهان وجود دارد.) این روستا در طول جغرافیایی ۳۲ درجه و ۱۶ دقیقه شمالی و عرض جغرافیایی ۵۲ درجه و ۶۲ دقیقه شرقی واقع شده‌است. ازشمال به شهرورزنه (بن رود) ازجنوب وجنوب شرق به شهرحسن آبادازغرب به بخش جرقویه سفلی (به مرکزیت نیک آباد) وازشرق به روستای کمال آباد محدود است. فاصله این روستا تا اصفهان تقریباً ۱۱۰ کیلومتر است.

تاریخ

قدمت این روستا به قبل از اسلام می‌رسد. وجود آتشکده در کنار چشمه این روستا دلیلی بر این مطلب است.

نقاط زیارتی - سیاحتی

  • امامزاده سلطان ابوسعید؛ در ورودی روستا گنبد این امامزاده به خوبی قابل دیدن است.
  • چشمه، سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری اقدام به بهینه سازی این چشمه به عنوان یک نقطه گردشگری کرده‌است
  • آتشکده و مسجد کنار چشمه
  • مسجد آدینه
  • خانه باستانی در محله قلعه
  • تپه‌های ماسه‌ای، واقع در جاده ورزنه
  • زمین‌های پاقصر
  • آب انبارها و قلعه‌های معروف به رضاییه و درباغ
  • گنبدشیر
  • ارگ
  • دژکوه دستجردباستان

مشاهیر

  • آیت اله شیخ محمدرضا حائری دستجردی: معروف به آیت اله جرقویه‌ای صاحب رساله ومرجع تقلیدزمان خویش که مردم ازایشان کسب فیض می‌نمودند.
  • آیت اله شهیدرضا مهدی زاده : که درحوزه ی‌های علمیه نجف اشرف مشغول بودند.ایشان که از نزدیکان آیت‌الله العظمی شهید محمدباقر صدر بودند در دوران شروع جنگ تحمیلی باتوجه به ارشادومبارزاتی که برضد رزیم صدام داشتند زندانی شدند. خبر شهادت ایشان پس از سقوط رژیم بعثی عراق منتشر شد.
  • دکترحسن کامران دستجردی: نماینده مردم اصفهان در دوره‌های چهارم، پنجم، هفتم، هشتم و نهم
  • دکتر داوداحمدی دستجردی: رییس سابق دانشگاه گیلان و دارای تحصیلات در مقطع کارشناسی در رشته ی ریاضی محض از دانشگاه شیراز، در مقطع کارشناسی ارشد از دانشگاه میشیگان آمریکا و هم چنین مقطع دکتری از دانشگاه لیورپول انگلستان و از چند کشوراروپایی دیگر ازجمله ایتالیا
  • دکترمحموداحمدی: عضو هیئت علمی دانشگاه شهید بهشتی تهران

زندگینامه آیت‌الله حائری دستجردی: حضرت آیت‌الله العظمی شیخ محمدرضا حائری دستجردی از علمای برجسته و صاحب رساله بود که در کربلا سکونت داشت. مزار او در یکی از حجره های ضلع غربی صحن مطهر حضرت سیدالشهدا(ع) (مقبره خاندان شیرازی) است. آیت الله شیخ عبدالجواد جبل عاملی می گوید:همراه آیت‌الله حاج آقاعطاءالله اشرفی اصفهانی (چهارمین شهید محراب) درس مکاسب مرحوم شیخ محمدرضا جرقویه ای می رفتیم . مرحوم جرقویه ای در زندگی خود حالات و کیفیات بسیار خوبی داشتند.ایشان نسبت به دنیا. به حداقل از ضروریات اکتفاء می کرد و با مرتبه خوبی که از مناعت طبع داشت پاکیزه می زیست. ... خلوص نیت و جلب نظر خداوند متعال اسباب کار طلبه است. اینها با معیشت ساده بهتر به دست می آید. تجربه هم نشان داده است که در زندگی ساده انسان فراغت بیشتری برای کمال می یابد. اکثر بزرگان ما از این طریق به جائی رسیده اند. مرحوم جرقویه ای استاد بزرگ ما که دارای مراتب و کمالات خوب و عادات بالایی بود، از نظر زندگی مادی بسیار در فشار و تنگدست می زیست .(مجله حوزه، ش 15، ص 27 ـ 34) زندگی نامه آیت‌الله العظمی حائری دستجردی در کتاب تراجم الرجال، تألیف سید احمد حسینی، جلد 2، صفحه 693 تا 695 آمده است. ترجمه آن را بدین قرار است: شیخ محمدرضا بن محمدتقی فرقانی جرقویی اصفهانی حائری در جرقویه ـ از توابع اصفهان ـ در سال 1305ق تولد یافت و در آنجا خواندن و نوشتن را آموخت. پس از درگذشت پدر در سال 1318ق راهی اصفهان شد. صرف، نحو، ادبیات و تجوید را نزد آخوند ملامحمد ورزنه ای و میرزا اسدالله کمال آبادی[1][1] و ملامحمد حسین دهنوی و سید محمد کلوشادی، کتابهای قوانین الاصول و شرح لمعه را نزد سید مهدی درچه ای و میرزا احمد مدرس اصفهانی، کتابهای رسائل و مکاسب را نزد آخوند ملاعبدالکریم جزی، علوم ریاضی و عقلی و تفسیر را نزد آخوند ملامحمد کاشی و بخشی از طب قدیم را نزد صدرالاطباء و میرزا ابوالقاسم احمدآبادی فرا گرفت.

شورای اسلامی روستا

۱- حسن مبینی نژاد ۲- محمداحمدی ( عباس حاج حسین ) ۳- فریدون قاسمی ۴- علی احمدی ( محمدابراهیم ) ۵- علی حیدری دهیارروستا: حسین احمدی

نماینده‌های مجلس

دکتر حسن کامران ، نماینده از پنج نماینده شهرستان اصفهان، از این روستا هستند. دکتر نیره اخوان بیطرف ، نماینده از پنج نماینده شهرستان اصفهان، از این روستا هستند.

دفاع مقدس

این روستا با بیش از۴۷ شهیدو ده‌ها جانباز و آزاده وایثارگر پیشتاز و نمونه بوده‌است .

امکانات آموزشی

دستجرددارای یک دبستان مختلط ابتدایی - دومدرسه راهنمایی دخترانه وپسرانه می‌باشد و یک دبیرستان پسرانه که باکمال آباد مشترک است. این روستا همچنین دارای یک کتابخانه عمومی و یک مجموعه فرهنگی - آموزشی [[به نام مجمع فرهنگی، آموزشی بصیرت][۱] است.

مرکز بهداشتی

این روستا دارای یک مرکز بهداشتی درمانی است که در سال ۱۳۴۸ به بهره برداری رسیده‌است. ( تلفن: ۰۳۱۲۷۳۴۳۲۰۳). آزمایشگاه این مرکز نیز در سال ۱۳۷۲ ایجاد شد.

محصولات کشاورزی

گندم مهمترین محصول کشاورزی این روستا به شمار می‌رود.درچندسال اخیرگرایش مردم به کشت محصولات سازگاربااقلیم منطقه ازقبیل زعفران ودانه های روغنی ازقبیل کلزاافزوده شده است .کاشت درخت پسته نیزکه درقدیم جزء محصولات خاص این روستابوده وباغهای قدیمی پسته درروستاحاکی ازاین گفته است روبه افزایش است.

تصاویر ماهواره‌ای

برای مشاهده تصاویر ماهواره‌ای دستجرد اینجا را کلیک کنید.

زبان

زبان مردم این روستا فارسی و محلی است. زبان محلی مردم این روستا گویشی است از شاخهٔ زبان‌های ایران مرکزی. زبان‌های ایران مرکزی خود شاخه‌ای از زبان‌های ایرانی شمال باختری هستند. زبان‌هایی مانند تاتی و گیلکی نیز به شاخهٔ ایرانی شمال باختری تعلق دارند. بخشی از لغات محلی این روستا را، البته با پاره‌ای تفاوت، در اینجا ببینید.

جستارهای وابسته

فهرست روستاهای استان اصفهان

منابع