کابلی پلو

از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد

نسخه‌ای که می‌بینید نسخه‌ای قدیمی از صفحه است که توسط Oldmagina (بحث | مشارکت‌ها) در تاریخ ‏۲۷ آوریل ۲۰۲۱، ساعت ۰۷:۵۷ ویرایش شده است. این نسخه ممکن است تفاوت‌های عمده‌ای با نسخهٔ فعلی داشته باشد.

کابلی پلو
کابلی پلو
نام‌های جایگزینقابلی پلو
بخشناهار، شام
خاستگاهافغانستان
منطقهآسیای مرکزی
خوراک ملی وابستهآشپزی افغانستانی
مواد اصلیبرنج، هویج، کشمش و گوشت
قابِلی پلو یکی از انواع پلو است که در پخت آن از برنج، کشمش، زردک (هویج)، گوشت و خلال پسته و بادام استفاده می‌شود.

قابلی پلو یا کابلی پلو خوراک مجلسی و مهمانی اهالی افغانستان و به ویژه مردم شمال افغانستان است که ریشه کابلی دارد. قابلی پلو در کشور ازبکستان هم یک غذای مرسوم است و البته در شهر‌های شمالی ایران هم به خصوص در شب یلدا و شب نوروز پخته می‌شود.

ابن سینا؛ مخترع پلو مدرن؟

آنچه در برخی از کتاب‌های تاریخ در مورد «پلو مدرن» درج شده است، با نام‌های «فولاپ» یا «پیلاو»، قرابت زیادی دارد، و برخی از مورخان آن را به ابن سینا، از دانشمندان قرن دهم میلادی منسوب می‌کنند.  

در مورد تاریخچه فارسی «پلو» یا «کابلی پلو»، آقای گیری پال نبهن در کتاب خود تحت عنوان «ادیسه ادویه‌جات: زیره، شترها و کاروان‌ها» چنین تذکر داده است: «در فارسی تاجیک، پلو یکی از مهم‌‌ترین غذاهای آسیای میانه بوده که در میان شهروندان بغداد، بخارا، سمرقند، دوشنبه تا شهر کابل، مشهور است.»

مورخان می‌نویسند که این خوراک توسط یهودی‌ها و اسماعیلی‌های شهر بخارا مورد پسند و پذیرش قرار گرفت. در همان کتاب گوشزد شده است که بسیاری از مورخان هنر آشپزی، این غذا را به دانشمند قرن دهم میلادی ابن سینا منسوب می‌کنند و او را به عنوان «پدر پلو مدرن» می‌شناسند.

مواد مورد نیاز

کابلی پلو از برنج باریک و دانه بلند، گوشت یخنی گوسفند، زردک (هویج)، کشمش یا زرشک، و خلال پسته و بادام تهیه می‌گردد.

این خوراک در شهر مزارشریف به قدری مورد علاقهٔ مردم است که دکانداران زردک را به صورت خردشده به مشتریان خود عرضه می‌دارند.

پیوند به بیرون

منابع