سید هادی خامنهای
سید هادی خامنهای | |
---|---|
![]() | |
زادروز |
۱۳۲۶ (۷۱ سال) مشهد |
ملیت |
ایرانی![]() |
پیشه |
نماینده دورههای اول، دوم، سوم و ششم مجلس شورای اسلامی |
مذهب | شیعه |
منصب | عضو مجمع روحانیون مبارز |
والدین | پدر: سید جواد خامنهای |
خویشاوندان |
برادران: سید محمد خامنهای سیدعلی خامنهای |
سید هادی خامنهای (زاده ۱۳۲۶ مشهد) سیاستمدار و روحانی ایرانی است، که هماکنون بعنوان دبیرکل مجمع نیروهای خط امام و مدیر مؤسسه پژوهشکده تاریخ اسلام فعالیت میکند و از اعضای مجمع روحانیون مبارز بشمار میآید. او برادر سید علی خامنهای (رهبر جمهوری اسلامی) است.
هادی خامنهای نماینده مشهد در اول، دوم و سوم مجلس شورای اسلامی و نیز نماینده تهران در مجلس ششم بود.[۱] وی پیشتر مدیر مسئولی روزنامههای جهان اسلام و حیات نو را برعهده داشت.
محتویات
زندگینامه[ویرایش]
هادی خامنهای در سال ۱۳۲۶ در مشهد زاده شد. پدر وی سید جواد خامنهای و مادرش از خاندان میردامادی میباشد، که ساکن شهر نجفآباد، استان اصفهان بود، خانواده مادری او از خمینیشهر، اصفهان به آنجا نقل مکان کردهاند.
خامنهای در سال ۱۳۶۵ و طی حملهای که از طرف سازمان مجاهدین خلق به شرکتکنندگان در راهپیمایی ۲۲ بهمن، در شهر مشهد صورت گرفت، از ناحیهٔ پا مجروح شد.[۲][۳] او از روحانیون چپگرا در ایران بهشمار میرود.[۴]
فعالیتهای سیاسی[ویرایش]
هادی خامنهای پیش از انقلاب بارها دستگیر و روانه زندان شد و مجمو عاً بیش از پنج سال را در زندان گذراند. بعد از انقلاب ۱۳۵۷ در مجالس ادوار اول، دوم، سوم و ششم حضور داشت و در مجلس چهارم نیز از سوی شورای نگهبان، رد صلاحیت شد.[۵] او همچنین در دومین دوره انتخابات مجلس خبرگان رهبری نیز از سوی شورای نگهبان، دارای صلاحیت برای حضور در انتخابات، تشخیص داده نشد.[۶] او عضو شورای بازنگری قانون اساسی در سال 1368 هم بوده است. هادی خامنهای از بنیانگذاران مجمع روحانیون مبارز و دبیرکل مجمع نیروهای خط امام است.[۷][۸]
جنگ اول خلیج فارس[ویرایش]
در سال ۱۹۹۱ میلادی (۱۳۶۹) و پس از اشغال کویت توسط صدام حسین و حمله نیروهای ائتلاف و ناتو به عراق، هادی خامنهای که در آن زمان نماینده مشهد در دوره سوم مجلس شورای اسلامی بود، طی نطق پیش از دستور خود، به تاریخ ۱ بهمن ۱۳۶۹ به شدت به ایالات متحده آمریکا تاخت و اینگونه اظهار داشت:
واقعیت این است، که اگر کویت هم مورد تهاجم قرار نمیگرفت، باز هم این میهمان ناخوانده (آمریکا) برای آمدن خود بهانهای مییافت. این وحشی درنده، هر جا که طعمه یا طعمههایش به خطر افتد، حمله میکند و خون میریزد. کویت و حجاز و غیره برایش فرق نمیکند. تمامیت ارضی کشورها را اصلاً قبول ندارد. قانون و مقررات سازمان ملل برایش اهمیتی ندارد. آنجا که کشور اسلامی ما را مورد حمله قرار میدهد، رسماً از خشکانیدن ریشه ما و ملت ما سخن میگوید و آنجا که زمام کار در کویت و حجاز از دستش خارج میشود، بهانه دفاع از حقوق بشر و تمامیت ارضی میگیرد. در مسئله فلسطین هم که هیچ منطق و بهانهای ندارد. از بیغیرتی و پفیوزی حکام مرتجع منطقه مدد میگیرد. نباید از یاد برد که آمریکا و همچنین انگلیس، کینهای تمام نشدنی از ما و انقلاب اسلامیمان در دل دارند. این جنگ دنباله جنگهای صلیبی است. جنگی که امروز قهرمان شایستهاش اسلام و جمهوری اسلامی باید باشد و نباید این صحنهها خالی بماند. امروز بر اساس فتوای صریح حضرت امام رحمه الله و مسؤولیت سنگینی که در جهان اسلام و ملتهای مستضعف در زنجیر و رابطهای که با ملت مسلمان انقلابیمان در منطقه بالخصوص ملت عراق، لبنان و فلسطین داریم، نمیتوانیم فقط به توصیه و سخنرانی و حتی راهپیمایی اکتفا کنیم.
توقیف روزنامه جهان اسلام و حیات نو[ویرایش]
روزنامه جهان اسلام به مدیریت وی در اولین سالهای دهه ۱۳۷۰ توقیف شد، گرچه پس از انتخابات دوم خرداد ۱۳۷۶ توانست انتشار خود را از سر گیرد. وی چندی بعد روزنامه حیات نو را منتشر ساخت. که این روزنامه هم در دی ماه سال 1381 از سوی دادگاه ویژه روحانیت توقیف شد. پس از آن وی روزنامه های حیات نو اقتصادی و حیات نو اجتماعی را منتشر نمود که در آذرماه سال 1388 توقیف شد.
او در جریانانتخابات ریاست جمهوری سال(1376) از سید محمد خاتمی حمایت کرد و در انتخابات ریاست جمهوری ایران (۱۳۸۸) به حمایت از میر حسین موسوی پرداخت. خامنهای از مخالفان محمود احمدینژاد بود. او همچنین پس از حبس خانگی موسوی و کروبی، خواستار رفع حصر خانگی موسوی و کروبی شد.[۱۰][۱۱][۱۲] هادی خامنهای در جریان انتخابات ریاست جمهوری ایران (۱۳۹۲) و ۱۳۹۶ از حامیان حسن روحانی بود.
جستارهای وابسته[ویرایش]
منابع[ویرایش]
- ↑ شبستان - Shabestan:: خبرگزاری حوزه دین فرهنگ اندیشه
- ↑ روز شمار مجلس
- ↑ نشریه وابسته به سازمان
- ↑ «هادی خامنهای: من جزو سنتیهای اصلاحطلب هستم / از سال ۱۳۶۰ در این حوزه فعالیت داشتم». ایران نیوز، ۱ سپتامبر ۲۰۰۷.
- ↑ «روایت هاشمیرفسنجانی از رد صلاحیتهای مجلس چهارم: از رایزنیهای مکرر با رهبری، تا تصمیم مجمع روحانیون برای شرکت در انتخابات». خبرگزاری آنا. بازبینیشده در ۷ اوت ۲۰۱۷.
- ↑ «پنج دوره خبرگان؛ رد صلاحیتها». بیبیسی فارسی. بازبینیشده در ۷ اوت ۲۰۱۷.
- ↑ «کینه جوییهای رهبری نسبت به برادر و نزدیکترین اقوام». گویا نیوز. بازبینیشده در ۷ اوت ۲۰۱۷.
- ↑ «زندگینامه آیتالله خامنهای (بخش دوم) - معرفی برادران و خواهران». رادیو فردا. بازبینیشده در ۷ اوت ۲۰۱۷.
- ↑ نطقهای پیش از دستور مجلس شورای اسلامی، جلسه مورخ 1369/11/01 به ریاست مهدی کروبی
- ↑ سیدهادی خامنهای: آقایان موسوی و کروبی در حصر اند چون از تأثیرگذاری آنان در هراسند
- ↑ جنبش راه سبز - هادی خامنهای: چگونه انتظار دارند در انتخابات شرکت کنیم
- ↑ جهان نیوز - نظر هادی خامنهای درباره میرحسین موسوی
![]() |
مجموعهای از گفتاوردهای مربوط به سید هادی خامنهای در ویکیگفتاورد موجود است. |
- اصلاحطلبان اهل ایران
- اعضای حزب جمهوری اسلامی
- اعضای مجمع روحانیون مبارز
- افراد ایرانی آذریتبار
- افراد زنده
- اهالی مشهد
- روحانیان اهل ایران
- روحانیان شیعه
- روحانیان شیعه اهل ایران
- روحانیان شیعه اهل مشهد
- زادگان ۱۳۲۶
- زادگان ۱۹۴۷ (میلادی)
- سیاستمداران آذریتبار اهل ایران
- سیاستمداران اهل مشهد
- سیاستمداران اهل ایران
- سید علی خامنهای
- مراجع تقلید و روحانیون اهل آذربایجان ایران
- ناشران روزنامه اهل ایران
- نمایندگان تهران، ری، شمیرانات و اسلامشهر در مجلس شورای اسلامی
- نمایندگان دوره اول مجلس شورای اسلامی
- نمایندگان دوره دوم مجلس شورای اسلامی
- نمایندگان دوره سوم مجلس شورای اسلامی
- نمایندگان دوره ششم مجلس شورای اسلامی
- نمایندگان مشهد و کلات در مجلس شورای اسلامی