پرش به محتوا

هربرت الکساندر سایمون

از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد
هربرت الکساندر سایمون
زادهٔ۱۵ ژوئن ۱۹۱۶
درگذشت۹ فوریهٔ ۲۰۰۱ (۸۴ سال)
ملیتآمریکایی
محل تحصیلدانشگاه شیکاگو
شناخته‌شده
برای
منطق‌دان
مسئله-حل‌کنِ عام
عقلانیت محدود
جوایزجایزه تورینگ (۱۹۷۵)
جایزه نوبل اقتصاد (۱۹۷۸)
پیشینه علمی
شاخه(ها)هوش مصنوعی
روان‌شناسی شناختی
علوم رایانه
علم اقتصاد
علم سیاست
محل کاردانشگاه کارنگی ملون
دانشگاه کالیفرنیا، برکلی
مؤسسه فناوری ایلینوی

هربرت الکساندر سایمون (به انگلیسی: Herbert Alexander Simon) سیاستمدار، جامعه‌شناس، روانشناس، اقتصاددان و دانشمند اهل آمریکا و استاد دانشگاه کارنگی ملون بود که تحقیقات زیادی بر روی مدیریت، فلسفه علوم، اقتصاد، علوم رایانه‌ای. انجام داد. او یکی از تأثیرگذارترین دانشمندان علوم اجتماعی در قرن بیستم بود. به‌طور خاص، سایمون از پیشگامان حوزه‌های مدرنی از جمله هوش مصنوعی، پردازش اطلاعات، تصمیم‌گیری، حل مسئله، نظریه سازمانی و سامانه‌های پیچیده بود.

او کتاب رفتار سازمانی خود را که بر اساس رساله اش بود، برای اولین با در سال ۱۹۴۷ منتشر و طی سال‌ها نسخه‌های به روز شده آن را نیز ارائه داد. سایمون در این کتاب اذعان می‌دارد که عوامل متعددی بر تصمیم‌گیری تأثیرگذار است و یک تصمیم سازمانی اداری باید عملیاتی، صحیح و کارآمد باشد و باید با مجموعه‌ای از ابزارهای هماهنگ در نظر گرفته شود. سایمون متوجه شد که نظریهٔ مدیریت عمدتاً نظریه تصمیم‌گیری انسان است و به همین علت باید بر اساس علوم اقتصاد و روانشناسی باشد.

پیشگام در علم امروز

[ویرایش]

سایمون یکی از پیشگامان بسیاری از حوزه‌های مهم علمی امروز است، از جمله هوش مصنوعی، پردازش اطلاعات، تصمیم‌گیری، حل مسئله، نظریه سازمان، سیستم‌های پیچیده و شبیه‌سازی کامپیوتری از کشف علمی.

جوایز دریافتی

[ویرایش]

سایمون جوایز ارزشمند بسیاری دریافت کرد. در سال ۱۹۷۸ جایزه به یاد ماندنی نوبل در اقتصاد را به خاطر پیشرو بودن وی در تحقیقات تصمیم‌گیری در سازمان‌های اقتصادی و جایزه تورینگ را در سال ۱۹۷۵ کسب کرد. همچنین مدال ملی علوم در سال ۱۹۸۶ چند نمونه از جوایز ارزشمند وی می‌باشند.

او همچنین مدارج افتخاری از دانشگاه‌های مختلف از جمله از دانشگاه هاروارد دریافت کرد. از سال ۲۰۱۶، سایمون یکی از پیشروترین فرد در هوش مصنوعی، روان‌شناسی شناختی و علوم رایانه در Google Scholar بود. با انتشار نشریات بسیار در موضوعات مورد اشاره، او یکی از تأثیرگذارترین دانشمندان علوم اجتماعی قرن بیستم بود.

جستارهای وابسته

[ویرایش]

منابع

[ویرایش]
  1. Hunter Crowther-Heyck (2005). Herbert A. Simon: The Bounds of Reason in Modern America. JHU Press. p. 22. ISBN 978-0-8018-8025-4. His secular, scientific values came well before he was old enough to make such calculating career decisions. For example, while still in middle school, Simon wrote a letter to the editor of the Milwaukee Journal defending the civil liberties of atheists, and by high school he was "certain" that he was "religiously an atheist," a conviction that never wavered.
  • Barnard, C.I (1938), The Functions of the Executive, Cambridge: Harvard University Press
  • Lasswell, H.D. (1935), World Politics and Personal Insecurity, New York: Whittlesey House
  • Simon, Herbert (1976), Administrative Behavior (3rd ed.), New York: The Free Press
  • Simon, Herbert (1991), Models of My Life, United States: Basic Books
  • H. Simon, "Organizations and markets," Journal of Economic Perspectives, vol. 5, no. 2 (1991), p. 28

پیوند به بیرون

[ویرایش]