مدار مجتمع
![]() | این مقاله نیازمند تمیزکاری است. لطفاً تا جای امکان آنرا از نظر املا، انشا، چیدمان و درستی بهتر کنید، سپس این برچسب را بردارید. محتویات این مقاله ممکن است غیر قابل اعتماد و نادرست یا جانبدارانه باشد یا قوانین حقوق پدیدآورندگان را نقض کرده باشد. |

تراشه یا ریزتراشه، همچنین مدار یکپارچه[۱] یا مدار مجتمع یا آیسی (به انگلیسی: IC) به مجموعهای از مدارات الکترونیکی اطلاق میگردد که با استفاده از مواد نیمهرسانا (عموماً سیلیسیم همراه با میزان کنترل شدهای ناخالصی) در ابعادی کوچک (معمولاً کمتر از یک سانتی متر مربع) ساخته میشود. اگر هزاران ترانزیستور در یک ریز تراشه ساخته شود؛ به آن مدارات مجتمع خیلی فشرده (به انگلیسی: Very-large-scale integration) می گویند. مدارات الکتریکی عموماً شامل المان مداری: مقاومت، خازن، سلف و ترانزیستور میباشد. با توجه به اینکه فرایند ساخت ترانزیستور در تکنولوژیهای مدارات مجتمع راحتتر از المانهای پسیو دیگر است، طراحان ترجیح می دهند این المانهای پسیو را توسط ترانزیستورها پیادهسازی کنند و تا حد ممکن تمامی المانهای مدارات الکترونیکی را به ترانزیستور تبدیل نمایند، سپس با تکنولوژیهای ساخت مدارات مجتمع آنها را پیادهسازی کنند. هر تراشه معمولاً حاوی تعداد بسیار زیادی ترانزیستور میباشد که با استفاده از فناوری پیچیدهای در داخل لایهای از ماده نیمه هادی؛ مانند سیلیکن همگون با پروسههای ساخت مدارات مجتمع ساخته میشوند. امروزه تراشهها در اکثر دستگاههای الکترونیکی و به ویژه رایانهها در ابعادی گسترده بکار میروند. وجود تراشهها مرهون کشفیات بشر دربارهٔ نیمه رساناها و پیشرفتهای سریع پیرامون آنها در میانههای سده بیستم میباشد. مهمترین المان مداری که در تکنولوژیهای مدار مجتمع ساخته میشود، ماسفت (به انگلیسی: (MOSFET)Metal Oxide Semiconductor Field Effect Transistor) میباشد. شرکت اینتل به عنوان مهمترین سازنده مدارات مجتمع در جهان شناخته شدهاست.
محتویات
کار ریز تراشهها[ویرایش]
هر ریز تراشه، وظیفه یا وظایف خاصی را در مدار انجام میدهد. عموماً هر ریز تراشه چندین ورودی دارد که با پردازش این ورودی ها، مقادیر خروجی را تولید و در بخش خروجی خود قرار می دهند. بعضی از ریز تراشهها با سیگنالهای آنالوگ کار میکنند ( مانند ریز تراشهای باکد ۷۴۱، یک آمپلی فایر آنالوگ است). بعضیهای دیگر با سیگنالهای دیجیتال کار میکنند - به عنوان ورودیهای منطقی یا برای دریافت داده دیجیتالی، مانند ریز تراشهای که برای خواندن اطلاعات موجود در یک CD استفاده میشود. واحد پردازنده مرکزی رایانه ها(به انگلیسی: Central Processing Unit (CPU)) یکی از مهمترین مدارات ساخته شده به صورت مجتمع است که میلیاردها ترانزیستور را در سطح کوچکی از نیمه هادی جای داده است. مثلاً پروسسور IBM z13 Storage Controller که در سال 2015 ساخته شدهاست، حدود 7,100,000,000 ترانزیستور را در 678mm² سطح نیمه هادی از ویفر جای داده است[۲].
طرز ساخت ریز تراشهها[ویرایش]
ریز تراشهها را با تعبیهٔ مدارهای الکترونیکی در لایهای نازک از سیلیسیم خالص به اسم ویفر سیلیکون (به انگلیسی: Silicon Wafer)، به صورت یک فرایند پیچیده و به صورت لایه لایه میسازند. به فرایند ساخت ریز تراشه: تکنولوژی ساخت مدارات نیمه هادی می گویند. تمامی مراحل ساخت ریز تراشه در اتاقهایی موسوم به اتاق تمیز (به انگلیسی: Cleanroom) انجام میشود که از نظر سطح ناخالصی و طیفهای نوری موجود در اتاق کاملاً تحت کنترل است[۳].
تکنولوژیهای ریز تراشهها[ویرایش]
مدارات مجتمعی که شامل ترانزیستورهای دوقطبی (BJT: Bi Junction Transistor) باشند را با نام Transistor Transistor Logic) TTL) و مدارات مجتمعی که شامل ترانزیستورهای NMOS و PMOS هستند را(Cmos(Complementry Metal Oxide Semiconductor مینامند. ترکیب این دو تکنولوژی را با نام BiCmos میشناسند. در مقابل مدارهای مجتمع، مدارهای گسسته (به انگلیسی: Discrete Circuits) وجود دارند که شامل قطعاتی مجزا هستند که به هم روی یک برد متصل شدهاند.
البته تمامی المانهای پسیو نظیر مقاوت، سلف و خازن هم در تکنولوژیهای مدارات مجتمع قابل ساخت هستند. در ساخت ریز تراشه ها، طراحان سعی میکنند تا حد امکان از ترانزیستوربه جای المانهای پسیو استفاده کنند. مثلاً به جای خازن از ترانزیستور در بایاس معکوس استفاده میکنند، یا در جایی دیگر که مقاومت بزرگی نیاز دارند مثلاً در حد مگا اهم باز از ترانزیستور استفاده میکنند. چون در حجمی که مقاومت میگیرد میتوان چند ترانزیستور کوچک جای داد و حجم نهایی مدار را کاهش داد. از طرفی برای ساخت سلف هم از مدارات ماسفت استفاده میشود که دقت قابل قبول و ضریب کیفیت (به انگلیسی: Self Quality Factor) بهتری خواهد داشت [۴].
بعضی از ریز تراشهها به گونهای از لایههای سیلیکون بهره میبرند که میتوانند حتی به عنوان حافظه مورد استفاده قرار گیرند نمونهای از این ریز تراشهها PROM نام دارد (حافظهٔ قابل برنامهریزی فقطخواندنی: Programmable Read Only Memory) همانگونه که از اسم این نوع تراشه معلوم است فقط اطلاعات آن قابل خواندن است و امکان تغییرات در آن وجود ندارد از این نوع ای سی برای مدارات اصلی کامپیوتر نیز استفاده میشود همان قسمت از حافظه که به آن ROM نیز میگویند.
مدارهای مجتمع دیجیتال[ویرایش]

به مدارهای AND,OR,NOT؛ گیتهای منطقی (به انگلیسی: Logical Gate) میگویند. اگر این گیتها توسط تکنولوژیهای مدار مجتمع در حجم وسیعی بر روی یک تراشه ساخته شوند، به آن ریز تراشه ها؛ مدارات مجتمع دیجیتال می گویند.
جستارهای وابسته[ویرایش]
منابع[ویرایش]
- ↑ «مدار یکپارچهٔ ریزموج» [فیزیک] همارزِ «microwave integrated circuit»؛ منبع: گروه واژهگزینی، «فارسی»، در دفتر ششم، فرهنگ واژههای مصوب فرهنگستان، تهران: انتشارات فرهنگستان زبان و ادب فارسی، شابک ۹۷۸-۹۶۴-۷۵۳۱-۸۵-۶ (ذیل سرواژهٔ مدار یکپارچهٔ ریزموج)
- ↑ https://en.wikipedia.org/wiki/Transistor_count
- ↑ https://en.wikipedia.org/wiki/Cleanroom
- ↑ http://ieeexplore.ieee.org/xpl/login.jsp?tp=&arnumber=1011591&url=http://ieeexplore.ieee.org/iel5/7898/21768/01011591.pdf?arnumber=1011591
![]() |
در ویکیانبار پروندههایی دربارهٔ مدار مجتمع موجود است. |