کوفی عنان

از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد

نسخه‌ای که می‌بینید نسخه‌ای قدیمی از صفحه است که توسط Fatemibot (بحث | مشارکت‌ها) در تاریخ ‏۱۱ ژوئن ۲۰۱۸، ساعت ۱۲:۴۴ ویرایش شده است. این نسخه ممکن است تفاوت‌های عمده‌ای با نسخهٔ فعلی داشته باشد.

کوفی عنان
هفتمین دبیرکل سازمان ملل متحد
دوره مسئولیت
۱۳ دسامبر ۱۹۹۶ – ۱ ژانویه ۲۰۰۷
پس ازبطرس بطرس غالی
پیش ازبان کی مون
رهبر گروه حافظ صلح سازمان ملل
معاونت مالی دبیرکل سازمان ملل
قائم مقام اداره کمیساریای عالی پناهندگان
اطلاعات شخصی
زاده
کوفی عطا عنان

۸ آوریل ۱۹۳۸ ‏(۸۶ سال)
کوماسی، ساحل طلا (اکنون غنا)
ملیت غنا
همسر(ان)نان لگرگرن (ازدواج ۱۹۸۴)
محل تحصیلدانشگاه ژنو
پیشهسیاستمدار
امضا

کوفی عطا عنان (به انگلیسی: Kofi Atta Annan) (زاده ۸ آوریل ۱۹۳۸) یک سیاست‌مدار غنایی است. او هفتمین دبیرکل سازمان ملل متحد بود.

او نخستین سمتش در سازمان ملل را سال ۱۹۶۲ و در سازمان بهداشت جهانی به‌دست‌آورد. مدیریت پرسنلی، مدیریت بودجه، قائم مقام اداره کمیساریای عالی پناهندگان، معاونت مالی دبیرکل و رهبری گروه حافظ صلح سازمان ملل، پست‌هایی بودند که او تا سال ۱۹۹۷ و رسیدن به دبیرکلی، آن‌ها را تجربه کرد.

در واقع، او نخستین دبیرکل سازمان است که با طی مدارجی در خود سازمان، به این سمت رسیده‌است. یک سال پیش از آن، انتصاب عنان در رأس عملیات گروه صلح‌بان در بوسنی، او را به یکی از مهم‌ترین رهبران سازمان ملل تبدیل کرده بود. در عین حال بسیاری معتقدند هنگامی که ایالات متحده سر باززدن سرسختانه اش را از تأیید دور دوم دبیر کلی پطروس غالی آشکار کرد، کوفی عنان، مناسب‌ترین فرد بود و سازمان ملل به سوی او چرخید.

گفته شده‌است که عنان هر بامداد بی‌درنگ پس از بیدار شدن و پیش از انجام هر کاری دعا می‌کند. همسرش نان لگرگرن (متولد ۱۹۴۴ در استکهلم) که یک هنرمند و وکیل سوئدی است، سال ۱۹۸۴ در کوزوو با عنان آشنا شد و با او ازدواج کرد.

کوفی عنان هم‌اکنون ۸۰ ساله است و دوران بازنشستگی را سپری می‌کند.

زندگی‌نامه

سال‌های اولیه زندگی و خانواده

کوفی عنان، فرزند ویکتوریا و هنری رجینالدو است. عنان در بخش کفاندروس کوماسی، غنا به دنیا آمد. پدرش از فرمانداران محلی غنا و از اصیل‌زادگان قبیله فانته بود. او فرزند دوقلوی خانواده‌است، اتفاقی «که در فرهنگ غنایی» امری بسیار نادر تلقی می‌شود. خواهر دو قلویش، افوآ عطا که در سال ۱۹۹۱ از دنیا رفت، در اسم میانی عطا با او شریک است، عطا “ در زبان‌های اکان فانته به معنای دوقلو است. همانند اغلب نام‌های اکانی، قسمت اول نامش، بیانگر روزی است هفته‌است که در آن زاده شد: کوفی به معنای پسری است که در روز جمعه زاده شده‌است.

نام عنان می‌تواند به معنای چهارمین فرزند خانواده باشد، اما در خانوادهٔ کوفی، در زمان‌های قدیم، این نام به نام خانوادگی آن‌ها تبدیل شد و کوفی نیز آن را از والدینش گرفته‌است. نام خانوادگی عنان اغلب به طرز نادرست تلفظ می‌شود. مدت کوتاهی پس از کسب سمت دبیرکل سازمان ملل، در طی مصاحبه‌ای در «رادیوی دولتی ملی» از او پرسیدند که طرز تلفظ درست نامش چیست، وی توضیح داد که نامش همانند "cannon” تلفظ می‌شود.

خانواده عنان خانواده‌ای مهم و با اصل و نسب بودند و پدربزرگ و عمویش رؤسای قبیله بودند. پدرش از دو نژاد آشانتی و فانتی بود و مادرش فانتی. پدرش سال‌ها در شرکت صادرات کاکائوی برادران لور کارشناس امور صادرات بود.

عنان با نان ماریا عنان، که وکیلی سوئدی و هنرمند و خواهرزادهٔ ناتنی رائول والنبرگ بود، ازدواج کرد. وی از ازدواج قبلیش با تیتی الاکیجی نیجریایی دو فرزند دارد، کوجو عنان و آماه او و الاکیجا در اواخر دههٔ ۱۹۷۰ از یکدیگر جدا شدند. نان عنان هم از ازدواج قبلی‌اش یک فرزند به نام نینا کرونستد دگروت دارد.

تحصیلات

از سال ۱۹۵۴ تا ۱۹۵۷، عنان به مدرسهٔ نخبگان فنتسیپم رفت، مدرسهٔ شبانه‌روزی متدیست در ساحل کییپ که در دههٔ ۱۸۷۰ بنا شد. عنان گفته‌است که در مدرسه چنین آموخت “بد بختی در همه جا دغدغهٔ مردم در همه جا است ”در سال ۱۹۵۷ که عنان از مدرسهٔ فتتیسپیم فارغ و التحصیل شدف غنا اولین مستعمرهٔ انگلستان در آفریقای جنوبی بود، که استقلال خود را به دست آورد.

در سال ۱۹۵۸، عنان برای به دست آوردن مدرک آکادمیک در رشتهٔ اقتصاد مشغول تحصیل در دانشکدهٔ دانش و فناوری کوماسی شد، که اکنون دانشگاه کم کرومای دانش و فناوری غنا است. وی با دریافت کمک هزینهٔ تحصیلی «تشکیلات فورد»، موفق به تکمیل دورهٔ کارشناسی در سال ۱۹۶۱ از «دانشگاه مک آلیستر» در سنت پُل، مینسوتای، آمریکا شد. عنان سپس از سال ۱۹۶۱ تا ۱۹۶۲ مشغول تحصیل در «مؤسسه دانش‌آموختگان مطالعات بین‌المللی» در «شهر ژنو، سوئیس شد»، بعدها از سال ۱۹۷۱ تا ۱۹۷۲ مشغول تحصیل در «رشته مدیریت فناوری اطلاعات دانشکدهٔ مدیریت برنامه اعضای اسلون شد و موفق به اخذ مدرک کارشناسی ارشد از “دانشکدهٔ مدیریت اسلون» شد.

او همچنین مدرک مدیریت‌اش را اوایل دهه هفتاد از ام‌آی‌تی گرفت. عنان مسلط به زبان‌های انگلیسی، فرانسه، کرو (Kru) و دیگر لهجه‌های زبان اکان و زبان‌های آفریقایی است.

فعالیت‌های آغازین

در سال ۱۹۶۲، عنان به عنوان مدیر بودجه، به کار برای سازمان بهداشت جهانی پرداخت، سازمانی که متعلق به سازمان ملل است. از سال ۱۹۷۴ تا ۱۹۷۶، به عنوان سرپرست جهانگردی در غنا مشغول به کار شد.

به دنبال آن، وی دوباره به کار کردن در سازمان ملل با عنوان مشاور دبیرکل در سه سمت مختلف پرداخت: مدیریت منابع انسانی، هماهنگ‌کننده امنیت از ۱۹۸۷ تا ۱۹۹۰، برنامه‌ریزی، دارایی و بودجه، بازرس امور مالی از سال ۱۹۹۰ تا ۱۹۹۲، و عملیات حفظ صلح از مارس ۱۹۹۳ تا فوریهٔ ۱۹۹۴.

رومیو دالر ارتشبد اسبق، فرماندهٔ نیروهای مأموریت امداد سازمان ملل به رواندا در کتاب خود به نام دست دادن با شیطان: سقوط انسانیت در رواندا، اظهار می‌داد که عنان در پاسخ خود به کشتار جمعی توتسی‌ها در رواندا، بیش از حد منفعل و بی‌تفاوت بوده‌است. دالر آشکارا بیان می‌کند که معاون وزیر عملیات حفظ صلح وقت، نیروهای سازمان ملل را از مداخله برای حل و فصل اختلافات و فراهم کردن تجهیزات و تدارکات پشتیبانی بازداشت. برای نمونه، وی ادعا می‌کند که عنان از دادن هر گونه پاسخی به دورنگارهای مکرر دالر مبتنی بر دادخواست وی برای دستیابی به انبار مهمات، سرباز زد، کاری که می‌توانست برای دفاع از توتسی‌ها به آن‌ها کمک کند. هر چند دالر، عنان را فردی بسیار متعهد و مسئول به اصول اساسی سازمان ملل می‌داند.

عنان آن هنگام معاون وزیر دبیرکل بود، تا آن که در سال ۱۹۹۵ به سمت نمایندگی دبیرکل جمهوری فدرال سوسیالیست یوگسلاوی منصوب شد، بعد از پنج ماه خدمت در این سمت، دوباره در آوریل ۱۹۹۶ به فعالیت خود به عنوان معاون وزیر دبیرکل پرداخت.

دبیرکل سازمان ملل متحد

در ۱۳ دسامبر ۱۹۹۶، عنان به سمت دبیرکل شورای امنیت سازمان ملل انتخاب شد و این انتخاب، چهار روز بعد، با رأی‌گیری در مجمع عمومی سازمان ملل، تثبیت شد. بدون هیچ گونه تأخیری مراسم سوگند عنان اجرا شد و وی کارخود را در نخستین دورهٔ تصدی‌اش به عنوان دبیرکل در اول ژانویهٔ ۱۹۹۷ آغاز کرد. عنان جایگزین دبیرکل برکنار شدهٔ مصری، بطروس قالی شده بود و اولین کسی بود که از یک کشور سیاه آفریقایی به سمت دبیر کلی رسیده بود.

دورهٔ تصدی عنان به عنوان دبیرکل در اول ژانویهٔ ۲۰۰۲، در طی انحراف غیرمعمولی از سیاست غیررسمی، تمدید شد. این مسئولیت باید به‌طور معمول به نوبت از قاره‌ای به قارهٔ دیگر منتقل شود، و از هر قاره‌ای، دبیرکل تنها می‌تواند دو دورهٔ متوالی این سمت را اختیار کند، از آن جایی که متصدی قبل از عنان یعنی بطروس غالی نیز از قارهٔ آفریقا بود، بنابراین، عنان اصولاً باید تنها یک دوره در سمت خود باقی می‌ماند، و انتخاب دوبارهٔ وی، نشان‌دهندهٔ وجهه و شهرت خاص اوست.

در آوریل ۲۰۰۶ مارک مالوک بردان جانشین لویس فرچث شده و به سمت معاون دبیرکل منصوب شد.

در آوریل ۲۰۰۱، دبیرکل، پنج دیدگاه را برای «دعوت به همکاری» برای مبارزه با بیماری ایدز، مطرح کرد. عنان، مبارزه بااین بیماری را در اولویت برنامه‌های کاری خود به عنوان دبیرکل و به‌طور کلی در زندگی‌اش قرار می‌دهد. وی پیشنهاد تأسیس صندوق بین‌المللی سلامت و ایدز را برای تأمین هزینه‌های سنگین مورد نیاز کشورهای در حال توسعه، برای مبارزه بحران ایدز می‌دهد.

در ۱۰ دسامبر، سال ۲۰۰۱، عنان و سازمان ملل متحد به‌طور مشترک، جایزهٔ صلح نوبل را به خاطر فعالیت‌هایشان برای دستیابی به جهانی سازمان یافته‌تر و صلح‌آمیزتر دریافت کردند.

عنان در طول زمان تبلیغات برای حمله به عراق در سال ۲۰۰۳، از ایالات متحده و بریتانیا خواست تا بدون تأیید سازمان ملل به عراق حمله نکنند. در سپتامبر ۲۰۰۴، در طی مصاحبه‌ای از شبکهٔ بی‌بی‌سی از عنان در بارهٔ قانونی بودن این حمله پرسیدند و وی اینگونه پاسخ داد، «از دیدگاه شورای امنیت سازمان ملل و ملت عراق و همچنین از دیدگاه منشور سازمان ملل این حمله، غیرقانونی است.»[۱]

عنان از اعزام گروه حافظ صلح سازمان ملل به منطقهٔ درگیری دارفُور در سودان حمایت کرده و مشغول همکاری با دولت سودان برای قبول واگذاری قدرت از گروه حافظ صلح اتحادیهٔ آفریقا به گروه حافظ صلح سازمان ملل است. همچنین وی به همکاری با کشورهای عرب و مسلمان دربارهٔ حقوق زنان و دیگر موضوعات می‌پردازند.

در ۱۹ سپتامبر ۲۰۰۶، عنان با نزدیک شدن زمان بازنشستگی‌اش، سخنرانی تودیعی خود را ارائه داد. وی در سخنرانی خود، سه مسئله‌ای را که به باور او در دوران دبیرکلی‌اش «نه تنها حل نشد، بلکه شدّت نیز» یافت، اینگونه بیان می‌کند «اقتصاد غیر عادلانهٔ جهان، نابسامانی و آشفتگی در دنیا، و بی‌اعتنایی گسترده به حقوق بشر و حکومت قانون». وی همچنین به خشونت و ناآرامی در آفریقا، و درگیری‌های عرب‌ها و اسرائیلی‌ها، به عنوان دو مسئله‌ای که نیازمند توجه بیشتر هستند، اشاره می‌کند.[۲]

جنجال‌های سازمان ملل در دوران تصدی عنان

در ژوئن سال ۲۰۰۴، عنان نسخه‌ای را از گزارش OIOS/ دفتر خدمات نظارت داخلی دریافت کرد که رود لوبرس، عضو [کمیسیون عالی پناهندگان سازمان ملل] را به خاطر آمارهای جنسی و سوء استفاده از قدرت متهم می‌کرد و همچنین شکایاتی توسط یک عضو سابق سازمان علیه ورنر بلتر، مدیر کمیسیون عالی پناهندگان سازمان ملل، به خاطر آزار و اذیت جنسی و بدرفتاری دریافت کرد. گزارش بازرسی‌ها مبنی بر آن بود که رود لوبرس به خاطر آزار جنسی گناه‌کار شناخته شده‌است، اما در مورد اتهام علیه یک مقام ارشد و دو شکایت دیگری که آن زن برایشان در اواخر سال پرونده تشکیل داده بود، اطلاعی به عموم داده نشد. در جریان بررسی رسمی، رود لوبرس، به آن زن نامه‌ای نوشت، که برخی معتقدند، نامه‌ای تهدیدآمیز برای آن زن کارگر که به خاطر بدرفتاری با وی، شکایت تنظیم کرده بود به‌شمار می‌رفت. سازمان ملل، لوبرس را به خاطر آزار جنسی ادامه‌دار مورد انتقاد شدید قرار داد. (گزارش سازمان ملل لوبرس را به علت آزار جنسی مداوم سرزنش کرد)

با وجود این، در ۱۵ ژوئیه، ۲۰۰۴، کوفی عنان، لوبرس را از گناه مبری دانست. اما رای وی تنها تا ماه نوامبر به قوت خود باقی ماند، زیرا در آن ماه، OIOS، گزارش سالانهٔ خود را مبنی بر گناه‌کار بودن لوبرس به مجمع عمومی سازمان ملل تحویل داده پخش گستردهٔ این اخبار در رسانه‌های جمعی، موقعیت عنان را تضعیف کرد.

در ۱۷ نوامبر سال ۲۰۰۴، عنان گزارشی را برای تبرئه کردن دیلیپ نائیو، معاون وزیر دبیرکل سازمان ملل در خدمات نظارت داخلی از اتهامات فساد سیاسی/ اختلاس و آزار جنسی قبول کرد، برخی این عمل عنان را در مقابل حمایت تأثیر از شاکی مربوط در جریان لوبرس می‌دانند. هنوز، رفع اتهام مورد تأیید کارکنان سازمان ملل در نیویورک قرار نگرفته بود، که منجر به مباحثهٔ گسترده‌ای در ۱۹ نوامبر شد.

برنامه نفت در برابر غذا

در دسامبر ۲۰۰۴، گزارشی اعلام شد، مبنی بر اینکه کوجو، پسر دبیرکل، حق‌الزمه‌ای را از شرکت سوئیسی بازرسی کوتکنای SA، که قراردادی سودآور در رابطه با برنامه نفت سازمان ملل برای برنامهٔ غذایی بسته بد، دریافت کرده‌است. کوفی عنان خواستار رسیدگی به این مورد شد. برای رسیدگی به این موضوع کوفی عنان کمیتهٔ مستقل رسیدگی برنامهٔ نفت دربرابرغذا سازمان ملل، (http://www.iic-offp.org) را انتخاب کرد که رهبری آن را رئیس بانک فدرال آمریکا پل ولکر، علی‌غرم وابستگی‌هی عقیدتی شدیدش به سازمان ملل به عنوان مدیر انجمن سازمان ملل ایالات متحدهٔ آمریکا بر عهده گرفت. عنان، در نخستین مصاحبه‌اش با کمیتهٔ بازرسی، اعتراف کرد که ملاقاتی با شرکت Cotecna داشته‌است. کمی بعد در طی مصاحبه، وی اظهار داشت، به یادآورده‌است که دوبار با مدیر اجرائی این شرکت یعنی الی جورج مسی ملاقات کرده‌است. در گزارش پایانی که در ۲۷ اکتبر ارائه شد، کمیتهٔ بازرسی کوفی عنان را از انجام هر گونه فعالیت غیرقانونی مبری دانست، اما ساختار مدیریتی سازمان ملل و دفتر نظارت شورای امنیت را متهم دانست؛ و به شدت خواستار ایجاد دفتر اجرایی جدیدی برای به دست گرفتن مسئولیت‌های مالی و اجرائی جدیدی برای به دست گرفتن مسئولیت‌های مالی و اجرائی شد که اخیراً به عهده دفتر دبیرکل افتاده بود. این گزارش فهرست شرکت‌های غربی و خاورمیانه‌ای را که به‌طور غیرقانونی از این برنامه سود برده بودند، اعلام کرده برخی معتقدند که انگیزه‌های سیاسی پشت این کمیته و نتایج به بار آمده وجود داشته‌است.

درگیری ایالات متحده و سازمان ملل

کوفی‌عنان از معاون دبیرکل، مارک ملک بروان که صریحاً در طی سخنرانی در ۶ ژوئن ۲۰۰۶، رسانهٔ آمریکا را مورد انتقاد قرار داد، حمایت کرد: “این عمل رایج آمریکا در استفادهٔ پنهانی از سازمان ملل به عنوان ابزار دیپلماتیک، آن هنگام که نمی‌تواند از این سازمان در برابر منتقدان داخلی‌اش حمایت کند، ادامه پیدا نخواهد کرد… شما درهر دو صورت، حمایت سازمان ملل را از دست می‌دهید.[۳]” سفیر آمریکا جان بولتون در گفتگوی تلفنی به عنان گفت: “من شما را از سال ۱۹۸۹ می‌شناسم و به شما می‌گویم که این بدترین زمان است. ”'[۴]

توصیه‌های عنان برای ایجاد تغییرات در سازمان ملل

در ۲۱ مارس، ۲۰۰۵، عنان گزارش تکمیل شدهٔ خود را با نام آ‍زادی در مقیاس وسیع‌تر تسلیم مجمع عمومی سازمان ملل کرد. عنان در این گزارش توصیه‌های مبنی بر گسترش شورای امنیت و دیگر تغییرات در سازمان ملل بیان کرد.[۵]

در ۷ مارس، ۲۰۰۶، وی طرح پیشنهادی خود را برای تغییر کلی کارمندان دفتری سازمان ملل به مجمع عمومی ارائه داد. عنوان این گزارش تغییرات چنین بود: «سرمایه‌گذاری در سازمان ملل، دستیابی به سازمان جهانی قدرتمندتر.»[۶]

مدارج و افتخارات

منابع

پانویس

  1. تایلر، پاتریک، «دبیرکل سازمان ملل با» غیرقانونی" اعلام کردن جنگ عراق شعله‌های آتش را برافروخت، نیویورک تایمز، ۱۷ سپتامبر ۲۰۰۴
  2. Kobi Annan Farewell Speech
  3. un.org
  4. foxnews.com
  5. un.org – آزادی بیشتر
  6. un.org – اصلاحات

جستارهای وابسته

پیوند به بیرون

شامل زندگی‌نامه جذاب عنان و نقشه سفرهای وی به اقصی نقاط جهان به همراه مطالب دیگر. به نرم‌افزار فلش نیاز دارد.

Ebonyسخنرانی اکتبر ۱۹۹۸ با کوین چاپل از

سخنرانی‌ها

پیشین:
کیم دای جونگ
برنده جایزه صلح نوبل
۲۰۰۱
پسین:
جیمی کارتر