باشگاه فوتبال المپیک مارسی

از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد
مارسی
Olympique Marseille logo.svg
نام کاملالمپیک دُ مارسی (Olympique de Marseille)
لقب‌(ها)Les Phocéens (فوکایا‌ها) Olympiens (المپین‌ها)
Les Minots (جوانان از مارسی)
نام غیررسمیOM، مارسی
تاریخ بنیان‌گذاری۳۱ اوت ۱۸۹۹؛ ۱۲۴ سال پیش (۱۸۹۹)
نام ورزشگاهورزشگاه ولودروم
گنجایش۶۷٬۳۹۴ نفر
مالکفرانک مک‌کورت
مدیرعاملپابلو لونگوریا
سرمربیایگور تودور
لیگلیگ ۱
۲۲–۲۰۲۱لیگ ۱، دوم
وبگاه
فصل جاری

باشگاه فوتبال المپیک دُ مارسی (به فرانسوی: Olympique de Marseille)، یک باشگاه حرفه‌ای فوتبال در لیگ ۱ فرانسه است که در بندر مارسی در کشور فرانسه قرار دارد. این باشگاه در سال ۱۸۹۹ تأسیس و با بیش از بیست قهرمانی داخلی و یک قهرمانی در لیگ قهرمانان اروپا و مسابقات اروپایی، پس از پاری سن ژرمن به عنوان پرافتخارترین تیم فرانسوی شناخته می‌شود.

باشگاه مارسی در ۳۱ اوت ۱۸۹۹ توسط رِنه دوفوره دِمونتمیرال تاسیس شد. در ابتدا مارسی با پیراهن های سفید و شورت مشکی بازی میکردند که پشت این پیراهن سفید با رنگ آبی دو حرف "O,M" طراحی شده بود ، شعار مارسی از آن زمان " Droit au But " بود که به معنی «مستقیم به سوی دروازه» است.

مارسی در سال 1900 فوتبال خود را آغاز کرد و تا 1908 خود را به عنوان قهرمان محلی ثابت کرد و برای بزرگ تر شدن به تورنومنت های معتبر تر نیاز داشت و به همین منظور در سال 1919 در مسابقات USFSA (‌ اتحادیه باشگاه های ورزشی فرانسه ) شرکت کردو نائب قهرمان شد.

مارسی ۹ بار در لیگ فرانسه و ۱۰ بار در جام حذفی این کشور به قهرمانی دست پیدا کرده‌است؛ همچنین تنها نماینده فرانسوی قهرمان در لیگ قهرمانان اروپا در سال ۱۹۹۳ می‌باشد.

المپیک مارسی سابقه حضور در ۶ فینال اروپایی (۲ لیگ قهرمانان اروپا - ۳ لیگ اروپا - ۱ اینترتوتو کاپ) را دارد. المپین‌ها از این شش فینال، ۱ بار قهرمان لیگ قهرمانان اروپا و ۱ بار قهرمان اینترتوتو شدند. مارسی با ۲ قهرمانی و ۳ نایب قهرمانی در اروپا، برترین تیم تاریخ فرانسه در رقابت‌های اروپایی به‌شمار می‌رود.

ورزشگاه خانگی المپیک مارسی، ورزشگاه ولودروم نام دارد که ظرفیت آن ۶۷۳۹۴ نفر است.[۱] این ورزشگاه که در شرق شهر مارسی قرار دارد، از سال ۱۹۳۷ تاکنون محل انجام بازی‌های خانگی این تیم بوده‌است.[۱] در سال ۱۹۹۷، باشگاه توسط میلیاردر فرانسوی-سویسی، روبرت لوئیس-دریفوس خریداری شد.

از سال ۱۹۸۶ تا ۱۹۹۴ مالکیت و ریاست مارسی بر عهده برنارد تاپی بود که این باشگاه را در صدر فوتبال فرانسه قرار داد و در رقابت‌های اروپایی چشمگیر ظاهر شد و عناوین زیادی را مارسی بدست آورد. مارسی در ریاست تاپی موفق به قهرمانی در لیگ قهرمانان اروپا ۱۹۹۳ مقابل میلان شد. قهرمانی‌ای که بدون باخت و با مربی گری ریموند گوتالس و کاپیتانی دیدیه دشان بدست آمد. ستارگانی مانند فابین بارتز، مارسل دسایی، اریک دی مکو، عابدی پله، آلن بوکسیچ، رودی فولر، دیدیه دشان، باسیل بولی و… در ترکیب مارسی در فینال لیگ قهرمانان اروپا ۱۹۹۳ حاضر بودند.

تاپی در حقیقت بعد از خرید مارسی و تزریق ثروت به باشگاه و تدابیر مناسب ریاستی توانست به سرعت مارسی را به یکی از برترین تیم‌های اروپا تبدیل کند. او ستارگان زیادی را به دنیای فوتبال معرفی کرد و بازیکنان سرشناسی را برای مارسی به خدمت گرفت. هواداران مارسی تاپی را «رئیس» می‌خوانند و بخاطر خدمات بزرگ و درخشانی که به مارسی کرده‌است، همیشه تشویق می‌شود و به عنوان یک اسطوره خودش را در تاریخ باشگاه مارسی ماندگار و جاودانه کرد. از تاپی که افتخارات بسیاری را در کادر ریاست و مالکیت برای مارسی به ارمغان آورد، به عنوان برترین رئیس فوتبال فرانسه یاد می‌شود.

مؤسس المپیک مارسی

ژان پیر پاپن اسطوره افسانه‌ای مارسی که ۳ دور پیاپی آقای گل لیگ قهرمانان شده‌است، در سال ۱۹۹۱ برنده توپ طلا در مارسی شد تا مارسی اولین و آخرین تیمی در فرانسه باشد که بازیکنی از یک تیم فرانسوی در آن برنده توپ طلا می‌شود.

همچنین یوسیپ اسکوبلار با زدن ۴۴ گل در یک فصل (۷۱–۱۹۷۰) برترین گلزن یک فصل در تاریخ لیگ فرانسه می‌باشد که او نیز مهاجم و اسطوره مارسی بوده‌است. او در همین فصل نیز کفش طلای اروپا را با تعداد ۴۴ گل تصاحب کرد.

آن‌ها به صورت سنتی پیراهن سفید به همراه شورت و جوراب سفید بر تن می‌کنند. نشان فعلی این باشگاه، از سال ۲۰۰۴ به بعد مورد استفاده قرار گرفت. این نشان، شامل شعار باشگاه، «مستقیم به سوی دروازه» (به فرانسوی: Droit Au But) در قسمت پایینی آن و یک ستاره به نشانهٔ قهرمانی در لیگ قهرمانان اروپا در قسمت بالایی آن می‌باشد. این باشگاه از حمایت طرفداران زیادی برخوردار است، به‌طوری‌که بالاترین میانگین تماشاگران فوتبال در تاریخ فرانسه در اختیار آن‌هاست. در فصل ۰۹–۲۰۰۸، میانگین تماشاگران مارسی در هر بازی ۵۲٬۲۷۶ نفر بود که بالاترین میزان در لیگ ۱ محسوب می‌شد.[۲]

پس از پایان رقابت‌های جام ملت‌های اروپا ۲۰۱۶ فرانسه، صحبت از فروش باشگاه المپیک مارسی به خریداران ایرانی در رسانه‌های فرانسوی بازتاب پیدا کرد. مطابق با گزارش رسانه‌ها سرمایه‌گذاران ایرانی از طریق هواپیمایی ایران ایر و از مجرای یک شرکت تازه تأسیس در لوکزامبورگ برای خرید این باشگاه اقدام کردند.[۳]

البته باشگاه مارسی به ایرانی‌ها فروخته نشد و مارگاریتا لوئیس دریفوس (همسر روبرت لوئیس دریفوس) که بعد از مرگ همسرش روبرت، مالک مارسی به‌شمار می‌رفت، ۹۵ درصد سهام مارسی را به فرانک مک کورت آمریکایی فروخت که هم‌اکنون مارسی با مک کورت فعالیت می‌کند.

ترکیب تیم[ویرایش]

تا تاریخ ۱۵ سپتامبر ۲۰۲۲[۴]
شماره پست بازیکن
۱ کامرون دروازه‌بان سیمون انگاپاندوئتنبو
۳ ساحل عاج مدافع اریک بایی (قرضی از منچستر یونایتد)
۴ فرانسه مدافع ساموئل ژیگوت
۵ آرژانتین مدافع لئوناردو بالردی
۶ فرانسه هافبک متئو گندوزی
۷ فرانسه مدافع جاناتان کلاوس
۱۰ فرانسه مهاجم دیمیتری پایت (کاپیتان)
۱۱ کلمبیا مهاجم لوییس سوارز
۱۲ سنگال مهاجم بامبا دینگ
۱۶ اسپانیا دروازه‌بان پائو لوپز
۱۷ ترکیه مهاجم چنگیز اوندر
شماره پست بازیکن
۱۸ اوکراین هافبک روسلان مالینووسکی
۲۱ فرانسه هافبک والنتین رونیه (کاپیتان دوم)
۲۲ سنگال هافبک پیپ گی
۲۳ بوسنی و هرزگوین مدافع سیاد کولاشیناتس
۲۷ فرانسه هافبک ژردن ورتو
۲۹ بورکینافاسو مدافع عیسی کابوره (قرضی از منچستر سیتی)
۳۰ پرتغال مدافع نونو تاوارس (قرضی از آرسنال)
۳۶ اسپانیا دروازه‌بان روبن بلانکو (قرضی از سلتاویگو)
۷۰ شیلی مهاجم الکسیس سانچز
۷۷ مراکش هافبک امین حارث (قرضی از شالکه ۰۴)
۹۹ جمهوری دموکراتیک کنگو مدافع کانسل امبمبا


افتخارات[ویرایش]

- لوشامپیونه: 9 قهرمانی ( قهرمانی سال 1993 حذف شده است و به تیم دوم داده شده است) و 13 نائب قهرمانی

- لیگ دو: 1 قهرمانی و 3 نائب قهرمانی

- جام حذفی فرانسه: 10 قهرمانی و 9 نائب قهرمانی

-جام اتحادیه باشگاه‌های فرانسه: 3 قهرمانی

-سوپر جام فوتبال فرانسه: 3 قهرمانی

- جام اروپایی اینترتوتو: 1 قهرمانی

- لیگ قهرمانان اروپا: ۱ قهرمانی و 1 نائب قهرمانی

- لیگ اروپا: 3 نائب قهرمانی

پانویس[ویرایش]

  1. ۱٫۰ ۱٫۱ "ورزشگاه ولودروم" (به انگلیسی). OM.net. Archived from the original on 28 February 2008. Retrieved 13 January 2008.
  2. "میزان تماشاگران تیم‌های لیگ ۱ در فصل ۲۰۰۸–۰۹" (به فرانسوی). ligue1.com. Retrieved 28 September 2009.[پیوند مرده]
  3. «سایت buzz sport فرانسه مدعی شد المپیک مارسی به ایرانی‌ها می‌رسد» (به پارسی). دریافت‌شده در ۱۳ ژوئیه ۲۰۱۶.
  4. "Equipe professionnelle 2022–2023". Olympique de Marseille. Retrieved 14 September 2019.

پیوند به بیرون[ویرایش]