تالاب چغاخور

تالاب بینالمللی چُغاخور، تالابی بین المللی و جهانی در شهرستان بروجن واقع استان چهارمحال بختیاری است.
نزدیک ترین شهر به این تالاب شهر گهرو درفاصله ۸کیلومتری و سپس شهر بلداجی در فاصله ۹کیلومتری است.
این تالاب با مساحتی حدود ۲۳۰۰ هکتار در دامنه ارتفاعات برآفتاب و کلار (۳۸۳۰ متر)، در مسیر جاده بروجن-اهواز قرار گرفته است.[۱] بین مردم بختیاری منطقه به سدچغاخور و دریاچه چغاخور معروف است.
میتوان گفت منشأ و ریشه همه چشمه های اطراف تالاب چغاخور مثل چشمه شهر گهرو، چشمه شاهپریناز منطقه زوردگان، چشمه اوغار حمزه علی، چشمه گلوگرد، چشمه های اطراف سیبک و خانی آباد و بلداجی و حاجی آباد و قلعه ممکا نشأت گرفته از این تالاب بین المللی چغاخور است.
- مسیر تالاب چغاخور از شهرکرد: برای اینکه از شهرکرد به تالاب چغاخور بروید، میتوانید وارد مسیر شهرکرد-خوزستان جاده کشوری ۵۱ ایران شوید و از شمس آباد، خراجی وشلمزار و گهرو و دالان بهشت گهرو عبور کنید. درست قبل از ورودی جادهای که به ایذه میرود، به تالاب چغارخور خواهید رسید.
- مسیر تالاب چغاخور از بروجن: دسترسی به تالاب از شهر بروجن به این صورت است که باید از جنوب غربی شهر وارد جاده بلداجی شوید. پس از گذشتن از بلداجی، آورگان و کلبی بک به تالاب چغاخور میرسید.
ویژگی منحصر به فرد تالاب، وجود نوعی ماهی از خانواده گامبوزیا (کپوردندان) در این مکان است. در تابستان دیدن عشایر و روستاهای اطراف چغاخور بسیار لذت بخش است.[۲]
به دلیل وسعت خوبی که این زیستگاه دارد و بعلت عدم وجود آلاینده و یا حداقل بودن آلاینده ها در آب این تالاب، ماهیان تالاب چغاخور از نظر ژنتیکی ارزشمند هستند.
در سال ۱۳۹۵ اردک سرسفید در این تالاب بین المللی توسط آقای حامد علیمردانی مشاهده و ثبت کمیته ملی پرندگان ایران شد. اردک سر سفید گونه در خطر انقراض و تحت حمایت سازمان حفاظت از محیط زیست است.
پوشش گياهي تالاب چغاخور از گونه هاي حاشيه اي، نم پسند، شناور و غوطه ور مانند بيد، پتامژتون، پلي گونيوم و ساز تشکيل شده است. در فصل بهار حاشیه های این تالاب پر از گل های قرمز رنگ شقایق میشود.
از سال ۱۳۷۸ بهدلیل گونههای جانوری نادر در اطراف تالاب و شرایط متنوع زیستی آن، سازمان حفاظت محیط زیست، چغاخور را منطقه شکار ممنوع اعلام کرد و آن را تحت پوشش و حمایت خود قرار داد. منطقه شکار ممنوع تالاب بیش از ۲,۳۰۰ هکتار مساحت دارد. چغاخور یکی از تالابهای کنوانسیون بینالمللی رامسر است و در فهرست مناطق مهم پرندگان (IBA) نیز به چشم میخورد. این تالاب بخشی از یازدهمین ذخیرهگاه زیستکره ایران با عنوان «تنگ صیاد-سبزکوه» به شمار میرود که به ثبت جهانی رسیده است.
به تازگی میخواهنداز جایی که فرسایش آبی بالاست آب را به این تالاب منتقل کنند و به این ترتیب آبی که وارد تالاب خواهد شد از لحاظ افزایش منابع آبی پر سود است. اگر این آب داخل تالاب بیاید علاوه بر این که ارتفاع آب بیش از شش متر میشود و ویژگی تالاب چغاخور دوبرابر شده و تنوع گیاهان بیشتر و منطقه گردشگری اقامتی تفریحی چغاخور زیبا تر می شود، با افزایش آب چغاخور صنعت گردشگری منطقه رونق پیدا می کند وکشاورزی و دامداری پیشرفت می کند.خود آب با این سرعتی که وارد تالاب میشود یک جریان رودخانهای درست میکند که به دلیل جریان آب چشمه هاو درختان سیر آب می شوند. علاوه بر این، آن رسوباتی که با حجم زیاد وارد تالاب میشود، زمینه ساز رویشگاه کف تالاب بین المللی چغاخور میشوند.[۳]
درواقع تالاب چغاخور نگین درخشان منطقه چهارمحال بختیاری است که تمام امید گردشگری و تفریحی منطقه هست.
منابع[ویرایش]
- ↑ تالاب چغاخور، انتشارات تیشینه
- ↑ حمید امینی، راهنمای جهانگردی استان چهارمحال و بختیاری، ۱۳۸۱، ص ۱۳–۱۲، سازمان ایرانگردی و جهانگردی
- ↑ «انتقال آب، تالاب چغاخور را غرق میکند». مسعود بُربُر، روزنامه جام جم، 9 مرداد ۱۳۹۱.
پیوند به بیرون[ویرایش]
![]() |
در ویکیانبار پروندههایی دربارهٔ تالاب چغاخور موجود است. |