پرش به محتوا

ویکی‌پدیا:قهوه‌خانه/گوناگون: تفاوت میان نسخه‌ها

از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد
محتوای حذف‌شده محتوای افزوده‌شده
شاید وقتی دیگر
خط ۴۲۴: خط ۴۲۴:


'''[[احمد صبحی منصور|این مقاله]]''' تبدیل شده به اثبات حقانیت دیدگاه‌های خاص این اسلام‌شناس مصری. از دوستان آشنا به مسایل اسلامی دعوت می‌کنم نگاهی به این مقاله بی‌اندازند. <small>ارادتمند همگی</small> [[کاربر:Gnosis|Gnosis]] ([[بحث کاربر:Gnosis|بحث]]) ‏۱۶ اوت ۲۰۱۹، ساعت ۰۸:۰۸ (UTC)
'''[[احمد صبحی منصور|این مقاله]]''' تبدیل شده به اثبات حقانیت دیدگاه‌های خاص این اسلام‌شناس مصری. از دوستان آشنا به مسایل اسلامی دعوت می‌کنم نگاهی به این مقاله بی‌اندازند. <small>ارادتمند همگی</small> [[کاربر:Gnosis|Gnosis]] ([[بحث کاربر:Gnosis|بحث]]) ‏۱۶ اوت ۲۰۱۹، ساعت ۰۸:۰۸ (UTC)

== ارجاع به خود ==

طبق نتیجه‌ای که اخیراً در تام به دست آمد قرار شد اگر کاربر ویکی‌پدیا مایل است به نوشتهٔ خودش ارجاع دهد ویرایش را در صفحهٔ بحث مقاله ثبت کند و منتظر بماند تا یکی از کاربران بی‌طرف آن ویرایش را بررسی و تأیید کنند. فکر می‌کنم برای وبسایت‌ها هم همین شرایط باید برقرار باشد. به جای حذف وبسایت (به عنوان تبلیغ) یا قرار گرفتن در فهرست سیاه. ضمناً حرفی از حذف ارجاع‌های پیشین به میان نیامد. [[بحث کاربر:Hanooz|Hanooz]] ‏۱۶ اوت ۲۰۱۹، ساعت ۱۳:۱۵ (UTC)

نسخهٔ ‏۱۶ اوت ۲۰۱۹، ساعت ۱۳:۳۴

قهوه‌خانهٔ گوناگون مکانی برای گفتگو پیرامون موضوعاتی است که در چارچوب اهداف ویکی‌پدیا هستند، اما در در زمینهٔ فنی، یا پیرامون سیاست‌ها و رهنمودهای ویکی‌پدیا نیستند.

میزهای قهوه‌خانه


اجرایی
آغاز بحثی نو | پی‌گیری محلی برای هم‌فکری و مطرح‌کردن ایده‌های نو دربارهٔ ویکی‌پدیا


فنی
آغاز بحثی نو | پی‌گیری گفتگو پیرامون موضوعات فنی


گوناگون
آغاز بحثی نو | پی‌گیری مکانی برای گفتگو دربارهٔ مسائل متفرقهٔ مربوط به ویکی‌پدیا که در هیچ زیربخش دیگری نمی‌گنجند یا صفحه‌ای ویژهٔ خود ندارند


درخواست راهنمایی
آغاز بحثی نو | پی‌گیری مکانی برای درخواست کمک در استفاده از ویکی‌پدیا یا پرسیدن هر سؤال متفرقه‌ای که مربوط به ویکی‌پدیا نمی‌شود


خبررسانی
آغاز بحثی نو | پی‌گیری مکانی برای اعلانات و خبررسانی در مورد نظرخواهی‌های جاری ویکی‌پدیا

سفارتخانه / fa-0 Embassy

محتوای خوب و برگزیده [ویرایش]

گزینش

: • مقیاس‌های بزرگی لرزه‌ایتامکوردپس‌از طوفان (نقاشی)امواج مواورموند بیتینوروآکانتوسیتوززوال عقل با اجسام لوییروتاویروسسندرم تورتمعایب الرجالدرد مزمناعتراضات آبان ۹۸ویلیام آدامزکنفدراسیون فوتبال آسیاموراساکی شیکیبوسرطان لوزالمعدهپولیس زن در افغانستاناسلیم شیدی ال‌پی ۲مفتش اعظمکانو جیگورو

: مرزبان‌نامهجنگ صلیبی دوممریلین مونروجنگ صلیبی سومآترا-هاسیسدیوید فینچراتومبیل‌دزدی بزرگ ۴بولتون و پارکشاه غازی رستمگیلانشاهداستان توکیوچرخه قاعدگیروجا

: فهرست تیمچه‌های مورد ثبت ملی در ایرانجایزه لوریوس بهترین ورزشکار مرد سالفیلم‌شناسی نیکلاس کیجفهرست امپراتوران لاتین

:

بازبینی

: • جنبش من هم در ایرانکرمانشاهباشگاه فوتبال پرسپولیس

: محمدفعل عبارتی در زبان انگلیسیباشگاه فوتبال بارسلونا

: فهرست جایزه‌ها و نامزدی‌های تیلور سوئیفت کتاب‌شناسی رسول جعفریان

نامزدهای نیازمند توجه سریع نگارهٔ برگزیده
مقبره باتنبرگمنحنی (تئاتر)


آیا جو (اتمسفر) به هواشناسی ربط دارد؟ (مشکل در عنوان مقاله)

عنوان مقاله جو (هواشناسی) به نظر من نادرست است، من مقاله هواشناسی را چک کردم و می‌گوید:

«واژه قدیمی و مصطلح‌تر هواشناسی مطالعه سطوح پایانی جو را، که دارای تغییرات دائمی است، شامل می‌شود.»

همچنین «هواشناسی» به طور کلی به معنای پیش‌بینی وضعیت آب و هوا است. مشکل فقط این نیست، این موارد را ببینید:

عنوان این مقاله در دیگر ویکی‌ها:

  • ویکی فرانسوی: Atmosphère planétaire به معنای «اتمسفر سیاره‌ای»، جمله اول: «En astronomie, le mot atmosphère ....»
  • ویکی آلمانی: Atmosphäre (Astronomie)
  • ویکی هلندی: Atmosfeer (astronomie)
  • ویکی اکراینی: Атмосфера планети (اتمسفر سیاره‌ای)
  • ویکی استونیایی: Planeedi atmosfäär (اتمسفر سیاره‌ای)
  • ویکی‌های عربی: غلاف جوی (پوشش جو/جوی)

(Astronomie = اخترشناسی)

در ویکی انگلیسی هم واژه هواشناسی فقط یکجا در مقاله استفاده شده است:

"For a meteorologist, the composition of the Earth's atmosphere is a factor affecting the climate and its variations."

رده‌هاش هم فقط 3تا است:

1. رده:سیاره‌شناسی (سیاره‌شناسی) 2. Atmosphere -- زیررده Gases و Planets 3. Gases

با این اوصاف، فکر می‌کنم عنوان مقاله نیاز به اصلاح دارد.

Editor-1 (بحث) ‏۵ اوت ۲۰۱۹، ساعت ۱۳:۵۵ (UTC)پاسخ
@Editor-1: درود. سوای نام آنگونه که یادکردها بر میآید جستار ترکیب «جو زمین» با «لایه های جو زمین» است. نمونه همسان در دانشنامه رشد را ببینید و با نسخه‌های انگلیسی تطابق دهید.

ناگفته نماند در ویکی-انگلیسی Atmospheric layer به Atmosphere of Earth تغییر مسیر دارد. 📚بـ.یـ.ژن📐 (بحث) ‏۵ اوت ۲۰۱۹، ساعت ۱۷:۰۷ (UTC)پاسخ

والا من محتوای آن مقاله را حتی نگاه هم نکردم، فقط عنوان و همون بخش آغازین را دیدم، اگر منظورتان این است مقاله دارای محتوایی مربوط به جو زمین است و نباید در آن مقاله باشد، آن محتوا را می‌توان حذف کرد چون مقاله جو زمین یک مقاله برگزیده است و من الان بخش‌های مربوط به لایه‌های جو زمین را در دو مقاله بررسی کردم و مقاله اولی حاوی اطلاعات ناقص و مبهم بود، لذا بخش «ساختار» در این مقاله را می‌توان کلاً حذف کرد. مقاله برگزیده جو زمین بسیار کامل‌تر و دقیق‌تر آن اطلاعات را ارائه کرده است، لذا من بخش «ساختار» را از مقاله حذف کردم. --Editor-1 (بحث) ‏۶ اوت ۲۰۱۹، ساعت ۰۲:۱۲ (UTC)پاسخ

عبارت «اتمسفر سیاره‌ای» در ویکی انگلیسی هم استفاده شده است:

ولی مشکل اینجاست که برای ماهواره‌های طبیعی (قمر) هم یک رده مخصوص وجود دارد:

مقاله اصلی می‌گوید:

An atmosphere is a layer or a set of layers of gases surrounding a planet or other material body, that is held in place by the gravity of that body.

این یعنی اتمسفر نه منحصر به سیاره است نه به قمر، حتی خورشید هم اتمسفر دارد: w:en:Stellar atmosphere و به «هواشناسی» هم هیچ ربطی ندارد! با این اوصاف عبارت «جو سیاره‌ای» خیلی دقیق نیست، پس می‌ماند دو گزینه:

1. جو (اتمسفر) 2. جو (اخترشناسی)

گزینه اول که مورد علاقه و ترجیح من است، عبارت رایج-اصلی-بیگانه را در پرانتز دارد که کمک می‌کند به ابهام‌زدایی مقاله و درک سریع مفهوم آن.

گزینه دوم همانند چند ویکی دیگر اختصاص مقاله به حوزه مربوطه را نشان می‌دهد ولی خیلی واضح نیست.

من حداقل به 6 رای احتیاج دارم تا بدانم اجماع روی چیست و سپس مقاله را انتقال دهم. پس لطفاً نظر دهید.

Editor-1 (بحث) ‏۸ اوت ۲۰۱۹، ساعت ۰۵:۲۹ (UTC)پاسخ
@Editor-1:  نظر:درود. هواکره نام پیشین بوده و به جو (هواشناسی) انتقال داده شده. کاربر در خلاصه ویرایش نوشته هواکره منبع ندارد، اما گویا در شیمی دبیرستان آمده گرچه نسخه فرهنگستان ویکی-فارسی واژه atmosphere را «اتمسفر/جَو» برمیگرداند.[۱]

نمونه برگردانها در ویکی :

References

📚بـ.یـ.ژن📐 (بحث) ‏۹ اوت ۲۰۱۹، ساعت ۰۴:۰۴ (UTC)پاسخ

@Gholaghabijan: سلام، ممنون از توجه شما، من خودم قبل از ایجاد این ریسه، واژه‌های مصوّب فرهنگستان را از طریق لینک/ابزار زیر چک‌کردم:

https://tools.wmflabs.org/farhangestan/static/searchform.html

ولی واژه «هواکره» اصلاً جزو نتایج نیست، مشکل واژه «هواکره» رواج نداشتن آن است، من هر روز به گزارش و پیش‌بینی وضع آب‌وهوا در شبکه قزوین، شبکه خبر و بعضی روزها خبر 21 از شبکه یک گوش می‌کنم ولی تا حالا هرگز واژه «هواکره» به گوشم نخورده! فرهنگستان هم که این واژه را تصویب نکرده پس از یک جای دیگر می‌آید، لذا به دلیل نداشتن رواج و استفاده بسیار کم و محدود (اگر در جایی اصلاً استفاده شود)، نمی‌توان عنوان مقاله را «هواکره» گذاشت، غیر از مشکل رواج، خود واژه خیلی مبهم و گنگ است، یعنی چی هواکره؟! هوای کره؟! کرهٔ هوایی؟! تازه اتمسفر دور هر شیء آسمانی می‌تواند به‌وجود آید، که لزوماً کره نیستند.

اون رده‌ها را هم دیده بودم ولی عنوانشون هیچ اهمیتی ندارد، به طور کلی عنوان رده‌ها معتبر نیست و به راحتی می‌توان توسط وپ:دار آنها را تغییر داد.

""گرچه نسخه فرهنگستان ویکی-فارسی واژه atmosphere را «اتمسفر/جَو» برمیگرداند.""

فرهنگستان «اتمسفر» را برای "یکای فشار، برابر با فشار ستونی از جیوه به ارتفاع 76 سانتی‌متر" در نظرگرفته است ولی برای این مفهوم در همه‌جا از واژه «جو» استفاده کرده است.

من هنوز منتظر نظرات دیگران هستم ولی فعلاً برای اینکه مقاله از این عنوان نادرست دربیاید آنرا به گزینه 1 منتقل می‌کنم چون واژه «اتمسفر» خیلی جاافتاده و شناخته‌شده است، فکر کنم سال‌های 1380 تا 1385 که راهنمایی-دبیرستان می‌رفتم از همین واژه در کتاب‌ها استفاده می‌شد. --Editor-1 (بحث) ‏۹ اوت ۲۰۱۹، ساعت ۰۷:۰۷ (UTC)پاسخ

@Editor-1:

درود.

📚بـ.یـ.ژن📐 (بحث) ‏۹ اوت ۲۰۱۹، ساعت ۰۹:۲۳ (UTC)پاسخ

 نظر: چند نکته از دیدگاه من:

  • هر چند عنوان جو (هواشناسی) کاملا مناسب نیست ولی به مراتب از جو (اخترشناسی) بهتر است. علوم جوی از بین علوم فیزیکی به هواشناسی از همه نزدیک‌تر است.
  • جو (اتمسفر) که عنوان فعلی مقاله است را هم نمی‌پسندم، چون کلمه داخل پرانتز دقیقا معادل عنوان است.
  • هواکره در برابرهای فرهنگستان نیامده اما در متون علمی کم و بیش استفاده می‌شود. مزیت این عنوان هماهنگی با زیست‌کره (Biosphere)، سنگ‌کره (Lithosphere) و آب‌کره (hydrosphere) است. اما هواکره کمتر رایج است و همچنین برای ساخت رده‌ها نیز چندان مناسب نیست.
  • در مجموع به نظرم یکی از عنوان‌های اتمسفر یا جو برای این مقاله از همه بهتر است ولی برای جو مشکل نحوه ابهام‌زدایی مناسب داریم. یک راه ساده این است که عنوان مقاله اتمسفر باشد (اتمسفر به معنای جو کاربرد اصلی باشد) و صفحه فعلی اتمسفر به اتمسفر (ابهام‌زدایی) منتقل شود (ویکی‌پدیای انگلیسی هم اینطور است). HADI (بحث) ‏۹ اوت ۲۰۱۹، ساعت ۱۲:۲۶ (UTC)پاسخ

@Gholaghabijan: ببینید کتاب‌های درسی آموزش و پرورش ایران یک مخاطب خاص و محدود دارد درحالیکه این مفهومی است که همه مردم با آن سروکار دارند و هر روز بارها در کانال‌های مختلف تلویزیون راجع به آن صحبت می‌شود، لذا اینکه آموزش و پرورش ایران واژه نامأنوس «هواکره» (هوای کره یا کره هوایی؟!) را برای واژه اصیل و جهانی «اتمسفر» انتخاب کرده در حالیکه واژه «جو» از پیش از آن موجود بود و رسمیت و رواج کامل داشت نشان دهنده بدسلیقگی و نفوذ سره‌نویسی در آن سازمان است چون واژه «جوّ» عربی است. «هواکره» سره‌نویسی مطلق است و هیچ رواجی در رسانه‌ها و منابع عمومی ندارد، لذا من با آن به‌شدت مخالف خواهم بود، مطمئن هستم خیلی‌های دیگر هم با من هم‌نظر هستند.

@HADI: 1. پیشنهاد «جو (اخترشناسی)» بر مبنای عنوان این مقاله در چند ویکی معتبر اروپایی بود.

2. عنوان فعلی مقاله استاندارد نیست، این را می‌دانم ولی از عنوان قبلی مناسب‌تر به نظر می‌رسد و در جستجوی گوگل برای «اتمسفر» بهتر نتیجه می‌دهد.

3. با شما موافقم.

4. من الان یک نگاه به ویکی عربی انداختم و دیدم صفحه «جو» به w:ar:جو (توضيح) (ابهام‌زدایی) تغییر مسیر می‌دهد، لذا با این توضیح ("همانند ویکی عربی: w:ar:جو (توضيح) («جو» را هم به آنجا تغییر مسیر داده‌اند)") آن را به جو (ابهام‌زدایی) منتقل کردم. من شخصاً «اتمسفر» را ترجیح می‌دادم ولی چون «جو» رایج است و فرهنگستان هم که پشتش است فکر نمی‌کردم کسی با عنوان «اتمسفر» موافق باشد ولی الان غیر از موافقت شما یک دلیل موجه و منطقی برای آن به ذهنم رسید!

جو زمین از پنج لایهٔ اصلی تروپوسفر، استراتوسفر، مزوسفر، ترموسفر و اگزوسفر تشکیل شده است و *لایهٔ ازون* هم در استراتوسفر قرار دارد! و طبق مقاله اصلی "یونوسفر، مگنتوسفر و کمربند وان آلن بخش‌های جداگانه‌ای در جو با توجه به ویژگی‌های الکترومغناطیس هستند."

متوجه شدید؟! تمام لایه‌ها و بخش‌های جو و نام تمام یا خیلی از گازهای موجود در هوا/جو و همینطور خیلی از اصطلاحات فیزیک، همگی غیرفارسی و اروپایی هستند! لذا وقتی نام لایه‌های جو اروپایی است، چرا نام مفهوم اصلی آن باید عربی باشد؟! تازه واژه «اتمسفر» به همان اندازه «جو» رایج و شناخته‌شده است!

خوب با توجه به این توضیحات و موافقت یک کاربر قدیمی و باسابقه با عنوان «اتمسفر» که همراه من می‌شود 2کاربر موافق، من پیشنهاد تغییر عنوان مقاله به «اتمسفر» را می‌دهم، لطفاً نظر و رای خود را بدهید، من تا جمعه هفته بعد صبر می‌کنم و سپس بحث را نتیجه‌گیری می‌کنیم. اوکی؟!

--Editor-1 (بحث) ‏۹ اوت ۲۰۱۹، ساعت ۱۴:۳۷ (UTC)پاسخ

"فرهنگستان «اتمسفر» را برای "یکای فشار، برابر با فشار ستونی از جیوه به ارتفاع 76 سانتی‌متر" در نظرگرفته است" این هم مقالش: اتمسفر (یکا) که یک واحد اندازه‌گیری است. با تمام این توضیحات، خوب است که مقاله اصلی هم «اتمسفر» باشد، کسی نظری داره؟ --Editor-1 (بحث) ‏۱۰ اوت ۲۰۱۹، ساعت ۰۹:۱۰ (UTC)پاسخ

موافق بر پایه دلایل بیان‌شده. دیگر عنوان‌ها هم تغییر مسیر دارند و اگر کسی آنها را جستجو کند به مقاله اصلی میٰ‌رسد. HADI (بحث) ‏۱۰ اوت ۲۰۱۹، ساعت ۱۹:۳۵ (UTC)پاسخ

خوب با توجه به گذشت یک هفته از مهلت داده‌شده، موافقت یک کاربر باسابقه، و دلایل توضیح داده‌شده، عنوان مقاله را به «اتمسفر» تغییر خواهم داد، همچنین صفحه «اتمسفر» به «اتمسفر (ابهام‌زدایی)» منتقل خواهد شد. --Editor-1 (بحث) ‏۱۶ اوت ۲۰۱۹، ساعت ۱۳:۱۰ (UTC)پاسخ

ویکی‌پدیای ویتنامی

زبان ویتنامی جمعیتی کمتر از زبان پارسی داره ولی ویکی‌پدیای ویتنامی از نظر تعداد مقاله‌ها نسبت به ما رشد بیشتری داره. به نظر شما علت این موضوع چیه؟ --دوستدار ایران بزرگ ‏۶ اوت ۲۰۱۹، ساعت ۰۸:۰۹ (UTC)پاسخ

مهم‌ترین دلیلش ساخت مقاله با عنوان انگلیسی است یعنی آنها همانند ما عنوان مقاله‌ها را به زبان خودشان آوانگاری نمیکنند اما ویکی‌پدیا فارسی هنوز به دنبال کاربر کاربلد برای آوانگاری زبان‌های مختلف است. --Kasir بحث ‏۶ اوت ۲۰۱۹، ساعت ۱۲:۳۰ (UTC)پاسخ

"جمعیتی کمتر از زبان پارسی داره" والا ویکی انگلیسی نوشته:

«Native speakers = 96 million (2017)»

تازه آمار ماله 2017 است! یعنی الان حداقل 100 میلیون شدند.

خوب زبان فارسی شاید کمی جمعیت گویشوران بومی بیشتری داشته باشد ولی تاجیک‌ها و موارد مشابه فقط زبان گفتاریشون فارسی است ولی برای نوشتن از الفبای دیگری استفاده می‌کنند، زبان گفتاریشون هم خیلی فارسی استاندارد (معیار) نیست، تازه در محافل آکادمیک زبان روسی را ترجیح و بکار گرفته‌اند، پس نباید خیلی روشون حساب کرد، میماند یک افغانستان و ایران، افغانستان که وضع و حالش مشخصه و نباید روش حساب کرد، ایران هم که 80خورده‌ای جمعیت بیشتر نداره، پس با این اوصاف خیلی تعجب‌آور نیست که ویکی ویتنامی مقالات بیشتری داشته باشد، البته کمیت مقالات یک چیز است و کیفیت آن چیز دیگری. --Editor-1 (بحث) ‏۶ اوت ۲۰۱۹، ساعت ۱۲:۴۵ (UTC)پاسخ

@Doostdar: شما که مخالف رباتید با دست هم که نمیشه معجزه کرد پس بحث سر چیست؟ - Rmashhadi ♪♫ ‏۶ اوت ۲۰۱۹، ساعت ۱۹:۳۶ (UTC)پاسخ
  • ویکی‌پدیای ویتنامی یک ویکی‌پدیای «دوپینگی» است که ۶۳٪ مقالاتش (۷۵۰هزار تا آخر ژانویهٔ ۲۰۱۹) را با ربات ساخته‌اند [۱]. ویکی‌پدیای فارسی هم دوپینگ کرده ولی نه آنقدر. این نمودار [۲] نشان می‌دهد که چطور این ویکی در یک بازهٔ فوق‌العاده کوتاه (حداکثر چند ماه) تعداد صفحاتش تقریباً ۴ برابر شده است. آنطور که از ظواهر آمارهای مختلف بر می‌آید (ازجمله میزان بازدیدهایش که از آنِ ویکی‌پدیای فارسی کمتر است)، روندهای این ویکی نرمال نیست. همچنین به نظر می‌رسد این ویکی از لحاظ سیاست‌ها و روال‌ها و ... به ویکی‌پدیای انگلیسی وابسته باشد (متأسفانه شدیدتر از ویکی‌پدیای فارسی). این‌ها نشانه‌هایی نیست که بتوان به کمک آن‌‌ها وضع عمومی آن پروژه را سالم ارزیابی کرد. ‏4nn1l2 (بحث) ‏۶ اوت ۲۰۱۹، ساعت ۲۰:۰۶ (UTC)پاسخ
  • خارج از بحث: حالا که بحث مقایسهٔ ویکی‌پدیاها شد، خواندن en:Wikipedia:Wikipedia Signpost/2019-07-31/In focus که داستان یک رقابت قدیمی بین ویکی‌پدیای فرانسوی و آلمانی است را پیشنهاد می‌کنم. ظاهراً «خواهر کوچک» دارد بالاخره از «برادر بزرگ» جلو می‌زند. ‏4nn1l2 (بحث) ‏۶ اوت ۲۰۱۹، ساعت ۲۰:۰۶ (UTC)پاسخ
  • حالا که بحثش پیش آمده این را هم مطرح کنم که جریان این زبان سینوگبانونی چیست که تعداد مقالاتش با ویکی انگلیسی رقابت میکند؟ مطابق متن مقاله اش ظاهرا یکی از شاخه های زبان فلیپینیست (حتی زبان اصلی هم نیست). زبان در حد یک چهارم گویش ورانش مقاله دارد. با این اوصاف این ویکی از دوپینگ و رباتیک هم گذشته است. MAX بحث ۱۶ مرداد ۱۳۹۸، ساعت ۰۱:۴۳ (ایران) ‏۶ اوت ۲۰۱۹، ساعت ۲۱:۱۳ (UTC)پاسخ
    برخی کتاب می‌نویسند تا پول دربیاورند (و شاید کمکی به خلق‌الله کنند)، برخی دیگر پول می‌دهند تا خودنوشته‌شان را چاپ کنند (و شاید غرور بورزند و بازار خودفروشی برپا کنند). ظاهراً داستان ویکی‌پدیای انگلیسی و رقیبش ویکی‌پدیای سینوگبانونی هم همین است. اولی بسیار مفید و منشأ خیرات فراوان برای همهٔ جهانیان است، دومی مایهٔ تعجب کسان. کمتر از ۹٪ ویرایش‌های ویکی‌پدیای انگلیسی با ربات است، اما این میزان برای ویکی‌پدیای سینوگبانونی بالای ۹۹٪ است! (فقط ۱۲۹ هزار ویرایش دستی در مقابل بیش از ۲۳ میلیون ویرایش رباتیک.) [۳] خیلی راحت و معقولانه می‌شود حدس زد که برخی از این مقالات ماه‌ها حتی یک بازدیدکننده هم نخواهند داشت (اگر هم داشته باشند به لطف ویژه:صفحهٔ تصادفی دارند). اگر کسی وقت و انرژی خودش را داوطلبانه و آگاهانه صرف چنین پروژه‌هایی کند، نمی‌توان به او خرده گرفت. ولی امیدوارم فرد ساده‌اندیشی پیدا نشود که وقت و انرژی‌اش را از روی خامی و ساده‌لوحی پای این دست پروژه‌ها بگذارد تا دیگران از دست‌رنج او چونان مواد مغذی استفاده کنند و فربه و چاق شوند و دست آخر خودفروشی کنند. ‏4nn1l2 (بحث) ‏۶ اوت ۲۰۱۹، ساعت ۲۳:۱۳ (UTC)پاسخ
  • برای قضاوت درست باید دید قدرت ترجمه گوگل برای زبان سینوگبانونی چطور است. مثلا زبان چینی را مترجم گوگل مثل هلو ترجمه می‌کند و اگر خودتان ندانید ترجمه است، اینقدر که روان است کس دیگری به ندرت متوجه می‌شود. اگر ساختار زبانشان اجازه بدهد و روی بهینه سازی مترجم زحمت کشیده باشند نوش جانشان و خداقوت باید گفت به این‌ها. ابوالقاسم رجبی (بحث) ۱۶ مرداد ۱۳۹۸، ساعت ۱۲:۰۷ (ایران) ‏۷ اوت ۲۰۱۹، ساعت ۰۷:۳۷ (UTC)پاسخ
    تولید محتوا با کمک ابزار و ربات و ماشین و گوگل ارزش/زحمت چندانی ندارد. همهٔ پروژه‌های ویکی دو روی دارند: ۱) اجتماع؛ ۲) محتوا. آنچه باعث می‌شود یک ویکی متمایز و به تعبیری «موفق» ارزیابی شود، در واقع عامل اجتماع است، نه عامل محتوا. البته هر دو تا اندازه‌ای نقش دارند، ولی اثر اولی به‌مراتب بیشتر از دومی است. یک اشتباهی که بین تازه‌واردان در همهٔ ویکی‌ها دیده می‌شود، ارزش قائل شدن به طور نامتناسب برای رویهٔ «محتوا» است. پروژه‌ای که حال و هوای ویترینش [۴] باشد، معلوم است درونش چه آشفته‌بازاری است. ‏4nn1l2 (بحث) ‏۷ اوت ۲۰۱۹، ساعت ۱۳:۵۰ (UTC)پاسخ

به قول بعضی از کاربران ویکی‌پدیا فارسی گرفتار دو قطبی مخالفین و موافقین ساخت مقاله با ربات شده است، اما چیزی که آشکار و واضح است مخالفین ساخت مقاله با ربات اکثرا کاربرانی هستند که خود مقاله‌سازی زیادی نکرده‌اند و از طرفی آنچنان هم در بهبود کیفی مقاله‌ها تلاش نمیکنند، آنچه که ویکی‌فا نیاز ندارد تئوریسین است چون ایرانی همه تئوریسین هستند. Kasir بحث ‏۷ اوت ۲۰۱۹، ساعت ۲۱:۲۰ (UTC)پاسخ

@Kasir: ویکی پدیای فارسی کاربر فعال لازم داره اما معجزه نمی شه کرد همین آموزش در دانشگاه ها و فرهنگسراها می تونه مفید باشه و بهتره همیشه یک پروژه ی رباتی فعال داشته باشیم تا روزهایی که کاربرها حال مقاله سازی ندارند به ربات ها کمک کنند مثل تبدیل نام شهرها یا اشخاص به فارسی تا ربات ها بسازند. - Rmashhadi ♪♫ ‏۷ اوت ۲۰۱۹، ساعت ۲۱:۲۸ (UTC)پاسخ
@Kasir: حدس شما غلط هست چون فنلاندی، چکی، ترکی، باسکی، ... بدون آوانگاری از عنوان انگلیسی مقالات استفاده میکنند ولی ویکی‌پدیایی به مراتب کوچکتر از فارسی دارند که از خط فارسی استفاده میکند. --دوستدار ایران بزرگ ‏۷ اوت ۲۰۱۹، ساعت ۲۱:۳۹ (UTC)پاسخ
@4nn1l2 و Rmashhadi: جالب است تعداد مقالات ویتنامی از یک میلیون هم گذر کرده ولی بازدید کنندگانش از فارسی کمتر است. این نشون میده که ربات نمیتونه جذب کاربر کنه. --دوستدار ایران بزرگ ‏۷ اوت ۲۰۱۹، ساعت ۲۱:۳۹ (UTC)پاسخ
@Doostdar: جدا از بحث تعداد بازدیدکنندگان، مقایسهٔ تعداد کاربران فعال این دو پروژه هم آموزنده است: ویکی‌پدیای فارسی: ۵٬۰۸۵؛ ویکی‌پدیای ویتنامی: ۱٬۹۰۷ منبع: [۵]4nn1l2 (بحث) ‏۷ اوت ۲۰۱۹، ساعت ۲۱:۵۲ (UTC)پاسخ
@4nn1l2: الان نتیجه می گیریم ربات به درد نمی خوره، کاربر فعال هم به درد نمی خوره؟ - Rmashhadi ♪♫ ‏۷ اوت ۲۰۱۹، ساعت ۲۱:۵۵ (UTC)پاسخ
@Rmashhadi: متوجه منظورتان نشدم. لطفاً واضح‌تر بیان کنید.
در ضمن با ساده‌سازی‌هایی از قبیل «ربات خوب/بد است» موافق نیستم. ربات برای انجام کارهای خسته‌کننده و تکراری مشخصاً مفید است (مثلاً‌ استخراج و وارد کردن کد آماری روستاهای ایران به مقالاتشان در ویکی‌پدیا). ولی برای ایجاد/ساختن محتوایی که برای انسان آموزنده باشد (حالت داده‌وار و جدول‌وار نداشته باشد) چندان مفید نیست. ‏4nn1l2 (بحث) ‏۷ اوت ۲۰۱۹، ساعت ۲۲:۰۶ (UTC)پاسخ
@Rmashhadi: جناب مشهدی، اگر ربات به درد میخورد سینوگبانونی که با ربات به اندازه‌ای نزدیک به ویکی‌پدیای انگلیسی مقاله ساخته باید الان بیشترین تعداد کاربر فعال رو به دست میاورد در حالیکه در ماه جاری فقط ۱۸۱ کاربر فعال داشته و در مقایسه با فارسی که ۵٬۰۸۵ کاربر فعال داشته میتونیم نتیجه بگیریم که ویکی‌پدیای سینوگبانونی فعال نیست. --دوستدار ایران بزرگ ‏۸ اوت ۲۰۱۹، ساعت ۰۵:۰۹ (UTC)پاسخ
@Doostdar و 4nn1l2: ظاهرا تعریف کاربر فعال باید تغییر کند ما 5 هزار کاربر فعال داریم آنها هزارتا اما ما کمتر مقاله می سازیم ربات هم که می گید به درد نمی خوره پس باید چه کرد راه حل پیشنهاد دهید. من می گویم ربات خوب است چون مثلا برای مقالات حیاتی شیمی که خودم همکاری می کردم بسیاری از ترکیب های شیمیایی را ربات درفش ساخته بود و من نوعی هنگام ساخت مقالات شیمی مشکل کمتری داشتم همین طور مقالات شهرها برای ساخت مقالات جغرافی مثل رودخانه و بیابان یا برای ساخت مقالات افراد بسیار کمک می کند حالا خود شهر ممکن است 10 بازدید هم در ماه نداشته باشد اما وقتی مقاله ی دریاچه داخل آن شهر را می سازی پیوند قرمز نداری. این نظر من است هدف جذب کاربر با ربات نیست هدف ساده سازی کار کاربران فعال است. - Rmashhadi ♪♫ ‏۸ اوت ۲۰۱۹، ساعت ۰۶:۱۲ (UTC)پاسخ
@Rmashhadi: من هم موافقم با اینکه تعریف کاربر فعال باید تغییر کنه در واقع ویکی‌پدیای سینوگبانونی ۱۸۱ کاربر فعال هم نداره چون محاسبه این عدد با احتساب آی پی ‌ها و کاربران با یک ویرایش بوده بلکه به نظرم کمتر از ۲۰ کاربر فعال داره! به عبارت دیگر این همه فعالیت رباتیک هیچ تأثیری در فعال شدن پروژه نداشته. در همین ویکی‌پدیای فارسی خودمون وقتی ربات یک مقاله کم بازدید و خرد مثل بورنتین ایجاد کرده درون مقاله پیوند سرخ بر جا گذاشته و واژه های انگلیسی رو بدون آوانگاری وارد مقاله کرده. از ربات انتظار بیش از این هم نداریم! از اول هم قرار نبود انسان ها کنار بنشینند و ربات ها مقاله بسازند! یک مثال میزنم: دو ویکی‌پدیای ویتنامی و اوکراینی هر دو از ربات برای مقاله سازی استفاده کردند و از نظر کمی از ویکی‌پدیای فارسی پیشی گرفتند اما شمار بازدیدکنندگان این دو ویکی‌پدیا از فارسی کمتر هست. آیا این بدین معنی نیست که ویکی‌پدیای فارسی که به میزان کمتری از ربات استفاده کرده موفقتر از ویتنامی و اوکراینی بوده است؟ --دوستدار ایران بزرگ ‏۸ اوت ۲۰۱۹، ساعت ۰۶:۳۵ (UTC)پاسخ
@Rmashhadi: بخشی از مشکل به ذهنیت اشتباه برخی از کاربران از پروژه‌های آزاد (نظیر ویکی‌پدیا) برمی‌گردد. در همین رابطه خواندن Linux is Not Windows (ترجمه‌های فارسی هم در وب هست) را پیشنهاد می‌کنم. هیچ کاربری نباید در ویکی‌پدیا احساس کارگر بودن کند. ویکی‌پدیا باید بر پایهٔ نیاز و لذت توسعه داده شود. بخشی دیگری از مشکل ناشی از مقایسهٔ اشتباه و متوهمانهٔ ویکی‌پدیا/زبان فارسی (یک زبان محلی) در برابر ویکی‌پدیا/زبان انگلیسی (ابرزبان جهانی) بر می‌گردد. مشکلات دیگری هم هست.
با لینک قرمز ترکیب شیمیایی و نیز فلان منطقهٔ مسکونی در مثلاً گواتمالا چه کنیم؟ به آبی بودن پیوند آن‌ها در ویکی‌پدیای فارسی نیاز نیست. پیوندشان را سیاه کنید (پیوند را بردارید = متن معمولی) و بگذرید و خودتان را اذیت نکنید. ‏4nn1l2 (بحث) ‏۸ اوت ۲۰۱۹، ساعت ۱۴:۴۹ (UTC)پاسخ

کلا هیچ رابطه مستقیمی بین تعداد مقاله‌های رباتیک و غیررباتیک با تعداد کاربران فعال یک ویکی‌پدیا نیست، نمیتوانیم بگوییم چون مقاله‌ها از یک میلیون عبور کرده باید تعداد کاربران فعال هم افزایش پیدا کنند، درصدی از کاربران فعال ویکی‌پدیا فارسی که در آمارها محاسبه میشود کاربران خرابکار هستند پس نمیتوانیم به این آمارها استناد کنیم، الان مشخص است که کاربران فعال مقاله‌ساز چه کسانی هستند که تعداد آنها زیاد هم نیست، برای همین به شدت پیگیر حل مشکلات ساخت مقاله‌ها به صورت رباتیک و انبوه هستم. Kasir بحث ‏۸ اوت ۲۰۱۹، ساعت ۰۷:۱۹ (UTC)پاسخ

@Doostdar: "دو ویکی‌پدیای ویتنامی و اوکراینی هر دو از ربات برای مقاله سازی استفاده کردند و از نظر کمی از ویکی‌پدیای فارسی پیشی گرفتند اما شمار بازدیدکنندگان این دو ویکی‌پدیا از فارسی کمتر هست. آیا این بدین معنی نیست که ویکی‌پدیای فارسی که به میزان کمتری از ربات استفاده کرده موفقتر از ویتنامی و اوکراینی بوده است؟" به نظر من مقایسه کردن ویکی‌ها با یکدیگر،و قضاوت و نتیجه‌گیری از روی تعداد بازدیدها کاری بس اشتباه، بی‌فایده، و بی‌نتیجه است، مخصوصاً که در این مقایسه‌ها مسائلی همچون جمعیت گویشوران زبان‌ها و داشتن زبان نزدیک در نظر گرفته نمی‌شود، مثلاً در مورد ویکی اوکراینی، ان.ویکی نوشته:

Native speakers = 35 million (2000)[1] Speakers: around 40 million (estimated)

و با توجه به توضیحات مقاله فارسی و همینطور رابطه و پیشینه تاریخی اوکراین و روسیه، تقریباً تمام مردم اوکراین به زبان روسی مسلط هستند، پس جای تعجبی نداره که خیلی از آنها ترجیح بدند به ویکی روسی بازدید و مشارکت کنند، لذا مقایسه کردن این دو ویکی با ویکی زبان فارسی که یک زبان منزوی بدون هیچ خواهر نزدیک است (لری-کردی و غیره را حساب نکنید) و اینطور نتیجه‌گیری کردن که ویکی فارسی موفق‌تر است چون مقالات رباتیک کمتری دارد، نتیجه‌گیری دقیق و درستی نیست، اصلاً از اساس مقایسه دو ویکی با هم یک کار بی‌فایده و بی‌نتیجه است، آخر سر به چی می‌خوایم برسیم؟ رتبه‌های هر ویکی برحسب میزان مشارکت و بازدیدهاش بالا-پایین می‌شه، بهتر است وقت و انرژی را صرف کمک به ویکی کرد تا صرف مقایسه ویکی‌ها. هرچند وقت یکبار یکی یک بحث ایجاد می‌کنه که آی فلان ویکی عربی از ما زد جلو و ما باید سبقت بگیریم تا عقب نمانیم! والا من و خیلی‌های دیگر با هدف رقابت با ویکی عربی یا دیگر ویکی‌ها در اینجا عضو نشده و فعالیت نمی‌کنیم، هدف ما صرفاً کمک به هم‌زبانان خودمان بود به‌اندازه‌ای که وقت و انرژی داشته باشیم. برای من یکی اصلاً اهمیتی ندارد رتبه ویکی فارسی 50 باشد یا 100 یا زیر 10. اگر مقصود و هدف شما از این بحث نشان دادن و ارائه یک دلیل و سند برای سرکوفت زدن سر ربات‌ها است، این یک روش بسیار بد برای انجام چنین کاری است، بهتر است یک ریسه یا نظرخواهی مخصوص بحث «مقاله‌سازی رباتیک» ایجاد کنید و دلایل خود را توضیح دهید تا سایرین هم نظرات و دلایل خود را بگویند و آخرش یک جمع‌بندی صورت بگیرد تا تکلیف همه حداقل برای مدت یک سال تا نظرخواهی بعدی مشخص باشد، هی تو این ریسه، تو اون ریسه، این‌ور-اون‌ور بحث ربات را پیش کشیدن و ایجاد انحراف در موضوع بحث و حرف‌های پراکنده واقعاً فقط وقت و انرژی از همه می‌گیرد، به جای این‌ها یک نظرخواهی ایجاد کنید. --Editor-1 (بحث) ‏۸ اوت ۲۰۱۹، ساعت ۰۷:۵۲ (UTC)پاسخ

@Editor-1: Х «به نظر من مقایسه کردن ویکی‌ها با یکدیگر،و قضاوت و نتیجه‌گیری از روی تعداد بازدیدها کاری بس اشتباه، بی‌فایده، و بی‌نتیجه است» نظر شما محترم است ولی درست نیست. Х «در این مقایسه‌ها مسائلی همچون جمعیت گویشوران زبان‌ها و داشتن زبان نزدیک در نظر گرفته نمی‌شود» شما که گفتید جمعیت زبان ویتنامی بیشتر از فارسی است خب ویتنامی و اوکراینی بهترین زبانها برای مقایسه با فارسی هستند. Х «با توجه رابطه و پیشینه تاریخی اوکراین و روسیه، تقریباً تمام مردم اوکراین به زبان روسی مسلط هستند» تمام مردم اوکراین نه اما بخشی از مردم به زبان روسی مسلط هستند Х «هرچند وقت یکبار یکی یک بحث ایجاد می‌کنه که آی فلان ویکی عربی از ما زد جلو و ما باید سبقت بگیریم تا عقب نمانیم!» لابد دوست دارند عقب نمانند به من چه! Х «برای من یکی اصلاً اهمیتی ندارد رتبه ویکی فارسی 50 باشد یا 100 یا زیر 10.» چه بی تفاوت! اصلا از ویکی‌پدیای فارسی استفاده میکنید؟ --دوستدار ایران بزرگ ‏۸ اوت ۲۰۱۹، ساعت ۰۸:۱۱ (UTC)پاسخ
@Doostdar: گاهی به این فکر می کنم که چرا مدیران به شما تذکر نمی دهند مثلا برای بحث های فرسایشی یا خرد کردن اعصاب کاربران (احساس می کنم Editor هنگام پاسخ عصبانی بوده) یا ناامید کردن ربات رانان و ... حتما دلیلی داره من چون زیاد به تام رفت و آمد نمی کنم از موضوعاتی که مدیران در آن ورود می کنند آگاه نیستم - Rmashhadi ♪♫ ‏۸ اوت ۲۰۱۹، ساعت ۱۰:۰۸ (UTC)پاسخ
اراده و پشتکار دوستدار ستودنی است. یک‌تنه با همهٔ کاربران مخالفت می‌کند.
همچنان سؤال من پابرجاست: تا کِی مخالفت و موافقت با تولید مقالات رباتیک ادامه پیدا می‌کند؟ خرد کردن اعصاب کاربران هم حدی دارد. دیگر کارد به استخوان رسیده. برادران/خواهران عزیز، لطفاً بروید دنبال علایق‌تان. چه اهمیتی دارد که تعداد کاربران، تعداد مقالات تولیدشده مبتنی بر ویرایش‌های انسانی و مواردی از این قبیل چقدر باشد. به جای این همه تئوری‌بافی، هرکسی مشغول فعالیتی باشد که دوست دارد. این چه رسمی است که کاربران تلاش می‌کنند که همه را به عقیدهٔ خود دربیاورند؟! عیسی به دین خود، موسی به دین خود. Benyamin-ln (بحث) ۱۷ مرداد ۱۳۹۸، ساعت ۱۵:۰۵ (ایران) ‏۸ اوت ۲۰۱۹، ساعت ۱۰:۳۵ (UTC)پاسخ
در صفحهٔ بحث شما که پیام نگذاشته‌اند که خودتان را جای «کاربران» می‌گذارید. این بحثها لازم و روشنگر است و دوست نداشته باشید می‌توانید نخوانیدشان. وقتی چندین کاربر دارند راجع به موضوعی ریشه‌دار بحث می‌کنند این موضعِ بالا‌به‌پایین شما بی‌احترامی به آنها و بقیه است. ضمناً اگر عیسا به دین خود موسا بدین خود بود شما الان کامنت تکراری نداده بودید تا بر نظر قبلی‌تان پافشاری و دیگران را با خود همراه کنید (بگذریم که اجابت درخواست شما ممکن نیست چون برخی از کاربران که بنده هم جزوشان هستم مخالف ساخت مقالات رباتیک تک‌خطی مانند «X یک کشتی بود» هستند و خواهی‌نخواهی با سازندگان چنین مقالاتی دچار مناقشه محتوایی می‌شوند). Wikimostafa (بحث) ‏۸ اوت ۲۰۱۹، ساعت ۱۱:۰۲ (UTC)پاسخ
گفتگوهای پینگ‌پنگی که همواره هم طرفین دعوا در آن، ثابت بوده و هیچکدام هم استدلال‌های طرف مقابل را نمی‌پذیرند، کجایش روشنگری دارد؟ وقتی محل بحث تغییری نمی‌کند، یعنی آن بحث اشتباه است. این نه از موضع بالا به پایین، بلکه از موضع بیرون به درونِ دعوایی لاینحل (و با عرض معذرت: کودکانه) است. به جای بحث بر سر موافقت یا مخالفت با ایجاد رباتیک، بر سر این بحث کنیم که ربات چگونه بتواند مقالاتی با مثلاً پنج خط و سه یادکرد ایجاد کند. تشخیص این مسئله آنقدر سخت است که سال‌های طولانی در نقطهٔ سابق در جا بزنیم؟ چهار سال است که همین کاربران را در همین نقطه و بدون ذره‌ای پیشرفت می‌بینم. Benyamin-ln (بحث) ۱۷ مرداد ۱۳۹۸، ساعت ۱۵:۴۵ (ایران) ‏۸ اوت ۲۰۱۹، ساعت ۱۱:۱۵ (UTC)پاسخ
وقتی می‌گویید هرکه می‌خواهد بسازد هرکه نمی‌خواهد نسازد شما از بیرون نگاه نمی‌کنید بلکه یک سمت دعوا هستید. همه دوست دارند مقالات رباتیک باکیفیت باشد ولی وقتی نیست (احتمالاً چون اگر شدنی هم باشد باید وقت و انرژی زیادی صرف آن شود که باعث می‌شود عطایش به لقایش بخشیده شود) و از طرف دیگر برخی دوستان دنبال بالا بردن آمار به هر قیمتی هستند، چنین بحثهایی گریزناپذیر است و لاینحل بودنش آن را کودکانه نمی‌کند. Wikimostafa (بحث) ‏۸ اوت ۲۰۱۹، ساعت ۱۱:۳۲ (UTC)پاسخ
عطای «تلاش برای حل بنیادین مشکلات» به علت صرف انرژی و وقت زیاد به لقایش بخشیده می‌شود اما سال‌های طولانی، بحث‌های بی‌حاصل موجب روشنگری خواهد بود! با چنین توجیهاتی، انقلاب در الگوهای یادکرد ویکی‌پدیای فارسی هرگز رخ نمی‌داد چون وقت و انرژی بسیار زیادی برد و اعتراض‌هایی نیز وجود داشت. امیدوارم چنین توجیه‌هایی را کاربران فنی، نادیده بگیرند. Benyamin-ln (بحث) ۱۷ مرداد ۱۳۹۸، ساعت ۱۶:۱۴ (ایران) ‏۸ اوت ۲۰۱۹، ساعت ۱۱:۴۴ (UTC)پاسخ
دست‌کم برای شما روشنگر بود که اصل مشکل چیست و چرا «عیسا به دین خود موسا به دین خود» در این مورد جواب نمی‌دهد و باید به فکر راهکار درست‌حسابی بود. Wikimostafa (بحث) ‏۸ اوت ۲۰۱۹، ساعت ۱۱:۵۱ (UTC)پاسخ
من که مشکل را قبلاً دیده بودم و دل، به گپ‌های بی‌حاصل نبسته بودم. هر ریسه‌ای که با اشاره به نام یکی از پروژه‌های ویکی‌پدیا ساخته شود، آن ریسه محکوم است که به جنگ حیدری نعمتی ختم شود. ولی امروز در کمال شگفتی دیدم که کاربرانی وجود دارند که با این ریسه‌ها، افزایش بصیرت در کمبود وقت و انرژی‌هایشان می‌یابند. از این پس، کامنتی نخواهم گذاشت تا بصیرت‌هایشان را همینطور افزایش دهند. خداراشکر که ویکی‌پدیا کلی پروژه‌های ریز و درشت دارد که دوستان می‌توانند ماهی یکبار به بهانهٔ هر کدام از اینها، بحث مذکور را از زیر خاک بیرون بکشند. Benyamin-ln (بحث) ۱۷ مرداد ۱۳۹۸، ساعت ۱۶:۳۶ (ایران) ‏۸ اوت ۲۰۱۹، ساعت ۱۲:۰۶ (UTC)پاسخ
خیلی دور را کاری ندارم، ده روز پیش گفته شده بود. Benyamin-ln (بحث) ۱۷ مرداد ۱۳۹۸، ساعت ۱۶:۴۷ (ایران) ‏۸ اوت ۲۰۱۹، ساعت ۱۲:۱۷ (UTC)پاسخ

این بحثها لازم و روشنگر است و دوست نداشته باشید می‌توانید نخوانیدشان. وقتی چندین کاربر دارند راجع به موضوعی ریشه‌دار بحث می‌کنند ...... برخی از کاربران که بنده هم جزوشان هستم مخالف ساخت مقالات رباتیک تک‌خطی مانند «X یک کشتی بود» هستند

— Wikimostafa

من مخالف بحث کردن نیستم، حرف من این بود با ساخت مقالات رباتیک مشکل دارید؟ یک نظرخواهی ایجاد کنید و دلایل خود را توضیح دهید تا سایر کاربران هم نظر و دلایل خود را بگویند و آخرسر یک جمع‌بندی صورت بگیرد تا هم تکلیف همه روشن باشد (اگر که وضعیت ساخت مقاله با ربات مشخص نیست!) و هم از بحث‌های تکراری و پراکنده در این‌ور-آن‌ور جلوگیری شود.

من رده:نظرخواهی‌های ویکی‌پدیا و ویکی‌پدیا:نظرخواهی/بایگانی را با واژه «ربات» چک کردم و این را یافتم:

ویکی‌پدیا:نظرخواهی/سازمان دادن به ایجاد مقاله توسط ربات

که ماله چندسال پیش است، احتمالاً بحث مربوطه، جایی در قهوه‌خانه/گوناگون یا قهوه‌خانه/فنی صورت گرفته و آرشیو شده است، لذا با توجه به نبود یک نظرخواهی رسمی و گذشتن زمان زیاد از اجماع قبلی، الان زمان مناسبی برای ایجاد یک نظرخواهی سراسری است! هر کاری اصولی انجام شود به نفع همه است، این موضوع هم چون یک مسئله بنیادین است و به همه مربوط می‌شود باید یک نظرخواهی ایجاد شود تا همه نظر/رأی دهند، اینطوری کار درست انجام می‌شود نه اینکه چپو-راست بحث فرسایشی راه بیفتد و ریسه‌ها را از وضوع اصلی خارج کنند. الان همین ریسه، اول بحث سر ویکی ویتنامی و یک پرسش بود که چرا "زبان ویتنامی جمعیتی کمتر از زبان پارسی داره ولی ویکی‌پدیای ویتنامی از نظر تعداد مقاله‌ها نسبت به ما رشد بیشتری داره. به نظر شما علت این موضوع چیه؟" بعداً یکی کلی آمار و ارقام ارائه داد اون یکی بحث را کشید به ربات‌سازی و غیره، خوب ااینجور بحث‌ها واقعاً از همه وقت و انرژی می‌گیره، ولی یک نظرخواهی رسمی دهن همه رو می‌بنده و اجازه بحث پراکنده نمی‌ده، چرا؟ چون یک جمع‌بندی و اجماع درست و اصولی پشتش است که می‌توان به آسانی به آن لینک و ارجاع داد. پس شما و دوستدار «رفتار حرفه‌ای» داشته باشید، اینجور بحث‌ها از رفتار حرفه‌ای فاصله زیادی دارد. --Editor-1 (بحث) ‏۸ اوت ۲۰۱۹، ساعت ۱۳:۰۹ (UTC)پاسخ

مشکل همین‌جاست که برخی می‌خواهند «دهن همه رو» ببندند. چنین چیزی رخ نخواهد داد و به شخصه ساکت نخواهم نشست. تا وقتی بحث در محدودهٔ پروژهٔ ویکی‌پدیا باشد (آف‌تاپیک نباشد)، کسی نمی‌تواند و نباید جلو گفتگوی آرام و منطقی را بگیرد. اگر کسی ناراضی است، قهوه‌خانهٔ گوناگون را از فهرست پی‌گیری‌هایش خارج کند و به فعالیت مورد علاقه‌اش مشغول شود.
دلیل عصبانیت برخی کاربران را درک می‌کنم. آن‌ها از ارائه پاسخ قانع‌کننده که با استدلال و آمار و تحلیل همراه باشد ناتوانند و سعی می‌کنند با پرخاشگری دیگران را در سطح خودشان تنزل دهند.
هدفم از شرکت در این دست ریسه‌ها این است که به کاربران تازه‌وارد و احیاناً خامی که این بحث‌ها را می‌خوانند، پیشنهاد کنم به مسیر «خطا» نروند، و اگر هم رفتند برگردند. تنها وسیله‌ام نیز کلام محترمانه و مؤدبانه است. اگر به نظرشان حرفم اشتباه است، مختارند گوش ندهند و در هر مسیری که مناسب‌تر دیدند حرکت کنند. خلاصه، قصد تغییر عقیدهٔ کهنه‌کاربران را نداشته و ندارم. ‏4nn1l2 (بحث) ‏۸ اوت ۲۰۱۹، ساعت ۱۵:۳۵ (UTC)پاسخ
@4nn1l2: امروز رفتم مقاله ی Zaolzie را بسازم (برای پروژه جنگ جهانی دوم) نگاه کردم دیدم اول مقاله لینک قرمز Olza (river) است گفتم خوب این یک تکه را ترجمه نمی کنیم چون تلفظش را بلد نیستم جلوتر رفتم به Cieszyn Silesia رسیدم کلا مقاله را رها کردم حالا اگر مقاله های رباتی ساخته شده بود مثلا فلان رودخانه با فلان عمق و بستر چه اشکالی داشت دست کم نامش ترجمه شده بود و یکی مثل من مشکل نداشت و لینکش را می دادم احتمالا می گید خوب مبحثی را بساز که بلدی، خوب این هم یک راه حل است اما جای بحث دارد. من هم مخالف مقالات رباتی چند کلمه ای ام مثل مقالات رباتی شهرهای پرتغال که یک زمانی ساخته شده بود اما به آسانی می توان دو خط در ربات جای داد مثلا برای رودخانه ها. اما اگر یک کاربر می گوید من اگر مقاله رباتی نسازم می رم اینستا چک می کنم ما چرا باید مخالفت کنیم هرکس دوست داشت وقت می گذارد هرکس دوست نداشت نمی گذارد به همین سادگی. - Rmashhadi ♪♫ ‏۸ اوت ۲۰۱۹، ساعت ۱۷:۵۰ (UTC)پاسخ
برای مشارکت در پروژهٔ ویکی‌پدیا به یک حداقلی از کفایت نیاز است. اگر کسی در حیطه‌ای به قدر کافی دانش ندارد، نباید در آن حیطه ویرایش کند چون به جای برداشتن بار، بار بر دوش دیگران می‌گذارد. کسی که «می گوید من اگر مقاله رباتی نسازم می رم اینستا چک می کنم»، به احتمال قریب به یقین از پس نویسه‌گردانی صحیح Olza و Cieszyn Silesia هم بر نخواهد آمد و یک غلط به دانشنامه اضافه خواهد کرد که تصحیحش به‌مراتب دشوارتر است. ایجاد این مقاله‌ها هم که ارزش افزوده‌ای جز نویسه‌گردانی ندارند. ممکن است استثنا وجود داشته باشد، ولی به قدر تک‌شاخ نادر است. شما هم موقع ساختن Zaolzie می‌توانستید خودتان را اذیت نکنید و Olza و Cieszyn Silesia را به همین صورت لاتین بنویسید و از خیر نویسه‌گردانی این اسامی خاص بگذرید. ‏4nn1l2 (بحث) ‏۸ اوت ۲۰۱۹، ساعت ۱۸:۲۵ (UTC)پاسخ
از دید من همان‌طور که استانداردهای خوبیدگی و برگزیدگی و مدیریتی و مقاله‌سازی و سرشناسی در طول زمان تغییر کرده، استاندارد مقاله‌سازی رباتیک هم باید تغییر کند. فرض کنید من در حال نگارش یک مقاله هستم و در آن می‌نویسم «کارگردان فیلم، فلانی، تصمیم گرفت که…» و خواننده روی فلانی کلیک می‌کند. حالا او به صفحه‌ای رسیده که در آن نوشته «فلانی (زادهٔ فلان؛ پاریس، فرانسه) یک کارگردان فرانسوی است». حالا این چه سودی برای خواننده‌ای که از پیش می‌داند او یک کارگردان است دارد؟ تقریباً هیچ. در کوتاه‌مدت ممکن است آمار ما را بالا ببرد و احساس خوبی نسبت به خودمان پیدا کنیم ولی یک زمانی می‌رسد که با خودمان می‌گوییم «آخر ما با این تعداد مشارکت‌کننده چگونه به فلان میلیون مقاله رسیدیم؟» و جوابی برایش نداریم جز این که با ربات ساختیمشان؛ این از دید من در هدف این پروژه‌ها (که ایجاد دنیایی است که در آن هر انسان بتواند بخشی از دانش را به رایگان به اشتراک بگذارد) چنین چیزی نیامده. گاهی هم مطرح می‌شود که «حالا مقاله‌ها را بسازیم، بعدش می‌رویم به‌مرور تکمیلشان می‌کنیم دیگر» ولی سال‌ها تجربه نشان داده که وقتی ایجاد می‌شود در اغلب موارد دیگر همان‌طور می‌ماند.
از نظر من اگر قرار است مقاله‌سازی رباتیک ادامه یابد، باید استانداردهایی (در قالب سیاست، نه در قالب طرح نظر در قهوه‌خانهٔ گوناگون) برایش طرح شود و اگر مقاله فاقد این شرایط بود حذف شود. در نگاه اول صحبت من حذف‌گرایانه به‌نظر می‌رسد ولی در طولانی‌مدت شمول‌گرایانه است؛ چون اجتماع دلش را خوش نمی‌کند که فلان هزار مقاله داریم و بالاخره یا کیفیت ربات را افزایش می‌دهد یا در ایجاد مقاله‌های انبوه رباتیک تجدیدنظر می‌کند. من نمی‌گویم دستی بنشینیم و این همه مقاله بسازیم؛ عرضم این است که اگر روزی بیست مقالهٔ ابزاری می‌سازیم، در پایان روز چند دقیقه برای بهبودشان وقت بگذاریم و اگر واقعاً نمی‌خواهیم وقت بگذاریم پس انتظار حذفشان را داشته‌باشیم. احمدگفتگو ‏۸ اوت ۲۰۱۹، ساعت ۱۸:۳۴ (UTC)پاسخ
@Rmashhadi: شوربختانه یکی از مشکلاتی که در ویکی‌پدیای فارسی داریم و بارها مورد اعتراض واقع شده همین نویسه‌گردانی‌های غلط و بیخودی است. نویسه‌گردانی باید به کمترین حد خود برسد چون خواندن آوانگاری برای مخاطب سخت است. اینجا قراره ویکی‌پدیای فارسی باشه نه آوانگاری انگلیسی. چندی پیش یک عده نظر داده بودند به جای مرد عنکبوتی و امثالهم نام مقاله رو بگذاریم اسپایدرمن یا حتی بدون آوانگاری spiderman! حالا تصور کنید این کار رو به صورت رباتیک انجام بدیم و مقالات آوانگاری شده به بیش از ۷۰ درصد برسه. چه اتفاقی خواهد افتاد؟ بیش از ۷۰ درصد مقالات غیرقابل استفاده خواهد شد و مخاطب یا سریع صفحه رو میبنده یا به یک ویکی‌پدیای دیگر مثلا انگلیسی مراجعه میکنه. --دوستدار ایران بزرگ ‏۹ اوت ۲۰۱۹، ساعت ۰۹:۰۵ (UTC)پاسخ
@Doostdar: درود. لطفا آن نظرخواهی که طبق گفتۀ شما در آن «چندی پیش یک عده نظر داده بودند به جای مرد عنکبوتی و امثالهم نام مقاله رو بگذاریم اسپایدرمن یا حتی بدون آوانگاری spiderman!» را نشان بدهید، خصوصا قسمت «حتی بدون آوانگاری spiderman!» را... اگر چنین نظرخواهی وجود دارد که هیچ بنده از شما عذرخواهی می کنم، اما اگر نیست لطفا دست از تهمت زدن و حرفهای بدون پشتوانه زدن، اعصاب سایرین را با بحثهای فرسایشی متشنج کردن بشویید. لطفا به خود بیایید و اتهامات واهی را علیه جامعۀ ویکیفا مطرح نسازید. سپاس Mahdi Mousavi (بحث) ‏۱۰ اوت ۲۰۱۹، ساعت ۲۲:۴۰ (UTC)پاسخ
@Mahdi Mousavi: به نظرم شما در حال منحرف کردن بحث هستید. اگر بنده به کسی تهمت زده‌ام خواهش میکنم هر چه سریعتر به وپ:تام برود و از بنده شکایت کند. در مورد راستی‌آزمایی بنده کاربران محترم میتونن به این نظرخواهی (درباره نوشتن عناوین انگلیسی بدون آوانگاری) مراجعه کنند که سرانجام یک شیوه‌نامه هم براش ایجاد شد (وپ:نام انگلیسی). حرف های فریبکارانه کاربر:Mahdi Mousavi تنها برای کتمان حقیقت و ضربه زدن به ویکی‌پدیا انجام میگیرد. --دوستدار ایران بزرگ ‏۱۱ اوت ۲۰۱۹، ساعت ۰۸:۳۶ (UTC)پاسخ

افسردگی پولدارها

اگر در دنیای واقعی آشنایی نداشته باشید که این اتفاق برایش افتاده باشد، دست کم در دنیای سینما و رمان شنیده‌اید غصهٔ کسی را که از یک زندگی فقیرانه به یک زندگی پولداری می‌رسد اما نهایتاً دچار افسردگی شدید می‌شود و مثلاً اقدام به خودکشی می‌کند. چیزی که در تحلیل این کلیشه می‌گوییم این است که طرف در زندگی‌اش مشکلاتِ واقعی زیاد داشته اما این قدر وقتش را برای پول درآوردن و خوش گذراندن و مشکلاتِ سطحی مربوط به آن (مثل مدل ماشین و برند لباس و ...) صرف کرده که از درک مشکلات واقعی‌اش غافل مانده و تنها وقتی از این چشم و هم چشمی‌ها گذر کرد متوجه آن مشکلات زیرین می‌شود و کم می‌آورد.

حالا حکایت این ویکی‌هایی که دنبال کمیت هستند و معمولاً هم به صورت رباتیک هدفشان را دنبال می‌کنند همین است. ویکی‌پدیای فارسی (و ویتنامی، تا جایی که من می‌فهمم) از نظر کیفیت بسیار افتضاح هستند. ببخشید رک گفتم، اما هستند! اما یک سری از ما هستیم که این قدر دچار چشم و هم‌چشمی با ویکی‌پدیای عربی (یا ویتنامی یا هر زبان دیگری) هستیم که خواسته یا ناخواسته از توجه به آن مسئله غافل می‌شویم.


هیچ کس نمی‌گوید پول داشتن بد است! اما پول داشتن هدف اصلی نیست. مقاله داشتن هم در ویکی‌پدیا هدف اصلی نیست. مقالهٔ مفید داشتن هدف است. مفید هم یعنی چیزی که به خواننده اطلاعات فراوانی بدهد. نه این که کل اطلاعات مفیدش در یکی دو جمله باشد مثل «فلان سیارک وجود دارد» یا «فلان ده جمعیتش در فلان سال فلان نفر بود».

من به خوشحالی دوستانی که دنبال افزایش شمار مقاله‌ها هستند حسودی می‌کنم چون از همین الان دچار آن افسردگیِ نهایی هستم، بدون آن که پولدار (بخوانید رکورددار تعداد مقاله‌ها) باشیم. آن چیزی که بعضی دوستان به «مخالفت حجت با مقاله‌سازی رباتیک» تعبیر می‌کنند — که غلط است، ولی اینجا هدف من دفاع از خودم نیست — در اصل بروز این افسردگی است. دو کلمه بود از پدر عروس! — حجت/بحث ‏۸ اوت ۲۰۱۹، ساعت ۱۶:۲۶ (UTC)پاسخ

@Huji: در ابتدای بحث "رکود و روزمرگی ویکی‌فا" که چند روز پیش ایجاد کرده بودم یک سوال اساسی نوشته بودم که هیچکس جواب آن را نداد: "اگر ربات‌ها خاموش شدند و از نظر کمی ما از دیگر ویکی‌ها عقب ماندیم توانستیم از نظر کیفی پیشرفت محسوسی داشته باشیم؟" الان چند مقاله کشورها و یا پایتخت‌هایشان وضعیت مناسب و نرمالی دارد؟ اصلا همه ما مخالف مقاله‌های بی‌کیفیت هستیم اما در بهبود کیفی مقاله‌ها چه کرده‌ایم؟ اگر مقاله‌سازی نمیکنیم و کیفیت مقاله‌ها را هم افرایش نمیدهیم پس برای چه در اینجا حضور داریم؟ Kasir بحث ‏۹ اوت ۲۰۱۹، ساعت ۲۰:۳۵ (UTC)پاسخ
@Kasir: سوالتان خیلی خوب است.
این طور نیست که اگر روی کمیت کار نکنیم، بلافاصله روی کیفیت کار خواهیم کرد! نه؛ خیلی‌ها هم نه پولدار می‌شوند و نه خوشبخت! :)
اما مادامی که داریم سر این بحث می‌کنیم که چقدر پول کافی است (چند تا مقاله داشته باشیم خوب است) و با دیگران سر مقدار پول (تعداد مقاله) چشم و هم‌چشمی می‌کنیم، وقت به بحث‌های کیفی کمتر اختصاص داده می‌شود.
آیا راهی برای افزایش کیفیت محتوا داریم؟ بله داریم! تمرکز روی تولید مقاله‌های خوب و برگزیده، ترویج نگارش مقاله‌های خوب و برگزیده، پروژه‌هایی که اشکالات مقاله‌های موجود را رفع می‌کنند (مثل رفع ایراد یادکردها) و .... این کارها دارد انجام می‌شود و من فقط آن‌هایی که خودم درگیرش بودم و سریع یادم آمد را مثال زدم (و حتماً بیشتر از این‌ها هم هست). اما نکتهٔ خیلی مهم این است که بفهمیم با یک «اقتصاد» سر و کار داریم. اقتصاد یعنی مدیریت موجودی‌ها در شرایطی که موجودی کم است و نیازها بسیار بیشتر از آن. موجودی ویکی، وقت محدودی است که کاربرانش صرف ویرایش در آن می‌کنند. جمع این موجودی کمابیش ثابت است، و هرگز هم کفاف نیازهای پروژه را نخواهد داد. این ما هستیم که تصمیم می‌گیریم این دارایی را کجا خرج کنیم. خرج چشم‌و‌هم‌چشمی با یک ویکی دیگر سر تعداد مقاله‌ها، یا (مثلاً) خرج چشم‌و‌هم‌چشمی با آن‌ها بر سر تعداد مقاله‌های برگزیده، یا تعداد موضوع‌های برگزیده، یا تعداد مقاله‌های برگزیدهٔ ویکی‌پدیای انگلیسی که اینجا هم برگزیده‌اند، یا تعداد مقاله‌هایی که حجم مفیدشان بالای فلانقدر است، یا .... من که ندیده‌ام پروژه‌ای روی این آخری‌ها تمرکز کرده باشد؛ شما دیده‌اید؟ — حجت/بحث ‏۹ اوت ۲۰۱۹، ساعت ۲۰:۵۱ (UTC)پاسخ
دروغ چرا؛ دیده‌ام! در پروژهٔ وپ:مفاهیم یکی از اهدافمان را افزایش مقاله‌های خوب و برگزیدهٔ آن موضوع تعیین کردیم، با کمی تأخیر هم به آن هدف رسیدیم. اما صدافسوس که این احتمالاً تنها مثال چنین پروژه‌ای در ویکی‌پدیای فارسی است. — حجت/بحث ‏۹ اوت ۲۰۱۹، ساعت ۲۱:۰۰ (UTC)پاسخ
یک جور دیگر هم می‌شود به قضیه نگاه کرد! از این به بعد کاربرانی که می‌خواهند از روش‌های خودکار (ربات) یا نیمه‌خودکار (توویکی‌فا) برای ساختن مقاله استفاده کنند را ملزم کنیم به ازای هر بیست مقاله‌ای که می‌خواهند بسازند باید اول یک مقالهٔ دیگر را خوب کنند! اگر هم از حدی که تعیین کردیم بیشتر مقاله ساختن، بی‌رحمانه موارد اضافه را حذف سریع کنیم!
بدیهی است که در مورد این پیشنهاد جدی نیستم و متوجه ایراداتش هستم؛ اما فراموش نکنیم که آن مادری که به فرزندش می‌گوید «تا سبزیجاتت رو نخوری خبری از بستنی نیست» و از حرفش کوتاه نمی‌آید، معمولاً در بهبود «کیفیت» تغذیهٔ فرزندش موفق است!
راه رسیدن به کیفیت، «سخت» است و یکی از روش‌های این که بفهمیم آیا کاری که می‌کنیم به نفع کیفیت است یا نه این است که ببینیم سخت است یا راحت. من مقاله‌سازی رباتیک یا توویکی‌فا را (علی رغم خوبی‌هایش) مصداقی از فرار کاربران به سمت یک چیز «راحت» برای ارضای درونی خودشان می‌دانم. به بیان دیگر (با کمال احترام) کاربری که می‌رود ۱۰۰۰۰ مقالهٔ بد با ربات می‌سازد، به دلِ خودش خیلی کمک کرده اما بهایش را من و شما در ویکی می‌پردازیم (و بیشتر شما می‌پردازید چون از من وقت بیشتری روی ویکی و نگهبانی می‌گذارید). — حجت/بحث ‏۹ اوت ۲۰۱۹، ساعت ۲۰:۵۶ (UTC)پاسخ
@Huji: خیلی اوقات چشم‌وهم‌چشمی باعث پیشرفت میشود، نمیتوان قناعت پیشه کرد و بگوییم همین که داریم بس است چون انسان ذاتا جستجوگر است و همین باعث ایجاد دانشنامه‌های مختلف شده و این جستجوگری قطعا به ششصد هفتصد هزار مقاله منتهی نمیشود، گاهی عطش جستجوگری یک کاربر با یافتن یک مقاله با کیفیت کم برطرف میشود اما اگر آن مقاله در ویکی‌پدیا فارسی پیدا نشود نگاه و نظر وی به ویکی‌فا چگونه خواهد بود؟ این را قبول دارم که ما نمیتوانیم تمامی مقالات را ایجاد کنیم اما باید تلاش کنیم که حداقل دانشنامه‌ای داشته باشیم که کمترین کاربر بدون یافتن موضوع موردنظرش اینجا را ترک کنند، قطعا کیفیت و کمیت باید یک تعادل نسبی داشته باشند و کاربران ویرایش‌گر همانند ما دغدغه افزایش کیفیت را هم داشته باشند، از نظر من تعبیر افسردگی با زیاد شدن مقاله ایجاد نمیشود بلکه از بی‌کیفیت بودن مقاله‌ها ایجاد میشود. Kasir بحث ‏۹ اوت ۲۰۱۹، ساعت ۲۱:۱۸ (UTC)پاسخ
درست می‌گویید، چشم و هم‌چشمی «می‌تواند» باعث پیشرفت بشود. اما این انتخاب ماست که سر چه چیزی با دیگران رقابت کنیم، ظواهر یا اهداف پرمعنا و عمیق. تعداد مقاله‌ها، فقط ظاهر قضیه است. رقابت کردن سر آن، یا ناشی از راحت‌طلبی است یا نداشتن عمق در نگاه.
درست می‌گویید، خوب است دانشنامه‌ای بسازیم که کمترین کاربری بدون یافتن موضوع موردنظرش اینجا را ترک کنند. اما کاربر اینجا نمی‌آید که فقط بداند فلان قنات طولش چقدر است، یا فلان روستا جمعیتش در فلان سال چند نفر بود، یا فلان سیارک در چه سالی کشف شد. کاربر اینجا می‌آید تا در مورد یک موضوع کلی چیز یاد بگیرد. ساختن تند و تند مقاله‌های بی‌کیفیت، هیچ کمکی نمی‌کند جز این که اتفاقاً کاربران را از ویکی‌پدیای فارسی می‌راند چون روز به روز بیشتر به این نتیجه می‌رسند که اگر راجع به چیزی جستجو کردند و به لینک ویکی‌پدیای فارسی رسیدند بهتر است رویش کلیک نکنند چون به احتمال قطع به یقین با یک مقالهٔ کوتاه حاوی اطلاعات نادرست یا قدیمی روبه‌رو خواهند شد.
درست می‌گویید افسردگی از زیاد شدن مقاله‌ها ایجاد نمی‌شود؛ افسردگی از این ناشی می‌شود که می‌بینیم راجع به زیاد شدن مقاله‌ها و مقایسه‌اش با ویکی‌های دیگر چند هفته یک بار بحث جدی داریم اما راجع به افزایش کیفیت مقاله‌ها بحث خودجوش تقریباً نداریم.
شروع تمام حرف‌هایتان درست بود :) — حجت/بحث ‏۹ اوت ۲۰۱۹، ساعت ۲۱:۲۵ (UTC)پاسخ
@Huji: یک مورد مهم که کمتر به آن پرداخته شده است عدم وجود منابع مناسب فارسی برای مقاله‌های مربوط به ایران است، مثلا ما اطلاعات مستندی از روستاهای ایران به غیر از جمعیت و موقعیت جغرافیایی آنها نداریم و اکثر اطلاعات اضافه شده توسط کاربران بدون منبع است برای همین ما مجبوریم به همین وضعیت رضایت بدهیم چون راه پس و پیش نداریم، از طرفی اگر به مقاله خیلی از شهرهای ایران نگاهی کنید تصویر مناسبی از آن شهر در مقاله نمیبینید اما اگر به ویکی‌پدیا استونیایی بروید تا مقاله‌های روستاهای آنها دارای تصاویری باکیفیت عالی است، این را در جمعی با حضور دوستانی همچون مردتنها و درفش گفتم که ویکی‌استونیایی و خود کشور آنها عجیب و غریب هستند اما ما در ب بسم‌الله مانده‌ایم، افزایش کیفیت مقاله‌ها حاصل تفکر دسته جمعی همه کاربران یک ویکی‌پدیا است. Kasir بحث ‏۹ اوت ۲۰۱۹، ساعت ۲۱:۵۶ (UTC)پاسخ
اصلاً امروز به طرز بی‌سابقه‌ای حرف‌هایتان به دل من می‌نشیند!
من حرف شما را به شکلی دیگر می‌نویسم: کیفیت ویکی‌پدیا همیشه محدود است به کیفیت منابع. برای یک سری موضوعات منابع بیشتری به خصوص به شکل طبقه‌بندی شده و برخط موجود است، اما برای یک سری موضوعات دیگر چنین نیست. در مثال شما، اطلاعات مفصل برای روستاهای ایران در دسترس نیست اما مثلاً برای شهرهای فلان کشور اروپایی موجود هست. سؤالی که پیش می‌آید این است که اگر بنا باشد ما یک دانشنامهٔ خوب بنویسیم، روی چه موضوعاتی باید سرمایه‌گذاری کنیم؟ چیزهایی که برایشان منبع گیر نمی‌آید، یا چیزهایی که برایش منابع بسیار قابل دسترسی است؟
اگر افق مطلبی که راجع به روستاها به دست می‌آید همین موقعیت و جمعیت و این‌هاست، آیا با ساختن مقاله راجع به آن‌ها اصلاً‌ به سمت یک دانشنامهٔ خوب قدم برداشته‌ایم؟ این سؤال مختص ویکی‌پدیای فارسی نیست. اگر روستاهای ایران موضوعی است که برایش منبع نایاب است، ویکی‌پدیای انگلیسی و آلمانی هم خوب است روی این موضوع کار نکنند. در مقابل اگر روستاهای آمریکا موضوعی است که برایش کلی منبع خوب به رایگان در دسترس است، خوب است تمام ویکی‌پدیاها برایشان مقاله بسازند.
ولی ما وقتی راجع به مقاله‌سازی‌های رباتیک و نیمه‌خودکار تصمیم می‌گیریم، هرگز این بحث را نمی‌کنیم! ویکی‌پدیا:رهنمود ساخت مقاله با ربات که خودم در شکل‌گیری‌اش نقش داشتم افق دیدش این است که «مقاله حداقل یک منبع داشته باشد»! این یعنی به مقاله ساختن به چشم یک هدف نگاه شده (که وقتی مقاله را ساختی به آن رسیدی و خلاص) نه به چشم یک سرمایه‌گذاری (که تازه بعد از این که مقاله را ساختی بناست که منتظر گسترشش و فایده‌مند شدنش و ارزش‌بخشیدنش به دانشنامه باشی). صرف نظر از این که آیا عقل ما در زمان شکل‌گیری این رهنمود می‌رسید که چنین آینده‌نگرانه فکر کنیم، مطمئن هستم که اگر چنین ایده‌ای طرح می‌شد قطعاً به رهنمود راه نمی‌یافت؛ نشان به آن نشان که تعداد منابع خواسته شده در آن رهنمود، یک است! — حجت/بحث ‏۱۰ اوت ۲۰۱۹، ساعت ۰۱:۲۳ (UTC)پاسخ
دربارهٔ روستاهای ایران منبع هست، منتها باید گشت و دسترسی داشت. مثلاً کیفیت مقالهٔ بداغ‌آباد (جوین) بدک نیست. یک منبع خوب هم آنجا ذکر شده: «بزم‌آرا، س. "برنامه‌ریزی روستایی (مطالعهٔ موردی: دهستان زرین)"، دانشگاه تربیت معلم تهران، ۱۳۸۷». همچنین ببینید تهیه دانشنامه روستاهای حریم شهر مشهد. ‏4nn1l2 (بحث) ‏۱۰ اوت ۲۰۱۹، ساعت ۰۲:۴۰ (UTC)پاسخ
@4nn1l2: در مثل مناقشه نیست! حالا روستاهای ایران مثال خوبی نبود، قنات‌ها. آن هم مثال خوبی نبود، یک چیز دیگر! مسئله این است که قبل از ایجاد مقاله‌ها بررسی کنیم ببینیم شانس گسترش در حدی که واقعاً‌ «خوب» بشوند دارند یا نه. این را هم به عنوان یک راه حل قطعیِ بی‌عیب مطرح نمی‌کنم‌ها! بیشتر به عنوان یک تمرین فکری طرح می‌کنم. فکر کنیم به ویکی‌پدیایی که در آن فقط وقتی مقاله‌ای ایجاد می‌شد که مطمئن بودیم با امکانات موجود می‌شود خوبیده‌اش کرد. — حجت/بحث ‏۱۱ اوت ۲۰۱۹، ساعت ۰۱:۳۳ (UTC)پاسخ
می‌دانم. با اظهارات شما موافقم. حرفم در اصل رو به کسانی بود که ادعا می‌کنند منبع پیدا نمی‌شود، اما آن‌ها معمولاً فقط دنبال منبع آنلاین می‌گردند. ‏4nn1l2 (بحث) ‏۱۱ اوت ۲۰۱۹، ساعت ۰۶:۴۱ (UTC)پاسخ

من با حجت بشدت موافقم. تعداد مقالات برگزیده و بخصوص تعداد مقالات خوب ما نسبت به ویکی های مشابه خیلی کم است. حالا اگر فرض را بر سخت گیری هم بگذاریم باز کمبود مقالات خوب ما توجیه ندارد. البته نکته مثبت ماجرا آن است که در دو سال اخیر تولید مقالات خوب و برگزیده شتاب گرفته، اما فکر می کنم ما نیاز به پروژه های دانشگاهی بیشتری داریم، از نوعی که دوستان گروه تاریخ دانشگاه شهید بهشتی @ImanFakhri و آرش: و رفقاشون دارند اجرا می کنند. تنها در این صورت می توانیم دغدغه حجت برای افزایش کیفیت را محقق کنیم.--سید (بحث) ‏۱۴ اوت ۲۰۱۹، ساعت ۰۹:۵۶ (UTC)پاسخ

@Huji: حجت جان از اون روز که گفتید ویکی فا بی کیفیت است اصلا له شدم دیگه دستم به کار و مقاله نویسی نرفته. - Rmashhadi ♪♫ ‏۱۴ اوت ۲۰۱۹، ساعت ۱۰:۲۶ (UTC)پاسخ
@Rmashhadi: از خودم در نیاوردم آن حرف را :) en:WP:USERGENERATED می‌گوید که ویکی‌ها از جمله خود ویکی‌پدیا، منبع معتبر نیستند؛ این قضیه هم جدید نیست. صفحهٔ en:Wikipedia:Reliable sources در ۲۸ فوریه ۲۰۰۵ ایجاد شده و در ۱۵ مه ۲۰۰۶ (۱۳ سال پیش) این نکته که ویکی‌ها از نظر ویکی‌پدیا نامعتبر هستند به آن اضافه شده (en:Special:Diff/53259724). — حجت/بحث ‏۱۴ اوت ۲۰۱۹، ساعت ۱۲:۰۷ (UTC)پاسخ
even more اش بسی جالب بود. Benyamin-ln (بحث) ۲۳ مرداد ۱۳۹۸، ساعت ۱۶:۴۰ (ایران) ‏۱۴ اوت ۲۰۱۹، ساعت ۱۲:۱۰ (UTC)پاسخ
@Huji: اینکه بی کیفیت است با اینکه غیرقابل استناد است فرق می کند. - Rmashhadi ♪♫ ‏۱۴ اوت ۲۰۱۹، ساعت ۱۲:۳۱ (UTC)پاسخ
@Rmashhadi: بله، لزوماً یک چیز نیستند (اگر چه همپوشانی دارند). از نظر این حقیر، ویکی‌پدیا عمدتاً هم بی‌کیفیت است و هم غیرقابل استناد :) — حجت/بحث ‏۱۴ اوت ۲۰۱۹، ساعت ۱۴:۲۰ (UTC)پاسخ

کنکور و انتخاب رشته جوانان

نتیجه کنکور آمده الان بچه کنکوری ها باید انتخاب رشته کنند، اطلاعات رشته های تحصیلی را اگر تکمیل کنید ممکن است در انتخاب آگاهانه یک جوان و بخش زیادی از آینده آنها موثر باشیم. پیشنهاد می کنم یک مسابقه برای اصلاح مقالات رشته های تحصیلی برگزار شود. ابوالقاسم رجبی (بحث) ۱۵ مرداد ۱۳۹۸، ساعت ۲۳:۵۱ (ایران) ‏۶ اوت ۲۰۱۹، ساعت ۱۹:۲۱ (UTC)پاسخ
@Rajabi.abolghasem: Х درود. احتراماً این می‌تواند مصداق وپ:نیست باشد، زیرا ما نمی‌توانیم چنین اطلاعاتی را برای استناد در اختیار جامعه قرار دهیم، مثلاً بسیاری از افراد در زمان یک رخداد به دنبال آگاهی از نتیجه و پیگیری آن هستند، این وظیفه خبرگزاری‌ها است و نه وظیفهٔ ویکی، اصولاً ویکی قابل استناد نیست. با احترام Mahdi Mousavi (بحث) ‏۷ اوت ۲۰۱۹، ساعت ۰۱:۰۱ (UTC)پاسخ
پی‌نوشت: اصلاح و ویرایش هر مقاله ای یک گام رو به جلو است، اما اینکه برای انتخاب رشتهٔ دانشجویان چنین کنیم، اشتباه است، ما با رعایت اثبات پذیری و منابع معتبر اطلاعاتی را می‌آوریم، اما اینکه بتوان اطلاعات انتخاب رشته را فراهم آوریم، شدنی نیست. Mahdi Mousavi (بحث) ‏۷ اوت ۲۰۱۹، ساعت ۰۱:۰۴ (UTC)پاسخ
چون ماه رمضان برای سوره ها همچین کاری کردیم گفتم شاید اینجا هم یک تکانی به مقاله رشته ها بشود دادابوالقاسم رجبی (بحث) ۱۶ مرداد ۱۳۹۸، ساعت ۰۶:۳۸ (ایران) ‏۷ اوت ۲۰۱۹، ساعت ۰۲:۰۸ (UTC)پاسخ
@Rajabi.abolghasem: چرا که نه، می توالن چنین کرد و بسیار هم خوبست، لکن «در انتخاب آگاهانه یک جوان و بخش زیادی از آینده آنها مؤثر باشیم.» را نمی‌توانیم عملی کنیم. انتخاب رشته و ملزومات آن را نمی‌توانیم، اما اطلاع‌رسانی و آگاهی دادن پیرامون آن را می‌توانیم. Mahdi Mousavi (بحث) ‏۷ اوت ۲۰۱۹، ساعت ۰۳:۳۳ (UTC)پاسخ
فلسفه ویکی اینست که اطلاعات صحیج دانش نامه ای را بهتر و ارزان تر از منابع پولی مثل مرکز مشاوره به افرادی که نیازمند آن هستند عرضه کند. مثلا وقتی کسی می‌خواهد رشته مهندسی برق انتخاب کند، راحت‌تر بداند چی است. ابوالقاسم رجبی (بحث) ۱۶ مرداد ۱۳۹۸، ساعت ۱۲:۰۲ (ایران) ‏۷ اوت ۲۰۱۹، ساعت ۰۷:۳۲ (UTC)پاسخ
@Rajabi.abolghasem: ویکی در زمینهٔ معرفی اجمالی و کلی رشته‌ها می‌تواند مطالبی را منتشر نماید، در زمینهٔ انتخاب رشته ویکی‌پدیا نباید کاری انجام دهد و البته نمی‌تواند. وپ:تبلیغ، وپ:دبط و وپ:اول، با احترام Mahdi Mousavi (بحث) ‏۸ اوت ۲۰۱۹، ساعت ۱۲:۳۷ (UTC)پاسخ
سلام فکر کنم خارج از محدوده ویکی پدیا باشه Vivina3290 (بحث) ‏۱۰ اوت ۲۰۱۹، ساعت ۱۰:۵۹ (UTC)پاسخ
ویکی کلی مقاله دارد که مربوط به معرفی رشته هاست. مثلا رشته مهندسی برق کسی که رشته اش برق است اصطلاحات را متوجه می‌شود و می‌تواند مقاله را بهتر گسترش بدهد. رشته مهندسی مکانیک، هم مقاله دارد. مقاله رشته برق بهتر از مکانیک است که نشان می‌دهد مکانیکی ها در ویکی هم عقبتر از برقی ها هستند:)ابوالقاسم رجبی (بحث) ۱۹ مرداد ۱۳۹۸، ساعت ۱۵:۵۸ (ایران) ‏۱۰ اوت ۲۰۱۹، ساعت ۱۱:۲۸ (UTC)پاسخ
فرق انتخاب رشته با توضیح درباره رشته اینه که من که می خوام انتخاب رشته کنم فقط به خود رشته یا علاقه نگاه نمی کنم بیشتر به اینده شغلی نگاه می کنم به خاطر همین میگم به نظر من که خودم امسال سال سوم بود که کنکور دادم درباره انتخاب رشته و مقاله دربارش اینهVivina3290 (بحث) ‏۱۰ اوت ۲۰۱۹، ساعت ۱۱:۴۰ (UTC)پاسخ
@Vivina3290 و Rajabi.abolghasem: قدیم ها یک پروژه‌ای داشتیم به نام ویکی‌کتاب که برای نوشتن کتابچه‌های راهنما بود. نمیدونم هنوز هم باشه یا نه؟ --دوستدار ایران بزرگ ‏۱۰ اوت ۲۰۱۹، ساعت ۱۸:۳۷ (UTC)پاسخ

پرسیدن "جنسیت شما چیست؟" در ویکی عربی در تمام صفحه‌ها

الان برای یه کاری یک نگاه به ویکی عربی انداختم و در چند صفحه دیدم یک الگویی در ابتدای صفحه وجود دارد که گوگل ترجمه‌گر اینطور ترجمه کرد:

"جنسیت شما چیست؟ به ما در درک توزیع جنسیت در بین ویرایشگران ویکی پدیا کمک کنید.   گزینه‌های «نر»، «ماده»، و ترجیح عدم تعیین را هم می‌دهد."

به نظرم کار خیلی خوبیه! کمک می‌کنه به درک توزیع جنسیت در بین نیروی کار ویکی‌پدیا و اگر توزیع خیلی نابرابر باشه بعداً میشه نشست و براش راه چاره پیدا کرد، ولی تا وقتی آمار رسمی و دقیق نباشه نمی‌شه کاری کرد. --Editor-1 (بحث) ‏۹ اوت ۲۰۱۹، ساعت ۱۳:۳۰ (UTC)پاسخ

@Editor-1: از دیرباز یک سری آمار در این خصوص موجود است. بدیهی است که همهٔ آمارها ناقص هستند (چون همهٔ کاربران مایل به این که جنسیت خود را افشا کنند نیستند، و این عدم تمایل خودش بین دو جنس تفاوت دارد و در نتیجه آمارها دچار اریبی هستند). خلاصه‌اش این می‌شود که هشتاد نود درصد ویرایشگران مرد هستند (البته اگر به دو قطبی مرد-زن قائل باشید). — حجت/بحث ‏۹ اوت ۲۰۱۹، ساعت ۲۱:۰۴ (UTC)پاسخ
حالا چرا «نر» و «ماده»؟ Benyamin-ln (بحث) ۱۹ مرداد ۱۳۹۸، ساعت ۰۱:۴۰ (ایران) ‏۹ اوت ۲۰۱۹، ساعت ۲۱:۱۰ (UTC)پاسخ
@Benyamin-ln: فکر کنم ترجمه توسط خود Editor-1 بوده و متن اصلی به عربی بوده.
ولی خیلی فنی که نگاه کنیم، چیزی که آن‌ها دارند می‌پرسند جنسیت نیست بلکه جنس است و به لحاظ فنی جنس هم دوتاست: نر و ماده :) — حجت/بحث ‏۹ اوت ۲۰۱۹، ساعت ۲۱:۱۷ (UTC)پاسخ
@Huji: قانع شدم Benyamin-ln (بحث) ۱۹ مرداد ۱۳۹۸، ساعت ۱۴:۴۲ (ایران) ‏۱۰ اوت ۲۰۱۹، ساعت ۱۰:۱۲ (UTC)پاسخ
احتمالاً کار WMF است و مختص ویکی عربی هم نیست. به‌شخصه این پیام را هنوز در هیچ ویکی‌پدیایی ندیده‌ام. ‏4nn1l2 (بحث) ‏۱۳ اوت ۲۰۱۹، ساعت ۲۲:۵۸ (UTC)پاسخ

کفایت لازم نیست

تاریخ کاربر تذکر
‏۱۹ آوریل ۲۰۱۹ Ahmad252 کپی مکنید
‏۲۰ آوریل ۲۰۱۹ Telluride749 کپی مکنید
‏۲۲ آوریل ۲۰۱۹ Hosseinronaghi نقض آشکار حق تکثیر
‏۶ مهٔ ۲۰۱۹ وهمن کپی مکنید
۲۳ مه ۲۰۱۹ Babooneh کپی مکنید
‏۲۸ مهٔ ۲۰۱۹ SalmanZ ترجمه ماشینی
۳۱ مه ۲۰۱۹ KOLI ترجمه ماشینی
۳۱ مه ۲۰۱۹ SalmanZ ترجمه ماشینی
۱ ژوئن ۲۰۱۹: شکایت در تام به دلیل کپی‌کاری.

نتیجه: یک هفته قطع دسترسی توسط Arash.pt

۲ ژوئن ۲۰۱۹ KOLI ترجمه ماشینی
۹ ژوئن ۲۰۱۹ Arash.pt ترجمه ماشینی
۱۰ ژوئن ۲۰۱۹ Hanooz ترجمه ماشینی
۱۱ ژوئن ۲۰۱۹، شکایت در تام توسط 4nn1l2 به دلیل عدم کفایت و حمله شخصی.

نتیجه: بندایش بی‌پایان توسط Mardetanha

۱۸ ژوئن ۲۰۱۹: مخالفت 4nn1l2 با بازشدن دسترسی
۲۰ ژوئیه ۲۰۱۹: بازگشایی دسترسی توسط Mardetanha.

بخشی از پیام: «مجدداً شما شکایتی در تام بشود. دسترسی شما را خواهم گرفت»

۲۰ ژوئیه ۲۰۱۹ Babooneh کپی مکنید
۲۰ ژوئیهٔ ۲۰۱۹، شکایت در تام به دلیل کپی‌کاری.

نتیجه: «اگر تکرار کردند بگویید تا بسته شوند» Mardetanha

۵ اوت ۲۰۱۹ KOLI نویسه‌گردانی
۱۱ اوت ۲۰۱۹ KOLI ترجمه

در جدول تعدادی از تذکرات و هشدارهای کاربران به M.k.m2003 آمده که در نهایت پس از مدت‌ها (با ویرایش‌هایی مثل Special:Permalink/26776635) موجب بندایش بی‌پایان ایشان شد. نمونهٔ خوبی از ضعف مدیران در شناخت کاربر باکفایت از کاربر اخلالگر. همین کاربر در انبار بی‌پایان بسته شد و با درخواست بازشدنش موافقت نشد. Hanooz ‏۱۲ اوت ۲۰۱۹، ساعت ۱۲:۳۸ (UTC)پاسخ

من این را ضعف مدیران در تشخیص کاربر باکفایت نمی‌دانم؛ بلکه فکر می‌کنم مدیران می‌دانستند وضع بالاخره به اینجا می‌کشد. این به مقیاس مختلف در ویکی‌های متفاوت رخ می‌دهد؛ مثلاً (در یک مورد احتمالاً خیلی بدتر) در ویکی انگلیسی نظر یک مدیر این بود: «I never thought that the editor was going to switch to constructive editing, and from the start I thought it was just a question of when, rather than if, he/she would be blocked» (من هیچ‌گاه فکر نمی‌کردم که این ویرایشگر دست به ویرایش‌های سازنده بزند، و از آغاز فکر می‌کردم که سؤال اصلی بیش از این که دربارهٔ احتمال بندایش او باشد، دربارهٔ زمانش بود) (تأکید می‌کنم که این ناگهان به ذهنم آمد و ربطی به این قضیه ندارد). من فکر می‌کنم در واقع برداشت متفاوت مدیران بر اساس اخلاقشان از وپ:چماق است که زمان، میزان و نوع بندایش را مشخص می‌کند. از زاویه‌ای دیگر، یک حذف‌گرا ترجیح می‌دهد صفحه‌ای که ده روز در حذف زمان‌دار بوده و قابلیت نجات دارد را حذف کند و یک شمول‌گرا ترجیح می‌دهد آن را چند ماه بگذارد که بماند و/یا خودش نجاتش دهد. البته یک دلیل دیگر شکاف ایدئولوژیک هم تعداد محدود مدیرانی (و تا حدودی ویکی‌بانانی) است که به این مسائل ورود می‌کنند. قضاوت‌های سخت تام، حذف زمان‌دار، حذف سریع با م۷ و دیگر کنش‌های مدیریتی که معمولاً با پیگیری و اعتراض مواجه می‌شود خیلی وقت‌ها به علت پیامدهایش برای مدیر مورد بی‌توجهی مدیران قرار می‌گیرد و من البته معتقدم که بخشی از این به‌علت انتظارات گاه بالای اجتماع است. مدیران هم انسان هستند، «هر مدیری که تصمیم سختی می‌گیرد با میل خویش خود و کنشش را هدف بررسی دقیق کاربران و، اغلب، اعتراضات جدی قرار داده‌است. [به‌قول ویکی انگلیسی] کار کثیفی است، اما یک نفر باید انجامش دهد؛ و آنان که انجامش می‌دهند اغلب تشکر اندکی برای قرار گرفتن در برابر خشم اجتماع دریافت می‌کنند». همین مسائل باعث شکاف ایدئولوژی مدیران (در سرتاسر پروژه‌ها) و تغییر رفتارشان در طول زمان می‌شود؛ تأثیر روانی هم البته بالاست. احمدگفتگو ‏۱۲ اوت ۲۰۱۹، ساعت ۱۶:۰۳ (UTC)پاسخ
من این مورد را نشانهٔ ضعف مدیریت در ویکی‌پدیای فارسی می‌بینم. نباید کار به اینجا می‌رسید. این کاربر به‌وضوح با الفبای نگارش مقاله، کپی‌رایت و کار گروهی آشنا نبود و در نتیجه آمادگی مشارکت در پروژه را هنوز نداشت. این‌ها می‌تواند به دلیل سن کم باشد. به هر حال، با وجود همهٔ این اتفاق‌ها، کاربر شروع به شاخ و شانه کشیدن برای اجتماع نکرد و همواره یک میزانی از ادب («معذرت میخوام») را حداقل به صورت ظاهری حفظ می‌کرد که نشانهٔ خوبی است. حداقل سه بار به کاربر گفته شد که «آشکار است که برای کمک به دانشنامه به این محیط وارد نشده»، در حالی که نه تبلیغ کرده بود، نه از کسی (برای نوشتن مقاله) پول گرفته بود، نه در مقالات خاص و حساسیت‌برانگیز (سیاسی/قومی/دینی/جنسی) مشارکت کرده بود (عمده ویرایش‌هایش در ویکی‌فا گویی در زمینهٔ فیلم و صنعت سرگرمی بود). به نظرم ایراد اول این بود که بستن کاربر دیر صورت گرفت (یعنی وقتی که او نسبت به پروژه اخت شده بود). ایراد بعدی این بود که چرا و چگونه یکدفعه باز شد؟ چرا وقتی کاربر هنوز آمادگی مشارکت در پروژه را پیدا نکرده بود، شانس دوباره/آخر به او داده شد؟ بهتر نبود این کار مثلاً تابستان سال بعد صورت می‌گرفت. این باز و بسته شدن ممکن است به خود کاربر هم ضرر برساند و مثلاً او را به سمت لجاجت‌ورزی بکشاند. نگاهی گذارا به مشارکت‌های اخیر کاربر نشان می‌دهد که مدام برداشت می‌کند دارد به او توهین می‌شود (اثر/فشار روانی). ضررهایش برای اجتماع را هم که همه می‌دانیم: تضییع وقت مفید داوطلبان. بازی دو سر باخت.
اما موردی که بیشتر مایهٔ تعجبم شد این است که چطور کاربر در ویکی‌پدیای انگلیسی به چهار هزار ویرایش رسید و سپس تاپیک‌بن (محرومیت از ساختن هرگونه مقالهٔ جدید) و در نهایت قطع دسترسی (فعلاً سه ماه) شد. شاید دلیلش این بوده که مشارکت‌های کاربر در زمینه‌ای بوده که چندان برای قاطبهٔ ویرایشگران ویکی‌پدیای انگلیسی مهم نبوده است: مسجدهای ایران. حدس می‌زنم اگر در مقالاتی ویرایش می‌کرد که بیشتر در چشم بودند، احتمالاً خیلی زودتر با او برخورد می‌کردند. ‏4nn1l2 (بحث) ‏۱۲ اوت ۲۰۱۹، ساعت ۲۰:۰۹ (UTC)پاسخ
از اینکه دیدم این کاربر به دلیل (آشکار است که کاربر برای کمک به دانشنامه به این محیط وارد نشده) قطع دسترسی شده عمیقا ناراحت شدم، ما با سرمایه‌های آینده ویکی‌پدیا چه میکنیم؟، این کاربر را به من بسپارید و من مسئولیت آن را قبول میکنم اما نگذارید از اینجا ناامید و زده شود. Kasir بحث ‏۱۲ اوت ۲۰۱۹، ساعت ۲۰:۴۸ (UTC)پاسخ
این کاربر در ویکی انگلیسی محرومیتش را دور زده و در ویکی فارسی هم ظاهراً برای دور زدن قطع دسترسی تلاش کرده (احتمال اردک خیلی بالاست از دید من، بازرسی هم که نتایجش تقریباً این را تأیید می‌کند). در وپ:زوز پرسش مطرح می‌کند و بدون این که منتظر بماند یک نفر جوابش را بدهد مقاله را با عنوان نادرست می‌سازد. مشکل اصلی این است که آموزش‌های بسیار فایده نداشته و ایشان اصرار دارد مقاله‌های غیراستاندارد بسازد. مقالهٔ یک خطی فیلم جز ترجمهٔ عنوانش دیگر چیزی ندارد؛ ساخت این مقاله‌ها احتمالاً کمتر از اصلاحشان زحمت دارد. وقتی در ویکی انگلیسی سه ماه بسته شده (به‌دلیل دور زدن تحریم ۴۸ساعته‌اش)، مدیر مربوط را پینگ کرده و گفته «من آن صفحه را ایجاد نکرده بودم!!!» (علامت تعجب‌ها در پیامشان آمده)؛ در حالی که برای فهم این که کاربر آن را ایجاد کرده اصلاً نیازی به داشتن دسترسی‌های مدیریتی هم نیست و Xtools و سیاهه نشان می‌دهد که کار او بوده. این یک مشکل اساسی است، هر کاربری هم که چنین مشکلی داشته باشد (یعنی یک اشتباه انجام دهد و بعد که کسی متوجه شد نخواهد عواقبش را بپذیرد) احتمالاً مناسب کار گروهی در دانشنامه نیست. کار گروهی اشتباه دارد؛ اگر کسی اشتباه کرد خوب است اشتباهش را بپذیرد. من هم اشتباه می‌کنم، مدیران و دیوان‌سالاران هم اشتباه می‌کنند، ویکی‌بدها هم اشتباه می‌کنند و بنیاد هم اشتباه می‌کند؛ مهم این است که اشتباه را پذیرفت. احمدگفتگو ‏۱۳ اوت ۲۰۱۹، ساعت ۱۱:۱۵ (UTC)پاسخ
@Ahmad252: شما نیمه خالی لیوان را دیده‌اید، طوری ماجرا را شرح دادید که انگار وی سال‌ها عضو ویکی‌پدیا بوده در حالی که این کاربر فقط سه ماه است که عضو شده، دقیقا سن وی را نمیدانیم اما احتمالا سن زیادی ندارد اما مشتاق به ویرایش و ایجاد مقاله در ویکی‌پدیا است، برخلاف خیلی از کاربران که قطع دسترسی میشوند و توهین میکنند سابقه توهین و بی‌ادبی نداشته است، چهار روز پیش در صفحه بحث من سوالی پرسید که دوست دارم بروید و خودتون ببینید ادب وی چطور بوده، ما باید کمی به خودمان زحمت بدهیم و قوانین را به دیگران آموزش دهیم هیچ کاربری از ابتدا مقاله‌سازی را به صورت کامل و حرفه‌ای بلد نبوده، اولین مقاله من به این شکل بوده است اما هیچکس نیامد بگوید این کاربر مخرب است، کاربر:M.k.m2003 فقط مقاله‌سازی میکرده نه خرابکاری که توسط کاربر:Alpineer بی‌پایان بسته شده، به خدا ظلم است، به جای آموزش گازانبری عمل نکنید، باز هم میگویم آموزش وی را به من بسپارید قطع دسترسی را بردارید مسئولیتش را من قبول میکنم. Kasir بحث ‏۱۳ اوت ۲۰۱۹، ساعت ۲۰:۳۹ (UTC)پاسخ
@Kasir: بله؛ ولی حرف من این نیست که کاربر باید همه‌چیز را بداند. من گاهی می‌بینم که واگردانان ما از دسترسی‌شان نادرست استفاده می‌کنند (یعنی احتمالاً برای راحتی کار، ویرایشی که خرابکاری نیست را واگردانی می‌کنند نه خنثی‌سازی) یا گشت‌زنانمان با برخی ترفندهای کوچک در رهنمودها و شیوه‌نامه‌ها آشنا نیستند ولی مشکلی ندارد؛ من هم گیر نمی‌دهم چون اصلاً بخشی از یادگیری اشتباه است. من هم بارها در برچسب‌زنی، در نبح و در دیگر فضاها اشتباه کرده‌ام و الان هم کارم خالی از اشکال نیست. اولین ویرایش من هم افزودن لقب و تکرار آن و دلیل آوردن برای گشت‌زنی بوده که ویرایش را خنثی کرده، ولی دیگر بر آن اصرار نورزیدم. کاربرانی با دسترسی‌های متفاوت الان در ذهنم هستند که گاهی وسط ویرایش‌های درست، یک اشکال کوچک داشتند؛ ولی با اولین تذکر دیگر چنین اشکالی را در ویرایش‌هایشان ندیدم. من معتقد نیستم که کاربران باید از اولش سیاست‌دان باشند ولی معتقدم یادگیری لازم است.
با این حال، دیگر بیش از این نباید روی موضوع وقت صرف کرد. اگر موافقید، پیشنهاد می‌کنم یک نظرخواهی در تام ایجاد شود با سه گزینه. یکی این که کاربر بسته بماند، یکی این که از ساخت صفحات جدید برای مدتی محروم شود (و اگر این محرومیت را دور زد قطع دسترسی شود و طبیعتاً صفحه هم حذف سریع شود) و دیگری هم این که باز شود. نظر شخصی من دومی است؛ یعنی تا زمانی که آموزش انجام می‌شود ایشان از ساخت صفحه‌های جدید در فضای نام اصلی محروم باشند و اگر این محرومیت را زیرپا گذاشتند بسته شوند (مثل تاپیک بن که در ویکی انگلیسی اعمال شده)؛ اما با برداشتن قطع دسترسی مخالفم؛ یک بار قطع دسترسی برداشته شد و نتیجه این بود که زمان بسیاری هدر رفت و این روند اصلاح نشد؛ کاربر هم در تمام طول این مدت تحت فشار روانی بود و حداقل من این را حس می‌کردم. علاوه بر این، درست نیست که یک کاربر بازیچه دیگران باشد و مداوم حسابش را باز و بسته کنیم. یک تصمیم بر اساس اجماع بگیریم و تا آخرش مطابق همان عمل کنیم. ویکی‌پدیا نباید محلی برای خرد کردن اعصاب مشارکت‌کنندگانش و برهم‌زدن آرامش ایشان باشد؛ اما ما در واقع با رفتارهایی که نشان دادیم آرامش این کاربر را برهم‌زدیم. این کاربر در برچسب‌زنی هم با استعداد است و بسیاری از برچسب‌های حذف سریعش به حذف انجامید (خیلی‌هایشان را خودم حذف کردم) ولی موضوعی که مطرح شده (اتلاف وقت گشت‌زنان با توضیحاتی که اغلب بی‌ثمرند) هم جدی است و عدم اصلاحشان به منزله ضرر برای تمام پروژه. احمدگفتگو ‏۱۳ اوت ۲۰۱۹، ساعت ۲۱:۴۲ (UTC)پاسخ
Kasir لطف کنید یک بار پیام‌ها و تذکرها را درست بخوانید بعد از ایشان دفاع کنید. «سابقه توهین و بی‌ادبی نداشته است»؟ این را چه کسی نوشته؟ «وای بگردم ناراحت شدی گوگول بابا من معضرت میخوام نیازی هم به 3 سال نیست 1 ماه مسدود کنید دیگه باهاتون کار ندارم همینجوری رفتار کردین که به شخصیت توهین کردم احمق بی نزاکت». Hanooz ‏۱۳ اوت ۲۰۱۹، ساعت ۲۲:۴۹ (UTC)پاسخ
  • تاپیک بن غیررسمی هم امتحان شده و جواب نداده. ابتدا در تام کاربر:Behzad39 برای ایشان نوشته «با توجه به اینکه مقالات بعد از ترجمه نیاز به ویرایش دارند از شما خواسته شده ابتدا در صفحه تمرین خود مقاله را نوشته سپس از یکی از کاربران بخواهید آن را به فضای اصلی منتقل کند.» در صفحه بحشان هم همین درخواست شده ویژه:تفاوت/26738572. Hanooz ‏۱۳ اوت ۲۰۱۹، ساعت ۲۳:۰۹ (UTC)پاسخ
    تاپیک بن غیررسمی از دید من قرار هم نبوده جواب دهد. اگر درست یادم باشد کاربر همان زمان گفت که کسی نیست این را بررسی کند (یعنی کسی مسئولیتش را نمی‌پذیرد). الآن هم پیش‌بینی‌ام این نیست که اگر تاپیک بن اعمال شود او ۱۰۰٪ آن را نقض نمی‌کند؛ بلکه عرضم این است: اگر نمی‌توان به یک پیشنهاد رسید که وقت اجتماع را بیش از این تلف نکند، بهتر است اجتماع یک بار وقت بگذارد و چند پیشنهاد سخت‌گیرانه، سهل‌گیرانه و متوسط را بررسی کند. این جدول شما را کمی مفصل‌تر کرده و می‌گذاریم کنار نظرخواهی، یک مدیر (که به‌نظرم بهتر است در نظرخواهی نظر ندهد و تا الآن در قطع دسترسی‌ها و باز کردن‌ها نقش نداشته‌باشد) اجماع بگیرد و بر اساس اجماع رفتار کنیم. پروندهٔ ایشان وقت بسیاری برده و می‌برد؛ دیگر یک جایی باید بتوان تمامش کرد و از اتلاف وقت بیش از این جلوگیری. اگر Kasir واقعاً این توانایی را در خود می‌بینند که به کاربر آموزش کامل دهند (و به او آموزش دهند که اگر با همهٔ این مسائل نتوانست در مقاله‌سازی موفق باشد این کار را کنار بگذارد و به حوزهٔ دیگری در پروژه وارد شود؛ این پروژه محل‌های زیادی برای کمک دارد) بسیار خوب، این را در نظرخواهی مطرح کنیم و آن‌جا کاربران تصمیم بگیرند که آیا دوباره باید چنین فرصتی اعطا شود یا خیر. ما همین الآنش هم داریم زمان مشارکتمان را روی موضوعی صرف می‌کنیم که بخشی‌اش ناشی می‌شود از اقدامات نادرست گذشتهٔ خودمان. احمدگفتگو ‏۱۴ اوت ۲۰۱۹، ساعت ۰۵:۲۸ (UTC)پاسخ
  • باز هم یک کاربر که می‌توانست بهتر هدایت شود، به مسیری رهنمون شد که در نهایت، حذف سراسری بشود. Benyamin-ln (بحث) ۲۳ مرداد ۱۳۹۸، ساعت ۱۵:۵۵ (ایران) ‏۱۴ اوت ۲۰۱۹، ساعت ۱۱:۲۵ (UTC)پاسخ

تصویر برای مقاله

سلام بنده مقاله فهرست هیئت‌های دیپلماتیک در ارمنستان را ایجاد نمودم بنده در نظر دارم تصویر ساختمان سفارت ایران در کنار سایر تصاویر سفارتخانه ها موجود باشد با چه الگوی می شود تصویر زیرا را برای مقاله فوق در ویکی فارسی بارگزاری نمود

https://www.irna.ir/news/82526403/سفارت-ايران-در-ايروان-حوزه-راي-گيري-اعلام-شد

MSes T / C ‏۱۴ اوت ۲۰۱۹، ساعت ۰۰:۰۱ (UTC)پاسخ

طبق بند ۱ بخش تصویر وپ:غیرمنصفانه نمی‌توان. Hanooz ‏۱۴ اوت ۲۰۱۹، ساعت ۱۲:۴۹ (UTC)پاسخ

نظریه پردازی تفریحات دیجیتالی در ویکی پدیا

در حال مطالعه نظام مند مقالات پیرامون ویکی پدیا هستم این مقاله نظرم را جلب کرد: نویسنده‌گان در انتهای چکیده اعلام می‌کنند که یک مقاله در زمینه Digital leisure studies در ویکی پدیاایجاد می‌کنند تا شما به عنوان خوانندگان بروید و در نظریه پردازی تفریحات دیجیتالی مشارکت کنید. به نظر شما چرا مقاله ای که ایجاد کرده اند را مدیران ویکی انگلیسی پاک نمی کنند؟ نقض وپ:نیست نیست؟ ابوالقاسم رجبی (بحث) ۲۳ مرداد ۱۳۹۸، ساعت ۱۸:۲۷ (ایران) ‏۱۴ اوت ۲۰۱۹، ساعت ۱۳:۵۷ (UTC)پاسخ

تازه در منبع اول مقاله انگلیسی که خودشان ایجاد کرده اند به سه مقاله از همین مجله خودشان خود ارجاعی داده اند، وپ:تعارض منافع در ویکی انگلیسی نقض شده :)‌ ابوالقاسم رجبی (بحث) ۲۳ مرداد ۱۳۹۸، ساعت ۱۸:۳۷ (ایران) ‏۱۴ اوت ۲۰۱۹، ساعت ۱۴:۰۷ (UTC)پاسخ
@Huji: شما که دغدغه کیفیت دارید، نظر بدهید. هیچ مورد مشابهی میان د‌و ویکی‌نیست؟ ابوالقاسم رجبی (بحث) ۲۳ مرداد ۱۳۹۸، ساعت ۲۱:۵۸ (ایران) ‏۱۴ اوت ۲۰۱۹، ساعت ۱۷:۲۸ (UTC)پاسخ
کجایش ناقض کدام بند وپ:نیست است؟
این که محققان یک حوزه مقالهٔ ویکی‌پدیای آن حوزه را ویرایش کنند (چه ایجاد، چه ویرایش‌های بعدی) بد که نیست هیچ خوب هم هست.
تعارض منافع وقتی نقض می‌شد که مثلاً به مقالهٔ خودشان ارجاع می‌دادند یا بودن این مقاله به شکلی بهشان نفع می‌رساند. من چنین نفعی را نمی‌بینم.
در کل هم توجه کنید که همیشه چاره حذف نیست. به عنوان مثال، اگر یک کاربر اخلالگر متن درستی در ویکی‌پدیا وارد کند، ما این انتخاب را داریم که متن را نگه داریم یا (به منظور طرد آن کاربر اخلالگر) حذفش کنیم. هیچ کدام از دو گزینه همیشه جواب قطعی نیست و تصمیم موردی گرفته می‌شود. — حجت/بحث ‏۱۴ اوت ۲۰۱۹، ساعت ۱۸:۴۵ (UTC)پاسخ

ترجمه in office در شرح حال افراد به سوابق اجرائی

در شرح حال افراد در ویکی فارسی عبارت in office به "مشغول به کار" ترجمه شده است در صورتی که منظور سوابق شغلی آن شخص می باشد مثلا از چه تاریخی تا چه تاریخی آن شخص وزیر بوده است پیشنهاد می شود که in office به "سوابق شغلی" ترجمه شود با تشکر ‍‍‍‍کاربرسه‌صفر (بحث) ‏۳۰ ژوئیهٔ ۲۰۱۹، ساعت ۰۸:۳۵ (UTC)پاسخ

سوابق شغلی معادل مناسبی نیست. معادل مناسب: «دوران تصدی». Benyamin-ln (بحث) ۹ مرداد ۱۳۹۸، ساعت ۱۵:۱۹ (ایران) ‏۳۱ ژوئیهٔ ۲۰۱۹، ساعت ۱۰:۴۹ (UTC)پاسخ
«دوران تصدی» نیز همانند «سوابق شغلی» در زبان فارسی، ساده و روان نیست ولی عبارت مناسب‌تری است. با تشکر کاربرسه‌صفر (بحث) ‏۶ اوت ۲۰۱۹، ساعت ۰۹:۳۳ (UTC)پاسخ

‍‍‍::@User-000: این قهوه‌خانه برای مسائل درباره ویکی‌پدیا است برای واژه‌گزینی باید سوال خودتون رو در وپ:درخواست برابر فارسی بپرسید. --دوستدار ایران بزرگ ‏۱۵ اوت ۲۰۱۹، ساعت ۰۳:۳۰ (UTC)پاسخ

دوستان در ویکی انگلیسی فعال/فعالتر باشید

سلام. امروز چشم من به این مقاله افتاد که یک جعل و تحریف تمام عیار درباره خوزستان، نام و تاریخ آن است. مقاله معجونی از منابع نامعتبر و تحلیل‌های شخصی کاربری با گرایش‌های پانعربی است. مقاله بیشتر شبیه یک پروپاگاندا با اهداف سیاسی و قومی است تا ارائه اطلاعات تاریخی به کاربران. شما مقاله موردنظر را با نسخه‌های انگلیسی و فارسی مقاله‌های مربوط به خوزستان مقایسه کنید تا ببینید به صورت هدفدار تلاش برای ساختن هویتی غیرایرانی برای آن ناحیه از ایران در جریان است. به نظرم بیشتر دوستان از ویکی انگلیسی غافل شده‌اند. درست است که با این تعداد کم کاربر فعال و انبوه کار در ویکی فارسی، وقت چندانی برای فعالیت همزمان در دو ویکی باقی نمی‌ماند اما بد نیست هر چند وقت یک بار یک سری به مقاله‌هاو موضوعات مربوط به ایران در ویکی انگلیسی بزنید و ببینید آنجا چه خبر است. الان هم اگر کسی از دوستان تسلط کافی بر موضوع و بررسی منابع دارد، لطفا یک دستی بر سر و روی آن مقاله بکشد. اگر امروز چنین موردی را نادیده بگیرید، در آینده با تعداد بیشتری از این موارد روبرو خواهید شد که پایشان به ویکی فارسی هم کشیده خواهند شد. یکی ممکن است کل نسخه انگلیسی را بدون بررسی به ویکی فارسی اضافه کند و استدلالش هم برای اعتبار آن بودن نسخه انگلیسی باشد.89.165.93.229 ‏۱۵ اوت ۲۰۱۹، ساعت ۰۷:۵۰ (UTC)پاسخ

احمد صبحی منصور

این مقاله تبدیل شده به اثبات حقانیت دیدگاه‌های خاص این اسلام‌شناس مصری. از دوستان آشنا به مسایل اسلامی دعوت می‌کنم نگاهی به این مقاله بی‌اندازند. ارادتمند همگی Gnosis (بحث) ‏۱۶ اوت ۲۰۱۹، ساعت ۰۸:۰۸ (UTC)پاسخ