غاز

از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد

غاز
Husa velká.jpg
یک غاز خاکستری و جوجه‌هایش
رده‌بندی علمی
فرمانرو: جانوران
شاخه: طنابداران
رده: پرندگان
بالاراسته: غازماکیان‌مانان
راسته: غازسانان
زیرراسته: غازسانیان
تیره: مرغابیان
زیرخانواده: غازیان
تبار: غازتباران Anserini
سرده‌ها

Anser
غازهای سیاه
متن را نیز ببینید.

غاز (به انگلیسی: Goose)، نامی عمومی برای گونه‌هایی از پرندگان است که متعلق به خانوادهٔ مرغابیان (Anatidae) می‌باشند. خانواده مرغابیان شامل قو‌ها و اردک‌ها نیز می‌شود. این گروه از غازها خود به سه سرده تقسیم می‌شوند.

غازهای کبود (Anser) - غازهای سیاه (Branta) - غاز برفی (Chen)

غازها در زیرخانوادهٔ غازسانان (Anserinae) و به تبار غازتباران (Anserini) تعلق دارند. تعدادی از عروس‌مرغابی‌ها که از خانوادهٔ مرغابی‌های وحشی هستند و در دسته‌بندی دیگری قرار دارند نیز به نام غاز معروف‌اند.

واژه‌شناسی[ویرایش]

نام «غاز» از ریشهٔ ghans از زبان نیاهندواروپایی می‌آید. صورت تلفظ آن در انگلیسی باستان gōs، انگلیسی goose، آلمانی gans، دانمارکی gås، سوئدی gås و در زبان‌های سلتی مانند ایرلندی باستان géiss، ایرلندی gé، زبان برتون gwaz و در اسپانیایی ganso آلبانیایی gatë، رومانیایی gâskă و چک husa، و در هندی و اردو həns است. واژهٔ خربط نیز به معنی مرغابی بزرگ یا همان غاز است.[۱]

خاستگاه گونه‌های غاز اهلی[ویرایش]

غازها در بیشتر نقاط جهان دیده می‌شوند و جزء نخستین جانورانی هستند که اهلی شدند (در برخی متون، اهلی شدن غازها را مربوط به ۳٬۰۰۰ سال پیش در مصر می‌دانند) غازهای اهلی را در رنگ‌ها و شکل‌های متفاوتی می‌توان یافت که از نظر جثه بسیار بزرگ‌تر از اجداد وحشی خود هستند. در بسیاری از کشورها، غازهای اهلی از نظر ژنتیکی بهبود یافته‌اند. از انواع غازهای اهلی می‌توان به غاز خاکستری و غاز قونما اشاره کرد.

پانویس[ویرایش]

  1. مولوی: خرسواران در سباقت تاختند****خربطان در پایگاه انداختند.

منابع[ویرایش]

  • پرورش، نگهداری وبیماری‌های پرندگان آبزی، تألیف دکتر احسان مقدس، چاپ اول، سال ۱۳۸۶، تهران، انتشارات محمدی.