سان مارینو

مختصات: ۴۳°۵۶′ شمالی ۱۲°۲۸′ شرقی / ۴۳٫۹۳۳°شمالی ۱۲٫۴۶۷°شرقی / 43.933; 12.467
از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد
(تغییرمسیر از سن مارینو)
جمهوری سان مارینو

Repubblica di San Marino
سان مارینو
شعار: Libertas (آزادی)
سرود: بخش سوم
«Inno Nazionale della Repubblica»
موقعیت سان مارینو
پایتختسان مارینو
۴۳°۵۶′ شمالی ۱۲°۲′ شرقی / ۴۳٫۹۳۳°شمالی ۱۲٫۰۳۳°شرقی / 43.933; 12.033
بزرگترین شهردوگانا
زبان(های) رسمیزبان ایتالیایی
دین(ها)
مسیحیت
حکومتجمهوری پارلمانی
فدریکو پدینی آماتی
روزا زافرانی (CDU)
بنیان‌گذاری۳ سپتامبر ۳۰۱
مساحت
• کل
۶۱٫۲ کیلومتر مربع (۲۳٫۶ مایل مربع) (۲۲۵ام)
• آبها (٪)
جزئی
جمعیت
• سرشماری
۳۳۶۰۰ (۲۲۱ام)
• تراکم
۴۸۹ بر کیلومتر مربع (۱٬۲۶۶٫۵ بر مایل مربع) (۲۰ام)
تولید ناخالص داخلی (GDP)  برابری قدرت خرید (PPP)برآورد ۲۰۰۱ 
• کل
۹۰۴ میلیون دلار (۱۹۵ام)
• سرانه
۳۴٬۶۰۰ دلار (۱۲ام)
شاخص توسعه انسانی (۲۰۱۳)۰/۸۷۵
۲۶ام(خیلی بالا)
واحد پولیورو (EUR)
منطقه زمانیCET
• تابستان (ساعت تابستانی)
CEST
پیش‌شماره تلفنی۳۷۸
کد ایزو ۳۱۶۶SM
دامنه سطح‌بالا.sm

سان مارینو، (به ایتالیایی: San Marino) با نام رسمی جمهوری سان مارینو[۲] (به ایتالیایی: Repubblica di San Marino) کشوری است در جنوب اروپا که در شبه‌جزیره ایتالیا و در بخش شرقی کوه‌های آپنین واقع شده‌است. پایتخت آن شهر سان مارینو است.

شهرت سان مارینو به قانون اساسی این کشور است. قانون اساسی سان مارینو که در سال ۱۶۰۰ میلادی تدوین شده، قدیمی‌ترین قانون اساسی ملی در جهان است و هنوز اجرا می‌شود. این کشور اولین کشور با حکومت جمهوری در جهان می‌باشد.

تاریخ[ویرایش]

این کشور کوچک به دلیل انزوایش و رودر رو قرار دادن همسایگان قومی، خود مختاری اش را حفظ کرده‌است. استقلال کشور را ناپلئون (۱۷۹۷)، کنگرهٔ وین (۱۸۱۵) و پادشاهی جدید ایتالیا (۱۸۶۲) به رسمیت شناختند. در ۱۹۵۷ «انقلابی» روی داد که دولت کمونیست – سوسیالیستی را که از ۱۹۴۵ بر سر کار بود برکنار کرد.

سیاست[ویرایش]

پارلمان سان مارینو (که شورای بزرگ و عمومی Consiglio Grande e Generale نامیده می‌شود)، با رأی مستقیم مردم و برای یک دورهٔ پنج‌ساله تشکیل می‌گردد.

دو نفر از اعضای پارلمان، برای یک دوره شش‌ماهه به ریاست حکومت برگزیده می‌شوند. این دو نفر (که در سان مارینو کاپیتانی رِجنتی (Capitani Reggenti) نامیده می‌شوند) به همراه اعضای کابینه، قوای اجرایی کشور را در دست می‌گیرند.

پارلمان در هر پنج سال فعالیت خود، اعضای هیئت قوه قضائیه به نام شورای دوازده نفره (Consiglio dei XII) را انتخاب می‌کند، که دوره فعالیت پنج‌ساله این هیئت با دوره فعالیت پارلمان هم‌زمان است.

قانون اساسی سان مارینو[ویرایش]

قدیمی‌ترین قانون اساسی ملی که هنوز اجرا می‌شود، در سال ۱۶۰۰ میلادی نوشته شده و متعلق به جمهوری سان مارینو است.[۳] قانون اساسی سان مارینو (Leges Statutae Republicae Sancti Marini) با زبان لاتین نوشته شده و شامل ۶ دفتر است. نخستین دفتر آن شامل ۶۲ بخش است که شوراها، دادگاه‌ها و ادارات اجرایی دولت و شرح کار آن‌ها را تعریف می‌کند. سایر دفترها قوانین مدنی، جنایی و دادگستری و سلسله مراتب اداری را شرح می‌دهند.

تقسیمات کشوری[ویرایش]

کشور سان مارینو به نه استان (که در سان مارینو Castello نامیده می‌شوند) بخش می‌شود

که بزرگ‌ترین شهر سان مارینو به نام دوگانا در استان سراواله قرار دارد.

استان‌های کشور سان مارینو عبارت‌اند از:

تقسیمات کشوری سان مارینو.

جغرافیا[ویرایش]

نمایی از سان مارینو بر فراز کوه تیتانو.

سان مارینو سومین کشور کوچک اروپاست. (پس از واتیکان و موناکو.) این کشور کاملاً در درون ایتالیا قرار گرفته، و در میان دو استان امیلیا رومانیا و مارکه محصور شده‌است. کوه تیتانو با بلندای ۷۴۹ متر، بلندترین مکان این کشور است. سان مارینو آب و هوای مدیترانه‌ای، تابستان‌های گرم و زمستان‌های معتدل دارد.

اقتصاد[ویرایش]

اگرچه سان مارینو عضو اتحادیه اروپا نیست، ولی با هماهنگیِ با شورای اتحادیه اروپا، مجاز به استفاده از یورو به شراب و پنیر هستند.

جهانگردی[ویرایش]

هر ساله جهانگردان زیادی از ایتالیا، آلبانی، بوسنی و کشورهای دیگر اروپایی به سان مارینو سفر می‌کنند، نکته جالب توجه دربارهٔ سان مارینو این است که تعداد جهانگردانی که به این کشور سفر می‌کنند از جمعیت این کشور بیشتر است!

مردم[ویرایش]

مردم سان مارینو از نژاد ایتالیایی هستند. کشور سان مارینو ۳۰۵۰۰ نفر جمعیت دارد که در حدود هزار نفر از آنان خارجی و بیشتر شهروند کشور ایتالیا هستند.

زبان[ویرایش]

زبان ایتالیایی، زبان رسمی سان مارینو است.

دین[ویرایش]

بیشتر مردم سان مارینو پیرو آیین کاتولیک رم هستند.

جستارهای وابسته[ویرایش]

منابع[ویرایش]

  1. Filling Gaps in the Human Development Index بایگانی‌شده در ۵ اکتبر ۲۰۱۱ توسط Wayback Machine, United Nations ESCAP, February 2009
  2. ضبط استاندارد کمیته تخصصی نام‌نگاری و یکسان‌سازی نام‌های جغرافیایی ایران صفحهٔ ۱۰۳ بایگانی‌شده در ۱۶ ژانویه ۲۰۱۷ توسط Wayback Machine
  3. «San Marino Guide». بایگانی‌شده از اصلی در ۲۹ سپتامبر ۲۰۰۷. دریافت‌شده در ۵ مارس ۲۰۰۸.