پرش به محتوا

رضا امراللهی

از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد
رضا امرالهی
امراللهی در اکتبر ۲۰۱۱
قائم مقام وزیر نیروی ایران
دوره مسئولیت
۱۳۸۰ – ۱۳۸۴
وزیرحبیب‌الله بیطرف
پیش ازحمید چیت‌چیان
رئیس دانشگاه صنعتی خواجه نصیرالدین طوسی
دوره مسئولیت
۱۳۷۶ – ۱۳۷۹
پس ازمحمد اردبیلی
پیش ازسید عبدالله میرطاهری
معاون رئیس‌جمهور
رئیس سازمان انرژی اتمی ایران
دوره مسئولیت
۱۳۶۰ – ۱۳۷۶
رئیس‌جمهورسید علی خامنه‌ای
اکبر هاشمی رفسنجانی
قائم‌مقامسید محمدرضا آیت‌اللهی (از ۱۳۶۸)
پس ازفریدون سحابی
پیش ازغلام‌رضا آقازاده
اطلاعات شخصی
زاده۱۳۲۵
یزد، ایران
ملیت ایران
حزب سیاسیاصلاح طلب
محل تحصیلفارغ‌التحصیل رشته فیزیک
پیشهسیاستمدار

رضا امرالهی (زاده ۱۳۲۵) استاد دانشگاه ایرانی است که پیشتر رئیس دانشگاه صنعتی خواجه نصیرالدین طوسی و از رؤسای پیشین سازمان انرژی اتمی ایران و معاون رئیس‌جمهور ایران بود.او با سابقه ترین رییس سازمان انرژی اتمی ایران بوده و بیش از ۱۶ سال عهده دار این مسیولیت بوده است . همچنین از ۱۳۸۰ تا ۱۳۸۴، او قائم مقام وزیر نیرو بود.او از خیرین مدرسه ساز در استان های محروم کشور می باشد و از پیشگامان ساخت مدرسه در شهرهای یزد و زاهدان می باشد که دغدغه آموزش به کودکان محروم در کشور داشته است و عمر خود را علاوه بر فعالیتهای علمی وقف این کار کرده است . زیر بنای ساختار ها و خیلی از پیشرفت های علمی در صنعت هسته ای توسط ایشان پایه گذاری شده است . وی همچنین نامزد ریاست آژانس بین اللملی انرژی اتمی بوده و بیشتر جنبه علمی ایشان مورد توجه بوده است . دکتر رضا امراللهی در زمره شاگردان دکتر مصطفی چمران و نیز یاران او در ستاد جنگ‌های نامنظم بوده است. [۱]

زندگی‌نامه

[ویرایش]

رضا امرالهی در ۱۳۲۵ در یزد متولد شد. پس از گذراندن تحصیلات ابتدایی دردبستان عطار و دوره متوسطه دردبیرستان خوارزمی، کارشناسی فیزیک را از دانشگاه ملی ایران، کارشناسی ارشد مهندسی برق را از دانشگاه لامار آمریکا، مدرک دوره مهندسی هسته‌ای از مرکز تحقیقات هسته‌ای مل در بلژیک و دکترای فیزیک پلاسما را از دانشگاه پاریس دریافت نمود. (۱۳۷۳) وی پس از سال ۱۳۵۹ مسئولیت‌های متعددی درسازمان انرژی اتمی ایران پذیرفت و نیز در دانشگاه صنعتی امیرکبیر و خواجه نصیرالدین طوسی به تدریس پرداخت.

تحصیلات رسمی و حرفه‌ای

[ویرایش]

امرالهی تحصیلات دوره ابتدایی را در دبستان شیخ عطار و دوره متوسطه را در دبیرستان خوارزمی سپری کرد. پس از گذراندن کارشناسی فیزیک در دانشگاه ملی (شهید بهشتی) (۱۳۵۰–۱۳۴۷) کارشناسی ارشد مهندسی برق هسته‌ای از دانشگاه لامار آمریکا (۱۳۵۵–۱۳۵۲)، گذراندن دوره مهندسی هسته‌ای در مرکز تحقیقات هسته‌ای مول در بلژیک (۱۳۵۷–۱۳۵۶)، دکتری فیزیک پلاسما در دانشگاه پاریس ۴ در فرانسه (۱۳۷۳–۱۳۷۰) رادر همان زمانی که مسئولیت سازمان انرژی اتمی را به عهده داشت، دریافت نمود.

وقایع میانسالی

[ویرایش]

امرالهی درسالهای ۱۳۵۵–۱۳۵۳ در دانشگاه لامار آمریکا، درسالهای ۱۳۵۷–۱۳۵۶ در مرکز تحقیقات هسته‌ای مول در بلژیک و بین سال‌های ۱۳۷۳–۱۳۷۰ در دانشگاه پاریس مشغول به تحصیل بوده‌است. وی از سال ۱۳۵۹ نیز مسوولیت‌های متعددی را درسازمان انرژی اتمی ایران و نیز تدریس دردانشگاه‌های صنعتی امیرکبیر و خواجه نصیرالدین طوسی رابرعهده داشته‌است.

مشاغل و سمت‌های مورد تصدی

[ویرایش]

امرالهی مناصب گوناگونی را از سال ۱۳۵۹ تاکنون داشته‌است:

فعالیت‌های آموزشی

[ویرایش]

رضا امرالهی بین سال‌های ۱۳۷۶–۱۳۶۴ عضو هیئت علمی گروه فیزیک دانشگاه امیر کبیر و از آن پس عضو هیئت علمی گروه فیزیک دانشگاه صنعتی خواجه نصیرالدین طوسی است. رضا امراللهی رئیس دانشکده مهندسی فیزیک و انرژی دانشگاه امیرکبیر است.[۳] او همچنین دورهٔ دکترا را در دانشکده مهندسی هسته‌ای و فیزیک دانشگاه صنعتی امیرکبیر تهران راه‌اندازی کرد. او به همراه برخی از مسئولین رشتهٔ مهندسی انرژی را در مقطع کارشناسی در وزارت علوم تصویب کرد. این رشته از سال ۱۳۹۴ اولین ورودی‌ها را در دانشگاه صنعتی امیرکبیر پذیرفت.

امراللهی همچنین کتاب باریکه الکترونی در مگنترون با کاتد سرد که در واقع رساله ی دکتری مصطفی چمران در دانشگاه برکلی است را ترجمه و منتشر کرده است.[۴]

پروژه تحقیقاتی

[ویرایش]

دکتر رضا امرالهی مدیریت یک پروژه برای تولید انرژی پاک را در دانشگاه امیر کبیر برعهده دارد.این پروژه منجر به ساخت ماشینی به نام توکامک البرز گردیده است .این ماشین مولد پلاسماست به طور کامل در ایران طراحی و ساخته شده است. [۵]

شاگردان

[ویرایش]

بسیاری از فارغ التحصیلان رشتة فیزیک و مهندسی هسته‌ای دانشگاه صنعتی امیرکبیر (بین سال‌های ۱۳۹۲–۱۳۶۴) و دانشگاه صنعتی خواجه نصیرالدین طوسی از ۱۳۷۶ تا کنون، شاگردان رضا امرالهی به‌شمار می‌روند.

چگونگی عرضه آثار

[ویرایش]

امرالهی علاوه بر ارائه بیش از صد مقاله علمی به دو زبان فارسی و انگلیسی و نیز ارائه چندین گزارش پژوهشی، هفت کتاب علمی ـ پژوهشی درزمینه‌های تخصصی خود منتشر و ترجمه کرده‌است.

منابع

[ویرایش]
  1. «اعضای هیئت تحریریه». بایگانی‌شده از اصلی در ۲۵ سپتامبر ۲۰۰۷. دریافت‌شده در ۲۳ سپتامبر ۲۰۰۷.
  2. [مهدی پروین زاده، شهید چمران، هنری درعرصه دانش، حماسه و عرفان، کیهان فرهنگی، خرداد ۱۳۸۲، شماره ۲۰۰، ص۱۰]
  3. درباره رضا امراللهی در سایت ایسنا، ۱۳۹۳
  4. «باریکه الکترونی در مگنترون با کاتد سرد». دانشگاه امیرکبیر. بایگانی‌شده از اصلی در ۲۰ مه ۲۰۲۱. دریافت‌شده در ۲۰ مه ۲۰۲۱.
  5. درباره رضا امراللهی، سایت خبرگزاری مهر، ۱۳۹۵

پیوند به بیرون

[ویرایش]