پرش به محتوا

دولت سرمایه‌داری

از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد

دولت سرمایه‌داری (به انگلیسی: capitalist state) به دولتی اطلاق می‌شود که کارکرد و شکل آن، بر پایهٔ سرمایه‌داری است.[۱] این مفهوم اغلب به جای مفهوم دولت مدرن استفاده می‌شود.[۲]

کارکردهای اولیه دولت سرمایه‌داری ارائه یک چارچوب قانونی و زیرساختی است که برای کسب و کار و انباشت سرمایه مفید است. نظریه‌های متفاوتی در مورد کارکرد ضروری و مناسب دولت در اقتصاد سرمایه‌داری وجود دارد. از جملهٔ آنها، لسه فر است که از دولتی که محدود به تأمین کالاهای عمومی و حفاظت از حقوق مالکیت خصوصی است دفاع می‌کند. در حالی که طرفداران مداخله‌گری بر اهمیت مقررات، مداخله و تثبیت اقتصاد کلان برای فراهم کردن محیط مساعد برای انباشت سرمایه و کسب و کار تأکید می‌کنند.

متفکران مارکسیستی، اغلب از دولت سرمایه‌داری به عنوان دیکتاتوری بورژوازی یاد می‌کنند. این متفکران، بر نقش سیاستگذاران و نخبگان سیاسی که پیشینه تجاری یا طبقاتی مشترکی دارند، تأکید می‌کنند، که منجر به تصمیمات آنها منعکس کننده منافع طبقاتی آنها می‌شود.

جستارهای وابسته

[ویرایش]

منابع

[ویرایش]
  1. Jessop, Bob (January 1977). "Recent Theories of the Capitalist State". Soviet Studies. 1: 4. pp. 353–373.
  2. Morishima, Michio (1976). The Economic Theory of Modern Society. New York: Cambridge University Press. p. 1. شابک ‎۰−۵۲۱−۲۱۰۸۸−۷.

برای مطالعهٔ بیشتر

[ویرایش]