پرش به محتوا

به نام خدای رنگین‌کمان

از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد

«به نام خدای رنگین‌کمان» از عباراتی است که در اواخر آبان و در جریان خیزش ۱۴۰۱ ایران و پس از حمله به بازار ایذه و کشته شدن چند نفر، از جمله، کودکی به نام کیان پیرفلک فراگیر و حتی به نمادی اعتراضی تبدیل شده است.

آغاز ماجرا

[ویرایش]

کیان پیرفلک در آغاز ویدئویی برای شرکت‌دادن قایقش در یک جشنواره می‌گوید «به نام خدای رنگین کمان» که این ویدیو بعدها پُربازدید شد.[۱] مصرع «به نام خداوند رنگین کمان»، شعری است از محمود پوروهاب که در کتاب فارسی دبستان قرار دارد که (به عنوان نمادی اعتراضی) در آغاز شمار قابل توجهی از متن‌ها و سخنان به‌کار گرفته شده است.[۲]

متن شعر

[ویرایش]
به نامِ خداوندِ رنگین‌کمانخداوندِ بخشندهٔ مهربان
خداوندِ سنجاقکِ رنگ‌رنگخداوندِ پروانه‌های قشنگ
خدایی که آب‌وهوا آفریددرخت و گل و سبزه را آفرید
خدایی که از بوی گل بهتر استصمیمی‌تر از خندهٔ مادر است
خدایا به ما مهربانی بدهدلی ساده و آسمانی بده
دلی صاف و بی‌کینه مانند آبدلی روشن و گرم چون آفتاب

کاربرد و واکنش‌ها

[ویرایش]

بعد از کشته شدن کیان پیرفلک، عبارت «به نام خدای رنگین کمان» به شعارهای معترضان در خیزش ۱۴۰۱ ایران افزوده شده است.[۳] حساب توییتر فارسی باشگاه آ.اس. رم ایتالیا با انتشار تصویری از رنگین کمان[۴] و عبارت «به نام خدای رنگین کمان» بر فراز ورزشگاه المپیکو،[۵] یاد کیان پیرفلک را گرامی داشت.[۶] علی‌رضا عصار، خواننده مشهور پاپ، قطعه‌ای به نام «خداوند رنگین کمان» منتشر کرد.[۷][۸] احسان حاج‌صفی کاپیتان وقت تیم ملی فوتبال ایران با اشاره به کشته‌شدن کیان پیرفلک - کودکی که اهل ایذه بود و با رگبار گلوله مأموران جمهوری اسلامی کشته شد[۶][۹][۱۰] سخنانش را در نشست خبری جام جهانی قطر در سال ۲۰۲۲ و پیش از بازی با انگلیس را با عبارت «به نام خدای رنگین‌کمان» آغاز کرد.[۱۱]

منابع

[ویرایش]
  1. «ویدئویی از کیان پیرفلک که پربازدید شده است: «به نام خدای رنگین کمان»». صدای آمریکا. ۱۷ نوامبر ۲۰۲۲. دریافت‌شده در ۱۷ نوامبر ۲۰۲۲.
  2. مسعود بهنود (۲۸ آبان ۱۴۰۱). «هفته هنر و فرهنگ؛ از مرگ کیان رنگین کمان تا درگذشت تکمیل همایون». بی‌بی‌سی فارسی. دریافت‌شده در ۲۰ نوامبر ۲۰۲۲.
  3. «اعتراضات به جغرافیای خاصی محدود نیست؛ کشته‌شدن ۴۲ شهروند کُرد در یک هفته». رادیو فردا. ۱۸ مهر ۱۴۰۱. دریافت‌شده در ۲۰۲۲-۱۱-۲۳.
  4. «عکس؛ واکنش باشگاه اروپایی به کشته شدن خدای رنگین کمان». ایران پرس نیوز. ۲۸ آبان ۱۴۰۱. دریافت‌شده در ۲۰۲۲-۱۱-۲۳.
  5. «واکنش باشگاه آ اس رم به کشته شدن کیان پیرفلک + عکس». اعتمادآنلاین. ۲۸ آبان ۱۴۰۱. دریافت‌شده در ۲۳ نوامبر ۲۰۲۲.
  6. ۶٫۰ ۶٫۱ «به نام خدای رنگین کمان؛ توییت باشگاه رم ایتالیا به یاد کیان پیرفلک». ایران اینترنشنال. ۲۸ آبان ۱۴۰۱. دریافت‌شده در ۲۳ نوامبر ۲۰۲۲.
  7. ««خداوند رنگین کمان»، قطعه‌ای که علیرضا عصار به یاد «کیان پیر فلک» خواند». هنر امروز. ۲۸ آبان ۱۴۰۱. دریافت‌شده در ۲۳ نوامبر ۲۰۲۲.
  8. «(ویدئو) «خداوند رنگین کمان»؛ قطعه‌ای که علیرضا عصار به یاد «کیان پیر فلک» خواند». فرارو. ۲۷ آبان ۱۴۰۱. دریافت‌شده در ۲۳ نوامبر ۲۰۲۲.
  9. «احسان حاج‌صفی، کاپیتان تیم ملی ایران، در نشست خبری جام‌جهانی سخنانش را با «به نام خدای رنگین‌کمان» آغاز کرد». بی‌بی‌سی فارسی. ۲۹ آبان ۱۴۰۱. دریافت‌شده در ۲۳ نوامبر ۲۰۲۲.
  10. «م ادر کیان پیرفلک در مراسم خاکسپاری او: نگویید تروریست‌ها بودند، مأموران ماشین ما را به رگبار بستند». بی‌بی‌سی فارسی. ۲۷ آبان ۱۴۰۱. دریافت‌شده در ۲۳ نوامبر ۲۰۲۲.
  11. «ادامه اعتراض‌ها در شهرهای کردنشین؛ قاضیانی بازداشت شد، حاج صفی با «خدای رنگین کمان» شروع کرد». یورونیوز فارسی. ۲۰ نوامبر ۲۰۲۲. دریافت‌شده در ۲۳ نوامبر ۲۰۲۲.