جنبش آزادی‌خواهی مردم ایران

از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد

جنبش آزادی‌خواهی مردم ایران به سلسلهٔ اقداماتی اطلاق می‌شود که در آن معترضان به حجاب اجباری، وحشیگری نیروی انتظامی، ربودن مخالفان سیاسی و همچنین اعتراضات معیشتی و دیگر سیاست‌های نقض حقوق بشر توسط جمهوری اسلامی ایران و ناقض حقوق مدنی و سیاسی مردم ایران، خواهان برکناری و محاکمه رهبری و مسئولان حکومت به قدرت رسیده پس از انقلاب ۱۳۵۷ و سقوط نظام جمهوری اسلامی ایران هستند.[۱][۲][۳]

این جنبش پس از کشته‌شدن مهسا امینی و واکنش‌ها و اعتراضات به این رویداد و پیوستن معترضان در سرتاسر ایران با شدت بیشتری خواسته‌های خود را دنبال می‌کند.[۴][۵][۶][۷][۸][۹][۱۰][۱۱][۱۲][۱۳]

حمایت‌ها[ویرایش]

  • در ۲۹ شهریور ۱۴۰۱، گروه هکری انانیموس در پیامی ویدئویی بعد از مرگ مهسا امینی و همزمان با تظاهرات‌های گسترده در شهرهای مختلف ایران، خطاب به مردم ایران گفته که در کنار آنها است. این گروه ابراهیم رئیسی و حکومت را دیکتاتور خواند و خطاب به حکومت ایران اعلام جنگ کرده و گفته حملات را آغاز خواهد کرد: ما شما را [در فضای مجازی] خاموش می‌کنیم و مردم هم شما را از قدرت پایین می‌کشند. پس از ان گزارش شد که این گروه شماری از وبسایت‌های دولت ایران را هک کرده‌است.[۱۴][۱۵][۱۶]
  • در روز دوم مهر ماه ۱۴۰۱ و در ۸مین روز خیزش ۱۴۰۱ ایران، کانون نویسندگان ایران با انتشار بیانیه‌ای با جنبش آزادی‌خواهی مردم ایران اعلام همبستگی کرد.[۱۷] در بخشی از این بیانیه آمده‌است: جنبشی که هم‌اکنون تقریباً همهٔ کشور را دربر گرفته‌است حاصل خشمی چهل ساله است.

اقدامات[ویرایش]

اعتراض دانشجویان دانشگاه امیرکبیر
  • در روز ۲۸ شهریور ۱۴۰۱ دانشجویان دانشگاه امیرکبیر در اعتراض به قتل مهسا امینی تجمع کردند و تعدادی از نیروهای بسیجی با حمله به دانشجویان قصد پایان دادن به تجمع را داشتند اما موفق نشدند.[۱۸] در بیانیه دانشجویان این دانشگاه آمده‌است: «روزی قاتلان مهسا و تمامی قربانیان چهار دهه گذشته که چند صباحی پایه‌های کاخ ستم خود را بر سیل خون مردم بنا کرده‌اند، به دست عدالت ملت سپرده خواهند شد.»[۱۸]

پیامدها[ویرایش]

جستارهای وابسته[ویرایش]

منابع[ویرایش]

  1. صدای آمریکا - کانون نویسندگان ایران با جنبش آزادی‌خواهی مردم ایران اعلام همبستگی کرد
  2. ایران اینترنشنال - باید صراحتاً و بدون عافیت‌طلبی از جنبش آزادیخواهی مردم حمایت کرد
  3. پژواک ایران - تفاوت‌های جنبش سبز با جنبش آزادیخواهی مردم ایران
  4. «خشم عمومی از جان‌باختن مهسا امینی؛ معترضان شعار «زن، زندگی، آزادی» سر دادند». رادیو فردا. دریافت‌شده در ۲۰۲۲-۰۹-۱۸.
  5. «گسترش کوچه به کوچه اعتراضات در ایران با وجود سرکوب خونین نیروهای امنیتی». ایران اینترنشنال. دریافت‌شده در ۲۰۲۲-۰۹-۲۲.
  6. «گسترش اعتراضات با شعار «این همه سال جنایت، مرگ بر این ولایت»». صدای آمریکا. دریافت‌شده در ۲۰۲۲-۰۹-۲۰.
  7. «شعار «مجتبی بمیری، رهبری رو نبینی» در اعتراضات دوشنبه شب تهران». ir.voanews.com. دریافت‌شده در ۲۰۲۲-۰۹-۲۰.
  8. «ضرب و شتم معترضان در تهران؛ اعتراضات به قتل مهسا امینی به شهرهای بزرگ ایران کشیده شد». ایران اینترنشنال. دریافت‌شده در ۲۰۲۲-۰۹-۱۹.
  9. «اعتراضات گسترده در ایران؛ عکس خمینی و خامنه‌ای در ساری پایین کشیده شد». ir.voanews.com. دریافت‌شده در ۲۰۲۲-۰۹-۲۱.
  10. لندن، کیهان؛ لندن، کیهان. «اعتراضات سراسری شهریور در بیش از ۲۵ استان و ده‌ها شهر: ایران رو پس می‌گیریم!». دریافت‌شده در ۲۰۲۲-۰۹-۲۱.
  11. «گسترده‌ترین تظاهرات ضدحکومتی در ایران پس از دی ۹۸؛ معترضان خامنه‌ای را قاتل مهسا دانستند». ایران اینترنشنال. دریافت‌شده در ۲۰۲۲-۰۹-۱۹.
  12. «قتل مهسا امینی و بیرون زدن آتش از زیر خاکستر؛ ادامه اعتراضات در شهرهای مختلف ایران». ایران اینترنشنال. دریافت‌شده در ۲۰۲۲-۰۹-۲۰.
  13. لندن، کیهان؛ لندن، کیهان. «قتل حکومتی مهسا امینی؛ ادامه اعتراضات گسترده علیه جمهوری اسلامی؛ مقامات بجای پاسخگویی «تهدید» می‌کنند!». دریافت‌شده در ۲۰۲۲-۰۹-۲۲.
  14. «حمله هکرهای ناشناس به وبسایت‌های دولتی: «مردم ایران تنها نیستند»». BBC News فارسی. ۲۰۲۲-۰۹-۲۱. دریافت‌شده در ۲۰۲۲-۰۹-۲۱.
  15. «گروه هکری انانیموس وب‌سایت‌های دولت جمهوری‌اسلامی را هدف قرار داد». ایران اینترنشنال. دریافت‌شده در ۲۰۲۲-۰۹-۲۱.
  16. "حملات هکری گسترده به سایت‌های دولتی در ایران؛ انانیموس مسئولیت حملات را پذیرفت! - تکراتو". تکراتو - زندگی با تکنولوژی (به انگلیسی). Retrieved 2022-09-21.
  17. صدای آمریکا - کانون نویسندگان ایران با جنبش آزادی‌خواهی مردم ایران اعلام همبستگی کرد
  18. ۱۸٫۰ ۱۸٫۱ «تجمع دانشجویان امیرکبیر؛ قتل دمنشانه مهسا امینی نماد ۴۴ سال سرکوب و وحشی‌گری است». ایران اینترنشنال. دریافت‌شده در ۲۰۲۲-۰۹-۱۹.