کشتار ۱۴۰۱ جوانرود
کشتار ۱۴۰۱ جوانرود[۱]، ۳۰ آبان، در جریان خیزش سراسری اتفاق افتاد. این کشتار که با حمله نیروهای امنیتی[۲] جمهور اسلامی به مراسم خاکسپاری دو تن از کشتهشدگان اعتراضات جوانرود شروع شد،[۳][۴] با شلیک مستقیم و رگبار گلولههای جنگی با تیربار دوشکا توسط نیروهای حکومتی در خیابان فرهنگان و میدان فلسطین این شهر ادامه یافت.[۵][۶][۷][۸][۹][۱۰]
پیشزمینه[ویرایش]
چند هزار نفر از مردم این شهر در روز سیام آبان برای خاکسپاری جوان ۱۶ ساله بهاالدین ویسی و عرفان کاکایی دبیر ورزش ۵۰ ساله که شامگاه ۲۹ آبان با شلیک مستقیم مأموران کشته شده بودند، در گورستان شهر حضور یافتند و اندکی بعد مأموران امنیتی و انتظامی به سوی مردم معترض تیراندازی کردند.[۵][۶][۸]
پیامدها[ویرایش]
در این کشتار دست کم پنج نفر کشته و بیش از ۱۰ نفر بر اثر تیراندازی نیروهای سپاه به سوی مردم در جوانرود مجروح شدند.[۵][۷] مجروحان به حدی بود که بیمارستان جوانرود با کمبود خون رو به رو شد و جمعیتی انبوه در مقابل بیمارستان این شهر برای اعطای خون داوطلب شده بودند.[۱۱]
مراسم یادبود چهلم[ویرایش]
عرفان کاکایی، بهاالدین ویسی، تحسین میری، مسعود تیموری، جمال اعظمی، جوهر فتاحی و اسماعیل گلعنبر در اعتراضات روزهای ۲۹ و ۳۰ آبان در جوانرود با شلیک نیروهای امنیتی کشته شدند. مراسم چهلم آنها ۱۰ دی ۱۴۰۱ در آرامستان «حاجی ابراهیم» جوانرود برگزار شد و معترضان شعار «مرگ بر دیکتاتور» و «شهید نمیمیرد» سردادند.[۱۲] نیروهای امنیتی برای متفرق کردن مردم از گاز اشکآور استفاده کردند و برهان الیاسی، در جریان اعتراضات این روز توسط نیروهای سپاه پاسداران کشته شد.[۱۳][۱۴]
جستارهای وابسته[ویرایش]
منابع[ویرایش]
- ↑ شهرام موصلچی (۱ آذر ۱۴۰۱). «یک روز پس از کُشتار خونین جوانرود؛ اعتصاب گسترده در شهرهای کردستان». رادیو زمانه. دریافتشده در ۲۳ نوامبر ۲۰۲۲.
- ↑ «برپایی چهلم کشتهشدگان جوانرود؛ نیروهای حکومتی به مردم معترض حمله کردند». ایران اینترنشنال. دریافتشده در ۲۰۲۳-۰۱-۰۲.
- ↑ «گزارشها از سرکوب بیرحمانه شهروندان در شهرهای کردنشین ایران». BBC News فارسی. دریافتشده در ۲۰۲۳-۰۱-۰۵.
- ↑ «اعتراضات در ایران». BBC News فارسی. دریافتشده در ۲۰۲۳-۰۱-۰۵.
- ↑ ۵٫۰ ۵٫۱ ۵٫۲ «جوانرود زیر رگبار نیروهای حکومتی، دهها کشته و زخمی – DW – ۱۴۰۱/۸/۳۰». dw.com. دریافتشده در ۲۰۲۲-۱۱-۲۳.
- ↑ ۶٫۰ ۶٫۱ «گزارش میدانی از جوانرود: «میدان فلسطین قتلگاه بود»». www.radiozamaneh.com. دریافتشده در ۲۰۲۲-۱۱-۲۳.
- ↑ ۷٫۰ ۷٫۱ «خبرگزاری فارس اذعان کرد مأموران در جوانرود با سلاح جنگی تیراندازی کردهاند». رادیو فردا. دریافتشده در ۲۰۲۲-۱۱-۲۳.
- ↑ ۸٫۰ ۸٫۱ «تیراندازی با دوشکا به سوی شرکتکنندگان در مراسم خاکسپاری در جوانرود؛ بیش از ده کشته و زخمی». صدای آمریکا. دریافتشده در ۲۰۲۲-۱۱-۲۳.
- ↑ «تیراندازی به معترضان در اندیمشک، انتقاد اروپا از خشونت جمهوری اسلامی». رادیو فردا. دریافتشده در ۲۰۲۲-۱۱-۲۳.
- ↑ «تیراندازی نیروهای امنیتی به مردم جوانرود و پیرانشهر و کشته شدن دو نفر». ایران اینترنشنال. دریافتشده در ۲۰۲۲-۱۱-۲۳.
- ↑ «یک نماینده مجلس از اعزام نیروی زمینی به کردستان خبر داد؛ رسانههای حکومت شلیک به معترضان در جوانرود را پذیرفتند». بیبیسی فارسی. ۲۳ نوامبر ۲۰۲۲. دریافتشده در ۲۳ نوامبر ۲۰۲۲.
- ↑ «اعتراضات ایران؛ «کشته شدن یک معترض در جوانرود»، تعطیلی بازار کفاشان تهران». بیبیسی فارسی. ۱۰ دی ۱۴۰۱. دریافتشده در ۱ ژانویه ۲۰۲۳.
- ↑ ««یک کشته و ۱۰ زخمی» در پی سرکوب اعتراضات مردمی در جوانرود». رادیو فردا. ۱۰ دی ۱۴۰۱. دریافتشده در ۱ ژانویه ۲۰۲۳.
- ↑ «یک قتل حکومتی دیگر؛ برهان الیاسی ۲۲ ساله در جوانرود کشته شد». ایندیپندنت فارسی. ۱۰ دی ۱۴۰۱. دریافتشده در ۱ ژانویه ۲۰۲۳.