تقسیم هند
تاریخ | ۱۵ اوت ۱۹۴۷ |
---|---|
مکان | شبهقاره هند |
علت | قانون استقلال هند ۱۹۴۷ |
نتیجه | تقسیم امپراتوری هند بریتانیا به دو کشور مستقل، اتحادیهٔ هند و پاکستان، خشونت فرقهای، آزار دینی و بحران پناهندگان |
کشتهها | ۲۰۰٬۰۰۰ تا ۲ میلیون کشته[۱][الف] ۱۰ تا ۲۰ میلیون جابجایی[۲][۳][۴][۵][ب] |
تقسیم هند چند تکه شدن هند بریتانیا به قلمروی پاکستان (بعداً جمهوری اسلامی پاکستان و جمهوری خلق بنگلادش) و اتحادیهٔ هند (بعداً جمهوری هند) در سال ۱۹۴۷ است.[۶] تقسیم، شامل تقسیم استان بنگال هند بریتانیا به پاکستان شرقی و بنگال غربی (هند)، و تقسیم استان پنجاب به پنجاب غربی (بعداً پنجاب پاکستان و سرزمین پایتخت اسلامآباد) و پنجاب شرقی (بعداً پنجاب هند، هاریانا و هیماچال پرادش) شد. این قرارداد شامل تقسیم مالکیتهای دولتی نیز میشد، از آنها میتوان به ارتش هند و بریتانیا، خدمات عمومی هند و دیگر خدمات مدیریتی، راهآهن هندوستان و خزانهٔ مرکزی اشاره کرد. این تقسیم در قانون استقلال هند مشخص شد و منجر به انحلال راج بریتانیا، یعنی حکومت پادشاهی در هند شد. دو قلمرو مستقل هند و پاکستان بهطور قانونی در نیمه شب ۱۵ اوت ۱۹۴۷ به وجود آمدند. این جدایی باعث آوارگی بیش از ۱۰ تا ۲۰ میلیون نفر شد و تخمین کشتهشدهها از ۱۰۰ها هزار نفر تا ۱ میلیون نفر است.[۲][۳][۴][۵] از این جابجایی انسانی به عنوان یکی از بزرگترین بحران پناهندگان در تاریخ یاد میشود که تلفات آن بین چند صد هزار تا دو میلیون نفر تخمین زده میشود.[۱][الف] طبیعت خشن این جدایی و وقایعی که در حین آن اتفاق افتاد، فضایی از نفرت و بدگمانی را در روابط میان هند و پاکستان به وجود آورد که همچنان ادامه دارد.
اصطلاح «تقسیم هند» شامل جنگ استقلال بنگلادش در سال ۱۹۷۱، و جداییهای قبلی حکومت بریتانیا در برمه (اکنون میانمار) و بریتانیای سیلان (اکنون سریلانکا) از ادارهٔ هند بریتانیا نمیشود.
پس از این جدایی، ایالتهای راجنشین هندوستان این انتخاب را داشتند که به هند یا پاکستان بپیوندند،[۷] یا اینکه خود خارج از این دو مستقل بمانند. در نهایت تمام آنها با هند متحد شدند. البته این انتخابها باعث درگیریهایی نیز شد که از آنها میتوان به جنگ هند-پاکستان سال ۱۹۴۷ اشاره کرد که بر سر جامو و کشمیر بود. در عین حال پس از آن نیز بر سر مناطق مختلف درگیریهای گوناگونی رخ داد.[۸]
رمان بچههای نیمه شب از سلمان رشدی در قالب یک داستان در ژانر رئالیسم جادویی به این جدایی و وقایع قبل و بعد آن میپردازد
یادداشتها
[ویرایش]- ↑ ۱٫۰ ۱٫۱ تعداد تلفات با ارقام بین ۲۰۰٫۰۰۰ تا ۲ میلیون مورد بحث است.[۱]
- ↑ حدود ۱۲ میلیون نفر تنها در استان تقسیمشدهٔ پنجاب و تا ۲۰ میلیون نفر در کل شبهقاره آواره شدند.[۵]
پانویس
[ویرایش]- ↑ ۱٫۰ ۱٫۱ ۱٫۲ Talbot & Singh 2009, p. 2.
- ↑ ۲٫۰ ۲٫۱ Population Redistribution and Development in South Asia. Springer Science & Business Media. 2012. p. 6. ISBN 978-9400953093. Retrieved 7 September 2017.
- ↑ ۳٫۰ ۳٫۱ "Rupture in South Asia" (PDF). United Nations High Commission for Refugees. Archived (PDF) from the original on 11 March 2016. Retrieved 16 January 2021.
- ↑ ۴٫۰ ۴٫۱ Dr Crispin Bates (3 March 2011). "The Hidden Story of Partition and its Legacies". BBC. Archived from the original on 1 January 2021. Retrieved 16 January 2021.
- ↑ ۵٫۰ ۵٫۱ ۵٫۲ Vazira Fazila‐Yacoobali Zamindar (4 February 2013). "India–Pakistan Partition 1947 and forced migration". The Encyclopedia of Global Human Migration. doi:10.1002/9781444351071.wbeghm285. ISBN 978-1-4443-3489-0. Archived from the original on 22 January 2021. Retrieved 16 January 2021.
- ↑ Partition (n), 7. b (3rd ed.). Oxford English Dictionary. 2005.
The division of British India into India and Pakistan, achieved in 1947.
- ↑ بانک اطلاعات اصلاح اساسنامه از انگلستان اساسنامه قانون : قانون استقلال هند ۱۹۴۷ (c.۳۰) در opsi.gov.uk
- ↑ بره Alastair، کشمیر: میراث جنجالی، ۱۸۴۶–۱۹۹۰، Roxford کتاب سال ۱۹۹۱، شابک ۰-۹۰۷۱۲۹-۰۶-۴
منابع
[ویرایش]مشارکتکنندگان ویکیپدیا. «Partition of India». در دانشنامهٔ ویکیپدیای انگلیسی، بازبینیشده در ۲ مارس ۲۰۱۱.
- تقسیم هند
- امپراتوری بریتانیا
- بنگلادش و کشورهای همسود
- پاکسازی قومی در آسیا
- پاکستان و کشورهای همسود
- پاکستان
- پاکسازی قومی
- تاریخ امپراتوری بریتانیا
- تاریخ بنگال غربی
- تاریخ بنگال
- تاریخ بنگلادش
- تاریخ کلکته
- تجزیه کشورها
- جنبش پاکستان
- چاره دوکشوری
- رویدادهای اوت ۱۹۴۷
- کشورهای مشترکالمنافع
- مناطق تقسیمشده
- مهاجرت اجباری
- مهاجرتهای سیاسی
- هند بریتانیا در ۱۹۴۷ (میلادی)
- هند مستقل
- هند و کشورهای مشترکالمنافع
- هند
- نسلکشیها در آسیا