پرش به محتوا

مرتضی آقاتهرانی: تفاوت میان نسخه‌ها

از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد
بدون خلاصۀ ویرایش
Gnosis (بحث | مشارکت‌ها)
جز «مرتضی آقاتهرانی» را محافظت کرد ([ویرایش=تنها کاربران تأییدشدهٔ پایدار و مدیران] (زمان سرآمدن ‏۲۱ سپتامبر ۲۰۱۹، ساعت ۱۶:۳۹ (UTC)) [انتقال=تنها کاربران تأییدشدهٔ پایدار و مدیران] (زمان سرآمدن ‏۲۱ سپتامبر ۲۰۱۹، ساعت ۱۶:۳۹ (UTC)))
(بدون تفاوت)

نسخهٔ ‏۲۱ اوت ۲۰۱۹، ساعت ۱۶:۳۹


مرتضی آقاتهرانی
بنیانگذار مؤسسه اسلامی نیویورک
نماینده مجلس شورای اسلامی
ادوار هشتم و نهم
دوره مسئولیت
۱۳۸۲ – ۱۳۹۵
حوزه انتخاباتیتهران، ری، شمیرانات و اسلامشهر
دبیرکل جبهه پایداری انقلاب اسلامی
اطلاعات شخصی
زاده۱۳۳۶/۰۱/۰۱
اصفهان
ملیت ایران
حزب سیاسیجبههٔ پایداری انقلاب اسلامی
اقامتگاهتهران
محل تحصیل- مدرسه علمیه حقانی(۴ سال)
- حوزه علمیه قم (اجتهاد)
- مؤسسه آموزشی پژوهشی امام خمینی (فوق لیسانس)
- دانشگاه مک‌گیل (فوق لیسانس)[نیازمند منبع]
- دانشگاه ایالتی نیویورک در بینگهمتون (فوق لیسانس) و (پی اچ دی)[نیازمند منبع]
پیشهفقیه، سیاستمدار، فیلسوف، استاد اخلاق
وبگاه
انتشارات: برادر شهیدم (وابسته به دفتر حفظ و نشر آثار استاد مرتضی آقاتهرانی)
/https://b-shahid.com

مرتضی آقاتهرانی (متولد ۱۳۳۶) سیاستمدار، فقیه شیعه، مجتهد، فیلسوف، دبیرکل جبهه پایداری انقلاب اسلامی، موسّس موسسه اسلامی نیویورک و رهبر جامعه مسلمانان آمریکای شمالی است. او علاوه بر نمایندگی در دوره هشتم و نهم جلس، تأسیس و ریاست مؤسسه اسلامی نیویورک،[۱] رهبری علمای آمریکای شمالی و امامت جمعه نیویورک را بر عهده داشته‌است. وی از افراد نزدیک به مصباح یزدی است. او اولین استاد اخلاق ریاست جمهوری و کابینه دولت در جمهوری اسلامی است که به دعوت محمود احمدی‌نژاد، برای کابینه درس اخلاق گفت؛ البته در جریان ۱۱ روز خانه نشینی احمدی‌نژاد، او را نصیحت کرد که به این داستان فیصله دهد و پس از ممانعت از سوی احمدی‌نژاد، از مخالفان سرسخت او گشت. وی سابقه تحصیل در مدرسه حقانی را نیز دارد. او مؤسس تربیت مربی مؤسسه آموزشی پژوهشی امام خمینی[۲] و عضو هیئت علمی این مؤسسه است.[۳] آقاتهرانی که به گفته خودش گرین کارت آمریکا دارد، در مجموع حدود ۹ سال در آمریکا و کانادا زندگی کرده‌است و اکنون کمتر به آنجا سفر می‌کند.[۴]

در انتخابات ۱۳۹۴ مجلس در جایگاه سی و دوم قرار گرفت و مانند سایر افراد فهرست اصولگرایان تهران موفق به اخذ آرای کافی مردم در انتخابات مجلس دهم نشد.

زندگی‌نامه

مرتضی آقاتهرانی متولد ۱۳۳۶ خورشیدی در محله تل واژگون استان اصفهان، در خانواده ای متدین و بازاری است. پدر وی، حاج اکبر آقاتهرانی، اوایل کارگاه سماورسازی بزرگی در اصفهان داشت. بنا به قول او، پدر این شغل را در معرض کسادی می‌بیند و پیشه خود را از سماور سازی به سنگ‌بری تغییر می‌دهد و موفق به تأسیس یک کارخانه سنگ‌بری در اصفهان می‌شود. سرانجام حاج اکبر آن را بسیار وسعت داد. قبل از انقلاب نیز بخشی از سنگ‌کاری حرم امام حسین را به عهده گرفت و آن را به انجام رسانید. مصطفی آقاتهرانی، برادر شهید وی از سرداران سپاه بود که در جنگ ایران و عراق به کشته‌شد.

آقاتهرانی چندین سال قبل از پیروزی انقلاب به قم سفر کرد و وارد مدرسه حقانی شد که آن زمان به‌طور شورایی و تحت نظارت قدوسی، سید محمد بهشتی، مصباح و جنتی اداره می‌شد. در سال چهارم طلبگی، از مدرسه حقانی بیرون آمد و از طلاب فعال مؤسسه در راه حق (زیر نظر مصباح یزدی) گردید.

وی به گفته خود، در سال‌های اول زندگی طلبگی خود هرگز حاضر به قبول کمک‌های مادی پدر نبود و در قم، مستأجر بود تا اینکه سرانجام، سید روح‌الله خمینی در کنار بیت خود، منزلی خرید و آن را به وی هدیه داد.

وی در حوزه علاوه بر فقه و اصول، تفسیر قرآن را از خزعلی، جوادی آملی و مصباح یزدی فرا گرفت و فلسفه را نیز نزد مصباح، و شرح تجرید در کلام را نزد طه کافی فراگرفت. وی خارج فقه را از محمد تقی بهجت و حسین مظاهری بهره برد. همچنین از صافی اصفهانی، کشمیری، پهلوانی و فاضل کوهانی بهره‌ها برد.[۵] وی در سن ۳۵ سالگی با نظر و حکم حسین مظاهری رئیس حوزه علمیه اصفهان، به درجه اجتهاد رسید بنا به نظر وی، به تدریس درس خارج مشغول شد.

تحصیلات

حوزوی

آقاتهرانی در سال ۱۳۵۳ خورشیدی وارد مدرسه حقانی شد. در سال چهارم طلبگی، به دلیل اختلاف نظر در مورد بعضی از مبانی ایدئولوژیک و سیاسی از مدرسه حقانی بیرون آمد.

وی در حوزه علاوه بر فقه و اصول، تفسیر قرآن را ازخزعلی، جوادی آملی و مصباح یزدی فرا گرفت و فلسفه را نیز نزد مصباح، و شرح تجرید در کلام را نزد طه کافی فراگرفت. وی خارج فقه را از محمد تقی بهجت و حسین مظاهری بهره برد. همچنین از صافی اصفهانی، کشمیری، پهلوانی و فاضل کوهانی بهره‌ها برد.[۵] وی در سن ۳۵ سالگی با نظر و حکم حسین مظاهری رئیس حوزه علمیه اصفهان، به درجه اجتهاد رسید و بنا به نظر وی، به تدریسدرس خارج مشغول شد.

دانشگاهی

او علاوه بر تحصیلات حوزوی، فوق لیسانس روانشناسی را از مؤسسه امام خمینی (که آن روزها به نام بنیاد باقر العلوم شناخته می‌شد) گرفت و سپس، با نظر مصباح به همراه همسر و فرزند عازم غرب شد. وی ابتدا به کانادا سفر کرد و از دانشگاه مک‌گیل در مونترآل با رساله‌ای در زمینه آرای سید حیدر آملی مدرک فوق لیسانس عرفان گرفت. وی در این دانشگاه تدریس نیز داشته‌است.[۶]

پس از فوت آیت الله خویی برای سخنرانی در مجلس وی از طرف مرکز آیت الله خویی در نیویورک، به آمریکا دعوت شد. بعد از این سفر با استقبال شدید مسلمانان مواجه شد؛ به گفته خود ابتدا قصد سفر دائم به آمریکا را نداشت ولی در مقابل اصرار شدید مسلمانان آمریکا، این دعوت را قبول کرد به شرط اینکه بتواند در دانشگاه‌های آمریکا به روند تحصیل و تدریس خود ادامه دهد. او از طرف دانشگاه مک گیل و یکی از دوستان خود که از اساتید برجسته کانادا به چند دانشگاه رده اول آمریکا معرفی شد که پس از مدت کوتاهی دانشگاه ایالتی نیویورک در بینگهمتون، دانشگاه نیویورک و دانشگاه کلمبیا از وی برای کارهای علمی دعوت کردند و او بینگهمتون که دانشکده فلسفه معتبری داشت را برای کار علمی خود برگزید. آقاتهرانی از دانشکده فلسفه دانشگاه ایالتی نیویورک در بینگهمتون علاوه بر فوق لیسانس فلسفه غرب، با رساله‌ای با موضوع «دربارهٔ عرفان غیر نمادین ابن سینا از دید خواجه نصیرالدین طوسی» پی‌اچ‌دی در فلسفه عرفان گرفت. وی همچنین در این دانشگاه تدریس داشته و از طرف این دانشگاه بارها برای تدریس دعوت شده‌است.[۷][۸]

فعالیت‌ها

در کارنامه وی، تأسیس و ریاست مؤسسه اسلامی نیویورک، رهبری علمای آمریکای شمالی و امامت جمعه این شهر نیز درج شده‌است. وی همچنین از آن زمان ارتباط نزدیکی با سید علی خامنه‌ای داشته و دارد.او همچنین در جنگ هشت ساله ایران و عراق، در عملیات‌های مختلفی چون نصر۴، فتح ماووت، والفجر ۸ و … به صورت فرمانده و روحانی شرکت داشته است.

وی با اخذ مدرک دکترای فلسفه عرفان، کار درسی‌اش را در نیویورک به اتمام رسانید. وی همچنین از سوی چند مرکز علمی و دانشگاهی در آمریکا برای تدریس دعوت شد. به گفته خود دعوت دانشگاهی همچون سونی بینگهمتون را با حقوق ماهانه ۱۱۰۰۰$ نپذیرفت. علیرغم اصرار مردم و دوستدارانش، به ایران بازگشت. مهاجرت او به غرب حدود نه سال طول کشید.[۹] پس از بازگشت به کشور، واحد تربیت مربی اخلاق را در مؤسسه امام خمینی به‌راه‌انداخت و به تألیف نیز ادامه داد. در سال ۱۳۸۴ به دعوت ریاست جمهوری اسلامی ایران و به توصیه استادان خود، استاد اخلاق هیئت دولت شد. در سال ۱۳۸۶ ضمن پیشنهاد برخی از سیاسیون، و اصرار محمدتقی بهجت که بسیار به او نزدیک بود و مورد احترام وی بود، در انتخابات مجلس شرکت کرد و به نمایندگی تهران برگزیده شد. وی در دوره نهم مجلس، ریاست کمیسیون فرهنگی آن را عهده‌دار بود.

شرکت در انتخابات خبرگان و مجلس و عدم راهیابی

مرتضی آقاتهرانی برای شرکت در پنجمین دورهٔ انتخابات مجلس خبرگان رهبری در اسفند ۱۳۹۴ ثبت نام کرد، اما صلاحیت وی به علت عدم حضور در آزمون ورودی از سوی شورای نگهبان احراز نگردید.[۱۰] او در انتخابات مجلس دهم نیز موفق به کسب اکثریت آرای مردم تهران نشده و از ورود به مجلس شورای اسلامی بازماند.

پانویس

  1. پایگاه خبری تحلیلی فرارو - برنامه پنجم را چه کسانی می‌نویسند؟
  2. پایگاه اطلاع‌رسانی دفتر مرتضی آقا تهرانی / نسخه آزمایشی
  3. «روایت تقویمی از زندگی‌نامه مرتضی آقاتهرانی». مردمک. دریافت‌شده در ۱۰ مرداد ۱۳۸۸.
  4. «آقاتهرانی: بوش هم دعوتم کند درس اخلاق می‌دهم». تابناک.
  5. خط نیوز، ناگفته‌های آقاتهرانی
  6. Aghatehrani; Landolt, Hermann. "Sayyid Ḥaydar Āmulī (719-7871319-1385): an overview of his doctrines" (به انگلیسی). Retrieved 2015-11-29.
  7. Aghatehrani, Morteza (2015-02-06). "Khajah Nasir Al-Din Tusi on the Meta-Mysticism of Ibn Sina". PhilPapers (به انگلیسی). Retrieved 2015-11-29.{{cite web}}: نگهداری یادکرد:تاریخ و سال (link)
  8. https://books.google.com/books?id=sXN0DwAAQBAJ&lpg=PP1&pg=PA391#v=onepage&q&f=false
  9. او هنوز همان آقا مرتضی است
  10. «همه نامزدهای تأیید صلاحیت شده خبرگان در تهران + جدول». ایلنا. ۱۳۹۴/۱۱/۰۶. تاریخ وارد شده در |تاریخ انتشار= را بررسی کنید (کمک)

منابع

پیوند به بیرون