نظریه‌های علمی جایگزین‌شده: تفاوت میان نسخه‌ها

از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد
محتوای حذف‌شده محتوای افزوده‌شده
بدون خلاصۀ ویرایش
برچسب: برگردانده‌شده
خنثی‌سازی ویرایش 30161635 از Mpnader (بحث)
برچسب: خنثی‌سازی
خط ۴۷: خط ۴۷:
* [[نظریه زمین مرکزی|سامانهٔ بطلیموسی]] – جایگزین‌شده با مدل خورشیدمرکز [[نیکلاس کوپرنیک]].
* [[نظریه زمین مرکزی|سامانهٔ بطلیموسی]] – جایگزین‌شده با مدل خورشیدمرکز [[نیکلاس کوپرنیک]].
* [[نظریه زمین مرکزی]] – منسوخ‌شده توسط [[نیکلاس کوپرنیک]]
* [[نظریه زمین مرکزی]] – منسوخ‌شده توسط [[نیکلاس کوپرنیک]]
* [[جهان خورشیدمرکز]]<ref group="و">[[:en:Heliocentric universe|Heliocentric universe]]</ref> – با مشخص‌شدن ساختار [[کهکشان راه شیری]] باطل شد. خورشیدمرکزی تنها برای منظومهٔ شمسی و تنها به صورت تقریبی به کار می‌رود، مرکز خورشید بر [[مرکز سنگینی]] منظومهٔ شمسی منطبق نیست.
* [[جهان خورشیدمرکز]]<ref group="و">[[:en:Heliocentric universe|Heliocentric universe]]</ref> – با مشخص‌شدن ساختار [[کهکشان راه شیری]] باطل شد. خورشیدمرکزی تنها برای منظومهٔ شمسی و تنها به صورت تقریبی به کار می‌رود، مرکز خورشید بر [[مرکز سنگینی سراسری]] منظومهٔ شمسی منطبق نیست.
* [[نظریه مرکزیت کوپرنیک]] – ردشده توسط [[یوهانس کپلر]] و [[آیزاک نیوتن]]
* [[نظریه مرکزیت کوپرنیک]] – ردشده توسط [[یوهانس کپلر]] و [[آیزاک نیوتن]]
* [[قانون جهانی گرانش نیوتون]] – جایگزین‌شده با [[نسبیت عام]] که برای آن تقریب بسیار عالی محسوب می‌شود، مگر اینکه سرعت‌ها به سرعت نور در خلأ نزدیک شوند. [[آزمون‌های نسبیت عام]] غیرعادی نخستین مشاهداتی بود که نشان داد گرانش نیوتونی دقت کاملی ندارد.
* [[قانون جهانی گرانش نیوتون]] – جایگزین‌شده با [[نسبیت عام]] که برای آن تقریب بسیار عالی محسوب می‌شود، مگر اینکه سرعت‌ها به سرعت نور در خلأ نزدیک شوند. [[آزمون‌های نسبیت عام]] غیرعادی نخستین مشاهداتی بود که نشان داد گرانش نیوتونی دقت کاملی ندارد.

نسخهٔ ‏۲۱ اکتبر ۲۰۲۰، ساعت ۱۸:۳۹

منظور از فرضیه علمی جایگزین‌شده یا فرضیه یا، است که زمانی به صورت عمومی و گسترده پذیرفته‌شده بوده‌است، اما هم‌اکنون اشتباه‌بودن آن نمایش داده شده، یا اجماع علمی یا جریان‌های اصلی علمی آن را به عنوان کامل‌ترین توصیف آن پدیده قبول ندارند. این موضوع شامل گمانه‌زنی‌های علمی[و ۱] یا علوم حاشیه‌ای که در جامعهٔ علمی پشتیبانان اندکی دارند نمی‌شود. برخی از باورها که تنها توسط برخی قدرت‌های سیاسی پذیرفته‌شده بوده‌اند (مانند لیسنکوئیسم[و ۲]) را نیز می‌توان حاشیه‌ای یا منسوخ دانست. در برخی موارد مشخص می‌شود که فرضیات یا مدل‌ها از ابتدا بی‌پایه بوده‌اند و به سادگی کنار زده می‌شوند، برای نمونه فلوژیستون به وسیلهٔ یک مفهوم کاملاً متفاوت از انرژی جایگزین شد.

نظریه علمی (Theory): یک تئوری علمی شامل یک یا چند فرضیه است که به وسیلهٔ آزمایش‌های پی در پی پشتیبانی شده‌است. نظریه، یکی از نقاط اوج در علم است که درستی آن در جوامع علمی به صورت گسترده پذیرفته شده‌است. یک تئوری برای اینکه تئوری باقی بماند باید هیچگاه مورد نقض شواهد جدید قرار نگیرد؛ و اگر چنین شود، آن نظریه رد می‌شود (که چنین هم می‌شود). تئوری‌ها همچنین می‌توانند کاملتر شوند. یعنی تئوری قدیمی اشتباه نبوده، ولی کامل هم نبوده‌است. مانند: فیزیک نیوتونی و نسبیت عام: زمانی که نیوتون تئوری گرانش (جاذبه) را کشف کرد و قوانینی را نوشت که حرکت اشیا را توضیح می‌داد، او اشتباه نمی‌کرد بلکه نظریه اش کاملاً هم درست نبود. بعدها اینشتین تئوری‌های نسبیت عام و خاص را کشف کرد که نظریه ای کاملتر برای توضیح گرانش بود. نظریات کامل می‌شوند ولی رد و کاملاً باطل نمی‌شوند برعکس مدل‌ها و فرضیات.

مواردی مانند کامل شدن نظریه ای با نظریه دیگری که بسیاری از بخش‌های مهم نظریهٔ اول را حفظ کرده‌است جایگزین می‌گردد؛ در این حالت اغلب نظریهٔ پیشین همچنان می‌تواند در بسیاری از موارد مفید باشد و فهم آن ساده‌تر از نظریهٔ کامل باشد و به محاسبات ساده‌تر بینجامد. برای نمونه می‌توان به نظریهٔ مکانیک کلاسیک اشاره کرد که از نظریهٔ پذیرفته‌شده کنونیِ فیزیک نسبیت تنها در حد یک فاکتور کوچک و قابل چشم‌پوشی در سرعت‌های بسیار کمتر از سرعت نور اختلاف دارد. در بیشتر موارد فیزیک نیوتونی به قدری نتایج رضایت‌بخش حاصل می‌کند که همچنان به صورت گسترده از آن در سرعت‌های نسبتاً پایین نسبت به سرعت نور استفاده می‌شود و در مدارس، مکانیک نیوتونی ساده به جای مکانیک نسبیت تدریس می‌گردد. یک نمونهٔ دیگر می‌تواند فرضیهٔ تقریباً مسطح بودن زمین باشد که با وجود اینکه قرن‌هاست اشتباه‌بودن آن در مسافت‌های طولانی اثبات شده‌است، اما همچنان فرض صاف بودن بخشی از سطح زمین در بسیاری از نقشه‌هایی که پهنهٔ کوچکی را پوشش می‌دهند به کار گرفته می‌شود.

مدل‌ها و فرضیات جایگزین‌شده

زیست‌شناسی

شیمی

فیزیک

اخترشناسی و کیهان‌شناسی

جغرافیا و اقلیم

  • نظریهٔ زمین تخت - در مسافت‌های کوتاه نسبت به شعاع زمین، فرض تخت بودن زمین و تصویر زمین روی یک صفحهٔ تخت برای ترسیم نقشه یک تقریب کاملاً مناسب و کاربردی به دست می‌دهد، اما در مسافت‌های بیشتر به شدت از این فرض فاصله می‌گیرد.
  • نظریهٔ زمین توخالی[و ۲۷]
  • دریای باز قطبی[و ۲۸] - یک دریای بدون یخ که زمانی تصور می‌شد قطب شمال را دربر گرفته‌است.
  • باران به پیروی از گاوآهن[و ۲۹] - نظریه‌ای که می‌گفت سازه‌های بشری میزان افزایش باران در مناطق خشک را افزایش می‌دهد. (تنها تا زمانی درست است که میزان تبخیر و تعرق زمین‌های مزروعی بیش از بیابان بی‌ثمر باشد)

زمین‌شناسی

روان‌شناسی

پزشکی

شاخه‌های منسوخ پژوهش

نظره‌هایی که هم‌اکنون ناکامل به‌شمار می‌آیند

در این بخش نظریه‌هایی فهرست شده‌اند دیگر کامل‌ترین توصیف واقعیت به‌شمار نمی‌آیند، اما همچنان در برخی حوزه‌ها و در شرایط خاص مفید هستند. برای برخی از این نظریه‌ها نظریهٔ کامل‌تری بیان شده اما همچنان تقریب نادقیق نتایج قابل قبولی را با محاسبات اندک به دست می‌دهد.

جستارهای وابسته

واژه‌نامه

منابع

  1. Crain, Stephen and Diane C. Lillo-Martin (1999). An Introduction to Linguistic Theory and Language Acquisition. Oxford: Blackwell.(ارجاع دست دوم از ویکی انگلیسی)

Futurism.com

HappyScientist.com