مکس دیوانه: جاده خشم
مکس دیوانه: جاده خشم | |
---|---|
![]() | |
کارگردان | جرج میلر |
تهیهکننده |
|
نویسنده |
|
بازیگران | |
موسیقی | جانکی ایکس ال |
فیلمبردار | جان سیل |
تدوینگر | مارگارت سیکسل |
شرکت تولید |
|
توزیعکننده | وارنر برادرز |
تاریخهای انتشار |
|
مدت زمان | ۱۲۰ دقیقه[۱] |
کشور |
|
زبان | انگلیسی |
هزینهٔ فیلم | ۱۵۰ میلیون دلار[۳][۴] |
فروش گیشه | ۳۷۷٫۷ میلیون دلار[۵] |
مکس دیوانه: جادهٔ خشم (به انگلیسی: Mad Max: Fury Road) یک فیلم اکشن پسا-آخرالزمانی استرالیایی محصول سال ۲۰۱۵ است که به نویسندگی، تهیهکنندگی و کارگردانی مشترک جرج میلر ساخته شدهاست. میلر در فیلمنامه با برندان مککارتی و نیکو لاتوریس همکاری کرد. این فیلم که چهارمین اثر و یک بازراهاندازی[۶] از فرنچایز مکس دیوانه است، توسط ویلیج رودشو پیکچرز، کندی میلر میچل و رتپک انترتینمنت تولید شد و توسط رودشو انترتینمنت در استرالیا و برادران وارنر پیکچرز به صورت جهانی توزیع شد. در این فیلم تام هاردی و شارلیز ترون به همراه نیکلاس هولت، هیو کیز-برن، رزی هانتینگتون وایتلی، رایلی کیئو، زوئی کراویتز، ابی لی کرشا و کورتنی ایتون در نقشهای فرعی بازی میکنند. فیلم جاده خشم در یک زمین بیابانی پسا آخرالزمانی که در آن بنزین و آب کالاهای کمیاب هستند، اتفاق میافتد و مکس راکاتانسکی را دنبال میکند که به نیروهای امپراتور فیوریوسا میپیوندد تا با یک کامیون تانکر زرهی از دست رهبر فرقه ایمورتان جو و ارتشش فرار کند و به یک نبرد جادهای طولانی منجر شود.
میلر در سال ۱۹۸۷ ایده فیلم را مطرح کرد. با این حال، این فیلم سالها در جهنم توسعه بود و پیشتولید آن از سال ۱۹۹۸ آغاز شده بود. تلاش برای فیلمبرداری این فیلم در دهه ۲۰۰۰ به دلیل حملات ۱۱ سپتامبر، جنگ عراق و جنجالهایی که پیرامون ستاره مل گیبسون وجود داشت، بارها به تعویق افتاد و باعث شد میلر با احترام نقش گیبسون را لغو کند. میلر در سال ۲۰۰۷ پس از اکران پویانمایی کمدی خوشقدم تصمیم گرفت دوباره این فیلم را دنبال کند. او در سال ۲۰۰۹ اعلام کرد که فیلمبرداری از اوایل سال ۲۰۱۱ آغاز خواهد شد. هاردی در ژوئن ۲۰۱۰ برای بازی در نقش مکس انتخاب شد و قرار بود تولید آن در نوامبر همان سال آغاز شود. تصویربرداری اصلی پیش از شروع در ژوئیه ۲۰۱۲ چندین بار دیگر به تعویق افتاد. این فیلم در دسامبر ۲۰۱۲ به پایان رسید، اگرچه فیلمهای اضافی در نوامبر ۲۰۱۳ فیلمبرداری شد.
جادهٔ خشم در ۷ مهٔ ۲۰۱۵ در لس آنجلس به نمایش درآمد و در ۱۴ مه در استرالیا اکران شد. با اینکه جاده خشم پرفروشترین فیلم فرنچایز مکس دیوانه است، اما عملکرد ضعیفی در گیشه داشت و با فروش ۳۷۴٫۷ میلیون دلاری در سراسر جهان در برابر بودجه تولید ۱۵۴٫۶ تا ۱۸۵٫۱ میلیون دلاری خود متحمل ضرر کلی بین ۲۰ تا ۴۰ میلیون دلار شد. با وجود این، فیلم به دلیل کارگردانی میلر، فیلمنامه، سکانسهای اکشن، موسیقی، فیلمبرداری، تدوین، طراحی صحنه و لباس، جلوههای بصری و اجراهای آن (به ویژه از هاردی و ترون) مورد ستایش منتقدان قرار گرفت. به عنوان یکی از بهترین فیلمهای اکشن تمام دوران[۷][۸] و یکی از بهترین فیلمهای دهه ۲۰۱۰،[۹][۱۰] جاده خشم جوایز متعددی دریافت کرد، با ده نامزدی جوایز اسکار در هشتاد و هشتمین دوره جوایز اسکار از جمله بهترین فیلم. بهترین تصویر و بهترین کارگردانی و با شش جایزه بهترین طراحی لباس، بهترین طراحی صحنه، بهترین چهرهپردازی و آرایش مو، بهترین تدوین، بهترین تدوین صدا و بهترین صداگذاری، بیشترین جوایز مراسم را از آن خود کرد.
ساخت یک دنبالهٔ مستقیم با عنوان کاری «مکس دیوانه: وِیستلَند» پس از انتشار فیلم اعلام شد[۱۱][۱۲] و در ژانویهٔ ۲۰۱۶ با بازگشت میلر برای کارگردانی تایید شد.[۱۳] در ژوئیه ۲۰۱۹ اختلاف دستمزدی بین برادران وارنر و میلر به وجود آمد که تلاشهای اولیه برای تولید پروژههای بعدی را به تعویق انداخت، اما این اختلاف بعداً رفع شد.[۱۴] یک فیلم پیشدرآمد به نام فیوریوسا قرار است در ۲۴ می ۲۰۲۴ اکران شود و میلر به عنوان نویسنده و کارگردان بازگردد.
داستان[ویرایش]
با تبدیلشدن زمین به یک بیابان بی آب و علف (مشهور به Wasteland) و در پی فروپاشی اجتماعی ناشی از جنگ بر سر منابع، بازماندهای به نام مکس راکاتانسکی (Max Rockatansky؛ ملقب به مکس دیوانه) دستگیر شده و توسط ارتش پسران جنگی به ارگ ایمورتان جو (Immortan Joe؛ جو جاودانه) برده میشود. مکس زندانی میشود و به عنوان «کیسه خون» برای پسر جنگی بیمار به نام ناکس (Nux) استفاده میشود. در همین حال، امپراتور فیوریوسا، یکی از ستوانهای جو، با «ماشین جنگی زرهی» (War Rig؛ وار ریگ) خود برای استخراج بنزین و مهمات فرستاده میشود. هنگامی که جو متوجه میشود که پنج همسرش همراه با فیوریوسا فرار کردهاند، ارتش خود را در تعقیب او رهبری میکند و از شهر گاز (Gas Town) و مزرعه گلوله (Bullet Farm) در نزدیکی آن کمک میطلبد.
ناکس با زنجیرهکردن مکس به جلوی ماشینش به تعقیب و گریز ملحق میشود و نبردی بین وار ریگ و نیروهای جو درمیگیرد. فیوریوسا وارد یک طوفان شن میشود و از تعقیب کنندگان خود فرار میکند، به جز ناکس که سعی دارد خود را برای نابودی ماشین جنگی قربانی کند. مکس متعاقباً فرار کرده و ناکس را مهار میکند، اما ماشین نابود میشود؛ او پس از طوفان فیوریوسا را در حال تعمیر وار ریگ مییابد، همراه با همسران: کِیپِبِل (Capable؛ توانا)، چیدو (Cheedo)، تُست (Toast)، دَگ (Dag) و اِسپلندید آنهاراد (Splendid Angharad؛ آنهارادِ باشکوه)، که آخرین آنها به شدت فرزند جو را باردار است. مکس ریگ را میدزدد، اما با اکراه موافقت میکند که اجازه دهد فیوریوسا و همسران او را همراهی کنند. ناکس سوار ماشین جنگی میشود که آن را ترک میکند و تلاش میکند تا فیوریوسا را بکشد، اما بر او چیره شده و به بیرون پرتاب میشود و توسط ارتش جو انتخاب میشود.
فیوریوسا وارد یک دره تحت کنترل باشگاه موتورسواری یاغی میشود که معاملهای را قبلاً برای عبور ایمن انجام دادهاست. در همین حال باند متوجه ارتش جو میشوند و در حالی که موتورسواران دیوارهای دره را برای مسدود کردن جو منفجر میکنند، فیوریوسا و گروه مجبور به فرار میشوند. مکس و فیوریوسا با موتورسواران تعقیبکننده مبارزه میکنند زیرا ماشین جو از محاصره عبور میکند. جو به ماشین جنگی میرسد و به ناکس اجازه میدهد تا با قصد حملهٔ مجدد به فیوریوسا سوار شود. او با ناامیدی جو شکست میخورد. با فرار ریگ، آنهاراد در تلاش برای کمک به مکس سقوط میکند و بهطور مرگباری توسط ماشین جو زیر گرفته میشود. فیوریوسا به مکس توضیح میدهد که آنها در حال فرار به «مکان سبز» هستند، سرزمینی که از دوران کودکی خود به یاد دارد. ناکس که در وار ریگ پنهان شدهاست، توسط کِیپِبِل پیدا میشود که از او دلجویی میکند. فیوریوسا و مکس پیشروی نیروهای جو را با استفاده از مین کند میکنند، اما متحد جو از مزرعه گلوله، به تعقیب خود ادامه میدهد. پس از اینکه فیوریوسا به مزرعهدار شلیک میکند، مکس برای مقابله با او و افرادش آنها ترک میکند و با اسلحه و مهمات برمیگردد. ناکس در طول آتشسوزی از مخفیگاه خارج میشود تا افراد بهدامافتاده را کمک کند و به خدمه میپیوندد.
پس از راندن ماشین جنگی در طول یک شب در میان باتلاق و صحرا، خدمه با یک زن مرموز روبرو میشوند. فیوریوسا به او نزدیک میشود و تاریخچه و وابستگی قبیلهٔ خود را بیان میکند. زن قبیله متعاقباً زنان ووالینی (Vuvalini) را احضار میکند، که فیوریوسا را یکی از خود میدانند که در کودکی ربوده شدهاست. فیوریوسا متوجه میشود که باتلاقی که آنها از آن عبور کردهاند، واقعاً همان مکان سبز بوده که اکنون غیرقابل سکونت است. این گروه سپس قصد دارد به امید یافتن خانهای جدید، راهی نمکزارهای عظیم شوند. مکس پس از دیدن تصاویر کودکی که او نتوانسته بود نجاتش دهد، آنها را متقاعد میکند که به قلعهٔ بیدفاع که آب و محصولات زیادی دارد بازگردند و جو و ارتشش را در درهٔ موتورسواران به دام بیندازند.
گروه به سمت قلعه بازمیگردد و با نیروهای جو درگیر میشود؛ در این جنگ بسیاری از نیروهای ووالینی و جو کشته میشوند و فیوریوسا به شدت زخمی میشود. جو ماشین خود را در مقابل وار ریگ قرار میدهد تا سرعت آن را کاهش دهد، در حالی که مکس با ریکتوس ارکتوس، پسر بالغ جو، مبارزه میکند. جو توست را اسیر میکند، که موفق میشود آنقدر حواس او را پرت کند تا فیوریوسا او را بکشد. ناکس با خراب کردن ماشین جنگی، کشتن ریکتوس و مسدود کردن دره، خود را قربانی میکند و به گروه اجازه میدهد تا با ماشین جو فرار کنند. مکس خون خود را به فیوریوسا تزریق میکند و زندگی او را نجات میدهد.
در سیتادل فیوریوسا جسد مردهٔ ایمورتان جو را به مردم نشان میدهد که همه خوشحال میشوند و فیوریوسا، همسران و ووالینیها توسط جمعیت تشویق میشوند. مکس و فیوریوسا هر دو یک نگاه قدردانی با هم به اشتراک میگذارند و مکس مکان را ترک میکند.
بازیگران[ویرایش]
- تام هاردی در نقش مکس راکاتانسکی
- شارلیز ترون در نقش فرمانده فیوریوسا
- نیکولاس هولت در نقش ناکس
- هیو کیز-برن در نقش جو جاویدان
- ناتان جونز در نقش ریکتوس ارکتوس
- رزی هانتینگتون وایتلی در نقش آنهاراد باشکوه (همسر)
- رایلی کیئو در نقش توانا/کیپبل (همسر)
- زوئی کراویتز در نقش تُست باهوش (همسر)
- ابی لی کرشاو در نقش پولک/د دگ (همسر)
- کورتنی ایتون در نقش چیدو لطیف (همسر)
- جاش هلمن در نقش اسلیت
- جان هاوارد در نقش مردم خوار
- ریچارد کارتر در نقش کشاورز گلولهای
- آنگوس سمپسون در نقش مکانیک زیستی
- آیوتا در نقش جنگجوی دوف
- مگان گیل در نقش والکیری
- ملیسا جفر در نقش نگهبان دانهها
- کوئنتین کنیهان در نقش پیکره غول
- کوکو جک گیلیس در نقش گلوری خردسال
- ریچارد نورتون در نقش فرمانده اول
ساخت[ویرایش]
پیشتولید جادهٔ خشم از سال ۱۹۹۷ آغاز شده بود و سالها در همین مرحله باقی مانده بود. در سالهای ۲۰۰۱ و ۲۰۰۳ تلاشهایی برای شروع فیلمبرداری آن صورت گرفت، اما به خاطر حملات ۱۱ سپتامبر و جنگ عراق به تعویق افتاد. مل گیبسون که قرار بود نقش خود در فیلمهای قبلی را تکرار کند، پس از لغو تولید فیلم از پروژه کنار کشید. در سال ۲۰۰۷ و بعد از ساخت خوشقدم میلر تصمیم گرفت تا تلاشش برای تهیهٔ فیلم را دوباره آغاز کند. میلر برای مدت کوتاهی تصمیم گرفته بود تا فیلم را به صورت انیمیشن بسازد، اما بعد نظرش را عوض کرد. در سال ۲۰۰۹، میلر اعلام کرد فیلمبرداری اوایل سال ۲۰۱۱ آغاز خواهد شد. تام هاردی در ژوئن ۲۰۱۰ به عنوان بازیگر نقش مکس انتخاب شد. شروع تولید چند بار دیگر نیز به تعویق افتاد تا این که نهایتاً در ژوئیه ۲۰۱۲ شروع شد. فیلمبرداری در دسامبر ۲۰۱۲ به پایان رسید؛ فیلمبرداریهای اضافی در نوامبر ۲۰۱۳ انجام پذیرفت.
اکثر سکانسهای تعقیب و گریز این فیلم در بیابان نامیب واقع در جنوب غرب قاره آفریقا فیلمبرداری شدهاست.[۱۵]
اکران و بازتابها[ویرایش]
فرش قرمز اکران جهانی فیلم در ۷ مهٔ ۲۰۱۵ در تئاتر چینی تیسیال برگزار شد. در ۱۴ مهٔ این فیلم به صورت دوبعدی، سهبعدی، سهبعدی آیمکس و ۴دیاکس اکران جهانی شد. همچنین در بخش خارج از مسابقهٔ جشنواره فیلم کن ۲۰۱۵ به نمایش درآمد. جادهٔ خشم با تحسین قابل توجه منتقدین مواجه شد و برخی آن را یکی از بهترین فیلمهای اکشن ساخته شده در تاریخ سینما خواندند. این فیلم در مجموع ۳۷۴ میلیون دلار فروش داشت که آن را به پرفروشترین فیلم در سری مکس دیوانه تبدیل کرد. در ۱۴ ژانویه سال ۲۰۱۶ نامزدهای دریافت جایزه هشتادوهشتمین مراسم اسکار اعلام شد و با نامزدی در ۱۰ رشته پس از فیلم «بازگشته» جایگاه دوم را از آن خود کردهاست.
جوایز[ویرایش]
برنده اسکار بهترین تدوین صدا
برنده اسکار بهترین صداگذاری
برنده اسکار بهترین طراحی صحنه
برنده اسکار بهترین تدوین
برنده اسکار بهترین گریم و آرایش مو
برنده اسکار بهترین طراحی لباس
نامزد اسکار بهترین جلوههای تصویری
نامزد اسکار بهترین فیلمبرداری
نامزد اسکار بهترین فیلم
نامزد اسکار بهترین کارگردانی
منابع[ویرایش]
- ↑ "MAD MAX: FURY ROAD (15)". British Board of Film Classification. 5 May 2015. Retrieved 5 May 2015.
- ↑ "Mad Max: Fury Road (2015)". New York Times. Retrieved 21 June 2015.
- ↑ Sperling, Nicole (7 July 2014). "Drive Like Hell". Entertainment Weekly. Retrieved 9 August 2014.
- ↑ Brent Lang (7 May 2015). "Box Office: 'Mad Max: Fury Road,' 'Pitch Perfect 2' Eye $40 Million Openings". ورایتی. (Penske Media Corporation). Retrieved 8 May 2015.
{{cite web}}
: Italic or bold markup not allowed in:|work=
(help) - ↑ "Mad Max: Fury Road (2015)". Box Office Mojo. Retrieved 5 September 2015.
- ↑ Kilday, Gregg (12 May 2015). "Cannes: How George Miller Rebooted an Iconic Franchise With 'Mad Max: Fury Road' (Q&A)". هالیوود ریپورتر. Archived from the original on 14 May 2015. Retrieved 13 May 2015.
- ↑ Fear, David (11 August 2021). "50 Best Action Movies of All Time". Rolling Stone. Retrieved 30 December 2021.
{{cite journal}}
: نگهداری CS1: url-status (link) - ↑ Leitch, Will; Grierson, Tim; St. Clair, Josh (1 September 2020). "These Are the 27 Best Action Movies Ever Made". Men's Health. Retrieved 30 December 2021.
- ↑ "The Best Films of the 2010s". RogerEbert.com. 4 November 2019. Retrieved 30 December 2021.
- ↑ "The best films of the 2010s: the 50 movies of the decade". Time Out. 10 December 2019. Retrieved 30 December 2021.
- ↑ McNary, Dave (18 May 2015). "George Miller Promises 'More Max,' Starting With 'Mad Max: The Wasteland'". Variety. Archived from the original on 19 May 2015. Retrieved 19 May 2015.
- ↑ "No Furiosa in Mad Max Fury Road sequel". Digital Spy. 12 October 2015. Archived from the original on 14 November 2015. Retrieved 14 January 2016.
- ↑ "Crisis Averted: George Miller Will Return for More 'Mad Max'". Collider. 14 January 2016. Archived from the original on 17 January 2016. Retrieved 14 January 2016.
- ↑ "There are two new 'Mad Max' movies in the works according to director George Miller". NME (به انگلیسی). 2019-07-26. Archived from the original on 25 January 2021. Retrieved 2021-03-24.
- ↑ Mad Max: Fury Road (2015) - IMDb, retrieved 2022-01-16
پیوند به بیرون[ویرایش]
![]() |
مجموعهای از گفتاوردهای مربوط به مکس دیوانه: جاده خشم در ویکیگفتاورد موجود است. |
- فیلمهای ۲۰۱۵ (میلادی)
- فیلمها به زبان انگلیسی
- دلاوران و سربازان زن تخیلی
- فیلمها به کارگردانی جرج میلر
- فیلمها درباره زنان
- فیلمهای آیمکس
- فیلمهای استرالیایی علمی–تخیلی
- فیلمهای اکشن استرالیا
- فیلمهای اکشن دهه ۲۰۱۰ (میلادی)
- فیلمهای اکشن علمی تخیلی آمریکایی
- فیلمهای اکشن علمی تخیلی استرالیایی
- فیلمهای اکشن علمی تخیلی دهه ۲۰۱۰ (میلادی)
- فیلمهای اکشن علمی تخیلی
- فیلمهای اکشن مهیج آمریکایی
- فیلمهای اکشن دلهرهآور دهه ۲۰۱۰ (میلادی)
- فیلمهای اکشن-ماجراجویی آمریکایی
- فیلمهای ایالات متحده آمریکا
- فیلمهای بازراهاندازی
- فیلمهای برادران وارنر
- فیلمهای برنده اسکار بهترین کارگردانی هنری
- فیلمهای برنده جایزه اسکار بهترین چهرهپردازی و آرایش مو
- فیلمهای برنده جایزه اسکار بهترین طراحی لباس
- فیلمهای برنده جایزه اسکار بهترین ویرایش صدا
- فیلمهای برنده جایزه بفتا
- فیلمهای پسارستاخیزی
- فیلمهای تجاوز و انتقام
- فیلمهای تعقیب و گریزی دهه ۲۰۱۰ (میلادی)
- فیلمهای تعقیب و گریزی
- فیلمهای جادهای آمریکایی
- فیلمهای جادهای دهه ۲۰۱۰ (میلادی)
- فیلمهای جادهای
- فیلمهای دارای جایزه اسکار بهترین تدوین
- فیلمهای درباره انتقام
- فیلمهای درباره تروریسم
- فیلمهای دنباله آمریکایی
- فیلمهای دنباله دهه ۲۰۱۰ (میلادی)
- فیلمهای دنباله
- فیلمهای دنبالهدار استرالیا
- فیلمهای رتپک انترتینمنت
- فیلمهای سهبعدی ۲۰۱۵ (میلادی)
- فیلمهای علمی تخیلی دهه ۲۰۱۰ (میلادی)
- فیلمهای فمینیستی دهه ۲۰۱۰
- فیلمهای فمینیستی
- فیلمهای فیلمبرداری شده در آفریقای جنوبی
- فیلمهای فیلمبرداری شده در سیدنی
- فیلمهای فیلمبرداری شده در نامیبیا
- فیلمهای مورد اقتباس در بازیهای ویدئویی
- فیلمهای مورد اقتباس در کمیکها
- فیلمهای واقعشده در بیابان
- فیلمهای واقعشده در دهه ۲۰۶۰ (میلادی)
- فیلمهای ویلیج رودشو پیکچرز
- فیلمهایی که جایزه اسکار بهترین میکس صدا را گرفتهاند
- کمبود آب در ادبیات داستانی
- مکس دیوانه