پرش به محتوا

دانشگاه صنعتی شریف: تفاوت میان نسخه‌ها

مختصات: ۳۵°۴۲′۶٫۴۷″ شمالی ۵۱°۲۱′۵٫۱۸″ شرقی / ۳۵٫۷۰۱۷۹۷۲°شمالی ۵۱٫۳۵۱۴۳۸۹°شرقی / 35.7017972; 51.3514389
از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد
محتوای حذف‌شده محتوای افزوده‌شده
Djsohrab2007 (بحث | مشارکت‌ها)
←‏پیشینه: ابرابزار
خط ۴۵: خط ۴۵:
== پیشینه ==
== پیشینه ==
[[پرونده:Dr.Mohammad Ali Mojtahedi.jpg|بندانگشتی|چپ|150px|محمدعلی مجتهدی گیلانی، مؤسس و اولین نایب‌التولیه دانشگاه]]
[[پرونده:Dr.Mohammad Ali Mojtahedi.jpg|بندانگشتی|چپ|150px|محمدعلی مجتهدی گیلانی، مؤسس و اولین نایب‌التولیه دانشگاه]]
این دانشگاه در سال [[۱۳۴۴]] با هدف تربیت و تأمین بخشی از نیروهای متخصص موردنیاز کشور [[ایران]]، در سطوح بالای علمی در شهر [[تهران]] با نام دانشگاه صنعتی [[آریامهر]]، به فرمان [[محمدرضا پهلوی]]<ref>{{چپ‌چین}}''"...by imperial decree..."''. Iran Under the Pahlavis. George Lenczowski. 1978. Stanford: Hoover Institution. p.307{{پایان چپ‌چین}}</ref> که تا سال ۱۳۵۷ ریاست آن را بر عهده داشت، و به دست دکتر [[محمد علی مجتهدی]] تأسیس گردید. با استخدام حدود ۵۰ عضو هیأت علمی، در اولین دورهٔ پذیرش دانشجو در مهر [[۱۳۴۵]]، حدود ۴۰۰ دانشجو در رشته‌های مهندسی برق، مهندسی مکانیک، مهندسی شیمی و مهندسی متالورژی پذیرفته شدند. سال بعد دانشکده‌های «فیزیک»، «علوم ریاضی» و «مدیریت صنعتی و اقتصاد مهندسی» ایجاد شدند. در سال [[۱۳۴۸]]، دانشکده شیمی تأسیس شد و همچنین دانشکده مدیریت صنعتی و اقتصاد مهندسی در سطح کارشناسی دانشجو پذیرفت و به دانشکده مهندسی صنایع تغییر نام داد. در سال ۱۳۵۰ نیز دانشکده مهندسی عمران فعلی با نام دانشکده مهندسی سازه تأسیس شد.<ref name="Sharif Booklet">کتابچه راهنمای دانشگاه صنعتی شریف</ref>
این دانشگاه در سال [[۱۳۴۴]] با هدف تربیت و تأمین بخشی از نیروهای متخصص موردنیاز کشور [[ایران]]، در سطوح بالای علمی در شهر [[تهران]] با نام دانشگاه صنعتی [[آریامهر]]، به فرمان سلطنتی [[محمدرضا پهلوی]]<ref>{{چپ‌چین}}''"...by imperial decree..."''. Iran Under the Pahlavis. George Lenczowski. 1978. Stanford: Hoover Institution. p.307{{پایان چپ‌چین}}</ref> که تا سال ۱۳۵۷ ریاست آن را بر عهده داشت، و به دست دکتر [[محمد علی مجتهدی]] تأسیس گردید. شاه آموزش عالی را در صدر برنامه ی اصلاحی خود قرار داد. او تعداد بی سابقه ای دانشجو به آمریکا فرستاد و در شراکت با هاروارد، جرج‌تاون و کلمبیا دانشگاه‌های جدید تخصصی تأسیس کرد. با این همه، او ام آی تی را مدلی ضروری برای ایران سریعاً در حال صنعتی شدن قلمداد می کرد. او هنگام انتصاب حسین نصر (نخستین ایرانی دانش آموخته ام آی تی) توضیح داد که یک آم ای تی ایرانی می خواهد، نه هاروارد یا پرینستون ایرانی، چرا که ایران به «آموزش از نوع حل مسأله» نیاز دارد. <ref>http://faculty.georgetown.edu/khb3/Osiris/papers/LeslieKargonRev1.pdf</ref>
با استخدام حدود ۵۰ عضو هیأت علمی، در اولین دورهٔ پذیرش دانشجو در مهر [[۱۳۴۵]]، حدود ۴۰۰ دانشجو در رشته‌های مهندسی برق، مهندسی مکانیک، مهندسی شیمی و مهندسی متالورژی پذیرفته شدند. سال بعد دانشکده‌های «فیزیک»، «علوم ریاضی» و «مدیریت صنعتی و اقتصاد مهندسی» ایجاد شدند. در سال [[۱۳۴۸]]، دانشکده شیمی تأسیس شد و همچنین دانشکده مدیریت صنعتی و اقتصاد مهندسی در سطح کارشناسی دانشجو پذیرفت و به دانشکده مهندسی صنایع تغییر نام داد. در سال ۱۳۵۰ نیز دانشکده مهندسی عمران فعلی با نام دانشکده مهندسی سازه تأسیس شد.<ref name="Sharif Booklet">کتابچه راهنمای دانشگاه صنعتی شریف</ref>


پس از انقلاب اسلامی ایران٬ مجموعه دانشگاه صنعتی آریامهر اصفهان و تهران به دو دانشگاه صنعتی تهران و دانشگاه صنعتی اصفهان تفکیک شدند. نام دانشگاه صنعتی تهران در همان سال های نخستین پس از انقلاب به احترام [[مجید شریف واقفی]] که از فارغ التحصیلان دوره اول مهندسی برق این دانشگاه بود و پیش از انقلاب کشته شده بود دانشگاه صنعتی شریف نام گذاری شد.
پس از انقلاب اسلامی ایران٬ مجموعه دانشگاه صنعتی آریامهر اصفهان و تهران به دو دانشگاه صنعتی تهران و دانشگاه صنعتی اصفهان تفکیک شدند. نام دانشگاه صنعتی تهران در همان سال های نخستین پس از انقلاب به احترام [[مجید شریف واقفی]] که از فارغ التحصیلان دوره اول مهندسی برق این دانشگاه بود و پیش از انقلاب کشته شده بود دانشگاه صنعتی شریف نام گذاری شد.

نسخهٔ ‏۴ سپتامبر ۲۰۱۴، ساعت ۱۶:۳۷


دانشگاه صنعتی شریف
سردر دانشگاه در خیابان آزادی
نشان دانشگاه شریف
نوعدولتی
بنیانگذاری شده۱۳۴۴ خورشیدی
بنیان گذارمحمدعلی مجتهدی گیلانی
وابستگیوزارت علوم، تحقیقات و فناوری
رئیسرضا روستاآزاد
کارمندان مدیریتی
موقعیتتهران، ایران
وبگاه

دانشگاه صنعتی شریف یکی از دانشگاه‌های تهران است. این دانشگاه در سال ۱۳۴۴[۲] با نام دانشگاه صنعتی آریامهر بنیانگذاری گشت که پس از انقلاب به‌افتخار یکی از دانش‌آموختگان آن، مجید شریف واقفی، به دانشگاه صنعتی شریف تغییر نام داد.

این دانشگاه بسیاری از بهترین دانشجویان ایران را جذب می کند. از ۵۰۰ هزار نفری که هر ساله در کنکور پذیرفته می شوند، ۸۰۰ نفر بالا می توانند وارد این دانشگاه بشوند. این دانشگاه ام‌آی‌تی ایران خوانده شده است. دانش‌آموختگان این دانشگاه سهم عظیمی از نخبگان اقتصادی، سیاسی و فرهنگی ایران را تشکیل می دهند.[۳] [۴][۵] این دانشگاه در رتبه بندی دانشگاههای جهان که در ۵۰ سال قبل تأسیس شده‌اند ۴۷م است.[۶]

دانش‌آموختگان این دانشگاه، به دلیل اعتبار مناسب آن، برای انتصاب در مدیریت‌های علمی، فنی و اجرایی بخت زیادی دارند و به علاوه در آزمون‌های متمرکز ورودی کارشناسی ارشد از نظر میانگین نمرات و درصد قبولی از کارشناسی به کارشناسی ارشد در رشته‌های فنی، مهندسی و علوم پایه مقام بالایی را در بین دانشگاه‌های کشور داشته‌اند. همچنین تعداد زیادی از دانش‌آموختگان این دانشگاه، برای ادامهٔ تحصیل عازم کشورهای دیگر می‌شوند.

پیشینه

محمدعلی مجتهدی گیلانی، مؤسس و اولین نایب‌التولیه دانشگاه

این دانشگاه در سال ۱۳۴۴ با هدف تربیت و تأمین بخشی از نیروهای متخصص موردنیاز کشور ایران، در سطوح بالای علمی در شهر تهران با نام دانشگاه صنعتی آریامهر، به فرمان سلطنتی محمدرضا پهلوی[۷] که تا سال ۱۳۵۷ ریاست آن را بر عهده داشت، و به دست دکتر محمد علی مجتهدی تأسیس گردید. شاه آموزش عالی را در صدر برنامه ی اصلاحی خود قرار داد. او تعداد بی سابقه ای دانشجو به آمریکا فرستاد و در شراکت با هاروارد، جرج‌تاون و کلمبیا دانشگاه‌های جدید تخصصی تأسیس کرد. با این همه، او ام آی تی را مدلی ضروری برای ایران سریعاً در حال صنعتی شدن قلمداد می کرد. او هنگام انتصاب حسین نصر (نخستین ایرانی دانش آموخته ام آی تی) توضیح داد که یک آم ای تی ایرانی می خواهد، نه هاروارد یا پرینستون ایرانی، چرا که ایران به «آموزش از نوع حل مسأله» نیاز دارد. [۸]

با استخدام حدود ۵۰ عضو هیأت علمی، در اولین دورهٔ پذیرش دانشجو در مهر ۱۳۴۵، حدود ۴۰۰ دانشجو در رشته‌های مهندسی برق، مهندسی مکانیک، مهندسی شیمی و مهندسی متالورژی پذیرفته شدند. سال بعد دانشکده‌های «فیزیک»، «علوم ریاضی» و «مدیریت صنعتی و اقتصاد مهندسی» ایجاد شدند. در سال ۱۳۴۸، دانشکده شیمی تأسیس شد و همچنین دانشکده مدیریت صنعتی و اقتصاد مهندسی در سطح کارشناسی دانشجو پذیرفت و به دانشکده مهندسی صنایع تغییر نام داد. در سال ۱۳۵۰ نیز دانشکده مهندسی عمران فعلی با نام دانشکده مهندسی سازه تأسیس شد.[۹]

پس از انقلاب اسلامی ایران٬ مجموعه دانشگاه صنعتی آریامهر اصفهان و تهران به دو دانشگاه صنعتی تهران و دانشگاه صنعتی اصفهان تفکیک شدند. نام دانشگاه صنعتی تهران در همان سال های نخستین پس از انقلاب به احترام مجید شریف واقفی که از فارغ التحصیلان دوره اول مهندسی برق این دانشگاه بود و پیش از انقلاب کشته شده بود دانشگاه صنعتی شریف نام گذاری شد.

این دانشگاه در مقایسه با بسیاری از دانشگاه‌های ایران و جهان، دانشگاهی جوان و در حال رشد است.

این دانشگاه به همراه «دانشگاه صنعتی اصفهان» (دانشگاه صنعتی آریامهر اصفهان سابق) مستقیماً بر اساس ساختار دانشگاه‌ام آی تی در آمریکا الگوبرداری گردیدند.[۱۰] معمار اصلی آن حسین امانت، طراح و معمار مشهور ایرانی بود.[۱۱]

پردیس ها

پردیس اصلی

پردیس اصلی دانشگاه در تهران قرار دارد. این پردیس در ضلع شمالی خیابان آزادی و در محلهٔ طرشت قرار گرفته است.

نقشهٔ موقعیت و نواحی اطراف دانشگاه صنعتی شریف. نقشه از پروژهٔ OpenStreetMap‏[۳].
نمای جنوبی ساختمان ابن سینا ساختهٔ حسین امانت (سابقاً: ساختمان مجتهدی)

ساختمان ها

  • ساختمان ابن سینا
  • ساختمان اتحادیه دانشجویی (شهید رضایی)
  • ساختمان ابوریحان بیرونی
  • کتابخانهٔ مرکزی
  • مسجد
  • تعاونی
  • سلف سرویس
  • تربیت بدنی (سالن استاد جباری)
  • مرکز معارف اسلامی + دفتر نهاد مقام رهبری
  • مرکز کارآفرینی
  • هایدا + آیدا
  • تالارها

پردیس بین الملل

پرونده:Sharif-International-Logo.jpg
نشان
پردیس بین الملل

پردیس بین‌الملل دانشگاه صنعتی شریف در جزیرهٔ کیش دانشجو می‌پذیرد. این واحد دانشگاهی در حال حاضر در سه مقطع کارشناسی و کارشناسی ارشد و دکتری رشته‌های فنی و مهندسی و همچنین کارشناسی ارشد مدیریت اقدام به پذیرش دانشجو می‌نماید. این پردیس در سال ۱۳۸۴ فعالیت خود را در ضلع شمال غربی میدان امیرکبیر کیش آغاز کرد.

ساختمان ها

  • ساختمان اصلی
  • ساختمان دانشکده علوم و مهندسی
  • ساختمان آزمایشگاه ها و کارگاه ها
  • مرکز آموزش های آزاد

دانشکده‌ها

نمایی از دانشگاه

مراکز آموزشی

مراکز آموزشی وابسته (خارج از دانشگاه)

پرونده:لوگوی آلاء.gif
تهران - ایرنا - آموزش مجازی آلا در راستای سند تحول بنیادین آموزش و پرورش فعالیت می کند و امیدوارم که این فعالیت ها گامی برای رسیدن به سند چشم انداز 20 ساله کشور باشد.
  • دبیرستان دانشگاه صنعتی شریف که در سال 1383 تاسیس و فعالیت خود را تحت نظر دانشگاه صنعتی شریف آغاز کرد، به این صورت که مدیر دبیرستان توسط دانشگاه صنعتی شریف انتخاب می شود و مدیر انتخابی دبیرستان را کنترل می کند.
همچنین دبیرستان دانشگاه صنعتی شریف با حمایت موسس خود، دانشگاه صنعتی شریف پروژه ی عدالت آموزشی را در سطح ایران اجرا نمود و بنیان گذار دبیرستان مجازی در ایران شد.

کتابخانه

کتابخانه دانشگاه صنعتی شریف شامل کتابخانه مرکزی و ۹ کتابخانه اقماری و تخصصی می‌باشد که همزمان با تاسیس دانشگاه در سال ۱۳۴۴ کار خود را شروع کرد. کتابخانه مرکزی در ساختمان ۵ طبقه دکتر مجتهدی واقع می‌باشد. کتابخانه‌های اقماری که کتابخانه شعب نیز نامیده می‌شوند شامل کتابخانه‌های زیر می‌باشند:

  • کتابخانه مهندسی شیمی و نفت
  • کتابخانه مهندسی و علم مواد
  • کتابخانه گروه فلسفه علم
  • کتابخانه ریاضی و صنایع
  • کتابخانه بیوشیمی
  • کتابخانه مدیریت
  • کتابخانه فیزیک
  • کتابخانه عمران
  • کتابخانه برق

طبع گزارش سالانه کتابخانه مرکزی، در سال ۱۳۸۹ در کتابخانه مرکزی و شعب بیش از ۲۵۱۰۰ عنوان کتاب فارسی و بیش از ۷۷۷۰۰ عنوان کتاب لاتین چاپی وجود دارد. پایان نامه‌های فارسی و لاتین به تعداد بیش از ۱۱۳۰۰ عنوان، آرشیو نشریات لاتین و فارسی چاپی با بیش از ۲۲۰۰ عنوان به علاوه نشریات الکترونیکی که به بیش از ۱۰۰۰۰ عنوان می‌رسد و نیز منابع دیداری وشنیداری با بیش از ۱۰۰۰۰ عنوان منابع آفلاین سایر فقره‌های اطلاعاتی کتابخانه را تشکیل می‌دهد[۱۲].

رویدادهای دانشگاه

افتخارات دانشگاه

مسابقاتی که دانشگاه برگزار می کند

استادان و دانش‌آموختگان

پرونده:Sut-library1.JPG
ساختمان کتابخانهٔ مرکزی دانشگاه صنعتی شریف به افتخار بنیان‌گذار این دانشگاه، ساختمان دکتر محمدعلی مجتهدی نامگذاری شده‌است.

از زمان تاسیس تا سال ۱۳۵۷ محمدرضا شاه پهلوی ریاست این دانشگاه را بر عهده داشت و اداره امور آن بر عهده نواب تولیه بود.

نواب تولیه از آغاز تا سال ۱۳۵۷

نایب التولیه دوره مسئولیت محل اخذ دکترا رشته
محمدعلی مجتهدی گیلانی ۱۳۴۵ - ۱۳۴۴ فرانسه دانشگاه لیل مهندسی مکانیک
فضل‌الله رضا ۱۳۴۷ - ۱۳۴۶ ایالات متحده آمریکا دانشگاه کلمبیا تئوری شبکه و اطلاعات
محمدرضا امین ۱۳۵۱ - ۱۳۴۷ ایالات متحده آمریکا دانشگاه کالیفرنیا، برکلی فیزیک
سید حسین نصر ۱۳۵۱– ۱۳۵۴ ایالات متحده آمریکا دانشگاه هاروارد تاریخ علم
مهدی ضرغامی ۱۳۵۴ - ۱۳۵۶ ایالات متحده آمریکا دانشگاه ایلینوی مهندسی ساختمان
علیرضا مهران ۱۳۵۷ - ۱۳۵۶ سوئیس دانشگاه ژنو بیوفیزیک
حسینعلی انواری ۱۳۵۷ - ۱۳۵۸ فرانسه انستیتو ملی علوم کاربردی تولوز مهندسی برق

رؤسای دانشگاه از سال ۱۳۵۷ تاکنون

رییس دوره مسئولیت محل اخذ دکترا رشته
علی‌محمد رنجبر ۱۳۵۸ - ۱۳۵۹ بریتانیای کبیر امپریال کالج لندن مهندسی برق
عباس انواری ۱۳۵۹ - ۱۳۶۱ سوئد دانشگاه صنعتی چالمرز فیزیک
علی اکبر صالحی آذر ۱۳۶۱ - دی ۱۳۶۳[۲۴] ایالات متحده آمریکا ام آی تی مهندسی مکانیک
عباس انواری ۱۳۶۳ - ۱۳۶۸ سوئد دانشگاه صنعتی چالمرز فیزیک
علی اکبر صالحی دی ۱۳۶۸ - شهریور ۱۳۷۲[۲۵] ایالات متحده آمریکا ام آی تی مهندسی مکانیک
محمد اعتمادی ۱۳۷۲ – ۱۳۷۴ ایالات متحده آمریکا دانشگاه کالیفرنیا در لس آنجلس الکترونیک
سید خطیب‌الاسلام صدرنژاد ۱۳۷۴ – ۱۳۷۶ ایالات متحده آمریکا ام آی تی مهندسی متالورژی
سعید سهراب‌پور ۱۳۷۶– ۱۳۸۹ ایالات متحده آمریکا دانشگاه کالیفرنیا، برکلی مهندسی مکانیک
رضا روستاآزاد ۱۳۸۹– تاکنون کانادا دانشگاه واترلو مهندسی شیمی

نشریات دانشگاه

در دانشگاه صنعتی شریف نشریات دانشجویی متعددی منتشر می‌شود.

  • الگوریتم نشریه دانشجویان دانشکده ریاضی و علوم کامپیوتر بود که در دهه ۱۳۵۰ منتشر می‌شد.
  • شیمی شریف نشریه دانشجویان دانشکده شیمی بود که در دهه ۱۳۷۰ منتشر می‌شد.
  • مجله نامه مکانیک شریف، فصلنامهٔ تخصصی-کاربردی در زمینهٔ مهندسی مکانیک[۴]
  • خَمِش (خبرنامهٔ مکانیک شریف)، مجلهٔ داخلی دانشکدهٔ مهندسی مکانیک دانشگاه شریف
  • مجله صنایع شریف که از سال ۱۳۷۰ به صورت فصل‌نامه یا دوفصل‌نامه منتشر می‌شود.
  • تکانه نشریه علمی دانشجویان فیزیک دانشگاه صنعتی شریف (تکانه) از قدیمی‌ترین نشریات دانشگاه است که معمولاً به صورت فصل‌نامه یا دوفصل‌نامه از سال ۱۳۸۰ تاکنون منتشر می‌شود.
  • روزنامه شریف نشریه روزنامه شریف یکی از قدیمی‌ترین این نوع نشریات است که در سال ۱۳۷۹ و توسط علی قنواتی تاسیس شد. این نشریه در سال ۸۹ توقیف شد ولی دوباره از مهر ۹۱ و بعد از دوسال وقفه به کار خود ادامه می‌دهد.
  • آزادره
  • خبرنامه
  • نقطه سر خط

جستارهای وابسته

پانویس

عمومی

  • محمد میرزایی، و دیگران. راهنمای دانشگاه صنعتی شریف. تهران: انتشارات دانشگاه صنعتی شریف، ۱۳۸۴.

ویژه

  1. معاون پژوهش و فناوری دانشگاه منصوب شد
  2. وب سایت دانشگاه شریف
  3. [۱]
  4. http://books.google.com/books?id=ixU33FaG_dgC&lpg=PA965&ots=dSg8E450nt&dq=sharif%20university%20+%20best&pg=PA965#v=onepage&q&f=false
  5. http://books.google.com/books?id=ixU33FaG_dgC&lpg=PA965&ots=dSg8E450nt&dq=sharif%20university%20+%20best&pg=PA965#v=onepage&q&f=false
  6. http://www.timeshighereducation.co.uk/world-university-rankings/2013/one-hundred-under-fifty
  7. "...by imperial decree...". Iran Under the Pahlavis. George Lenczowski. 1978. Stanford: Hoover Institution. p.307
  8. http://faculty.georgetown.edu/khb3/Osiris/papers/LeslieKargonRev1.pdf
  9. کتابچه راهنمای دانشگاه صنعتی شریف
  10. Exporting MIT: Science, Technology, and Nation-Building in India and Iran. Stuart W. Leslie, Robert Kargon. Osiris, volume 21 (2006), p.123
  11. ARYAMEHR TECHNICAL UNIVERSITY (وبگاه رسمی حسین امانت)
  12. گزارش عملکرد خدمات، فعالیت‌ها و دوره‌های آموزشی کتابخانه دانشگاه صنعتی شریف در سال [۲]1389
  13. «بازدید رؤسای دانشگاه‌های آمریکایی از دانشگاه شریف». وب‌گاه رسمی دانشگاه صنعتی شریف. ۵ آذر ۱۳۸۷. دریافت‌شده در فروردین ۱۳۸۸. تاریخ وارد شده در |تاریخ بازدید= را بررسی کنید (کمک)
  14. "US University Heads to Visit Iran" (به انگلیسی). Iran Daily. Nov ۱, ۲۰۰۸. Retrieved فروردین 1388. {{cite web}}: Check date values in: |تاریخ بازدید= (help)
  15. سایت دانشگاه صنعتی شریف
  16. سایت نوروز
  17. روزنامه سرمایه
  18. روزنامه اعتماد
  19. وب‌گاه دانشگاه صنعتی شریف
  20. خبرگزاری فارس
  21. وب‌گاه دانشکدهٔ مهندسی و علم مواد دانشگاه صنعتی شریف
  22. «دو استاد شریفی عضو پیوسته فرهنگستان علوم شدند». وب‌گاه رسمی دانشگاه صنعتی شریف. ۱۲ آذر ۱۳۸۷. دریافت‌شده در آذر ۱۳۸۷. تاریخ وارد شده در |تاریخ بازدید= را بررسی کنید (کمک)
  23. ISI دکتر جواد صالحی را پراستنادترین دانشمند ایرانی معرفی کرد
  24. Untitled Document
  25. Untitled Document

پیوند به بیرون