شورای نظارت بر صدا و سیما
شورای نظارت بر سازمان صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران که بر اساس اصل ۱۷۵ قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران تشکیل شدهاست، نهادی برای نظارت بر صدا و سیما است.
این شورا به عنوان بازوی نظارتی، مسئول ارائه مستقیم گزارشها و ارزیابیهای قوای سهگانه نظام از عملکرد رسانه ملی به رهبر جمهوری اسلامی است. این شورا از ۶ عضو (۲ نفر به انتخاب رئیسجمهور ایران، ۲ نفر به انتخاب رئیس قوهٔ قضائیه و ۲ نفر به انتخاب مجلس شورای اسلامی) تشکیل میشود.
اعضای فعلی این شورا غلامحسین محسنی اژهای و محمد جواد لاریجانی از طرف قوهٔ قضائیه، رحمانی فضلی و حسامالدین آشنا از طرف قوهٔ مجریه و سید احسان قاضیزاده هاشمی و غلامرضا کاتب به انتخاب قوهٔ مقننه میباشند و ریاست آن بر عهده غلامحسین محسنی اژه ای است.[۱]
پیشینه[ویرایش]
در ابتدا صدا و سیما زیر نظر شورایی به نام شورای سرپرستی صدا و سیما اداره میگردید. پیش از اصلاح قانون اساسی در اصل ۱۷۵ آمده بود که:
در رسانههای گروهی (رادیو و تلویزیون)، آزادی انتشارات و تبلیغات طبق موازین اسلامی باید تأمین شود. این رسانهها زیر نظر مشترک قوای سهگانه قضاییه (شورای عالی قضایی)، مقننه و مجریه اداره خواهد شد. ترتیب آن را قانون معین میکند.
پس از اصلاحیه قانون اساسی در سال ۱۳۶۸ اصل ۱۷۵ به این صورت تغییر کرد و شورای سرپرستی منحل و شورای نظارت به جای آن تشکیل گردید:
در صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران، آزادی بیان و نشر افکار با رعایت موازین اسلامی و مصالح کشور باید تأمین گردد. نصب و عزل رییس سازمان صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران با مقام رهبری است و شورایی مرکب از نمایندگان رییس جمهور و رییس قوه قضاییه و مجلس شورای اسلامی (هر کدام دو نفر) نظارت بر این سازمان خواهند داشت. خط مشی و ترتیب اداره سازمان و نظارت بر آن را قانون معین میکند.
منابع[ویرایش]
- ↑ اعضای هیئت نظارت بر صدا و سیما
- ↑ قانون نحوهٔ اجرای اصل ۱۷۵ قانون اساسی در بخش نظارت مصوب ۱۳۷۰ مجمع تشخیص مصلحت نظام