پرش به محتوا

تاریخ سوشی: تفاوت میان نسخه‌ها

از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد
محتوای حذف‌شده محتوای افزوده‌شده
بدون خلاصۀ ویرایش
بدون خلاصۀ ویرایش
خط ۱۱: خط ۱۱:


غذایی که امروزه در سطح بین‌المللی به نام [[سوشی]] معروف است، یک [[غذای فوری]] است که توسط [[هانایا یوهی]] {{به ژاپنی|
غذایی که امروزه در سطح بین‌المللی به نام [[سوشی]] معروف است، یک [[غذای فوری]] است که توسط [[هانایا یوهی]] {{به ژاپنی|
華屋与兵衛 Hanaya Yohei}} سال‌های زندگی (۱۸۵۸–۱۷۹۹ میلادی‌) در اواخر [[دوره ادو]] در [[ادو]] یا [[توکیو]]ی کنونی اختراع شده‌است. حتی در چند سد سال پیش نیز مانند زمان کنونی مردم توکیو در عجله بودند. سوشی غذایی بود که می‌شد آن را با انگشت یا با [[چاپستیک]] خورد. سوشی از نخستین انواع [[غذای فوری]] بود که می‌شد آن را در جمع یا در [[تئاتر]] خورد.
華屋与兵衛 Hanaya Yohei}} سال‌های زندگی (۱۸۵۸–۱۷۹۹ میلادی‌) در اواخر [[دوره ادو]] در [[ادو]] یا [[توکیو]]ی کنونی ابداع شده‌است. هانایا یوهی صاحب یک رستوران به نام '''یوهی سوشی''' در توکیو بود. او در هنگام [[اصلاحات تمپو]] و به اجرای در آمدن [[قانون تعدیل هزینه در ژاپن]] (قانون منع کالاهای لوکس) مدتی همراه با دیگر دست‌اندکاران صنعت سوشی به زندان افتاد. در داستانی که زندگی از او در [[دوره میجی]] نوشته شده‌است، علت به زندان افتادن او بکار بردن ماهی [[آناگو]] در سوشی ذکر شده‌است.<ref>{{یادکرد-ویکی
|پیوند = http://ja.wikipedia.org/wiki/%E8%8F%AF%E5%B1%8B%E8%88%87%E5%85%B5%E8%A1%9B|عنوان = 華屋与兵衛|زبان = ژاپنی|بازیابی = ۳۰ ژانویه ۲۰۱۲}}</ref>

حتی در چند سد سال پیش نیز مانند زمان کنونی مردم توکیو در عجله بودند. سوشی غذایی بود که می‌شد آن را با انگشت یا با [[چاپستیک]] خورد. سوشی از نخستین انواع [[غذای فوری]] بود که می‌شد آن را در جمع یا در [[تئاتر]] خورد.


== فونازوشی ==
== فونازوشی ==
خط ۲۸: خط ۳۱:
|زبان = انگلیسی
|زبان = انگلیسی
|بازیابی = ۲۶ ژانویه ۲۰۱۲}}
|بازیابی = ۲۶ ژانویه ۲۰۱۲}}

== پیوند به بیرون ==
[http://homepage3.nifty.com/maryy/eng/yohei.htm عکس و توضیحات در مورد هانایا یوهی به زبان انگلیسی]


{{سوشی}}
{{سوشی}}

نسخهٔ ‏۳۰ ژانویهٔ ۲۰۱۲، ساعت ۰۶:۰۵

یک ظرف سوشی نقاشی از هیروشیگه

تاریخچه سوشی منشأ سوشی امروزه به نام ناره‌زوشی (به ژاپنی: 馴れ寿司, 熟寿司 nare-zushi) شناخته می‌شود که در قسمت جنوب شرقی آسیا رواج پیدا کرده‌است. سوشی در جنوب چین زودتر از کشور ژاپن گسترش پیدا کرده‌است. نخست ماهی نمک زده می شد و در برنج تخمیر شده پیچیده می‌شد. ماهی بدین طریق ماه ها در برنج تخمیر شده ذخیره می‌شد. در این نوع سوشی، هنگام خوردن برنج به دور ریخته می‌شد و تنها ماهی آن به مصرف خوراکی می‌رسید. بدین ترتیب نوع اولیه سوشی به یک منبع اصلی تهیه پروتئین برای مردم ژاپن تبدیل شد.

ژاپنی‌ها ترجیح می‌دادند که ماهی را با برنج بخورند که به این غذا ناماناره یا ناماناری (به ژاپنی: 生成, なまなれ, なまなり namanare or namanari) گفته می‌شد. در دوره موروماچی ( ۱۳۳۶ تا ۱۵۷۳ میلادی) ناماناره محبوبترین نوع سوشی در ژاپن بود. اصل و روش تهیه مانند نوع قدیم‌تر سوشی ناره‌زوشی است و در آن ماهی در داخل برنج خوابانده شده و تخمیر می‌شود. تفاوت ناره‌زوشی با ناماناره‌زوشی تنها در زمان خواباندن است که در نوع جدیدتر بسیار کوتاه‌تر شده‌است. در این روش به مدت تقریبی ۲ هفته تا یک ماه ماهی خام در برنج قرار می‌گیرد. در این نوع بخاطر کوتاه شدن زمان تهیه، برنج بکار رفته مانند ناره‌زوشی از بین نرفته و برنج نیز به همراه ماهی قابل خوردن است اما مانند ناره‌زوشی بوی ناخوشایندی دارد. در تاریخچه سوشی پیدایش ناماناره‌زوشی آغاز تبدیل شدن سوشی از یک روش نگهداری غذا به یک دستور غذای جدید در آشپزی ژاپنی به شمار می‌آید.[۱]

در دوره ادو ( ۱۶۰۳ تا ۱۸۶۸ میلادی )سومین نوع سوشی به نام هایازوشی (به ژاپنی: 早寿司, 早ずし haya-zushi) هایا-زوشی نوعی سوشی بود که مجموع ماهی و برنج با یکدیگر بطور همزمان قابل مصرف بود. این اولین باری بود که سوشی به عنوان یک دستور غذای ویژه و یگانه در فرهنگ ژاپن پا به عرصه گذاشت. این اولین بار بود که برنج تخمیر نشده بلکه با سرکه، ماهی، سبزیجات و موادغذایی خشک مخلوط می‌شد. این نوع سوشی هنوز هم در نزد مردم ژاپن محبوب است. هر منطقه با بهره‌گیری از طعم محلی به تولید انواع سوشی مبادرت می‌کرد که برای نسل های بسیاری گذشته است.

در اوایل قرن هیجدهم که هنوز توکیو به نام ادو نامیده می‌شد، دکه‌های سیار فروش موادغذایی خیابانی محبوب شدند. در این زمان نیگیری‌زوشی (به ژاپنی: 握り寿司 nigiri-zushi) بوجود آمد. در این نوع سوشی متشکل بود از یک قطعه مستطیل شکل برنج چسبیده به هم و یک لایهٔ نازک ماهی بر روی آن. بعد از زمین‌لرزه بزرگ کانتو در سال ۱۹۲۳ میلادی در ادو، آشپزهای متخصص سوشی مقیم این شهر در دیگر شهرهای ژاپن پراکنده شدند.

غذایی که امروزه در سطح بین‌المللی به نام سوشی معروف است، یک غذای فوری است که توسط هانایا یوهی (به ژاپنی: 華屋与兵衛 Hanaya Yohei) سال‌های زندگی (۱۸۵۸–۱۷۹۹ میلادی‌) در اواخر دوره ادو در ادو یا توکیوی کنونی ابداع شده‌است. هانایا یوهی صاحب یک رستوران به نام یوهی سوشی در توکیو بود. او در هنگام اصلاحات تمپو و به اجرای در آمدن قانون تعدیل هزینه در ژاپن (قانون منع کالاهای لوکس) مدتی همراه با دیگر دست‌اندکاران صنعت سوشی به زندان افتاد. در داستانی که زندگی از او در دوره میجی نوشته شده‌است، علت به زندان افتادن او بکار بردن ماهی آناگو در سوشی ذکر شده‌است.[۲]

حتی در چند سد سال پیش نیز مانند زمان کنونی مردم توکیو در عجله بودند. سوشی غذایی بود که می‌شد آن را با انگشت یا با چاپستیک خورد. سوشی از نخستین انواع غذای فوری بود که می‌شد آن را در جمع یا در تئاتر خورد.

فونازوشی

فونازوشی یک نوع نایاب از انواع ناره–زوشی است که هنوز هم در نزدیک دریاچه بیوا در استان شیگا تهیه می‌شود. هیجدهمین نسل از خاندان کیتامورا از سال ۱۶۱۹ این نوع سوشی را در کیتاشینا درست می‌کنند. در فونازوشی ماهی کاراس که نوعی ماهی کپور است به مدت یکسال در نمک خوابانده می شود و برای بار دوم به مدت ۴ سال در داخل برنج خوابانده می‌شود. بعد از این مدت به محصول پس از تخمیر ممکن برش های نازک داده شده و مصرف شود یا بصورت ترکیب در دستورهای غذایی دیگر مصرف شود.

سوشی در غرب

نخستین بار نام سوشی در فرهنگ انگلیسی آکسفورد در سال ۱۸۹۳ میلادی ذکر شده‌است.

پانویس

  1. "生成ずしとは?" (به ژاپنی). 知らないと恥をかく食の常識. Retrieved 30 January 2012.
  2. مشارکت‌کنندگان ویکی‌پدیا. «華屋与兵衛». در دانشنامهٔ ویکی‌پدیای ژاپنی، بازبینی‌شده در ۳۰ ژانویه ۲۰۱۲.

منابع

مشارکت‌کنندگان ویکی‌پدیا. «History of sushi». در دانشنامهٔ ویکی‌پدیای انگلیسی، بازبینی‌شده در ۲۶ ژانویه ۲۰۱۲.

پیوند به بیرون

عکس و توضیحات در مورد هانایا یوهی به زبان انگلیسی