مسجد مشیر

از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد

نسخه‌ای که می‌بینید نسخه‌ای قدیمی از صفحه است که توسط جستجوگر علم (بحث | مشارکت‌ها) در تاریخ ‏۲۸ ژوئیهٔ ۲۰۲۰، ساعت ۱۲:۰۶ ویرایش شده است. این نسخه ممکن است تفاوت‌های عمده‌ای با نسخهٔ فعلی داشته باشد.

مسجد مشیر
Map
ناممسجد مشیر
کشورایران
استانفارس
شهرستانشیراز
اطلاعات اثر
کاربریمسجد
دیرینگیدوره قاجار
دورهٔ ساخت اثردوره قاجار
اطلاعات ثبتی
شمارهٔ ثبت۹۱۱
تاریخ ثبت ملی۲۵ اردیبهشت ۱۳۵۱

مسجد مشیر مربوط به دورهٔ قاجار در شیراز است و به وسیلهٔ «میرزا ابوالحسن خان مشیر الملک» وزیر مملکت فارس در سال‌های ۱۲۶۵ تا ۱۲۷۴ ه. ق ساخته شده‌است. این مسجد تاریخی دیدنی در خیابان قاآنی شمالی، در محلهٔ بازار ارامنه قرار دارد. این بنا در تاریخ ۲۵ اردیبهشت ۱۳۵۱ با شمارهٔ ثبت ۹۱۱ به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.[۱]

معماری

مسجد مشیر

در شمال مسجد، شبستان کوچکی است که با کاشی‌های رنگی منقوش پوشیده شده‌است و سقف دو زاویه شمالی آن، با کاشی مقرنس کاری شده‌است.

در پیشانی شبستان طاق‌نمای مرتفعی است که آیات قرآنی با خطوط درشت ثلث عالی بر آن نگاشته شده و بر فراز این شبستان دو گلدسته کاشی‌کاری ساخته شده‌است. در سمت شرق مسجد طاق‌نمای بلندی دیده می‌شود که با کاشی مقرنس کاری شده‌است و کتیبه‌ای به خط ثلث از آیات قرآنی دارد و در پشت طاق نما دالان و در بزرگ مسجد است که در بازارچه ارمنی‌ها گشوده می‌شود.

این مسجد همچنین دارای یک محراب کاشی‌کاری‌شده است که بر آن سوره توحید با خط نسخ نگاشته شده‌است. وسط مسجد حوضی به طول ۲۵ و به عرض ۱۰ متر ساخته شده است، این حوض از سنگ یکپارچه ساخته شده‌است و سابقاً از آب خیرات پر می‌شده است.


ساعت مسجد مشیر

شایان ذکر میباشد که کهن ترین ساعت شیراز در مسجد مشیر نصب شده است. در دوران قاجار دو ساعت برفراز بنای تاریخی و مذهبی در شیراز  نصب گردید:

1- مسجد مشیر

2-  حرم شاهچراغ

ساعت نصب شده بر فراز مسجد مشیر که اکنون در خواب میباشد و نوای زنگ آن دیگر به گوش نمی رسد، دارای اعداد فارسی میباشد،گرچه که در انگلستان ساخته شده بود. اما به اصرار معمار مسجد ميرزا ابوالحسن خان مشيرالملك اعداد را به فارسی تغییر دادند.

این ساعت بر فراز طاق غربی این مسجد، در میان تزیینات معرق و کاشی کاری قاجاریه، بیش از صد و هفتاد سال میباشد که خود نمایی میکند. نصب ساعت در دوران گذشته در سطح شهر و به خصوص در مساجد جهت اطلاع رسانی بود.

هم اکنون بسیاری از  گردشگران از وجود قدیمیترین ساعت شیراز به عنوان یک جاذبه ی ارزشمند گردشگری بی اطلاع هستند.

جستارهای وابسته

منابع

  1. «دانشنامهٔ تاریخ معماری و شهرسازی ایران‌شهر». وزارت راه و شهرسازی. بایگانی‌شده از روی نسخه اصلی در ۶ اکتبر ۲۰۱۹. دریافت‌شده در ۱۰ اکتبر ۲۰۱۹.