فهرست فینالهای جام باشگاههای آسیا و لیگ قهرمانان آسیا
سال بنیانگذاری | ۱۹۶۷ |
---|---|
منطقه | آسیا (ای اف سی) |
شمار تیمهای حاضر | ۴۰ (تیم) ۲ (فینالیست ها) |
قهرمان کنونی | العین (دو عنوان) |
موفقترین باشگاه | الهلال (۴ عنوان) |
لیگ قهرمانان آسیا ۲۴–۲۰۲۳ |
این مقاله دربارهٔ فینال رقابتهای باشگاهی فوتبال در قارۀ آسیا است که در طول تاریخ خود با اسامی مختلفی برگزار شده است.
مسابقات باشگاهی قهرمانی در قارۀ آسیا از سال ۱۹۶۷ میلادی آغاز شد و پس از چهار سال متوالی به یک باره تعطیل گشت که دلیل این تعطیلی بیشتر مسائل سیاسی آن دوره در آسیا خصوصاً منطقۀ غرب بود.
پس از ۱۳ سال تعطیلی این مسابقات، در سال ۱۹۸۵ میلادی با نام جام باشگاههای آسیا آغازی دوباره داشت و تا سال ۲۰۰۲ با همین عنوان ادامه یافت و از این سال با تغییر نام رقابت ها تحت عنوان لیگ قهرمانان آسیا شناخته شد.
تا پایان لیگ قهرمانان آسیا ۲۰۲۳ ۴۲ دوره از این رقابتها انجام شد و قهرمانان خود را شناخت.
این مسابقات همانند دیگر مسابقات در سطح اول جهان از شروع خود تاکنون شاهد تغییرات زیادی در مورد نحوۀ برگزاری بوده است که هیچ تفاوتی بین رقابتهای گذشته و آتی ایجاد نمیکند.
تغیییراتی که در فرمت لیگ قهرمانان ایجاد شده نیز گسترد و تیمهای قهرمان لیگ و جام حذفی و تیمهای دوم و سوم لیگهای کشورهای برتر جواز حضور در این مسابقات را کسب میکنند.[۱] تا پیش از سال ۲۰۰۲ تنها تیمهای قهرمان لیگها و تیم مدافع عنوان قهرمانی مجوز حضور در مسابقات جام باشگاههای آسیا را کسب میکردند اما از سال ۲۰۰۲ تیمهای قهرمان جام حذفی نیز مجوز حضور را به دست آوردند ولی از آغاز فصل ۲۰۰۹ تیم مدافع عنوان قهرمانی دیگر مجوز حضور مستقیم در فصل بعد را به دست نمیآورد.
از فصل ۰۳–۲۰۰۲، فینال به صورت رفت و برگشتی و به میزبانی تیمهای فینالیست برگزار میشد. در طول سالهای ۲۰۰۹ تا ۲۰۱۲، فینال به صورت تک بازی درآمد و دوباره از سال ۲۰۱۳ تا ۲۰۱۹ به شیوه قبلی بازگشت. همچنین در سال ۲۰۲۰ به علت دنیاگیری کووید-۱۹، فینال به صورت تک بازی برگزار شد.
بیشترین حضور
[ویرایش]بیشترین حضور در فینال قهرمانی باشگاههای آسیا (باشگاهها)
[ویرایش]- الهلال از عربستان سعودی با نه بار[پانویس ۱] حضور در دیدار نهایی در این زمینه رکورد دار است باشگاههای استقلال، سئونگنام ، پوهانگ استیلرز کرۀ جنوبی ، العین و اوراوا رد دایموندز ژاپن نیز با ۴ بار حضور در فینال در ردۀ دوم قرار گرفت و تیمهایی چون جوبیلو ایواتا، چونبوک هیوندای، الاتحاد نیز سه بار به فینال این بازی ها راه یافتتند.[۲]
- لازم به یادآوری میباشد که تیم الهلال عربستان با چهار قهرمانی و پنج نائب قهرمانی پر افتخارترین تیم این مسابقات است. آنها نه بار در دیدار نهایی حاضر شده و در چهار فینال جام قهرمانی را کسب کردهاند.
- از ایران نیز علاوه بر حضور چهار بار استقلال در فینال، پرسپولیس دو بار و پاس، سپاهان، ذوب آهن هر کدام یکبار توانستهاند در فینال این مسابقات حاضر شوند.[۲]
بیشترین حضور در فینال قهرمانی باشگاههای آسیا (کشورها)
[ویرایش]- اما اگر بخواهیم به دید ملیت به حضور در فینال قهرمانی باشگاههای آسیا نگاه کنیم باید بنویسیم که ۱۹ بار تیمهایی از کرۀ جنوبی در فینال قهرمانی باشگاههای آسیا حضور داشتهاند که بیشترین حضور نمایندگان یک کشور آسیایی در مرحلۀ پایانی قهرمانی باشگاههای آسیا میباشد البته قابل ذکر است که کرهایها در ۱۶ فینال حضور داشتهاند چون که فینال سال ۲۰۰۲ بین دو تیم کرهای برگزار شده است.
- عربستانیها نیز در ۱۶ فینال[پانویس ۲] قهرمانی باشگاههای آسیا حضور داشتند و در ردۀ دوم این جدول قرار گرفتند. ژاپنیها نیز با ۱۲ بار حضور[پانویس ۳] در فینال بیشترین حضوردر مقابل کشورهایی چون ایران و چین دارند.
- ایران با ۹ بار حضور در فینال قهرمانی باشگاههای آسیا و چین با ۵ و اسرائیل و امارات هر کدام با ۵ بار حضور در فینال در ردههای بعدی این جدول قرار دارند.
پر افتخارترین کشورها
[ویرایش]پر افتخارترین کشورهای آسیایی از نظر کسب عنوان در قهرمانی باشگاههای آسیا
[ویرایش]- در بین کشورهای آسیایی کرۀ جنوبی با ۱۲ بار کسب عنوان قهرمانی در قهرمانی باشگاههای آسیا در صدر قرار دارد و پر افتخارترین کشور آسیا در این زمینه میباشد و اختلاف بالایی هم با کشور دوم یعنی ژاپن با ۸ قهرمانی دارد.
- عربستان با شش قهرمانی، ایران، چین و اسرائیل نیز با سه قهرمانی در ردۀ بعدی این جدول هستند. قطر و تایلند و امارات نیز هر کدام دو بار قهرمان این مسابقات شدهاند.[۲]
- استرالیا هم یک بار طعم قهرمانی در این مسابقات را چشیده است.[۲]
- کرهایها یک بار در پنج دورۀ متوالی این مسابقات در فینال حاضر شدند و از این نظر نیز یک رکود خاص را به خود اختصاص دادهاند. (از سال ۲۰۰۹ تا سال ۲۰۱۳)
فینالها
[ویرایش]لیگ قهرمانان آسیا (–۱۹۶۷)
[ویرایش]آمار و ارقام
[ویرایش]قهرمانی باشگاههای آسیا و لیگ قهرمانان آسیا
[ویرایش]عملکرد کلی باشگاهی
[ویرایش]جدول زیر لیست باشگاهها همراه با تعداد و سالهای قهرمانی و نائب قهرمانی آنها را در لیگ قهرمانان آسیا و جام باشگاههای آسیا نمایش میدهد.
۱در سال ۱۹۷۴ اتحادیه فوتبال اسرائیل از کنفدراسیون فوتبال آسیا کنار گذاشته شد و در سال ۱۹۹۴ عضو یوفا شد.
عملکرد کلی کشوری
[ویرایش]جدول زیر لیست کشورها در تعداد قهرمانی و نایب قهرمانی باشگاهها در لیگ قهرمانان آسیا و جام باشگاههای آسیا را نشان میدهد.
مربیان برنده
[ویرایش]یادداشتها
[ویرایش]- ↑ ذکر این نکته لازم میباشد که در جام باشگاههای آسیا ۱۹۸۶ مسابقات در مرحله نهایی به صورت گروهی بین چهار تیم انجام شده و در این سال بازی فینال وجود نداشتهاست
- ↑ با احتساب نایب قهرمانی الهلال در جام باشگاههای آسیا ۱۹۸۶ که مرحله نهایی در آن به صورت گروهی بین چهار تیم انجام شد و در این سال بازی فینال وجود نداشت
- ↑ با احتساب قهرمانی فروکاوا الکتریک در جام باشگاههای آسیا ۱۹۸۶ که مرحله نهایی در آن به صورت گروهی بین چهار تیم انجام شد و در این سال بازی فینال وجود نداشت
- ↑ با توجه به انصراف و خودداری الشرطه از بازی در فینال به دلایل سیاسی، مکابی تلآویو به مقام قهرمانی دست یافت.
- ↑ مرحله نهایی مسابقات در یک گروه چهار تیمی برگزار شد
- ↑ تیم الهلال به دلیل اعتراض به داوران انتخاب شده برای دیدار رفت از شرکت کردن در این دیدار خودداری کرد و تیم یومیوری ژاپن به عنوان قهرمان انتخاب شد.
پانویس
[ویرایش]- ↑ «AFC Champions League: The drama, the glory.... | AFC». ۲۰۱۷-۰۳-۰۶. بایگانیشده از اصلی در ۶ مارس ۲۰۱۷. دریافتشده در ۲۰۱۸-۰۳-۰۳.
- ↑ ۲٫۰ ۲٫۱ ۲٫۲ ۲٫۳ «ایران و عربستان پرافتخارترینها در غرب قاره».
- ↑ "Al Ain FC – Yokohama F. Marinos 5:1 (AFC Champions League 2023/2024, Final)". worldfootball.net (به انگلیسی). 26 May 2024. Retrieved 27 May 2024.
جستارهای وابسته
[ویرایش]- لیگ قهرمانان آسیا
- لیگ قهرمانان زنان آسیا
- جام برندگان جام آسیا
- سوپرجام آسیا
- ایافسی کاپ
- جام باشگاههای فوتبال جهان
- جام باشگاهی آفریقا–آسیا
- باشگاههای ایرانی در لیگ قهرمانان آسیا
منابع
[ویرایش]- مشارکتکنندگان ویکیپدیا. «List of Asian Club Championship and AFC Champions League finals». در دانشنامهٔ ویکیپدیای انگلیسی، بازبینیشده در ۲۸ فوریه ۲۰۱۸ میلادی.