پرش به محتوا

بازی‌های المپیک: تفاوت میان نسخه‌ها

از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد
محتوای حذف‌شده محتوای افزوده‌شده
AlleborgoBot (بحث | مشارکت‌ها)
جز ربات اصلاح: pt:Jogos Olímpicos
Cyrus abdi (بحث | مشارکت‌ها)
بدون خلاصۀ ویرایش
خط ۱: خط ۱:
{{ویکی سازی}}
{{ویکی سازی}}{{تمیزکاری}}


[[Image:Olympic flag.svg|200px|thumb|The five [[Olympic rings]] were designed in 1913, adopted in 1914 and debuted at the Games at [[1920 Summer Olympics|Antwerp, 1920]].]]
[[[[Image:Olympic flag.svg|200px|thumb|پنج حلقه المپیک در سال 1913 طراحی شده، در سال 1914 تایید شده و نخستین بار در بازیهای [[المپیک تابستانی 1920|آنتورپ، 1920]] مورد استفاده قرار گرفت]]
[[Image:Palestra at Olympia.jpg|thumb|200px|left|Athletes trained in this Olympia facility in its ancient heyday.]]
[[Image:Palestra at Olympia.jpg|thumb|200px|left|Athletes trained in this Olympia facility in its ancient heyday.]]


خط ۱۴: خط ۱۴:
بازیهای المپیک با الهام ازاین نام واین دورهای قهرمانی بوجود آمد .رسماًازسال1896بودکه درآتن انجام گرفت وپس از آن هر چهارسال یکباردرنقاط مختلف جهان انجام گرفته است.وفقط سه دوره بدلیل جنگ جهانی دوم انجام نپذیرفت.
بازیهای المپیک با الهام ازاین نام واین دورهای قهرمانی بوجود آمد .رسماًازسال1896بودکه درآتن انجام گرفت وپس از آن هر چهارسال یکباردرنقاط مختلف جهان انجام گرفته است.وفقط سه دوره بدلیل جنگ جهانی دوم انجام نپذیرفت.


==المپیک باستان==

در مورد خاستگاه بازیهای المپیک روایات متعددی وجود دارد. یکی از این روایات نخستین بازیهای المپیک را با مفهوم εκεχειρία" (اکخیریا)" یا آتش بس المپیک مرتبط می داند. بر اساس شمارش سالهای [[المپیاد]]ها تاریخ آغاز این بازیها به سال 776 پیش از میلاد مسیح بازمی گردد، گرچه نظرات محققان در مورد زمان آغاز مسابقات بین سالهای 884 پیش از میلاد تا 704 پیش از میلاد در نوسان است.
از آن زمان به بعد، این مسابقات در یونان باستان از اهمیت بسیار بیشتری برخوردار شد، و این مسابقات در قرون شش و پنج پیش از میلاد مسیح به اوج اهمیت خود دست یافت. المپیک از اهمیت [[مذهب|مذهبی]] بنیادینی برخوردار بود، و در بین رقابتها قربانی و مراسمی برای ادای احترام به [[زئوس]] و [[پلوپس]] برگزار می شد. (زئوس [[مجسمه زئوس در المپیا|مجسمه عظیم]] در [[المپیا]] مستقر بود)، و [[پلوپس]]، قهرمان آسمانی و پادشاه المپیا بود که مسابق ارابه رانی وی از شهرت بسیاری برخوردار بود و مسابقات به افتخار وی برگزار می شد. تعداد ورزشها به 20 رسید، و جشن تا چندین روز ادامه می یافت.از برندگان رقابتها تجلیل بسیاری به عمل می آمد و آنان در [[شعر]] و [[مجسمه]] جاودانگی می یافتند. این مسابقات هر چهار سال یکبار انجام می شد، و فاصله زمانی بین برگزاری دو دوره از مسابقات '[[المپیاد]]' نام گرفت. یونانیان از المپیادها به عنوان روشی برای شمارش سالها استفاده می کردند. مشهورترین ورزشکار المپیک در این دوره می زیست: کشتی گیر قرن ششم پیش از میلاد [[میلو از کروتون]] تنها ورزشکار المپیک است که در شش المپیک قهرمان شده است.
با به قدرت رسیدن [[رومیان باستان|رومیان]] در یونان از اهمیت مسابقات کاسته شد. زمانی که [[مسیحیت]] تبدیل به دین رسمی امپراطوری روم شد، بازیهای المپیک به عنوان جشنواره ای کفرآمیز و مغایر با اخلاقیات مسیحیت تلقی شد، و در سال 393 دوران مسیحیت امپراطور [[تئودوسیوس]] برگزاری المپیک را ممنوع کرده و بدین ترتیب به سنتی هزار ساله پایان داد.
در دوران باستان معمولا تنها [[مردان جوان]] می توانستند در مسابقات شرکت کنند. شرکت کنندگان معمولا [[برهنه]] بودند، این امر نه تنها به خاطر شرایط مساعد آب و هوایی بود بلکه ناشی از آن بود که این جشنواره، تا حدودی، جشن دستیابی به جسم بشر بود. برنده مسابقه، نه تنها از شهرت کسب مقام اول برخوردار می شد بلکه به وی تاجی از برگهای زیتون نیز اهدا می شد. [[شاخه زیتون]] نماد امید و صلح است.
در حین رقابت برای برخی رویدادها، بسیاری از شرکت کنندگان برای آنکه پوست خود را نرم نگه دارند و نیز برای آنکه نظر تماشاچیان را جلب کنند بدن خود را چرب می کردند.
گرچه حمل مشعل بخش ثابتی از جشن های یونانیان بود، اما در بازیهای المپیک باستان چنین مشعلی یا نماد متشکل از پنج حلقه متصل به هم وجود نداشت. این [[نمادهای المپیک]] نخستین بار در المپیک نوین مورد استفاده قرار گرفت.
بر اساس اساطیر، پادشاه ایفیتوس از الیس، که به دنبال برقراری صلح در میان یونانیان در حال جنگ بود به ملاقات اوراکل از دلفی رفت. در آنجا به ایفیتوس توصیه شد هر چهار سال یکبار با جایگزین کردن رقابتهای ورزشی دوستانه به جای جنگ، حلقه درگیریها را قطع کند. ایفیتوس از پادشاه لیکورگوس از اسپارتا و پادشاه کلئوستنس از پیسا برای این کار دعوت به همکاری کرد. آنان آتش بسی را که "اکهیریا" نام گرفت پذیرفتند و نخستین بازیهای المپیک را در المپیا برگزار کردند.
جنگ از 12 روز قبل از مسابقات تا 12 روز پس از آن قطع می شد، و بدین ترتیب ورزشکاران، هنرمندان، و تماشاگران می توانستند به المپیا سفر کنند، تا در مسابقات شرکت کرده و دوباره در آرامش به سرزمینهای خود بازگردند.

==احیای بازیهای المپیک==
در قرن هفدهم، جشنواره ورزشی [[بازیهای کاستولد|بازیهای المپیک]] در ماچ ونلاک، [[شروپشایر]]، [[انگلستان]]، برگزار شد و پس از آن [[ماچ ونلاک|بازیهای ملی المپیک]]، از قرن نوزدهم آغاز شد و تا به امروز ادامه یافت. بعدها، رویدادهای مشابهی در فرانسه و یونان اتفاق افتاد، اما همه این رویدادها در سطحی محدود و نه در سطحی بین المللی اتفاق می افتاد.
پس از آنکه خرابه های [[المپیا، یونان|المپیا]] توسط [[باستان شناسان]] آلمانی در اواسط قرن نوزدهم کشف شد علاقه به احیای المپیک به عنوان یک رویداد بین المللی افزایش یافت. همزمان، بارون پیر دوکوبرتین در جستجوی دلیلی برای شکست فرانسه در [[جنگ فرانسه و پروس]] (1870&ndash؛1871) بود. او تصور می کرد که دلیل این شکست آن است که فرانسویان فاقد تربیت بدنی مناسب هستند، و به دنبال برطرف کردن این مشکل بود. در سال 1890 او در [[بازیهای سالانه انجمن المپین ونلاک|انجمن المپین ونلاک]] حضور یافت. کوبرتین همچنین به دنبال راهی برای نزدیکتر کردن ملتها به یکدیگر، و ایجاد زمینه ای برای رقابت جوانان جهان در ورزش و نه در میدان جنگ بود. از نظر وی، احیای بازیهای المپیک می توانست به هر دوی این اهداف دست یابد.
در [[کنگره المپیک|کنگره]] در [[دانشگاه سوربون]]، در [[پاریس]]، که از [[۱۶ ژوئن]] تا [[۲۳ ژوئن]]، [[۱۸۹۴]] برگزار شد او عقاید خود را برای حضاری از سرتاسر جهان بیان کرد. در آخرین روز کنگره، تصمیم گرفته شد که نخستین مسابقات المپیک نوین در سال 1896 در [[آتن]]، در کشور زادگاه المپیک برگزار شود. برای سازماندهی این رقابتها، [[کمیته بین المللی المپیک]] (IOC) ایجاد شد، و [[دیمیتریوس ویکلاس]] یونانی به عنوان نخستین رئیس این کمیته انتخاب شد.
تعداد کل ورزشکاران حاضر در [[المپیک تابستانی ۱۸۹۶|نخستین المپیک نوین]]، کمتر از 250 نفر بود، که با توجه به معیارهای امروزی اندک به نظر می رسد، اما این رقابتها بزرگترین رویداد ورزشی بین المللی تا زمان خود بود. مقامات یونان و مردم نیز مشتاقانه از این رقابتها استقبال کردند و حتی پیشنهاد در اختیار داشتن انحصار برگزاری رقابتها را نیز مطرح کردند. اما کمیته بین المللی المپیک تصمیمی خلاف خواست آنان اتخاذ کرد، و [[المپیک تابستانی 1990|دومین المپیک]] در [[پاریس]]، [[فرانسه]] برگزار شد. در المپیک پاریس نخستین بار به زنان اجازه حضور در رقابتها داده شد.
==المپیک نوین==
المپیک پس از موفقیت اولیه، با مشکلاتی مواجه شد. مراسم [[المپیک تابستانی 1900|پاریس (1900)]] و [[المپیک تابستانی 1904|سنت لوئیس (1904)]]تحت الشعاع نمایشگاه [[جشنواره جهانی]] که همزمان با المپیک برگزار می شد قرار گرفت. [[المپیک تابستانی 1906|بازیهای میانه]] (چون خارج از نوبت برگزار شد، چرا که 1906 به چهار بخش پذیر نیست) در سال 1906 به عنوان نخستین دور از سلسله متناوب المپیک آتن در این شهر برگزار شد. گرچه کمیته بین المللی المپیک این بازیها را در آن زمان به رسمیت شناخته و از آنها حمایت کرد، اما در حال حاظر کمیته بین المللی المپیک این بازیها را به عنوان بازیهای المپیک به رسمیت نمی شناسد، و در شرح دلیل خود هدف از این بازیها را گرامیداشت دهمین سالگرد المپیک مدرن می داند. مسابقات سال 1906بار دیگر شاهد حضور گسترده شرکت کنندگان از سراسر جهان بود؛ در سال 1904، 80 درصد حاضران در المپیک آمریکایی بودند؛ و استقبال گسترده مردم از این رقابتها، سرآغاز افزایش محبوبیت مسابقات را رقم زد.

==رشد==
شمار شرکت کنندگان در المپیک از 245 شرکت کننده از 15 کشور جهان در سال 1896، به حدودا 11,100 ورزشکار از 202 کشور جهان در [[المپیک تابستانی 2004]] در [[ آتن]] رسید. شمار شرکت کنندگان در المپیک زمستانی بسیار کمتر از شرکت کنندگان در المپیک تابستانی است؛ در [[المپیک زمستانی 2002]] در [[سالت لیک سیتی]]، 2,400 ورزشکار از 77 کشور جهان در 78 رشته ورزشی با یکدیگر به رقابت پرداختند.
المپیک یکی از بزرگترین رویدادهای رسانه ای است. در [[سیدنی]] در سال 2000 بیش از 16,000 گزارشگر و روزنامه‌نگار حضور داشتند و حدود 8/3 میلیارد بیننده از طریق [[تلویزیون]] [[پخش رقابتهای ورزشی|بازیها را مشاهده کردند]]. رشد المپیک یکی از بزرگترین مشکلاتی است که المپیک در حال حاضر با آن مواجه است. گرچه در دهه 1980، ورود ورزشکاران حرفه ای و کمک مالی توسط شرکت های بزرگ بین المللی مشکلات مالی را برطرف کرد، اما شمار زیاد ورزشکاران، خبرنگاران و تماشاچیان شهرهای میزبان را در مورد سازماندهی المپیک با مشکل مواجه می کند.
==عضویت==
در حال حاضر 203 کشور در رقابتهای المپیک شرکت می کنند. این رقم از 193 کشوری که [[سازمان ملل متحد]] به رسمیت شناخته بیشتر است. کمیته بین المللی المپیک بر خلاف دیگر سازمانهای بین المللی به کشورهایی که دارای استقلال سیاسی نیستند نیز اجازه شرکت در رقابتهای المپیک را می دهد. در نتیجه، بسیاری از مستعمرات و کشورهای غیر مستقل اجازه دارند تا تیمها و ورزشکاران خاص خود را روانه مسابقات المپیک کنند حتی اگر این ورزشکاران دارای شهروندی یک کشور دیگر عضو کمیته المپیک باشند. سرزمینهایی همچون [[پورتوریکو]]، [[برمودا]]، و [[هونگ کونگ]]، نمونه های بارز این مساله هستند، و تمامی آنها گرچه قانونا بخشی از یک کشور دیگر هستند اما به صورت کشورهایی مستقل در این رقابتها شرکت می کنند. همچنین، از سال 1980، [[تایوان]] تحت عنوان "[[چین تایپه]]"، و تحت پرچمی که کمیته بین المللی المپیک طراحی کرده در این رقابتها شرکت می کند. پیش از این سال [[جمهوری خلق چین]] به بهانه آنکه تایوان تحت عنوان "[[جمهوری چین]]" در این رقابتها شرکت می کرد از شرکت در این رقابتها امتناع می کرد. کمیته بین المللی المپیک در 9 فوریه،2006، جمهوری [[جزایر مارشال]] را به رسمیت شناخت و این سرزمین نیز می تواند در [[المپیک 2008 پکن]] شرکت کند.

==وقفه در المپیک==
==جنگ==
به رغم آنچه که کوبرتین امید آن را داشت، المپیک نتوانست مانع از وقوع جنگ شود در حقیقت، به خاطر جنگ سه [[المپیاد]] بدون برگزاری مسابقات المپیک سپری شد؛ المپیک 1916 به خاطر [[جنگ جهانی اول]] برگزار نشد، و رقابتهای 1940 و 1944 نیز به دلیل [[جنگ جهانی دوم]] برگزار نشد. همچنین، کشورهای پیروز [[جنگ جهانی اول]] مانع از حضور کشورهای مغلوب در المپیک 1920 شدند.

== تروریسم ==
در سال 1972، زمانیکه بازی های تابستانی در مونیخ، آلمان غربی، در حال انجام بود، 11 عضو تیم المپیک اسرائیل توسط تروریست های فلسطینی گروگان گرفته شدند. طی یک حمله آزادسازی نافرجام 9 نفراز ورزشکاران، یک پلیس و 5 نفر از گروگانان کشته شدند. از آن واقعه اکنون بنام کشتار مونیخ یاد می شود.
در زمان بازی های المپیک تابستانی سال 1996 در آنتالیا، جورجیا،ایالات متحده، انفجار بمبی در المپیک پارک سنتینال باعث کشته شدن 2 نفر و زخمی شدن بیش از صد نفر شد.گفته می شود بمب گذار اریک رابرت رودلف بوده است که امنون در سوپرمکس در فلورنس، کلورادو در حبس ابد بسر می برد; با این حال چندین تئوری توطئه در این مورد وجود دارد.
المپیک زمستانی 2002 در شهر سالت لیک،ایالات یوتا، ایالات متحده آمریکا، اولین سری از بازیهای المپیک زمستانب ود که پس از حملات 11 سپتامبر 2001 برگزار شد. از آن زمان تا کنون شرایط امنیتی سختی بر روی بازیهای المپیک اعمال می شود تا از فعالیت های تروریستی احتمالی جلوگیری شود.

== سیاست==
سیاست نیز در چند مورد در بازیهای المپیک اختلال ایجاد کرد که مهمترین آنها در المپیک تابستانی سال 1936 در برلین رخ داد. حزب نازی آلمان از بازیها بعنوان حربه ای تبلیغاتی استفاده کرد. در این بازیها لوزلانگ با کمکی که به جسی اونز (یک ورزشگار سیاه پوست) در مسابقه پرش طول کرد، باعث شد او اول شود و خود در جایگاه دوم ایستاد و بدین گونه روح ورزشکاری را در بازیهای المپیک به نمایش گذاشت.
اتحاد جماهیر شوروی تا بازیهای المپیک تابستانی سال 1952 در هلسینکی این بازیها شرکت نکرده بود. در عوض این کشور بازیهای بین المللی بنام اسپارناکاید از سال 1928 براه انداخته بود. بسیاری از ورزشکاران عضو اتحادیه های تحت رهبری کومونیست ها یا وابسته به آنها بازیهای المپیک را تحریم نموده یا از آن منع می شدند و در عوض در بازیهای اسپارتاکاید شرکت می کردند.
بازی سیاسی دیگری که در مقیاس کوچکتری اتفاق افتاد مربوط یه بازیهای المپیک تابستانی 1968 در مکزیکوسیتی است. دو ورزشکار دومیدانی تامی اسمیت و جان کارلوس بخاطر پیروزی در مسابقات دومیدانی 200 متر به نشانه جنبش حمایت از حقوق سیاهان سلام نظامی با مشت های گره خورده دادند. در پاسخ ریاست مستبد IOC اوری براندیژ از USOC خواست که این دو ورزشکار را به کشورشان باز گرداند و یا تیم دو ومیدانی را اخراج کند USOC به اجبار آن دو را به کشورشان بازگرداند.
در پاسخ به حرکت IOC در سال 1963 تعدادی از ملت های تازه به استقلال رسیده حرکتی را با نام گانفو|بازیهای نیروهای تازه شکل یافته (گانفو) آغاز کردند که به صراحت طرفدار سیاست در ورزش بود. IOC اعلام کرد که شرکت کنندگان در بازیهای گانفو حق حضور در بازیهای المپیک را ندارند.
آفرقای جنوبی در میان سالهای 1964 تا 1992 بدلیل اتخاذ سیاست آپارتاید از حضور در بازیهای المپیک محروم شد.
در سال های 1999 تا 2002، حضور کمیته ملی بازیهای المپیک افغانستان در المپیک معلق گذاشته شد. پس از برکناری رژیم طالبان در سال 2001 افغانستان باردیگر در المپیک تابستانی 2004 حضور یافت.

== تحریم ==
بدلیل سرکوبی [[ انقلاب 1956 مجارستان|شورش مجارستانی ها]] توسط [[ پیمان ورشو]] کشورهای [[هلند]]،[[ اسپانیا]]،[[سویس]] [[المپیک تابستانی 1956|المپیک ملبورن 1956]] را تحریم کردند.کشورهای [[کمبوجیه]]،[[مصر]]،[[عراق]] و [[لبنان]] نبز بدلیل [[بحران کانال سوئز]] این بازیها را تحریم کردند.
در [[المپیک تابستانی 1972|1972]] و[[المپیک تابستانی 1976|1976]] جمع کثیری از کشورهای آفریقایی برای اجبار IOC به محروم کردن [[آفریقای جنوبی]]،[[رودزیا]]،[[ نیوزیلند]] تهدید به تحریم بازیها کردند. IOC در دو مورد اول همکار ی کرد، اما در سال 1976 اقدامی نکرد، زیرا تهدید تحریم از سوی تور[[ تیم راگبی]] نیوزیلند به آفریقای جنوبی بود و راگبی جزو بازیهای المپیک محسوب نمی شد. با شروع بازیها کشورهای تهدید کننده تیم های خود را به کشورشان بازگرداندند، در حالیکه برخی از ورزشکاران آفریقای جنوبی رقابت خود را آغاز کرده بودند. با این ورزشکاران که به اجبار دولتهایشان مجبور به ترک دهکده المپیک بودند همدردی شد. با این حال در خارج از آفریقا با این حرکت دولتها به سردی برخورد شد. 22 کشور (گوانا تنها کشور غیر آفریقایی در این میان بود) بازیهای [[مونترال]] را تحریم کردند، زیرا نیوزیلند از بازی محروم نشده بود.
همچنین در سال 1976، بدلیل فشارهایی که از سوی [[جمهوری خلق چین]]اعمال شد، [[کانادا]] به تیم اعضامی از [[ جمهوری خلق چین]] ([[ تایوان]]) اعلام کرد که این تیم نمی تواند تحت نام "[[جمهوری چین]]" در المپیک تابستانی مونتریل بازی کند، با این حال توافق شد که [[تایوان]] از پرچم جمهوری چین و [[سرود ملی جمهوری چین]] استفاده کند. تایوان مخالفت کرد و تا سال 1984 در این بازیها حضور نیافت، تا اینکه بار دیگر با نام "[[ چین تایپه]]" و با پرچم مخصوص خود بازگشت.
در سال 1980 و 1984 طرفین درگیر در [[جنگ سرد]] بازیهای یکدیگر را تحریم کردند. [[ایالات متحده]] بهمراه 64 کشور غربی دیگر[[المپیک تابستاتنی 1980|المپیک موسکو در سال 1980]] را به دلیل [[حمله شوروی به افغانستان]] تحریم کردند؛ این در حالیست که 16 کشور غربی در بازیهای لمپیک موسکو حضور یافتند.بدلیل این تحریم تنها 80 کشور در این المپیک حضور یافتند.از سال 1956 تا کنون این کمترین تعداد کشورهای حاضر در المپیک بوده است.[[اتحاد جماهیر شوروی]] و 14 عضو بلوک شرق ( بجز[[ رمانی]]) با عنوان این مطلب که امنیت ورزشکارانشان تامین نیست در [[ المپیک تابستانی 1984|المپیک لس آنجلس در سال 1984]] حضور نیافتند.تحریم کنندگان بازیهای المپیک سال 1984 در ماه های جولای-آگوست [[جام دوستی]] را آغاز کردند.
در سال 1988 [[کره شمالی]] در اعتراض به اینکه با [[کره جنوبی]] میزبان مشترک نشد، در[[ المپیک تابستانی 1988|المپیک سئول]] شرکت نکرد. سه کشور دیگر [[کوبا]]،[[ اتیوپی]]، [[نیکاراگوئه]] (بیشتر بدلیل مشکلات اقتصادی و عدم توانایی فرستادن ورزشکاران) متحدا از حضور در بازیها انصراف دادند، اما برای اینکه توسط IOC تحریم نشوند، رسما اعلام تحریم کردند.
[[ایران]] هم که عموما مسابقات خود با [[اسرائیل]] را بایکوت کرده است این کار را بطور واضح انجام نمی دهد (تا از احریم توسط کشورهای دیگر خود را برهاند و از "صدمات " و راه های مشابه وارد می شود. در [[المپیک تابستانی 2004|بازیهای سال 2004 در اتن]] [[ جودوکار]] ایرانی [[آرش میر اسماعیلی]] با پرخوری قصدی و افزایش وزن بیش از حد مجاز از مسابقه با حریف [[ اسرائیلی]] خود [[ ایهود واکس]][ محروم شد.چنین اتفاقی در تاریخ برگزاری مسابقات المپیک بی سابقه بود.
پس از آنکه معلوم شد دولت چین 800 هزار متر مربع از جنگل هلی استوایی و در معرض انقراض [[ پاپوآ (اندونزی)|استان پاپوآی اندونزی]] را برای بازیهای المپیک 2008 به قیمت یک میلیارد دلار خریده است، گروه های طرفدار محیط زیست نیز [[ المپیک تابستانی 2008]] را تحریم کردند.

== جنبش المپیک ==
چندین سازمان در براقراری بازیهای المپیک نقش دارند. آنها در کنار هم نهضت المپیک را شکل می دهند. قوانین و راهکارهایی که این سازمانها بر اساس آن فعالیت می کنند در بخش المپیک عنوان شده اند.
[[کمیته بین المللی المپیک]] (IOC) که اکنون [[ژاک روژ]]ریاست آنرا بر عهده دارد، قلب نهضت المپیک را تشکیل می دهد. از این کمیته به عنوان دولت المپیک یاد می شود، زیرا کار حل و فصل مشکلات ، تصمیم گیریهای حیاتی مانند انتخاب میزبان مسابقات و برنامه ریزی برای المپیک بر عهده این کمیته است.
سه سازمان در سطحی تخصصی کمیته المپیک را تشکیل می دهند:
* فدراسیون بین المللی (IFs)، هیئت های کنترل کننده هر ورزش (برای مثال [[فیفا]]یا فدراسیون بین المللی [[فوتبال]]و [[FIVB]]، یا فدراسیون بین المللی [[والیبال]].)
* کمیته ملی المپیک (NOCs)، که نهضت های المپیک در هر کشور را هدایت و کنترل می کنند (برای مثال [[USOC]]، یا کمیته ملی المپیک در [[ایالات متحده]])
* کمیته برنامه ریزی برای بازیهای المپیک (OCOGs)، که مسئول کنترل رویدادهای خاص در المپیک است.
در حال حاضر نهضت المپیک 202 عضو NOC و 35 عضو IF دارد. OCOG ها قبل از هر المپیک تشکیل می شوند و پس از خاتمه آن و کامل شدن گزارشات کتبی منحل می گردند.
به بیان دیگر نهضت المپیک متشکل از هر شخص و ارگانی است که در المپیک نقش دارند، مثل هیئت های داوری ورزش ملی، مرزشکاران، رسانه ها و حمایت کنندگان بازی های المپیک.
<br>

== نقد ==
اغلب بازی های المپیک در شهرهای اروپایی و آمریکای شمالی برکزار شده اند و تنها چند دوره معدود از بازیها در مکان های دیگر بوده که این مکان ها نیز محدود به شهرهای [[ شرق آسیا|آسیای شرقی]] می شود تمامی پیشنهادها از سوی آفریقا و آمریکای جنوبی رد شده اند. بسیاری بر این باورند که بازیهای المپیک باید در مناطق فقیرتر دنیا نیز برگزار شود. [[ اقتصاددانان]] به این نکته اشاره می کنند که سرمایه گذاریهای عظیم زیربنایی می تواند شهرهای فقیر تر را پس از برگزاری بازیها [[ با جهشی بزرگ]] به شهرهایی با [[تولید ناخالص داخلی]] بیشتر تبدیل کند.
IOC اغلب مورد انتقاد قرار گرفته است که چرا سازمانی انعطاف نا پذیر است و تعدادی از اعضای آن حتی تا زمان مرگ عضو باقی می‌مانند. در این میان [[خوان آنتونیو سامارانچ]] رئیس IOC بیش از دیگران مورد انتقاد قرار گرفته است. تحت ریاست او نهضت المپیک رشد چشمگیری داشته است؛ این درحالیست که نهضت همچنان مستبد و فاسد باقی مانده است. از مواردی که از او انتقاد شده است یکی ارتباطات او با دولت [[فاشیسم|فاشیستی]] سابق در [[اسپانیا]] و دیگری دوره ریاست اوست (21 سال---تا سن 81 سالگی).
در سال 1998 مشخص شد که چند عضو IOC از کمیته برنامه‌ریزی برای [[المپیک زمستانی 2002]] [[رشوه گرفته‌اند|رسوایی در قرعه کشی المپیک زمستانی 2002]] تا [[سالت‌لیک‌سیتی]] در ایالت [[یوتا]] را به عنوان میزبان بازی‌ها انتخاب کنند. طی تحقیقاتی که از سوی IOC صورت گرفت، 4 عضو آن استعفا دادند و 6 عضو دیگر اخراج شدند.
این رسوایی باعث بروز اصلاحات جدیدی شد تا رویه انتخاب شهر میزبان تغییر کرده و مسئله رشوه‌گیری دیگر رخ ندهد. همچنین ورزشکاران فعال‌تر و قدیمی نیز توانستند به IOC راه یابند و شرایط عضویت نیز محدود شد.
برنامه‌ای مستند از BBC در ماه آگوست سال 2004 با عنوان [[پانوراما|پانوراما (تلویزیون)]]: "فروش بازی‌ها" پخش شد که به بررسی رشوه گیری در فرایند پیشنهاد میزبانی برای [[المپیک تابستانی 2012]] اختصاص داشت. این برنامه نشان داد که چگونه می‌توان به اعضای IOC رشوه داد تا به نفع شهر خاصی برای میزبانی رای دهند. در این برنامه 2 عضوی که مخصوصا به آنها اشاره شد ایوان اسلاوکو از [[بلغارستان]] و مطلب احمد از کنسول المپیک آسیا بود. با این حال آنها این اتهامات را رد کردند. برخی دیگر ادعا کردند که مقامات رسمی با رشوه دادن به اعضای IOC باعث شدند شهر [[تورین]] برای [[المپیک زمستانی 2006]] انتخاب شود و شهر [[سیون، سوییس]] (که شهر مطلوبی بود) انتخاب نشد.
نهضت المپیک همچنین متهم به حفاظت بیش از حد از نماد المپیک شده است.(آنها مخصوصا برای هرگونه ترتیبی از 5 حلقه خواهان حق کوپی رایت اختصاصی شده اند). این نهضت حتی در برابر مسائلی که هیچ ارتباطی با ورزش ندارند مثل [[بازی]] "[[ افسانه پنج حلقه]]" جبهه گیری کردند.

== استفاده از سکوی مدال ==
به گفته پروفسور افتخاری رابرت کی بارنی، بنیانگذار [[مرکز بین المللی مطالعات المپیک]] در دانشگاه وسترن آنتاریو، ایدهِ برپایی [[سکوی مدال]] برای ورزشکاران برنده، ایده ای [[کانادایی]] است که از سال 1930 در [[همیلتون، آنتاریو]]بوجود آمد.
مقاله 25 صفحه ای پروفسور بارنی در "مجله بین المللی مطالعات المپیک" نشان می دهد که از سکوی مدال ابتدا در مسابقات امپراتوری انگلیس در سال 1930 (اکنون[[بازیهای مشترک المنافع]])در همیلتون استفاده شد و پس از آن در بازیهای المپیک تابستانی 1932 در لس آنجلس و بازیهای زمستانی در لیک پلاسید.

== نمادهای المپیک ==
نهضت المپیک نمادهای بسیاری دارد که بیشتر آنها نشاندهنده ایده ها و ایده آل های کوبرتین هستند. معروفترین نما در این میان [[حلقه‌های المپیک]]است. این پنج حلقه در هم بافته شده نمادی از اتحاد میان پنچ قاره است.(آمریکا یک قاره محسوب شده است).این پنج حلقه در پنج رنگ روی زمینه سفید در [[پرچم المپیک]] کشیده شده اند. رنگ های شفید(رنگ زمینه)، قرمز، آبی، سبز، زرد و سیاه بگونه ای انتخاب شده است که هر کشوری حداقل یکی از این رنگ ها را در پرچم ملی خود دارد. پرچم المپیک در سال 1914 انتخاب شد، اما اولین بار در [[المپیک تابستانی 1920|آنتورپ،1920]] برافراشته شد. این پرچم برای هر یک از جشنهای بازیها برافراشته می شود.
[[اشعار رسمی المپیک]] "Citius, Altius, Fortius"عبارتی [[لاتین]] به معنی "سریعتر، بالاتر، قدرتمندتر" است. ایده های کوبرتین بیش از همه در [[آیین المپیک]] نمود دارد:
مهمترین مسئله در بازیهای المپیک حضور در آن است، نه برنده شدن.همانگونه که در زندگی مهمترین اصل تلاش است نه پیروزی، اصل مهم فتح کردن نیست، بلکه خوب جنگیدن است.""
[[آتش المپیک]]در جایگاه مخصوص المپیک روشن می شود و مشعل آن را دوندگان بصورت امدادی حمل می کنند. این آتش نقش مهمی در مراسم افتتاحیه بازی می کند. با اینکه مشعل از قبل در تاریخ بوده است، اما حمل امدادی آن از [[بازی ‌های المپیک تابستانی سال 1936|1936]] اغاز شد.

== مراسم افتتاحیه ==
[[Image:2002_Winter_Olympics_flame.jpg|thumb|right|Opening ceremonies climax with the lighting of the Olympic Flame. For lighting the torch, modern games feature elaborate mechanisms such as this cauldron-spiral-cauldron arrangement lit by the [[Miracle on Ice|1980 U.S. Olympic ice hockey team]] at the [[2002 Winter Olympics]].]]
جدای از عناصر سنتی، کشور میزبان هم نمایش های هنری از رقص و تئاتر مرسوم در آن کشور را اجرا می کند.
عناصر سنتی بسیاری در مراسم افتتاحیه بازیهای المپیک حضور دارند. مراسم معمولا با برافراشتن پرچم کشور میزبان و اجرای سرود ملی آن کشور آغاز می شود. بخش سنتی جشن با رژه ملت‌ها شروع می شود که در آن ورزشکاران هر کشور به ترتیب در استادیوم رژه می روند. ورزشکار برجسته هر کشور پرچم آن کشور را در جلوی گروه ورزشکاران آن کشور حمل می‌کند.
در امری سنتی (که از المپیک تابستانی 1928 شروع شد) یونان بدلیل موقعیت تاریخی خود به عنوان مبد‌ا بازیهای المپیک، اولین کشور و کشور میزبان، آخرین کشوری هستند که رژه می روند. (استثنائا در سال 2004 که المپیک در آتن برگزار شد، یونان آخرین کشوری بود که رژه رفت; با این حال پرچم یونان جلوتر از بقیه حمل شد.) دیگر کشورهای شرکت کننده بر اساس حروف الفبای زبان اصلی کشور میزبان و اگر زبان آن کشور به حروف لاتین نباشد، بر اساس حروف الفبای انگلیسی رژه می روند. در المپیک تابستانی 1992 در بارسلونا هر دو زبان اسپانیایی|زبان اسپانیایی و [[کاتالان|زبان کاتالان]] زبان رسمی بازیها بودند، اما بدلیل عوامل سیاسی در حاشیه استفاده از زبان کاتالان، کشورها به ترتیب بر اساس حروف الفبای زبان [[فرانسه|فرانسوی]] وارد شدند.
پس از رژه کشورها، ابتدا رئیس کمیته المپیک کشور میزبان سخنرانی می کند و.پس از آن رئیس IOC سخنرانی کرده و در انتهای سخنرانی خود رهبر کشور میزبان را معرفی می کند که پس از سخنرانی رئیس IOC رسما المپیک را افتتاح می کند. در برخی موارد اشخاص دیگری به جای رهبر کشور میزبان المپیک را افتتاح می‌کنند. دو مثال از این مطلب به ایالات متحده بر می گردد. در سال 1960 [[معاون رئیس جمهور ایالات متحده|معاون رئیس جمهور]] ریچارد نیکسون بجای وایت آیزن هاور [[رئیس جمهور ایالات متحده|رئیس جمهو]] ر بازیهای المپیک زمستانی 1960 را در دره اسکوا در کالیفرنیا افتتاح کرد.بار دیگر در سال 1980 والترماندال ، معاون رئیس جمهور بجای رئیس جمهور جیمی کارتر بازیهای المپیک زمستانی1980 را در لیک پلاسید، نیویورک افتتاح کرد. علیرقم این افتخار برگزاری بازیها به شهر اعطا می شود و نه به کشور.
پس از آن پرچم المپیک را وارد استادیوم می‌کنند و در حالیکه سرود المپیک در حال اجرا است، آنرا برافراشته می‌کنند. سپس حمل کنندگان پرچم هر کشور به دور یکدیگر حلقه زده و جایگاه مانندی را درست می کنند که در وسط آن یک ورزشکار (از زمان المپیک تابستانی 1920) و یک داور (از زمانالمپیک تابستانی 1972 ) قسم المپیک را یاد می کنند که بر طبق قوانین باز ی کرده و داوری می کنند. در آخرمشعل المپیک وارد استادیوم می شود و پس از آنکه از دست هر ورزشکار عبور کرد به آخرین حمل کننده مشعل می‌رسد که معمولا ورزشکاری مطرح از کشور میزبان است.او آتش را در جایگاه مخصوص خود در استادیوم روشن می کند. (آتش المپیک از زمان المپیک تابستانی 1928 روشن بوده است، اما حمل امدادی مشعل از المپیک تابستانی 1936 آغاز شده است) از زمان المپیک تابستانی 1920 پس از جنگ جهانی اول، 68 سال است که پس از روشن شدن شعله المپیک کبوترها را به نشانه صلح رها می کنند. اما پس از اینکه چند کبوتر در آتش المپیک در زمان افتتاح المپیک تابستانی 1988 سوختند، این کار متوقف شد.
مراسم افتتاحیه در فضای باز اجرا می‌شود، اما قرار است در المپیک زمستانی 2010 این مراسم در فضای سبز در استادیومBC برگزار شود.

== مراسم اختتامیه ==
نشانه های تاریخی بسیاری نیز در زمان برگزاری مراسم اختتامیه، یعنی پس از اتمام تمامی مسابقات ورزشی، به اجرا گذاشته می شود. در ابتدا حمل کنندگان پرچم از هر یک از کشورهای شرکت کننده در یک ردیف وارد استادیوم می شوند ، اما در پشت آنها تمامی دیگر ورزشکاران بدون هیچ نشانه یا دسته بندی خاصی رژه می روند. این سنت از بازیهای تابستانی 1956 و به پیشنهاد دانش‌آموزی از ملبورن اجرا می‌شود.به پیشنهاد او با این کار ورزشکاران جهان در کنار یکدیگر "یک ملت" خواهند بود. (در [[المپیک زمستانی 2006|2006]] ورزشکاران با هموطنان خود وارد استادیوم شدند و در ادامه جشن همه با هم مخلوط شدند.)
پرچم سه کشور هر یک در هر بار همزمان با نواخته شدن سرود ملی کشورشان در میله های پرچم به اهتزاز درآمده است. پرچم یونان (که افتخار خواستگاه مسابقات المپیک را یدک می کشد)، پرچم کشور میزبان و سر انجام پرچم کشوری که میزبان مسابقات المپیک تابستانی یا زمستانی در سال آینده خواهد بود. (استثنائا در سال 2004 که مسابقات المپیک در آتن برگزار شد، تنها یک پرچم؛ یعنی پرچم یونان به اهتزاز در آمد.)

طی مراسمی موسوم به ‹ مراسم آنتورپ ›، (علت این نام گذاری آن است که این سنت در خلال [[المپیک تابستانی 1920]] در شهر [[آنتورپ]] برای اولین بار اجرا شد) شهردار شهری که مسابقات را سازماندهی کرده است، یک پرچم مخصوص المپیک را حمل می کند و آن را به رئیس کمیته ملی المپیک می رساند. رئیس کمیته ملی المپیک پس از دریافت پرچم المپیک، آن را به شهردار شهری که میزبان مسابقات المپیک است، می دهد. شهردار نیز پس از دریافت پرچم، آن را هشت مرتبه می چرخاند. از این پرچمها 3 عدد بیشتر وجود ندارد و این 3 پرچم با همه دیگر پرچمها فرق دارند؛ تفاوت این پرچمها با سایر پرچمها در آن است که دور آن پرچمهای 3 گانه یک حاشیه 6 رنگی وجود دارد و نیز آن پرچمها توسط روبان های 6 رنگی به میله پرچم بسته شده اند.

* ''' پرچم آنتورپ''': این پرچم توسط شهردار شهر ‌[[(شهر) آنتورپ|آنتورپ، بلژیک]] در [[المپیک تابستانی 1920]] به کمیته ملی المپیک عرضه شد و تا مسابقات [[المپیک تابستانی 1988| سئول 1988]] به دیگر شهر سازمان دهنده [[المپیک تابستانی]] انتقال داده می شد.

*''' پرچم اسلو''': این پرچم توسط شهر [[اسلو|اسلو، نروژ‍‍]]در [[المپیک زمستانی 1952]] به کمیته ملی المپیک عرضه شد و پس از آن به دیگر شهر سازمان دهنده [[المپیک زمستانی]] انتقال داده می شد.

*''' پرچم سئول''': : این پرچم توسط شهر [[ سئول|سئول ، سئول، کره جنوبی‍‍]]در [[المپیک تابستانی 1988]] به کمیته ملی المپیک عرضه شد و پس از آن به دیگر شهر سازمان دهنده المپیک تابستانی انتقال داده می شد.

پس از به اهتزاز درآمدن این 3 پرچم سنتی، کشور میزبان با اجرای هنرمندانه صحنه هایی از رقص و نمایش خاص سرزمینش به معرفی خود می پردازد. این سنت از زمان [[المپیک تابستانی 1976| مسابقات 1976]] شروع شد.

پس از سخنرانی رئیس کمیته برگزاری مسابقات المپیک کشور میزبان، رئیس کمیته ملی المپیک به ایراد سخنرانی می پردازد و در پایان سخنرانی خود رسما مسابقات را خاتمه می بخشد. مشعل المپیک خاموش می شود و در حالی که سرود المپیک نواخته می شود، پرچم المپیک که در مراسم افتتاحیه به اهتزاز درآمده بود، از میله پرچم پایین کشیده می شود و به بیرون از ورزشگاه برده می شود.



==مسابقات ورزشی المپیک==

بر اساس شمارش کمیته ملی المپیک، مسابقات [[المپیک تابستانی 2004]] در 28 رشته ورزشی برگزار شد. اگر هر رشته ورزشی، از قبیل ورزشهای آبی، به طور جداگانه شمرده می شد، شمار رشته های ورزشی به 37 می رسید. 9 رشته ورزشی در برنامه اولیه المپیک جای داشتند: [[ورزش (دو و میدانی)]]، [[دوچرخه سواری]]، [[شمشیربازی]]، [[ژیمناستیک]]، [[وزنه برداری]]، [[تیراندازی]]، [[شنا]] و [[ورزش کشتی|کشتی]]. اگر مسابقات[[ورزش قایق رانی|قایق رانی]] در سال 1896 به سبب شرایط نامناسب جوی لغو نمی شد، این ورزش نیز می توانست به فهرست ورزشهایی که نامشان در آن المپیک ثبت شد، افزوه شود.

آخرین المپیک زمستانی با 7 رشته ورزشی برگزار شد و اگر بخواهیم هر رشته ورزشی، از قبیل [[اسکی]]، و [[اسکیت روی یخ| اسکیت]] را به طور جداگانه بشماریم، باید بگوییم با 15 رشته ورزشی برگزار شد. از میان این رشته ها، [[اسکی بیرون از جاده]]، [[اسکیت بازی نمایشی]]، [[هاکی روی یخ]]، [[عملیات مرکب اسکاندیناویایی]]، [[پرش با اسکی]]، و [[اسکdت سرعت]] در برنامه تمامی المپیک های زمستانی قرار داشته است. افزون بر آن، اسکیت بازی نمایشی و هاکی روی یخ، حتی قبل از ظهور مسابقات المپیک زمستانی، بخشی از مسابقات المپیک تابستانی بود و تیمها در این زمینه با یکدیگر به رقابت می پرداختند.


در سالهای اخیر، کمیته ملی المپیک به منظور جلب توجه تماشاچیان جوان چندین ورزش دیگر را نیز به برنامه مسابقات افزوده است. به عنوان مثال می توان به [[اسنو بورد]]، و [[والیبال ساحلی]] اشاره کرد. رشد المپیک همچنین باعث می شود که ورزش های کم طرفدار ‍‍)]] مسابقات پنج گانه]] یا ورزشهای پر هزینه ([[بلم رانی آبهای سفید) جایگاه خود را در برنامه المپیک از دست بدهند. کمیته ملی المپیک تصمیم گرفته است از سال 2012 [[بیس بال]] و [[سافت بال]] را از برنامه مسابقات المپیک خارج کند.


مطابق ماده 48.1 منشور المپیک، هر دوره مسابقات المپیک تابستانی باید با دست کم 15 ورزش برگزار شود. کمیته ملی المپیک پس از نشست صد و چهاردهم (114) خود در (مکزیک 2002)، تصمیم گرفت برنامه المپیک تابستانی را به حداکثر 28 ورزش،301 مسابقه، و 10500 ورزشکار محدود کند. مسابقات المپیک عبارت است از ورزشهایی که تحت نظارت فدراسیون های بین المللی قرار دارد و فهرست آن درماده64 منشور المپیک داده شده است. رای دو سوم (3/2) اعضای کمیته ملی المپیک کافی است تا بتوان با آن منشور المپیک را اصلاح کرد و یک فدراسیون به رسمیت شناخته شده را به جایگاه المپیک ارتقا داد و رشته های ورزشی تحت نظارت آن را برای قرار گرفتن و گنجانده شدن در برنامه المپیک قابل قبول و واجد شرایط تلقی کرد. ماده 47 منشور المپیک می گوید: ‹‹ تنها ورزشهای المپیکی›› را می توان در برنامه المپیک گنجاند.

کمیته بین المللی المپیک در اولین جلسه ای که پس از هر المپیاد یرگزار می کند به تجدید نظر و بررسی در مورد برنامه المپیک می پردازد. برای آنکه بتوان نام ورزشی را در برنامه المپیک نوشت، تنها به رای اکثریت نیاز است. بر اساس قوانین فعلی، هر یک از ورزشهای المپیک که برای قرار گرفتن در مسابقات المپیک خاصی انتخاب نشده اند، کماکان ورزش المپیک محسوب می شوند و ممکن است در مسابقات آتی به شرط حصول رای اکثریت در برنامه المپیک جای گیرند. در [[هفدهمین جلسه کمیته ملی المپیک]]، 26 ورزش برای قرار گرفتن در برنامه المپیک 2012 لندن انتخاب شدند.

تا سال 1992، [[ورزش های نمایشی]] نیز در برنامه المپیک قرار داشتند. هدف از گنجاندن این ورزشها در برنامه المپیک آن بود که این ورزشها بتوانند تماشاچیان بیشتری برای خود جذب کنند؛ از این رو برندگان ورزشهای نمایشی قهرمان رسمی المپیک محسوب نمی شدند. در پاره ای اوقات ورزشهای نمایشی تهنا ورزشهایی بودند که در کشور میزبان طرفدار داشتند، اما ورزشهایی که در سطح بین المللی مطرح بوده اند نیز در المپیک به نمایش در می آمدند. شماری از ورزشهای نمایشی سرانجام به عنوان ورزشهای مدال گیر و رسمی وارد برنامه المپیک شدند.


==آماتوریسم و حرفه ای گری==

[[مدارس خصوصی (بریتانیای کبیر)| مدارس خصوصی]] انگلیس درنیمه دوم قرن نوزدهم تاثیر و نفوذ زیادی بر بسیاری از ورزشها داشت. این مدارس به شکل گیری قوانین کمک کردند و تاثیر فوق العاده زیادی بر هیات های حاکمه این ورزشها داشتند.
آنها این باور [[یونان باستان]] و روم را تقویت بخشیدند که ورزش بخش مهمی از آموزش را تشکیل می دهد و این نگرشی بود که در یک ضرب المثل قدیمی خلاصه شده بود: ‹‹ عقل سالم در بدن سالم›› یا به لاتین [[mens sana in corpore sano]] .با توجه به این روح و خلقیات، شرکت کردن در ورزش مهم تر از پیروزی در میدان مسابقه بود؛ چرا که جامعه خواهان آن بود که [[نجیب زاده| نجیب زادگان]] تبدیل به آدم های همه فن حریف شوند؛ نه اینکه الزاما در هر حوزه و زمینه سرآمد و بهترین باشند. نفرت و انزجار طبقات مختلف از ‹‹تجارت›› بر شدت و حدت این باور افزوده بود. خانه والدین محصلان مدارس خصوصی ورودی ویژه و جداگانه ای برای [[نجیب زادگان]] داشت؛ چرا که تجار و نجیب زادگان از لحاظ طبقه اجتماعی در یک ردیف و پایه قرار نمی گرفتند. مدارس خصوصی نفوذ و دخالت زیادی در شکل گیری و رشد تیمهای ورزشی و مسائل مربوط به آنها از قبیل مجموعه قوانین [[فوتبال]] بریتانیا و [[کریکت]] و [[هاکی روی چمن| هاکی]] داشته اند. مضاف بر آن، عادات و خلقیات مدارس خصوصی انگلیس تاثیر بسیار زیادی بر پی یر دو کوبرتین (پایه گذار مسابقات المپیک) داشت. کمیته بین المللی المپیک از نماینده [[مجمع مدیران مدارس]] (انجمن مدیران مدارس) مدارس خصوصی انگلیس دعوت به عمل آورد تا در جلسات اولیه آنها حضور یابد. اعضای مجمع مدیران مدارس [[رابرت استوارت دو کورسی لافان| رابرت لافان]][[محترم]] مدیر مدرسه [[ کالج چلتنهام]] را به عنوان نماینده خود برای حضور در جلسات کمیته بین المللی المپیک انتخاب کردند. در سال 1897 او یکی از اعضای کمیته بین المللی المپیک شد و پس از اولین حضور کمیته در لندن که به سال 1904 اتفاق افتاد، این نماینده منتخب نقش بسیار حیاتی و سرنوشت سازی در شکل گیری [[انجمن المپیک بریتانیا]] داشت که یک سال پس از آن تاسیس شد.

به نظر کوبرتین ورزشکاران باید نجیب زاده باشند. در ابتدا این گونه تصور می شد که تنها ورزشکاران آماتور دارای این خصلت هستند؛ [[ورزش های حرفه ای مسابقات المپیک|ورزشکاران حرفه ای]] اجازه نداشتند در بازی های المپیک حضور یابند. مربیان شمشیر بازی، که انتظار می رفت خود نجیب زاده باشند، از این قاعده مستثنی بودند. مستثنا قائل شدن در مورد حرفه ای ها باعث به وجود آمدن منازعه و جنجال بسیاری در سراسر تاریخ معاصرالمپیک شده است.
هنگامی که معلوم شد[[جیم تورپی]] قهرمان [[ورزشگاههای پنج گانه]] و [[ورزشهای دهگانه]] المپیک 1912 قبل از به دست آوردن مدال هایش به صورت نیمه حرفه ای [[بیس بال]] بازی می کرده است ، عناوین قهرمانی اش از وی گرفته شد. اما در سال 1983 کمیته بین المللی المپیک از روی ملاحضات انسانی عنوان قهرمانی اش را به او پس داد. اسکی بازان سوئیسی و اتریشی در حمایت از مربیان خود، که به سبب درآوردن پول از طریق ورزش و قرار گرفتن در ردیف ورزشکاران حرفه ای از شرکت در مسابقات [[المپیک زمستانی 1936]] محروم شده بودند، آن مسابقات را تحریم کردند.

رفته رفته برای بسیاری روشن شد که قوانین آماتوریسم از رده خارج شده‌اند. با این حال کمیته بین‌المللی المپیک به قوانین سنتی مربوط به آماتوریسم پایبند ماند. در دهه هفتاد شرایط آماتوریسم از منشورالمپیک حذف شد و تصمیم‌گیری در مورد حضور حرفه‌ای‌ها در هر رشته ورزشی، به [[هیات اداره کننده ورزش| فدراسیون بین‌المللی]] محول شد. شاید مثال بارز این تغییر جهت، [[تیم رویایی (بسکتبال)| تیم رویایی]] امریکا بود که از ستارگان گرانقیمت [[اتحادیه ملی بسکتبال| NBA ]] تشکیل شده بود و در سال 1992 برنده مدال طلای المپیک شد. [[از سال 2004 به بعد]] تنها رشته‌ای که در آن هیچ ورزشکار حرفه‌ای شرکت نمی‌کند [[بکس]] است (البته همین نیز نیازمند تعریفی ساده از آماتوریسم باشد چراکه برخی بوکسرها از کمیته‌های ملی المپیک کشور خود جوایز نقدی دریافت می‌کنند)؛ در [[فوتبال]] مردان تعداد بازیکنان بالای 23 سال در هر تیم نباید بیشتر از 3 نفر باشد.

مقررات تبلیغات حداقل در زمین بازی، هنوز هم بسیار سختگیرانه است هر چند که رسمی بودن "حامیان مالی المپیک" پدیده‌ای عادی است. ورزشکاران تنها مجازند که نام لباس‌ها و لوازم ورزشی را بر روی لباس‌های خود داشته باشند. اندازه این نام‌ها نیز محدودیت دارد.

==استفاده از داروهای نیروزا==

یکی از مهمترین مشکلات پیش روی المپیک (وبطور کلی رقابت‌های ورزشی بین‌المللی)، [[استفاده از داروهای نیروزا(در ورزش)|استفاده از داروهای نیروزا]] یا داروهای تقویت عملکرد می‌باشد. در اوایل قرن بیستم، بسیاری از ورزشکاران برای تقویت عملکرد خود به استفاده از دارو رو آوردند. به عنوان مثال، برنده [[(رقابت‌های) ماراتن|ماراتن]] در [[المپیک تابستانی 1904| بازیهای سال 1904]] توسط مربی خود حتی در حین مسابقه از [[استریکنین]] و [[کنیاک]] استفاده کرده بود.

با شدت گرفتن استفاده از این روش‌ها، به تدریج این آگاهی پدید آمد که چنین روش‌هایی در ورزش سالم نیستند.

اولین و آخرین مورد مرگ در اثر استفاده از داروهای نیروزا در المپیک، در سال 1960 رخ داد. در میدان دوپرخه‌سواری رم، کنت انه‌مارک دانمارکی از دوچرخه‌اش به زمین خورد و پس از آن فوت کرد. بررسی پزشکی قانونی نشان داد که مرگ وی در اثر استفاده از امفتامین بوده است.

در اواسط دهه 60، فدراسیون‌های ورزشی استفاده از داروهای نیروزا را منع کردند و در سال 1967، کمیته بین‌المللی المپیک نیز عینا همین رویه را دنبال کرد.

اولین ورزشکاری که در المپیک جواب آزمایش دوپینگش مثبت بود، [[هانس گونار لیلینوال]] سوئدی بود که در[[مسابقات پنجگانه مدرن| مسابقات پنجگانه]] شرکت کرده بود و به دلیل استعمال الکل، مدال برنز خود را از دست داد. طی 38 سال بعدی، هفتاد و سه ورزشکار دیگر نیز به سرنوشت وی دچار شدند که در میان آنان چندین برنده مدال نیز حضور دارد. مشهورترین رد صلاحیتی که به خاطر دوپینگ صورت گرفت، مربوط به [[بن جانسون (ورزشکار)| بن جانسون]] دونده دو سرعت از کانادا بود. او در [[المپیک تابستانی 1988| المپیک 1988 سئول]] برنده دو صد متر شد اما جواب آزمایش [[استانوزولول]] وی مثبت شد.

با وجود انجام آزمایش‌ها، بسیاری از ورزشکاران بدون اینکه گیر بیافتند به استفاده از مواد نیروزا ادامه دادند. در سال 1990، اسنادی فاش شد که نشان می‌داد بسیاری از ورزشکاران زن [[آلمان شرقی]] به عنوان بخشی از سیاست‌های دولت کشورشان به دستور مربیان خود از [[آنابولیک استروید]] استفاده کرده‌اند.

در اواخر دهه نود، کمیته بین‌المللی المپیک در حرکتی سازمان‌یافته‌تر علیه دوپینگ دست به اقدام زد که این حرکت به تشکیل [[آژانس جهانی مبارزه با دوپینگ]] (WADA) در سال 1999 منجر شد. درالمپیک تابستانی اخیر در سال 2000 و المپیک زمستانی 2002، معلوم شد که این نبرد هنوز پایان نیافته است چراکه بسیاری از مدال‌آوران رشته‌های وزنه‌برداری و اسکی میدانی، به دلیل استفاده از داروهای نیروزا رد صلاحیت شدند.
اخیرا، در طی [[المپیک زمستانی 2006]]، تنها یک ورزشکار در آزمایش دوپینگ مردود شد و مدالش لغو شد. در تنها مورد دیگر، سطح [[هوموگلوبین]] 12 نفر دیگر بالا تشخیص داده شد و جریمه آن یک تعلیق 5 روزه به دلیل ملاحظات بهداشتی بود.

در طی این بازیها، کمیته بین‌المللی المپیک برای اولین بار طرح آزمایش خون را به اجرا گذاشت.

==قهرمانان و مدال‌آوران المپیک==
[[Image:Ray Ewry.jpg|thumb|right| دارنده 10 عنوان المپیک از جمله: [[المپیک تابستانی 1906|بازیهای میان‌دوره‌ای]]، [[ری ایوری]] را می‌توان یکی از موفق‌ترین ورزشکارانی دانست که در عصر حاضر در مسابقات المپیک شرکت کرده است.]]

ورزشکاران (یا تیم‌هایی) که در هر رشته به مقام اول، دوم یا سوم می‌رسند مدال دریافت می‌کنند. به برندگان اول «مدال طلا» اهدا می‌شود. (اگرچه تا سال 1912 این مدال‌ها از [[طلا]]ی خالص بودند، اما در حال حاضر از نقره [[آب‌طلا کاری شده| طلاکاری شده]] ساخته می‌شوند. برندگان دوم مدال [[نقره]] دریافت می‌کنند و به ورزشکاران رتبه سوم، مدال [[برنز]] اهدا می‌شود. در برخی رقابت‌ها که در یک [[دور مسابقه تک‌حذفی]] صورت می‌گیرد (از جمله [[بکس]])، ممکن است مقام سوم مشخص نشود که در این حالت هر دو بازنده مرحله نیمه نهایی مدال برنز دریافت می‌کنند. رسم اهدای مدال به سه شرکت‌کننده برتر از سال 1994 رایج شد؛ در [[المپیک تابستانی 1896| المپیک 1896]] تنها به دو مقام اول و دوم مدال‌های نقره و برنز اهدا شد و این در حالیست که در [[المپیک تابستانی 1900| 1900]] مدالهای متنوعی اعطا شدند. با این وجود در [[المپیک تابستانی 1904|المپیک 1904]] نیز به نفرات اول مدال نقره اهدا می‌شد، که همین امر [[المپیک تابستانی 1906| 1906 آتن]] را به اولین دوره‌ای تبدیل کرد که در آن سه مدال اهدا می‌شد. علاوه بر این از سال 1948 به بعد، به ورزشکارانی هم که رتبه‌های چهارم، پنجم و یا ششم را دریافت می‌کنند گواهینامه‌هایی اهدا می‌شود که بصورت رسمی از آنها با عنوان «دیپلم پیروزی» یاد می‌شود. از سال 1976، این گواهینامه‌ها به کسانی که مدال دریافت کرده‌اند نیزاهدا می‌شوند. از سال 1984 دیپلم پیروزی به رتبه‌های هفتم و هشتم نیز اهدا می‌شود تا اطمینان حاصل شود کلیه بازندگان رقابت‌های مرحله یک‌چهارم نهایی که در آنها ساختار تک-حذفی حاکم است دیپلم پیروزی را کسب کرده‌اند تا بدین ترتیب نیاز به برگزاری مسابقات دلجویی (یا بالفظ رسمی "رده‌بندی") با هدف مشخص کردن نفر پنجم از بین هشت نفر مرتفع شود. (جالب اینکه رتبه مذکور هنوز هم در بسیاری از مسابقات حذفی محل اختلاف است). در المپیک 1896 نیز این گواهینامه‌ها اهدا می‌شدند اما در آن زمان، این گواهینامه‌ها به همراه مدال به نفرات اول و دوم اهدا می‌شد. مدال‌ها و دیپلم‌های یادبود که از لحاظ طراحی با مدال‌ها و دیپلم‌های ذکر شده متفاوت هستند نیز به ترتیب به شرکت کنندگانی که مقامی پایین‌تر از سوم و هشتم را کسب کرده‌اند اهدا می‌شود. در [[المپیک تابستانی 2004]] آتن، به سه نفر اول علاوه بر مدال تاج گل نیز اهدا شد.


از آنجا که رقابت‌های المپیک هر چهار سال یکبار برگزار می‌شوند، عموم مردم و ورزشکاران این رقابت‌ها را از رقبت‌های قهرمانی جهان و سایر رقابت‌های بین‌المللی که بصورت سالانه برگزار می‌شوند مهمتر و ارزشمندتر می‌دانند. بسیاری از ورزشکاران پس از کسب قهرمانی المپبک، در کشورهای خود و یا حتی در سطح جهانی، به قهرمان یا فردی مشهور تبدیل شده‌اند.

تنوع رشته‌های ورزشی و نیز تفاوت‌های عمده‌ای که از المپیک 1896 تا کنون ایجاد شده، قضاوت در این مورد که کدام ورزشکار موفق‌ترین ورزشکار در کل تاریخ المپیک بوده را سخت می‌کند. به علاوه با توجه به اینکه کمیته بین‌المللی المپیک دیگر [[رقابت‌های میان مدتی]] را ترتیب نمی‌دهد اینکار بسیار پیچیده‌تر شده است. اما اگر بخواهیم با توجه به تعداد رتبه‌های کسب شده این مقایسه را انجام دهیم، ورزشکاران زیر جزء موفق‌ترین‌ها به شمار می‌آیند (در امتیازات ری ایوری دو مدال طلا مربوط به [[رقابت‌های میان مدتی]] هستند.)

{| class="wikitable"
|-
!ورزشکار (کشور) ! ! ورزش ! ! المپیک ! ! اول ! ! دوم ! ! سوم ! ! کل

|-
| [[لاریسا لاتینینا]] ([[اتحاد جماهیر شوروی| USSR]])

| [[ژیمناستیک]]

|1956- 1964

| align="right"| 9
| align="right"| 5
| align="right"| 4
| align="right"| 18
|-
| [[پئاوو نورمی]] [[فنلاند]]

| [[ دو میدانی]]

| 1920- 1928

| align="right"| 9
| align="right"| 3
| align="right"| 0
| align="right"| 12
|-
| [[مارک اسپیتز]] ([[ایلات متحده| ایلات متحده امریکا]])

| [[شنا]]

| 1968- 1972

| align="right"| 9
| align="right"| 1
| align="right"| 1
| align="right"| 11
|-
| [[کارل لوییس]] ([[ایالات متحده| ایالات متحده امریکا]])

| [[ دو میدانی]]

| 1984- 1996

| align="right"| 9
| align="right"| 1
| align="right"| 0
| align="right"| 10
|-
| [[بویرن دهلی]] ([[نروژ]])

| [[اسکی میدانی]]

| 1992-1998

| align="right"| 8
| align="right"| 4
| align="right"| 0
| align="right"| 12
|-
| [[بریگیت فیشر]] ([[ آلمان]])

| [[ مسابقه قایقرانی| قایقرانی (آبهای صاف)]]

| 1980-2004

| align="right"| 8
| align="right"| 4
| align="right"| 0
| align="right"| 12
|-
| [[ساوائو کاتو]] ([[ژاپن]])

| [[ژیمناستیک]]

| 1968-1976

| align="right"| 8
| align="right"| 3
| align="right"| 1
| align="right"| 12
|-
| [[جنی تامپسون]] ([[ایالات متحده|ایالات متحده امریکا]])

| [[شنا]]

| 1992-2004

| align="right"| 8
| align="right"| 3
| align="right"| 1
| align="right"| 12
|-
| [[مت بیوندی]] ([[ایالات متحده| ایالات متحده امریکا]])

| [[شنا]]

| 1984- 1992

| align="right"| 8
| align="right"| 2
| align="right"| 1
| align="right"| 11
|-
| [[ری ایوری]] ([[ایالات متحده|ایالات متحده امریکا]])

| [[دو میدانی]]

| 1900- 1908

| align="right"| 10
| align="right"| 0
| align="right"| 10
|}

==مدال‌های المپیک به ترتیب کشورها==

در حالیکه شمار مدال‌های هر کشور ثبت می‌شود، کمیته بین‌المللی المپیک هیچ «برنده» مشخصی را اعلام نمی‌کند. برخی رسانه‌ها همچون روزنامه‌ها و حتی سایت کمیته بین‌المللی المپیک در طی بازیها، در فهرستی مدال‌های تیم‌ها را بطور غیر رسمی پیگیری می‌کنند. روال متداول اینست که ترتیب کشورها با توجه به مدال‌های طلایی که کسب کرده‌اند مشخص می‌شود اما مشخص کردن ترتیب کشورها با توجه به تعداد کل مدال‌ها نیز صورت می‌گیرد.

همچنین شمارش کل مدالها در طول تاریخ المپیک از سوی منابع مختلفی تعیین می شود. با این حال این جدول های آمار مدالها ممکن است گمراه کننده باشد، چراکه کشورهایی مثل [[ایالات متحده]] مرتبا و همواره در المپیک شرکت کرده اند، در حالی که ممکن اسی کشورهای دیگر به اندازه امریکا شرکت نکرده باشند و یا شمار مدالهای آنها بین [[لیست کودهای کشوری IOC]] تقسیم شود.

منابع مختلفی نیز کل مدال‌ها و یا تعداد کل مدال‌های کسب شده از گذشته تا کنون را معیار قرار می‌دهند. این جداول ممکن است گمراه کننده باشند با این حال برخی کشورها همچون [[ایالات متحده]] از آغاز بطور مرتب و پیوسته در رقابت‌های المپیک شرکت کرده‌اند در حالیکه ممکن است برخی کشورهای دیگریا بطور پیوسته شرکت نکرده باشند و یا اینکه شمار مدال‌های آنها به عنوان یک کشور بین [[فهرست کد کشورهای کمیته بین‌المللی المپیک| کدهای کمیته بین‌المللی المپیک]] پخش شده باشد.

== مکان‌ بازیهای المپیک در عصر جدید==

جدول زیر بصورت اجمالی، حاوی اسامی کلیه شهرهای میزبان المپیک‌های زمستانی و تابستانی است. در بین این اسامی نام پکن، لندن و ونکوور که قرار است در آینده میزبان این رقابت‌ها باشند نیز ثبت شده است.

برای مطالعه جزییات بازیها وروند انتخاب شهر میزبان بر روی [[اعداد]] کلیک کنید. بازیهای تابستانی با توجه به المپیک مربوطه شماره‌گذاری شده‌اند و در نتیجه در مورد جنگ‌های جهانی فاصله ایجاد شده؛ بازیهای زمستانی بصورت متوالی شماره‌گذاری شده‌اند.

شماره‌ای که در پرانتز بعد از نام شهر/کشور قرار دارد نشان دهنده تعداد دفعات میزبانی آن شهر/ کشور است.


==مکان بازیهای المپیک تابستانی در عصر جدید ==

کشورهایی که بازیهای المپیک را میزبانی کرئده یا قرار است آنرا میزبانی کنند:

ایالات متحده(8)، فرانسه(5)، کانادا(3)، آلمان(3)، بریتانیا(3)، ایتالیا(3)، ژاپن(3)، سوئد(2)، سوییس(2)، اتریش(2)، نروژ(2)، استرالیا(2)، یونان(2)، بلژیک(1)، هلند(1)، فنلاند(1)، مکزیک(1)، روسیه/اتحادجماهیرشوروی(1)، یوگوسلاوی(1)، کره جنوبی(1)، اسپانیا(1)، جمهوری خلق چین (1)

کشورهایی که المپیک‌های تابستانی را میزبانی کرده یا برای میزبانی آن انتخاب شده‌اند:


ایالات متحده(4)، بریتانیا(3)، فرانسه(2)، آلمان(2)، سوئد(2)، استرالیا(2)، یونان(2)، ایتالیا(1)، کانادا(1)، ژاپن(1)، بلژیک(1)، هلند(1)، فنلاند(1)، مکزیک(1)، روسیه/اتحادجماهیرشوروی(1)، کره‌جنوبی(1)، اسپانیا(1)، جمهوری خلق چین(1)

==مکان‌های برگزاری بازیهای المپیک زمستانی در عصر جدید==


{| class="wikitable"
!&nbsp;!!colspan="3"|«بازیهای زمستانی المپیک»
|-

|| «سال» || «رقابتها» || «شهر میزبان» || «کشور»


|-
|1924 || [[المپیک زمستانی 1924|1]] || [[چامونیکس]] (1) || [[فرانسه]] (1)

|-
|1928 || [[المپیک زمستانی 1928|2]] || [[سنت موریتس]] (1) || [[سوییس]] (1)

|-
|1932 || [[المپیک زمستانی 1932|3]] || [[لیک پلاسید، نیویورک|لیک پلاسید]]، [[نیویورک]] (1) || [[ایالات متحده]] (1)

|-
|1936 || [[المپیک زمستانی 1936|4]] || [[گارمیسک-پارتن‌کرچن]] (1) [[آلمان]] (1)

|-
|1940 || [[المپیک زمستانی 1940|5]] || [[گارمیسک-پارتن‌کرچن]] (لغو) || [[آلمان]] (لغو)

|-
|1944 || [[المپیک زمستانی 1944|5]] || [[ کورتینا دی آمپرزو]] (لغو) || [[ایتالیا]] (لغو)

|-
|1948 || [[المپیک زمستانی 1948|5]] || [[سنت مورتس]] (2) || [[سوییس]] (2)

|-
|1952 || [[المپیک زمستانی 1952|6]] || [[اوسلو]] (1) || [[نروژ]] (1)

|-
|1956 || [[ المپیک زمستانی 1956| 7]] || [[کورتینا دی آمپزو]] (1) || [[ایتالیا]] (1)

|-
|1960 || [[المپیک زمستانی 1960| 8]] || [[تفریحگاه اسکی دره اسکوا| دره اسکوا]]، [[کالیفرنیا]] (1) || [[ایالات متحده]] (2)

|-
|1964|| [[المپیک زمستانی 1968| 9]] || [[اینزبروک]] (1) || [[اتریش]] (1)

|-
|1968 || [[المپیک زمستانی 1968|10]] || [[گرنوبل]] (1) || [[فرانسه]] (2)

|-
|1972 || [[المپیک زمستانی 1972|11]] || [[ساپورو]] (1) || [[ژاپن]] (1)

|-
|1976 || [[المپیک زمستانی 1976|12]] || [[اینزبروک]] (2) || [[اتریش]] (2)

|-
|1980 || [[المپیک زمستانی 1980|13]] || [[ لیک پلاسید، نیو یورک|لیک پلاسید]]، [[نیویورک]] (2) || [[ایالات متحده]] (3)

|-
|1984 || [[المپیک زمستانی 1984|14]] || [[سارایوو]] (1) || [[یوگوسلاوی]] (1)

|-
|1988 || [[المپیک زمستانی 1988|15]] || [[کالگری]]، [[آلبرتا]] (1) [[کانادا]] (1)

|-
|1992 || [[المپیک زمستانی 1992|16]] || [[آلبرتویل]] (1) || {{[[فرانسه]] (3)

|-
|1994 || [[ المپیک زمستانی 1994|17]] || [[ لیله هامر]] (1) || [[نروژ]] (2)

|-
|1998 || [[ المپیک زمستانی 1998|18]] || [[ناگانو]] (1) || [[ژاپن]] (2)

|-
|2002 || [[المپیک زمستانی 2002|19]] || [[سالت لیک سیتی]]، [[یوتا]] (1) || [[ایالات متحده]] (4)

|-
|2006 || [[المپیک زمستانی 2006|20]] || [[تورین]] (1) || [[ایتالیا]] (2)

|-
|2010 || [[المپیک زمستانی 2010|21]] || [[ونکوور]]، [[بریتیش کلمبیا]] (1) || [[کانادا]] (2)

|-
|}
کشورهایی که المپیک‌های زمستانی را میزبانی کرده‌اند و یا برای میزبانی آن انتخاب شده‌اند:

ایالات متحده(4)، فرانسه(3)، کانادا(2)، ایتالیا(2)، ژاپن(2)، سوییس(2)، اتریش(2)، نروژ(2)، آلمان(1)، یوگوسلاوی(1)

==منبع==
[http://en.wikipedia.org/wiki/Olympic_Games ویکیپدیای انگلیسی]

==پیوند به بیرون==

==وب سایت های رسمی==
*[http://www.olympic.org Official website of the Olympic Movement]
*[http://www.london2012.org/en Official website of the 2012 Olympics in London]
*[http://www.vancouver2010.com Official website of the 2010 Winter Olympics in Vancouver]
*[http://en.beijing2008.com Official website of the 2008 Olympics in Beijing]
*[http://www.torino2006.org/index.php?lang=en Official website of the 2006 Winter Olympics in Turin]
*[http://www.athens2004.com/ The official website of the 2004 Summer Olympics in Athens]
*[http://www.saltlake2002.com/main.html Official website of the 2002 Winter Olympics in Salt Lake City]
==دیگر پیوندها==
*[http://communications.uwo.ca/western_news/story.html?listing_id=20578 Podiums first used in modern Olympics]
*[http://wipo.int/clea/docs/en/wo/wo018en.htm Nairobi Treaty on the Protection of the Olympic Symbol]
*[http://www.projectshum.org/Olympics/ The Olympics.] A kid's guide to the Summer and Winter Olympic games.
*[http://www.nccg.org/375Art-Olympics.html Origin Of The Olympic Games]
*[http://www.bladesplace.id.au/olympic-games-candidates.html Candidate Cities for future Olympic Games]
*[http://www.erasmuspc.com/index.php?option=com_content&task=view&id=124&Itemid=58 The Cultural Coalition for the Amsterdam Olympic Area (on ErasmusPC)]
*[http://www.usolympicteam.com/19116_18922.htm#Olympic Olympic Traditions] FAQs from the U.S. Olympic Committee
*[http://www.sydneypinz.com# Olympic Pins] Features pins from many Olympic Games]
*[http://www.cokecans.com/olympic Olympic Games Coca-Cola Cans from all over the world]
<br clear=all>


{{بازی‌های المپیک}}
{{بازی‌های المپیک}}


{{مقاله برتر}}

[[رده: یونان باستان]]
[[رده: رویدادهای چند ورزشی]]
[[رده: المپیک]]
[[رده: رقابت های ورزشی]]
[[رده: ورزش و سیاست]]
[[رده:بازی‌های المپیک]]
[[رده:بازی‌های المپیک]]



[[an:Chuegos Olimpicos]]
[[an:Chuegos Olimpicos]]

نسخهٔ ‏۱۷ آوریل ۲۰۰۸، ساعت ۱۱:۲۵

[[

پنج حلقه المپیک در سال 1913 طراحی شده، در سال 1914 تایید شده و نخستین بار در بازیهای آنتورپ، 1920 مورد استفاده قرار گرفت
پرونده:Palestra at Olympia.jpg
Athletes trained in this Olympia facility in its ancient heyday.

باستان‏شناسان و تاریخ‏نویسان را عقیده بر اینست که یونان در دوره باستان جشنهائی ترتیب می‌داده‏اند که در ابتدا جنبه مذهبی داشته و بعدها بسوی زورآزمائی و مبارزه‏های ورزشی گرایش یافته است. این جشنها چون در دامنه کوه معروف «المپ» برگزار می‌شد و دوره پررونقی داشته است به جشنهای «المپیا» مشهور گردیده.

در زیر و روی تاریخ یونان و آثار کشف شده به سال ۷۶۶ پیش از میلاد مسیح برخورد می‏کنیم که «تیمائوس» نخستین مورخ یونانی در نوشته‏های خود از مردی بنام «کره ابوس» یاد کرده است که در راه رفتن از همه سریعتر بوده است.

این جشنها بیشتر از آن جهت رونق گرفت که عاملی بود برای ورزیده شدن و آماده کردن جوانان برای مقابله با هر نوع تجاوز بخاک یونان. همین اصل در ورزش باستانی و زورخانه‌ای ایران نیز دیده می‌شود. عملیات سربازی، دوره‏های طولانی، مشت‏زنی، کشتی‏گیری و مسابقه‏ ورزش‌های پنج‌گانه «پنتاتلن» (pentathlon) از جمله بازی‌های المپیک بود. نوباوگان، جوانان و پهلوانان جداگانه به مبارزه میپرداختند، علاوه بر زورآزمائی مسابقه‏های شعر و شاعری، سخن‏وری و موسیقی هم برگزار می‏گردید. جشن‏های «المپیا» ادامه داشت تا سال ۳۹۴ که امپراتور روم آن‌را تعطیل کرد. این تعطیلی طولانی سبب ویرانی «المپیا» و نیایشگاه «زئوس» نماد قدرت و پهلوانی گردید.

یک باستان‏شناس آلمانی به نام «کورتیوس» در دل تپه‏های خاموش «المپیا» به کاوش پرداخت، و آثار شگفتی را کشف کرد. فکر احیای این بازیها قوت گرفت و با هزاران دشواری مردی شریف ،انسان دوست و دانشمند بنام «پی‌یر بارون دوکوبرتن» فرانسوی به کمک دوستان خود در سال ۱۸۸۹ در پاریس همایشی تشکیل داد و اساس بازیهای جدید المپیک را پی نهاد. بازیهای المپیک با الهام ازاین نام واین دورهای قهرمانی بوجود آمد .رسماًازسال1896بودکه درآتن انجام گرفت وپس از آن هر چهارسال یکباردرنقاط مختلف جهان انجام گرفته است.وفقط سه دوره بدلیل جنگ جهانی دوم انجام نپذیرفت.

المپیک باستان

در مورد خاستگاه بازیهای المپیک روایات متعددی وجود دارد. یکی از این روایات نخستین بازیهای المپیک را با مفهوم εκεχειρία" (اکخیریا)" یا آتش بس المپیک مرتبط می داند. بر اساس شمارش سالهای المپیادها تاریخ آغاز این بازیها به سال 776 پیش از میلاد مسیح بازمی گردد، گرچه نظرات محققان در مورد زمان آغاز مسابقات بین سالهای 884 پیش از میلاد تا 704 پیش از میلاد در نوسان است.

از آن زمان به بعد، این مسابقات در یونان باستان از اهمیت بسیار بیشتری برخوردار شد، و این مسابقات در قرون شش و پنج پیش از میلاد مسیح به اوج اهمیت خود دست یافت. المپیک از اهمیت مذهبی بنیادینی برخوردار بود، و در بین رقابتها قربانی و مراسمی برای ادای احترام به زئوس و پلوپس برگزار می شد. (زئوس مجسمه عظیم در المپیا مستقر بود)، و پلوپس، قهرمان آسمانی و پادشاه المپیا بود که مسابق ارابه رانی وی از شهرت بسیاری برخوردار بود و مسابقات به افتخار وی برگزار می شد. تعداد ورزشها به 20 رسید، و جشن تا چندین روز ادامه می یافت.از برندگان رقابتها تجلیل بسیاری به عمل می آمد و آنان در شعر و مجسمه جاودانگی می یافتند. این مسابقات هر چهار سال یکبار انجام می شد، و فاصله زمانی بین برگزاری دو دوره از مسابقات 'المپیاد' نام گرفت. یونانیان از المپیادها به عنوان روشی برای شمارش سالها استفاده می کردند. مشهورترین ورزشکار المپیک در این دوره می زیست: کشتی گیر قرن ششم پیش از میلاد میلو از کروتون تنها ورزشکار المپیک است که در شش المپیک قهرمان شده است. با به قدرت رسیدن رومیان در یونان از اهمیت مسابقات کاسته شد. زمانی که مسیحیت تبدیل به دین رسمی امپراطوری روم شد، بازیهای المپیک به عنوان جشنواره ای کفرآمیز و مغایر با اخلاقیات مسیحیت تلقی شد، و در سال 393 دوران مسیحیت امپراطور تئودوسیوس برگزاری المپیک را ممنوع کرده و بدین ترتیب به سنتی هزار ساله پایان داد.

در دوران باستان معمولا تنها مردان جوان می توانستند در مسابقات شرکت کنند. شرکت کنندگان معمولا برهنه بودند، این امر نه تنها به خاطر شرایط مساعد آب و هوایی بود بلکه ناشی از آن بود که این جشنواره، تا حدودی، جشن دستیابی به جسم بشر بود. برنده مسابقه، نه تنها از شهرت کسب مقام اول برخوردار می شد بلکه به وی تاجی از برگهای زیتون نیز اهدا می شد. شاخه زیتون نماد امید و صلح است.

در حین رقابت برای برخی رویدادها، بسیاری از شرکت کنندگان برای آنکه پوست خود را نرم نگه دارند و نیز برای آنکه نظر تماشاچیان را جلب کنند بدن خود را چرب می کردند.

گرچه حمل مشعل بخش ثابتی از جشن های یونانیان بود، اما در بازیهای المپیک باستان چنین مشعلی یا نماد متشکل از پنج حلقه متصل به هم وجود نداشت. این نمادهای المپیک نخستین بار در المپیک نوین مورد استفاده قرار گرفت.

بر اساس اساطیر، پادشاه ایفیتوس از الیس، که به دنبال برقراری صلح در میان یونانیان در حال جنگ بود به ملاقات اوراکل از دلفی رفت. در آنجا به ایفیتوس توصیه شد هر چهار سال یکبار با جایگزین کردن رقابتهای ورزشی دوستانه به جای جنگ، حلقه درگیریها را قطع کند. ایفیتوس از پادشاه لیکورگوس از اسپارتا و پادشاه کلئوستنس از پیسا برای این کار دعوت به همکاری کرد. آنان آتش بسی را که "اکهیریا" نام گرفت پذیرفتند و نخستین بازیهای المپیک را در المپیا برگزار کردند. جنگ از 12 روز قبل از مسابقات تا 12 روز پس از آن قطع می شد، و بدین ترتیب ورزشکاران، هنرمندان، و تماشاگران می توانستند به المپیا سفر کنند، تا در مسابقات شرکت کرده و دوباره در آرامش به سرزمینهای خود بازگردند.

احیای بازیهای المپیک

در قرن هفدهم، جشنواره ورزشی بازیهای المپیک در ماچ ونلاک، شروپشایر، انگلستان، برگزار شد و پس از آن بازیهای ملی المپیک، از قرن نوزدهم آغاز شد و تا به امروز ادامه یافت. بعدها، رویدادهای مشابهی در فرانسه و یونان اتفاق افتاد، اما همه این رویدادها در سطحی محدود و نه در سطحی بین المللی اتفاق می افتاد.

پس از آنکه خرابه های المپیا توسط باستان شناسان آلمانی در اواسط قرن نوزدهم کشف شد علاقه به احیای المپیک به عنوان یک رویداد بین المللی افزایش یافت. همزمان، بارون پیر دوکوبرتین در جستجوی دلیلی برای شکست فرانسه در جنگ فرانسه و پروس (1870&ndash؛1871) بود. او تصور می کرد که دلیل این شکست آن است که فرانسویان فاقد تربیت بدنی مناسب هستند، و به دنبال برطرف کردن این مشکل بود. در سال 1890 او در انجمن المپین ونلاک حضور یافت. کوبرتین همچنین به دنبال راهی برای نزدیکتر کردن ملتها به یکدیگر، و ایجاد زمینه ای برای رقابت جوانان جهان در ورزش و نه در میدان جنگ بود. از نظر وی، احیای بازیهای المپیک می توانست به هر دوی این اهداف دست یابد.

در کنگره در دانشگاه سوربون، در پاریس، که از ۱۶ ژوئن تا ۲۳ ژوئن، ۱۸۹۴ برگزار شد او عقاید خود را برای حضاری از سرتاسر جهان بیان کرد. در آخرین روز کنگره، تصمیم گرفته شد که نخستین مسابقات المپیک نوین در سال 1896 در آتن، در کشور زادگاه المپیک برگزار شود. برای سازماندهی این رقابتها، کمیته بین المللی المپیک (IOC) ایجاد شد، و دیمیتریوس ویکلاس یونانی به عنوان نخستین رئیس این کمیته انتخاب شد.

تعداد کل ورزشکاران حاضر در نخستین المپیک نوین، کمتر از 250 نفر بود، که با توجه به معیارهای امروزی اندک به نظر می رسد، اما این رقابتها بزرگترین رویداد ورزشی بین المللی تا زمان خود بود. مقامات یونان و مردم نیز مشتاقانه از این رقابتها استقبال کردند و حتی پیشنهاد در اختیار داشتن انحصار برگزاری رقابتها را نیز مطرح کردند. اما کمیته بین المللی المپیک تصمیمی خلاف خواست آنان اتخاذ کرد، و دومین المپیک در پاریس، فرانسه برگزار شد. در المپیک پاریس نخستین بار به زنان اجازه حضور در رقابتها داده شد.

المپیک نوین

المپیک پس از موفقیت اولیه، با مشکلاتی مواجه شد. مراسم پاریس (1900) و سنت لوئیس (1904)تحت الشعاع نمایشگاه جشنواره جهانی که همزمان با المپیک برگزار می شد قرار گرفت. بازیهای میانه (چون خارج از نوبت برگزار شد، چرا که 1906 به چهار بخش پذیر نیست) در سال 1906 به عنوان نخستین دور از سلسله متناوب المپیک آتن در این شهر برگزار شد. گرچه کمیته بین المللی المپیک این بازیها را در آن زمان به رسمیت شناخته و از آنها حمایت کرد، اما در حال حاظر کمیته بین المللی المپیک این بازیها را به عنوان بازیهای المپیک به رسمیت نمی شناسد، و در شرح دلیل خود هدف از این بازیها را گرامیداشت دهمین سالگرد المپیک مدرن می داند. مسابقات سال 1906بار دیگر شاهد حضور گسترده شرکت کنندگان از سراسر جهان بود؛ در سال 1904، 80 درصد حاضران در المپیک آمریکایی بودند؛ و استقبال گسترده مردم از این رقابتها، سرآغاز افزایش محبوبیت مسابقات را رقم زد.

رشد

شمار شرکت کنندگان در المپیک از 245 شرکت کننده از 15 کشور جهان در سال 1896، به حدودا 11,100 ورزشکار از 202 کشور جهان در المپیک تابستانی 2004 در آتن رسید. شمار شرکت کنندگان در المپیک زمستانی بسیار کمتر از شرکت کنندگان در المپیک تابستانی است؛ در المپیک زمستانی 2002 در سالت لیک سیتی، 2,400 ورزشکار از 77 کشور جهان در 78 رشته ورزشی با یکدیگر به رقابت پرداختند.

المپیک یکی از بزرگترین رویدادهای رسانه ای است. در سیدنی در سال 2000 بیش از 16,000 گزارشگر و روزنامه‌نگار حضور داشتند و حدود 8/3 میلیارد بیننده از طریق تلویزیون بازیها را مشاهده کردند. رشد المپیک یکی از بزرگترین مشکلاتی است که المپیک در حال حاضر با آن مواجه است. گرچه در دهه 1980، ورود ورزشکاران حرفه ای و کمک مالی توسط شرکت های بزرگ بین المللی مشکلات مالی را برطرف کرد، اما شمار زیاد ورزشکاران، خبرنگاران و تماشاچیان شهرهای میزبان را در مورد سازماندهی المپیک با مشکل مواجه می کند.

عضویت

در حال حاضر 203 کشور در رقابتهای المپیک شرکت می کنند. این رقم از 193 کشوری که سازمان ملل متحد به رسمیت شناخته بیشتر است. کمیته بین المللی المپیک بر خلاف دیگر سازمانهای بین المللی به کشورهایی که دارای استقلال سیاسی نیستند نیز اجازه شرکت در رقابتهای المپیک را می دهد. در نتیجه، بسیاری از مستعمرات و کشورهای غیر مستقل اجازه دارند تا تیمها و ورزشکاران خاص خود را روانه مسابقات المپیک کنند حتی اگر این ورزشکاران دارای شهروندی یک کشور دیگر عضو کمیته المپیک باشند. سرزمینهایی همچون پورتوریکو، برمودا، و هونگ کونگ، نمونه های بارز این مساله هستند، و تمامی آنها گرچه قانونا بخشی از یک کشور دیگر هستند اما به صورت کشورهایی مستقل در این رقابتها شرکت می کنند. همچنین، از سال 1980، تایوان تحت عنوان "چین تایپه"، و تحت پرچمی که کمیته بین المللی المپیک طراحی کرده در این رقابتها شرکت می کند. پیش از این سال جمهوری خلق چین به بهانه آنکه تایوان تحت عنوان "جمهوری چین" در این رقابتها شرکت می کرد از شرکت در این رقابتها امتناع می کرد. کمیته بین المللی المپیک در 9 فوریه،2006، جمهوری جزایر مارشال را به رسمیت شناخت و این سرزمین نیز می تواند در المپیک 2008 پکن شرکت کند.

وقفه در المپیک

جنگ

به رغم آنچه که کوبرتین امید آن را داشت، المپیک نتوانست مانع از وقوع جنگ شود در حقیقت، به خاطر جنگ سه المپیاد بدون برگزاری مسابقات المپیک سپری شد؛ المپیک 1916 به خاطر جنگ جهانی اول برگزار نشد، و رقابتهای 1940 و 1944 نیز به دلیل جنگ جهانی دوم برگزار نشد. همچنین، کشورهای پیروز جنگ جهانی اول مانع از حضور کشورهای مغلوب در المپیک 1920 شدند.

تروریسم

در سال 1972، زمانیکه بازی های تابستانی در مونیخ، آلمان غربی، در حال انجام بود، 11 عضو تیم المپیک اسرائیل توسط تروریست های فلسطینی گروگان گرفته شدند. طی یک حمله آزادسازی نافرجام 9 نفراز ورزشکاران، یک پلیس و 5 نفر از گروگانان کشته شدند. از آن واقعه اکنون بنام کشتار مونیخ یاد می شود.

در زمان بازی های المپیک تابستانی سال 1996 در آنتالیا، جورجیا،ایالات متحده، انفجار بمبی در المپیک پارک سنتینال باعث کشته شدن 2 نفر و زخمی شدن بیش از صد نفر شد.گفته می شود بمب گذار اریک رابرت رودلف بوده است که امنون در سوپرمکس در فلورنس، کلورادو در حبس ابد بسر می برد; با این حال چندین تئوری توطئه در این مورد وجود دارد.

المپیک زمستانی 2002 در شهر سالت لیک،ایالات یوتا، ایالات متحده آمریکا، اولین سری از بازیهای المپیک زمستانب ود که پس از حملات 11 سپتامبر 2001 برگزار شد. از آن زمان تا کنون شرایط امنیتی سختی بر روی بازیهای المپیک اعمال می شود تا از فعالیت های تروریستی احتمالی جلوگیری شود.

سیاست

سیاست نیز در چند مورد در بازیهای المپیک اختلال ایجاد کرد که مهمترین آنها در المپیک تابستانی سال 1936 در برلین رخ داد. حزب نازی آلمان از بازیها بعنوان حربه ای تبلیغاتی استفاده کرد. در این بازیها لوزلانگ با کمکی که به جسی اونز (یک ورزشگار سیاه پوست) در مسابقه پرش طول کرد، باعث شد او اول شود و خود در جایگاه دوم ایستاد و بدین گونه روح ورزشکاری را در بازیهای المپیک به نمایش گذاشت.

اتحاد جماهیر شوروی تا بازیهای المپیک تابستانی سال 1952 در هلسینکی این بازیها شرکت نکرده بود. در عوض این کشور بازیهای بین المللی بنام اسپارناکاید از سال 1928 براه انداخته بود. بسیاری از ورزشکاران عضو اتحادیه های تحت رهبری کومونیست ها یا وابسته به آنها بازیهای المپیک را تحریم نموده یا از آن منع می شدند و در عوض در بازیهای اسپارتاکاید شرکت می کردند.

بازی سیاسی دیگری که در مقیاس کوچکتری اتفاق افتاد مربوط یه بازیهای المپیک تابستانی 1968 در مکزیکوسیتی است. دو ورزشکار دومیدانی تامی اسمیت و جان کارلوس بخاطر پیروزی در مسابقات دومیدانی 200 متر به نشانه جنبش حمایت از حقوق سیاهان سلام نظامی با مشت های گره خورده دادند. در پاسخ ریاست مستبد IOC اوری براندیژ از USOC خواست که این دو ورزشکار را به کشورشان باز گرداند و یا تیم دو ومیدانی را اخراج کند USOC به اجبار آن دو را به کشورشان بازگرداند.

در پاسخ به حرکت IOC در سال 1963 تعدادی از ملت های تازه به استقلال رسیده حرکتی را با نام گانفو|بازیهای نیروهای تازه شکل یافته (گانفو) آغاز کردند که به صراحت طرفدار سیاست در ورزش بود. IOC اعلام کرد که شرکت کنندگان در بازیهای گانفو حق حضور در بازیهای المپیک را ندارند.

آفرقای جنوبی در میان سالهای 1964 تا 1992 بدلیل اتخاذ سیاست آپارتاید از حضور در بازیهای المپیک محروم شد.

در سال های 1999 تا 2002، حضور کمیته ملی بازیهای المپیک افغانستان در المپیک معلق گذاشته شد. پس از برکناری رژیم طالبان در سال 2001 افغانستان باردیگر در المپیک تابستانی 2004 حضور یافت.

تحریم

بدلیل سرکوبی شورش مجارستانی ها توسط پیمان ورشو کشورهای هلند،اسپانیا،سویس المپیک ملبورن 1956 را تحریم کردند.کشورهای کمبوجیه،مصر،عراق و لبنان نبز بدلیل بحران کانال سوئز این بازیها را تحریم کردند.

در 1972 و1976 جمع کثیری از کشورهای آفریقایی برای اجبار IOC به محروم کردن آفریقای جنوبی،رودزیا،نیوزیلند تهدید به تحریم بازیها کردند. IOC در دو مورد اول همکار ی کرد، اما در سال 1976 اقدامی نکرد، زیرا تهدید تحریم از سوی تورتیم راگبی نیوزیلند به آفریقای جنوبی بود و راگبی جزو بازیهای المپیک محسوب نمی شد. با شروع بازیها کشورهای تهدید کننده تیم های خود را به کشورشان بازگرداندند، در حالیکه برخی از ورزشکاران آفریقای جنوبی رقابت خود را آغاز کرده بودند. با این ورزشکاران که به اجبار دولتهایشان مجبور به ترک دهکده المپیک بودند همدردی شد. با این حال در خارج از آفریقا با این حرکت دولتها به سردی برخورد شد. 22 کشور (گوانا تنها کشور غیر آفریقایی در این میان بود) بازیهای مونترال را تحریم کردند، زیرا نیوزیلند از بازی محروم نشده بود.

همچنین در سال 1976، بدلیل فشارهایی که از سوی جمهوری خلق چیناعمال شد، کانادا به تیم اعضامی از جمهوری خلق چین (تایوان) اعلام کرد که این تیم نمی تواند تحت نام "جمهوری چین" در المپیک تابستانی مونتریل بازی کند، با این حال توافق شد که تایوان از پرچم جمهوری چین و سرود ملی جمهوری چین استفاده کند. تایوان مخالفت کرد و تا سال 1984 در این بازیها حضور نیافت، تا اینکه بار دیگر با نام "چین تایپه" و با پرچم مخصوص خود بازگشت.

در سال 1980 و 1984 طرفین درگیر در جنگ سرد بازیهای یکدیگر را تحریم کردند. ایالات متحده بهمراه 64 کشور غربی دیگرالمپیک موسکو در سال 1980 را به دلیل حمله شوروی به افغانستان تحریم کردند؛ این در حالیست که 16 کشور غربی در بازیهای لمپیک موسکو حضور یافتند.بدلیل این تحریم تنها 80 کشور در این المپیک حضور یافتند.از سال 1956 تا کنون این کمترین تعداد کشورهای حاضر در المپیک بوده است.اتحاد جماهیر شوروی و 14 عضو بلوک شرق ( بجزرمانی) با عنوان این مطلب که امنیت ورزشکارانشان تامین نیست در المپیک لس آنجلس در سال 1984 حضور نیافتند.تحریم کنندگان بازیهای المپیک سال 1984 در ماه های جولای-آگوست جام دوستی را آغاز کردند.

در سال 1988 کره شمالی در اعتراض به اینکه با کره جنوبی میزبان مشترک نشد، درالمپیک سئول شرکت نکرد. سه کشور دیگر کوبا،اتیوپی، نیکاراگوئه (بیشتر بدلیل مشکلات اقتصادی و عدم توانایی فرستادن ورزشکاران) متحدا از حضور در بازیها انصراف دادند، اما برای اینکه توسط IOC تحریم نشوند، رسما اعلام تحریم کردند.

ایران هم که عموما مسابقات خود با اسرائیل را بایکوت کرده است این کار را بطور واضح انجام نمی دهد (تا از احریم توسط کشورهای دیگر خود را برهاند و از "صدمات " و راه های مشابه وارد می شود. در بازیهای سال 2004 در اتن جودوکار ایرانی آرش میر اسماعیلی با پرخوری قصدی و افزایش وزن بیش از حد مجاز از مسابقه با حریف اسرائیلی خود ایهود واکس[ محروم شد.چنین اتفاقی در تاریخ برگزاری مسابقات المپیک بی سابقه بود.

پس از آنکه معلوم شد دولت چین 800 هزار متر مربع از جنگل هلی استوایی و در معرض انقراض استان پاپوآی اندونزی را برای بازیهای المپیک 2008 به قیمت یک میلیارد دلار خریده است، گروه های طرفدار محیط زیست نیز المپیک تابستانی 2008 را تحریم کردند.

جنبش المپیک

چندین سازمان در براقراری بازیهای المپیک نقش دارند. آنها در کنار هم نهضت المپیک را شکل می دهند. قوانین و راهکارهایی که این سازمانها بر اساس آن فعالیت می کنند در بخش المپیک عنوان شده اند.

کمیته بین المللی المپیک (IOC) که اکنون ژاک روژریاست آنرا بر عهده دارد، قلب نهضت المپیک را تشکیل می دهد. از این کمیته به عنوان دولت المپیک یاد می شود، زیرا کار حل و فصل مشکلات ، تصمیم گیریهای حیاتی مانند انتخاب میزبان مسابقات و برنامه ریزی برای المپیک بر عهده این کمیته است.

سه سازمان در سطحی تخصصی کمیته المپیک را تشکیل می دهند:

  • فدراسیون بین المللی (IFs)، هیئت های کنترل کننده هر ورزش (برای مثال فیفایا فدراسیون بین المللی فوتبالو FIVB، یا فدراسیون بین المللی والیبال.)
  • کمیته ملی المپیک (NOCs)، که نهضت های المپیک در هر کشور را هدایت و کنترل می کنند (برای مثال USOC، یا کمیته ملی المپیک در ایالات متحده)
  • کمیته برنامه ریزی برای بازیهای المپیک (OCOGs)، که مسئول کنترل رویدادهای خاص در المپیک است.

در حال حاضر نهضت المپیک 202 عضو NOC و 35 عضو IF دارد. OCOG ها قبل از هر المپیک تشکیل می شوند و پس از خاتمه آن و کامل شدن گزارشات کتبی منحل می گردند.

به بیان دیگر نهضت المپیک متشکل از هر شخص و ارگانی است که در المپیک نقش دارند، مثل هیئت های داوری ورزش ملی، مرزشکاران، رسانه ها و حمایت کنندگان بازی های المپیک.

نقد

اغلب بازی های المپیک در شهرهای اروپایی و آمریکای شمالی برکزار شده اند و تنها چند دوره معدود از بازیها در مکان های دیگر بوده که این مکان ها نیز محدود به شهرهای آسیای شرقی می شود تمامی پیشنهادها از سوی آفریقا و آمریکای جنوبی رد شده اند. بسیاری بر این باورند که بازیهای المپیک باید در مناطق فقیرتر دنیا نیز برگزار شود. اقتصاددانان به این نکته اشاره می کنند که سرمایه گذاریهای عظیم زیربنایی می تواند شهرهای فقیر تر را پس از برگزاری بازیها با جهشی بزرگ به شهرهایی با تولید ناخالص داخلی بیشتر تبدیل کند.

IOC اغلب مورد انتقاد قرار گرفته است که چرا سازمانی انعطاف نا پذیر است و تعدادی از اعضای آن حتی تا زمان مرگ عضو باقی می‌مانند. در این میان خوان آنتونیو سامارانچ رئیس IOC بیش از دیگران مورد انتقاد قرار گرفته است. تحت ریاست او نهضت المپیک رشد چشمگیری داشته است؛ این درحالیست که نهضت همچنان مستبد و فاسد باقی مانده است. از مواردی که از او انتقاد شده است یکی ارتباطات او با دولت فاشیستی سابق در اسپانیا و دیگری دوره ریاست اوست (21 سال---تا سن 81 سالگی).

در سال 1998 مشخص شد که چند عضو IOC از کمیته برنامه‌ریزی برای المپیک زمستانی 2002 رسوایی در قرعه کشی المپیک زمستانی 2002 تا سالت‌لیک‌سیتی در ایالت یوتا را به عنوان میزبان بازی‌ها انتخاب کنند. طی تحقیقاتی که از سوی IOC صورت گرفت، 4 عضو آن استعفا دادند و 6 عضو دیگر اخراج شدند.

این رسوایی باعث بروز اصلاحات جدیدی شد تا رویه انتخاب شهر میزبان تغییر کرده و مسئله رشوه‌گیری دیگر رخ ندهد. همچنین ورزشکاران فعال‌تر و قدیمی نیز توانستند به IOC راه یابند و شرایط عضویت نیز محدود شد.

برنامه‌ای مستند از BBC در ماه آگوست سال 2004 با عنوان پانوراما (تلویزیون): "فروش بازی‌ها" پخش شد که به بررسی رشوه گیری در فرایند پیشنهاد میزبانی برای المپیک تابستانی 2012 اختصاص داشت. این برنامه نشان داد که چگونه می‌توان به اعضای IOC رشوه داد تا به نفع شهر خاصی برای میزبانی رای دهند. در این برنامه 2 عضوی که مخصوصا به آنها اشاره شد ایوان اسلاوکو از بلغارستان و مطلب احمد از کنسول المپیک آسیا بود. با این حال آنها این اتهامات را رد کردند. برخی دیگر ادعا کردند که مقامات رسمی با رشوه دادن به اعضای IOC باعث شدند شهر تورین برای المپیک زمستانی 2006 انتخاب شود و شهر سیون، سوییس (که شهر مطلوبی بود) انتخاب نشد.

نهضت المپیک همچنین متهم به حفاظت بیش از حد از نماد المپیک شده است.(آنها مخصوصا برای هرگونه ترتیبی از 5 حلقه خواهان حق کوپی رایت اختصاصی شده اند). این نهضت حتی در برابر مسائلی که هیچ ارتباطی با ورزش ندارند مثل بازی "افسانه پنج حلقه" جبهه گیری کردند.

استفاده از سکوی مدال

به گفته پروفسور افتخاری رابرت کی بارنی، بنیانگذار مرکز بین المللی مطالعات المپیک در دانشگاه وسترن آنتاریو، ایدهِ برپایی سکوی مدال برای ورزشکاران برنده، ایده ای کانادایی است که از سال 1930 در همیلتون، آنتاریوبوجود آمد.

مقاله 25 صفحه ای پروفسور بارنی در "مجله بین المللی مطالعات المپیک" نشان می دهد که از سکوی مدال ابتدا در مسابقات امپراتوری انگلیس در سال 1930 (اکنونبازیهای مشترک المنافع)در همیلتون استفاده شد و پس از آن در بازیهای المپیک تابستانی 1932 در لس آنجلس و بازیهای زمستانی در لیک پلاسید.

نمادهای المپیک

نهضت المپیک نمادهای بسیاری دارد که بیشتر آنها نشاندهنده ایده ها و ایده آل های کوبرتین هستند. معروفترین نما در این میان حلقه‌های المپیکاست. این پنج حلقه در هم بافته شده نمادی از اتحاد میان پنچ قاره است.(آمریکا یک قاره محسوب شده است).این پنج حلقه در پنج رنگ روی زمینه سفید در پرچم المپیک کشیده شده اند. رنگ های شفید(رنگ زمینه)، قرمز، آبی، سبز، زرد و سیاه بگونه ای انتخاب شده است که هر کشوری حداقل یکی از این رنگ ها را در پرچم ملی خود دارد. پرچم المپیک در سال 1914 انتخاب شد، اما اولین بار در آنتورپ،1920 برافراشته شد. این پرچم برای هر یک از جشنهای بازیها برافراشته می شود.

اشعار رسمی المپیک "Citius, Altius, Fortius"عبارتی لاتین به معنی "سریعتر، بالاتر، قدرتمندتر" است. ایده های کوبرتین بیش از همه در آیین المپیک نمود دارد:

مهمترین مسئله در بازیهای المپیک حضور در آن است، نه برنده شدن.همانگونه که در زندگی مهمترین اصل تلاش است نه پیروزی، اصل مهم فتح کردن نیست، بلکه خوب جنگیدن است.""

آتش المپیکدر جایگاه مخصوص المپیک روشن می شود و مشعل آن را دوندگان بصورت امدادی حمل می کنند. این آتش نقش مهمی در مراسم افتتاحیه بازی می کند. با اینکه مشعل از قبل در تاریخ بوده است، اما حمل امدادی آن از 1936 اغاز شد.

مراسم افتتاحیه

Opening ceremonies climax with the lighting of the Olympic Flame. For lighting the torch, modern games feature elaborate mechanisms such as this cauldron-spiral-cauldron arrangement lit by the 1980 U.S. Olympic ice hockey team at the 2002 Winter Olympics.

جدای از عناصر سنتی، کشور میزبان هم نمایش های هنری از رقص و تئاتر مرسوم در آن کشور را اجرا می کند.

عناصر سنتی بسیاری در مراسم افتتاحیه بازیهای المپیک حضور دارند. مراسم معمولا با برافراشتن پرچم کشور میزبان و اجرای سرود ملی آن کشور آغاز می شود. بخش سنتی جشن با رژه ملت‌ها شروع می شود که در آن ورزشکاران هر کشور به ترتیب در استادیوم رژه می روند. ورزشکار برجسته هر کشور پرچم آن کشور را در جلوی گروه ورزشکاران آن کشور حمل می‌کند.

در امری سنتی (که از المپیک تابستانی 1928 شروع شد) یونان بدلیل موقعیت تاریخی خود به عنوان مبد‌ا بازیهای المپیک، اولین کشور و کشور میزبان، آخرین کشوری هستند که رژه می روند. (استثنائا در سال 2004 که المپیک در آتن برگزار شد، یونان آخرین کشوری بود که رژه رفت; با این حال پرچم یونان جلوتر از بقیه حمل شد.) دیگر کشورهای شرکت کننده بر اساس حروف الفبای زبان اصلی کشور میزبان و اگر زبان آن کشور به حروف لاتین نباشد، بر اساس حروف الفبای انگلیسی رژه می روند. در المپیک تابستانی 1992 در بارسلونا هر دو زبان اسپانیایی|زبان اسپانیایی و زبان کاتالان زبان رسمی بازیها بودند، اما بدلیل عوامل سیاسی در حاشیه استفاده از زبان کاتالان، کشورها به ترتیب بر اساس حروف الفبای زبان فرانسوی وارد شدند.

پس از رژه کشورها، ابتدا رئیس کمیته المپیک کشور میزبان سخنرانی می کند و.پس از آن رئیس IOC سخنرانی کرده و در انتهای سخنرانی خود رهبر کشور میزبان را معرفی می کند که پس از سخنرانی رئیس IOC رسما المپیک را افتتاح می کند. در برخی موارد اشخاص دیگری به جای رهبر کشور میزبان المپیک را افتتاح می‌کنند. دو مثال از این مطلب به ایالات متحده بر می گردد. در سال 1960 معاون رئیس جمهور ریچارد نیکسون بجای وایت آیزن هاور رئیس جمهو ر بازیهای المپیک زمستانی 1960 را در دره اسکوا در کالیفرنیا افتتاح کرد.بار دیگر در سال 1980 والترماندال ، معاون رئیس جمهور بجای رئیس جمهور جیمی کارتر بازیهای المپیک زمستانی1980 را در لیک پلاسید، نیویورک افتتاح کرد. علیرقم این افتخار برگزاری بازیها به شهر اعطا می شود و نه به کشور.

پس از آن پرچم المپیک را وارد استادیوم می‌کنند و در حالیکه سرود المپیک در حال اجرا است، آنرا برافراشته می‌کنند. سپس حمل کنندگان پرچم هر کشور به دور یکدیگر حلقه زده و جایگاه مانندی را درست می کنند که در وسط آن یک ورزشکار (از زمان المپیک تابستانی 1920) و یک داور (از زمانالمپیک تابستانی 1972 ) قسم المپیک را یاد می کنند که بر طبق قوانین باز ی کرده و داوری می کنند. در آخرمشعل المپیک وارد استادیوم می شود و پس از آنکه از دست هر ورزشکار عبور کرد به آخرین حمل کننده مشعل می‌رسد که معمولا ورزشکاری مطرح از کشور میزبان است.او آتش را در جایگاه مخصوص خود در استادیوم روشن می کند. (آتش المپیک از زمان المپیک تابستانی 1928 روشن بوده است، اما حمل امدادی مشعل از المپیک تابستانی 1936 آغاز شده است) از زمان المپیک تابستانی 1920 پس از جنگ جهانی اول، 68 سال است که پس از روشن شدن شعله المپیک کبوترها را به نشانه صلح رها می کنند. اما پس از اینکه چند کبوتر در آتش المپیک در زمان افتتاح المپیک تابستانی 1988 سوختند، این کار متوقف شد.

مراسم افتتاحیه در فضای باز اجرا می‌شود، اما قرار است در المپیک زمستانی 2010 این مراسم در فضای سبز در استادیومBC برگزار شود.

مراسم اختتامیه

نشانه های تاریخی بسیاری نیز در زمان برگزاری مراسم اختتامیه، یعنی پس از اتمام تمامی مسابقات ورزشی، به اجرا گذاشته می شود. در ابتدا حمل کنندگان پرچم از هر یک از کشورهای شرکت کننده در یک ردیف وارد استادیوم می شوند ، اما در پشت آنها تمامی دیگر ورزشکاران بدون هیچ نشانه یا دسته بندی خاصی رژه می روند. این سنت از بازیهای تابستانی 1956 و به پیشنهاد دانش‌آموزی از ملبورن اجرا می‌شود.به پیشنهاد او با این کار ورزشکاران جهان در کنار یکدیگر "یک ملت" خواهند بود. (در 2006 ورزشکاران با هموطنان خود وارد استادیوم شدند و در ادامه جشن همه با هم مخلوط شدند.)

پرچم سه کشور هر یک در هر بار همزمان با نواخته شدن سرود ملی کشورشان در میله های پرچم به اهتزاز درآمده است. پرچم یونان (که افتخار خواستگاه مسابقات المپیک را یدک می کشد)، پرچم کشور میزبان و سر انجام پرچم کشوری که میزبان مسابقات المپیک تابستانی یا زمستانی در سال آینده خواهد بود. (استثنائا در سال 2004 که مسابقات المپیک در آتن برگزار شد، تنها یک پرچم؛ یعنی پرچم یونان به اهتزاز در آمد.)

طی مراسمی موسوم به ‹ مراسم آنتورپ ›، (علت این نام گذاری آن است که این سنت در خلال المپیک تابستانی 1920 در شهر آنتورپ برای اولین بار اجرا شد) شهردار شهری که مسابقات را سازماندهی کرده است، یک پرچم مخصوص المپیک را حمل می کند و آن را به رئیس کمیته ملی المپیک می رساند. رئیس کمیته ملی المپیک پس از دریافت پرچم المپیک، آن را به شهردار شهری که میزبان مسابقات المپیک است، می دهد. شهردار نیز پس از دریافت پرچم، آن را هشت مرتبه می چرخاند. از این پرچمها 3 عدد بیشتر وجود ندارد و این 3 پرچم با همه دیگر پرچمها فرق دارند؛ تفاوت این پرچمها با سایر پرچمها در آن است که دور آن پرچمهای 3 گانه یک حاشیه 6 رنگی وجود دارد و نیز آن پرچمها توسط روبان های 6 رنگی به میله پرچم بسته شده اند.

پس از به اهتزاز درآمدن این 3 پرچم سنتی، کشور میزبان با اجرای هنرمندانه صحنه هایی از رقص و نمایش خاص سرزمینش به معرفی خود می پردازد. این سنت از زمان مسابقات 1976 شروع شد.

پس از سخنرانی رئیس کمیته برگزاری مسابقات المپیک کشور میزبان، رئیس کمیته ملی المپیک به ایراد سخنرانی می پردازد و در پایان سخنرانی خود رسما مسابقات را خاتمه می بخشد. مشعل المپیک خاموش می شود و در حالی که سرود المپیک نواخته می شود، پرچم المپیک که در مراسم افتتاحیه به اهتزاز درآمده بود، از میله پرچم پایین کشیده می شود و به بیرون از ورزشگاه برده می شود.


مسابقات ورزشی المپیک

بر اساس شمارش کمیته ملی المپیک، مسابقات المپیک تابستانی 2004 در 28 رشته ورزشی برگزار شد. اگر هر رشته ورزشی، از قبیل ورزشهای آبی، به طور جداگانه شمرده می شد، شمار رشته های ورزشی به 37 می رسید. 9 رشته ورزشی در برنامه اولیه المپیک جای داشتند: ورزش (دو و میدانی)، دوچرخه سواری، شمشیربازی، ژیمناستیک، وزنه برداری، تیراندازی، شنا و کشتی. اگر مسابقاتقایق رانی در سال 1896 به سبب شرایط نامناسب جوی لغو نمی شد، این ورزش نیز می توانست به فهرست ورزشهایی که نامشان در آن المپیک ثبت شد، افزوه شود.

آخرین المپیک زمستانی با 7 رشته ورزشی برگزار شد و اگر بخواهیم هر رشته ورزشی، از قبیل اسکی، و اسکیت را به طور جداگانه بشماریم، باید بگوییم با 15 رشته ورزشی برگزار شد. از میان این رشته ها، اسکی بیرون از جاده، اسکیت بازی نمایشی، هاکی روی یخ، عملیات مرکب اسکاندیناویایی، پرش با اسکی، و اسکdت سرعت در برنامه تمامی المپیک های زمستانی قرار داشته است. افزون بر آن، اسکیت بازی نمایشی و هاکی روی یخ، حتی قبل از ظهور مسابقات المپیک زمستانی، بخشی از مسابقات المپیک تابستانی بود و تیمها در این زمینه با یکدیگر به رقابت می پرداختند.


در سالهای اخیر، کمیته ملی المپیک به منظور جلب توجه تماشاچیان جوان چندین ورزش دیگر را نیز به برنامه مسابقات افزوده است. به عنوان مثال می توان به اسنو بورد، و والیبال ساحلی اشاره کرد. رشد المپیک همچنین باعث می شود که ورزش های کم طرفدار ‍‍)]] مسابقات پنج گانه]] یا ورزشهای پر هزینه ([[بلم رانی آبهای سفید) جایگاه خود را در برنامه المپیک از دست بدهند. کمیته ملی المپیک تصمیم گرفته است از سال 2012 بیس بال و سافت بال را از برنامه مسابقات المپیک خارج کند.


مطابق ماده 48.1 منشور المپیک، هر دوره مسابقات المپیک تابستانی باید با دست کم 15 ورزش برگزار شود. کمیته ملی المپیک پس از نشست صد و چهاردهم (114) خود در (مکزیک 2002)، تصمیم گرفت برنامه المپیک تابستانی را به حداکثر 28 ورزش،301 مسابقه، و 10500 ورزشکار محدود کند. مسابقات المپیک عبارت است از ورزشهایی که تحت نظارت فدراسیون های بین المللی قرار دارد و فهرست آن درماده64 منشور المپیک داده شده است. رای دو سوم (3/2) اعضای کمیته ملی المپیک کافی است تا بتوان با آن منشور المپیک را اصلاح کرد و یک فدراسیون به رسمیت شناخته شده را به جایگاه المپیک ارتقا داد و رشته های ورزشی تحت نظارت آن را برای قرار گرفتن و گنجانده شدن در برنامه المپیک قابل قبول و واجد شرایط تلقی کرد. ماده 47 منشور المپیک می گوید: ‹‹ تنها ورزشهای المپیکی›› را می توان در برنامه المپیک گنجاند.

کمیته بین المللی المپیک در اولین جلسه ای که پس از هر المپیاد یرگزار می کند به تجدید نظر و بررسی در مورد برنامه المپیک می پردازد. برای آنکه بتوان نام ورزشی را در برنامه المپیک نوشت، تنها به رای اکثریت نیاز است. بر اساس قوانین فعلی، هر یک از ورزشهای المپیک که برای قرار گرفتن در مسابقات المپیک خاصی انتخاب نشده اند، کماکان ورزش المپیک محسوب می شوند و ممکن است در مسابقات آتی به شرط حصول رای اکثریت در برنامه المپیک جای گیرند. در هفدهمین جلسه کمیته ملی المپیک، 26 ورزش برای قرار گرفتن در برنامه المپیک 2012 لندن انتخاب شدند.

تا سال 1992، ورزش های نمایشی نیز در برنامه المپیک قرار داشتند. هدف از گنجاندن این ورزشها در برنامه المپیک آن بود که این ورزشها بتوانند تماشاچیان بیشتری برای خود جذب کنند؛ از این رو برندگان ورزشهای نمایشی قهرمان رسمی المپیک محسوب نمی شدند. در پاره ای اوقات ورزشهای نمایشی تهنا ورزشهایی بودند که در کشور میزبان طرفدار داشتند، اما ورزشهایی که در سطح بین المللی مطرح بوده اند نیز در المپیک به نمایش در می آمدند. شماری از ورزشهای نمایشی سرانجام به عنوان ورزشهای مدال گیر و رسمی وارد برنامه المپیک شدند.


آماتوریسم و حرفه ای گری

مدارس خصوصی انگلیس درنیمه دوم قرن نوزدهم تاثیر و نفوذ زیادی بر بسیاری از ورزشها داشت. این مدارس به شکل گیری قوانین کمک کردند و تاثیر فوق العاده زیادی بر هیات های حاکمه این ورزشها داشتند. آنها این باور یونان باستان و روم را تقویت بخشیدند که ورزش بخش مهمی از آموزش را تشکیل می دهد و این نگرشی بود که در یک ضرب المثل قدیمی خلاصه شده بود: ‹‹ عقل سالم در بدن سالم›› یا به لاتین mens sana in corpore sano .با توجه به این روح و خلقیات، شرکت کردن در ورزش مهم تر از پیروزی در میدان مسابقه بود؛ چرا که جامعه خواهان آن بود که نجیب زادگان تبدیل به آدم های همه فن حریف شوند؛ نه اینکه الزاما در هر حوزه و زمینه سرآمد و بهترین باشند. نفرت و انزجار طبقات مختلف از ‹‹تجارت›› بر شدت و حدت این باور افزوده بود. خانه والدین محصلان مدارس خصوصی ورودی ویژه و جداگانه ای برای نجیب زادگان داشت؛ چرا که تجار و نجیب زادگان از لحاظ طبقه اجتماعی در یک ردیف و پایه قرار نمی گرفتند. مدارس خصوصی نفوذ و دخالت زیادی در شکل گیری و رشد تیمهای ورزشی و مسائل مربوط به آنها از قبیل مجموعه قوانین فوتبال بریتانیا و کریکت و هاکی داشته اند. مضاف بر آن، عادات و خلقیات مدارس خصوصی انگلیس تاثیر بسیار زیادی بر پی یر دو کوبرتین (پایه گذار مسابقات المپیک) داشت. کمیته بین المللی المپیک از نماینده مجمع مدیران مدارس (انجمن مدیران مدارس) مدارس خصوصی انگلیس دعوت به عمل آورد تا در جلسات اولیه آنها حضور یابد. اعضای مجمع مدیران مدارس رابرت لافانمحترم مدیر مدرسه کالج چلتنهام را به عنوان نماینده خود برای حضور در جلسات کمیته بین المللی المپیک انتخاب کردند. در سال 1897 او یکی از اعضای کمیته بین المللی المپیک شد و پس از اولین حضور کمیته در لندن که به سال 1904 اتفاق افتاد، این نماینده منتخب نقش بسیار حیاتی و سرنوشت سازی در شکل گیری انجمن المپیک بریتانیا داشت که یک سال پس از آن تاسیس شد.

به نظر کوبرتین ورزشکاران باید نجیب زاده باشند. در ابتدا این گونه تصور می شد که تنها ورزشکاران آماتور دارای این خصلت هستند؛ ورزشکاران حرفه ای اجازه نداشتند در بازی های المپیک حضور یابند. مربیان شمشیر بازی، که انتظار می رفت خود نجیب زاده باشند، از این قاعده مستثنی بودند. مستثنا قائل شدن در مورد حرفه ای ها باعث به وجود آمدن منازعه و جنجال بسیاری در سراسر تاریخ معاصرالمپیک شده است. هنگامی که معلوم شدجیم تورپی قهرمان ورزشگاههای پنج گانه و ورزشهای دهگانه المپیک 1912 قبل از به دست آوردن مدال هایش به صورت نیمه حرفه ای بیس بال بازی می کرده است ، عناوین قهرمانی اش از وی گرفته شد. اما در سال 1983 کمیته بین المللی المپیک از روی ملاحضات انسانی عنوان قهرمانی اش را به او پس داد. اسکی بازان سوئیسی و اتریشی در حمایت از مربیان خود، که به سبب درآوردن پول از طریق ورزش و قرار گرفتن در ردیف ورزشکاران حرفه ای از شرکت در مسابقات المپیک زمستانی 1936 محروم شده بودند، آن مسابقات را تحریم کردند.

رفته رفته برای بسیاری روشن شد که قوانین آماتوریسم از رده خارج شده‌اند. با این حال کمیته بین‌المللی المپیک به قوانین سنتی مربوط به آماتوریسم پایبند ماند. در دهه هفتاد شرایط آماتوریسم از منشورالمپیک حذف شد و تصمیم‌گیری در مورد حضور حرفه‌ای‌ها در هر رشته ورزشی، به فدراسیون بین‌المللی محول شد. شاید مثال بارز این تغییر جهت، تیم رویایی امریکا بود که از ستارگان گرانقیمت NBA تشکیل شده بود و در سال 1992 برنده مدال طلای المپیک شد. از سال 2004 به بعد تنها رشته‌ای که در آن هیچ ورزشکار حرفه‌ای شرکت نمی‌کند بکس است (البته همین نیز نیازمند تعریفی ساده از آماتوریسم باشد چراکه برخی بوکسرها از کمیته‌های ملی المپیک کشور خود جوایز نقدی دریافت می‌کنند)؛ در فوتبال مردان تعداد بازیکنان بالای 23 سال در هر تیم نباید بیشتر از 3 نفر باشد.

مقررات تبلیغات حداقل در زمین بازی، هنوز هم بسیار سختگیرانه است هر چند که رسمی بودن "حامیان مالی المپیک" پدیده‌ای عادی است. ورزشکاران تنها مجازند که نام لباس‌ها و لوازم ورزشی را بر روی لباس‌های خود داشته باشند. اندازه این نام‌ها نیز محدودیت دارد.

استفاده از داروهای نیروزا

یکی از مهمترین مشکلات پیش روی المپیک (وبطور کلی رقابت‌های ورزشی بین‌المللی)، استفاده از داروهای نیروزا یا داروهای تقویت عملکرد می‌باشد. در اوایل قرن بیستم، بسیاری از ورزشکاران برای تقویت عملکرد خود به استفاده از دارو رو آوردند. به عنوان مثال، برنده ماراتن در بازیهای سال 1904 توسط مربی خود حتی در حین مسابقه از استریکنین و کنیاک استفاده کرده بود.

با شدت گرفتن استفاده از این روش‌ها، به تدریج این آگاهی پدید آمد که چنین روش‌هایی در ورزش سالم نیستند.

اولین و آخرین مورد مرگ در اثر استفاده از داروهای نیروزا در المپیک، در سال 1960 رخ داد. در میدان دوپرخه‌سواری رم، کنت انه‌مارک دانمارکی از دوچرخه‌اش به زمین خورد و پس از آن فوت کرد. بررسی پزشکی قانونی نشان داد که مرگ وی در اثر استفاده از امفتامین بوده است.

در اواسط دهه 60، فدراسیون‌های ورزشی استفاده از داروهای نیروزا را منع کردند و در سال 1967، کمیته بین‌المللی المپیک نیز عینا همین رویه را دنبال کرد.

اولین ورزشکاری که در المپیک جواب آزمایش دوپینگش مثبت بود، هانس گونار لیلینوال سوئدی بود که در مسابقات پنجگانه شرکت کرده بود و به دلیل استعمال الکل، مدال برنز خود را از دست داد. طی 38 سال بعدی، هفتاد و سه ورزشکار دیگر نیز به سرنوشت وی دچار شدند که در میان آنان چندین برنده مدال نیز حضور دارد. مشهورترین رد صلاحیتی که به خاطر دوپینگ صورت گرفت، مربوط به بن جانسون دونده دو سرعت از کانادا بود. او در المپیک 1988 سئول برنده دو صد متر شد اما جواب آزمایش استانوزولول وی مثبت شد.

با وجود انجام آزمایش‌ها، بسیاری از ورزشکاران بدون اینکه گیر بیافتند به استفاده از مواد نیروزا ادامه دادند. در سال 1990، اسنادی فاش شد که نشان می‌داد بسیاری از ورزشکاران زن آلمان شرقی به عنوان بخشی از سیاست‌های دولت کشورشان به دستور مربیان خود از آنابولیک استروید استفاده کرده‌اند.

در اواخر دهه نود، کمیته بین‌المللی المپیک در حرکتی سازمان‌یافته‌تر علیه دوپینگ دست به اقدام زد که این حرکت به تشکیل آژانس جهانی مبارزه با دوپینگ (WADA) در سال 1999 منجر شد. درالمپیک تابستانی اخیر در سال 2000 و المپیک زمستانی 2002، معلوم شد که این نبرد هنوز پایان نیافته است چراکه بسیاری از مدال‌آوران رشته‌های وزنه‌برداری و اسکی میدانی، به دلیل استفاده از داروهای نیروزا رد صلاحیت شدند. اخیرا، در طی المپیک زمستانی 2006، تنها یک ورزشکار در آزمایش دوپینگ مردود شد و مدالش لغو شد. در تنها مورد دیگر، سطح هوموگلوبین 12 نفر دیگر بالا تشخیص داده شد و جریمه آن یک تعلیق 5 روزه به دلیل ملاحظات بهداشتی بود.

در طی این بازیها، کمیته بین‌المللی المپیک برای اولین بار طرح آزمایش خون را به اجرا گذاشت.

قهرمانان و مدال‌آوران المپیک

دارنده 10 عنوان المپیک از جمله: بازیهای میان‌دوره‌ای، ری ایوری را می‌توان یکی از موفق‌ترین ورزشکارانی دانست که در عصر حاضر در مسابقات المپیک شرکت کرده است.

ورزشکاران (یا تیم‌هایی) که در هر رشته به مقام اول، دوم یا سوم می‌رسند مدال دریافت می‌کنند. به برندگان اول «مدال طلا» اهدا می‌شود. (اگرچه تا سال 1912 این مدال‌ها از طلای خالص بودند، اما در حال حاضر از نقره طلاکاری شده ساخته می‌شوند. برندگان دوم مدال نقره دریافت می‌کنند و به ورزشکاران رتبه سوم، مدال برنز اهدا می‌شود. در برخی رقابت‌ها که در یک دور مسابقه تک‌حذفی صورت می‌گیرد (از جمله بکس)، ممکن است مقام سوم مشخص نشود که در این حالت هر دو بازنده مرحله نیمه نهایی مدال برنز دریافت می‌کنند. رسم اهدای مدال به سه شرکت‌کننده برتر از سال 1994 رایج شد؛ در المپیک 1896 تنها به دو مقام اول و دوم مدال‌های نقره و برنز اهدا شد و این در حالیست که در 1900 مدالهای متنوعی اعطا شدند. با این وجود در المپیک 1904 نیز به نفرات اول مدال نقره اهدا می‌شد، که همین امر 1906 آتن را به اولین دوره‌ای تبدیل کرد که در آن سه مدال اهدا می‌شد. علاوه بر این از سال 1948 به بعد، به ورزشکارانی هم که رتبه‌های چهارم، پنجم و یا ششم را دریافت می‌کنند گواهینامه‌هایی اهدا می‌شود که بصورت رسمی از آنها با عنوان «دیپلم پیروزی» یاد می‌شود. از سال 1976، این گواهینامه‌ها به کسانی که مدال دریافت کرده‌اند نیزاهدا می‌شوند. از سال 1984 دیپلم پیروزی به رتبه‌های هفتم و هشتم نیز اهدا می‌شود تا اطمینان حاصل شود کلیه بازندگان رقابت‌های مرحله یک‌چهارم نهایی که در آنها ساختار تک-حذفی حاکم است دیپلم پیروزی را کسب کرده‌اند تا بدین ترتیب نیاز به برگزاری مسابقات دلجویی (یا بالفظ رسمی "رده‌بندی") با هدف مشخص کردن نفر پنجم از بین هشت نفر مرتفع شود. (جالب اینکه رتبه مذکور هنوز هم در بسیاری از مسابقات حذفی محل اختلاف است). در المپیک 1896 نیز این گواهینامه‌ها اهدا می‌شدند اما در آن زمان، این گواهینامه‌ها به همراه مدال به نفرات اول و دوم اهدا می‌شد. مدال‌ها و دیپلم‌های یادبود که از لحاظ طراحی با مدال‌ها و دیپلم‌های ذکر شده متفاوت هستند نیز به ترتیب به شرکت کنندگانی که مقامی پایین‌تر از سوم و هشتم را کسب کرده‌اند اهدا می‌شود. در المپیک تابستانی 2004 آتن، به سه نفر اول علاوه بر مدال تاج گل نیز اهدا شد.


از آنجا که رقابت‌های المپیک هر چهار سال یکبار برگزار می‌شوند، عموم مردم و ورزشکاران این رقابت‌ها را از رقبت‌های قهرمانی جهان و سایر رقابت‌های بین‌المللی که بصورت سالانه برگزار می‌شوند مهمتر و ارزشمندتر می‌دانند. بسیاری از ورزشکاران پس از کسب قهرمانی المپبک، در کشورهای خود و یا حتی در سطح جهانی، به قهرمان یا فردی مشهور تبدیل شده‌اند.

تنوع رشته‌های ورزشی و نیز تفاوت‌های عمده‌ای که از المپیک 1896 تا کنون ایجاد شده، قضاوت در این مورد که کدام ورزشکار موفق‌ترین ورزشکار در کل تاریخ المپیک بوده را سخت می‌کند. به علاوه با توجه به اینکه کمیته بین‌المللی المپیک دیگر رقابت‌های میان مدتی را ترتیب نمی‌دهد اینکار بسیار پیچیده‌تر شده است. اما اگر بخواهیم با توجه به تعداد رتبه‌های کسب شده این مقایسه را انجام دهیم، ورزشکاران زیر جزء موفق‌ترین‌ها به شمار می‌آیند (در امتیازات ری ایوری دو مدال طلا مربوط به رقابت‌های میان مدتی هستند.)


ورزشکار (کشور) ! ! ورزش ! ! المپیک ! ! اول ! ! دوم ! ! سوم ! ! کل
لاریسا لاتینینا ( USSR) ژیمناستیک 1956- 1964 9 5 4 18
پئاوو نورمی فنلاند دو میدانی 1920- 1928 9 3 0 12
مارک اسپیتز ( ایلات متحده امریکا) شنا 1968- 1972 9 1 1 11
کارل لوییس ( ایالات متحده امریکا) دو میدانی 1984- 1996 9 1 0 10
بویرن دهلی (نروژ) اسکی میدانی 1992-1998 8 4 0 12
بریگیت فیشر (آلمان) قایقرانی (آبهای صاف) 1980-2004 8 4 0 12
ساوائو کاتو (ژاپن) ژیمناستیک 1968-1976 8 3 1 12
جنی تامپسون (ایالات متحده امریکا) شنا 1992-2004 8 3 1 12
مت بیوندی ( ایالات متحده امریکا) شنا 1984- 1992 8 2 1 11
ری ایوری (ایالات متحده امریکا) دو میدانی 1900- 1908 10 0 10

مدال‌های المپیک به ترتیب کشورها

در حالیکه شمار مدال‌های هر کشور ثبت می‌شود، کمیته بین‌المللی المپیک هیچ «برنده» مشخصی را اعلام نمی‌کند. برخی رسانه‌ها همچون روزنامه‌ها و حتی سایت کمیته بین‌المللی المپیک در طی بازیها، در فهرستی مدال‌های تیم‌ها را بطور غیر رسمی پیگیری می‌کنند. روال متداول اینست که ترتیب کشورها با توجه به مدال‌های طلایی که کسب کرده‌اند مشخص می‌شود اما مشخص کردن ترتیب کشورها با توجه به تعداد کل مدال‌ها نیز صورت می‌گیرد.

همچنین شمارش کل مدالها در طول تاریخ المپیک از سوی منابع مختلفی تعیین می شود. با این حال این جدول های آمار مدالها ممکن است گمراه کننده باشد، چراکه کشورهایی مثل ایالات متحده مرتبا و همواره در المپیک شرکت کرده اند، در حالی که ممکن اسی کشورهای دیگر به اندازه امریکا شرکت نکرده باشند و یا شمار مدالهای آنها بین لیست کودهای کشوری IOC تقسیم شود.

منابع مختلفی نیز کل مدال‌ها و یا تعداد کل مدال‌های کسب شده از گذشته تا کنون را معیار قرار می‌دهند. این جداول ممکن است گمراه کننده باشند با این حال برخی کشورها همچون ایالات متحده از آغاز بطور مرتب و پیوسته در رقابت‌های المپیک شرکت کرده‌اند در حالیکه ممکن است برخی کشورهای دیگریا بطور پیوسته شرکت نکرده باشند و یا اینکه شمار مدال‌های آنها به عنوان یک کشور بین کدهای کمیته بین‌المللی المپیک پخش شده باشد.

مکان‌ بازیهای المپیک در عصر جدید

جدول زیر بصورت اجمالی، حاوی اسامی کلیه شهرهای میزبان المپیک‌های زمستانی و تابستانی است. در بین این اسامی نام پکن، لندن و ونکوور که قرار است در آینده میزبان این رقابت‌ها باشند نیز ثبت شده است.

برای مطالعه جزییات بازیها وروند انتخاب شهر میزبان بر روی اعداد کلیک کنید. بازیهای تابستانی با توجه به المپیک مربوطه شماره‌گذاری شده‌اند و در نتیجه در مورد جنگ‌های جهانی فاصله ایجاد شده؛ بازیهای زمستانی بصورت متوالی شماره‌گذاری شده‌اند.

شماره‌ای که در پرانتز بعد از نام شهر/کشور قرار دارد نشان دهنده تعداد دفعات میزبانی آن شهر/ کشور است.


مکان بازیهای المپیک تابستانی در عصر جدید

کشورهایی که بازیهای المپیک را میزبانی کرئده یا قرار است آنرا میزبانی کنند:

ایالات متحده(8)، فرانسه(5)، کانادا(3)، آلمان(3)، بریتانیا(3)، ایتالیا(3)، ژاپن(3)، سوئد(2)، سوییس(2)، اتریش(2)، نروژ(2)، استرالیا(2)، یونان(2)، بلژیک(1)، هلند(1)، فنلاند(1)، مکزیک(1)، روسیه/اتحادجماهیرشوروی(1)، یوگوسلاوی(1)، کره جنوبی(1)، اسپانیا(1)، جمهوری خلق چین (1)

کشورهایی که المپیک‌های تابستانی را میزبانی کرده یا برای میزبانی آن انتخاب شده‌اند:


ایالات متحده(4)، بریتانیا(3)، فرانسه(2)، آلمان(2)، سوئد(2)، استرالیا(2)، یونان(2)، ایتالیا(1)، کانادا(1)، ژاپن(1)، بلژیک(1)، هلند(1)، فنلاند(1)، مکزیک(1)، روسیه/اتحادجماهیرشوروی(1)، کره‌جنوبی(1)، اسپانیا(1)، جمهوری خلق چین(1)

مکان‌های برگزاری بازیهای المپیک زمستانی در عصر جدید

  «بازیهای زمستانی المپیک»
«سال» «رقابتها» «شهر میزبان» «کشور»


1924 1 چامونیکس (1) فرانسه (1)
1928 2 سنت موریتس (1) سوییس (1)
1932 3 لیک پلاسید، نیویورک (1) ایالات متحده (1)
1936 4 گارمیسک-پارتن‌کرچن (1) آلمان (1)
1940 5 گارمیسک-پارتن‌کرچن (لغو) آلمان (لغو)
1944 5 کورتینا دی آمپرزو (لغو) ایتالیا (لغو)
1948 5 سنت مورتس (2) سوییس (2)
1952 6 اوسلو (1) نروژ (1)
1956 7 کورتینا دی آمپزو (1) ایتالیا (1)
1960 8 دره اسکوا، کالیفرنیا (1) ایالات متحده (2)
1964 9 اینزبروک (1) اتریش (1)
1968 10 گرنوبل (1) فرانسه (2)
1972 11 ساپورو (1) ژاپن (1)
1976 12 اینزبروک (2) اتریش (2)
1980 13 لیک پلاسید، نیویورک (2) ایالات متحده (3)
1984 14 سارایوو (1) یوگوسلاوی (1)
1988 15 کالگری، آلبرتا (1) کانادا (1)
1992 16 آلبرتویل (1) {{فرانسه (3)
1994 17 لیله هامر (1) نروژ (2)
1998 18 ناگانو (1) ژاپن (2)
2002 19 سالت لیک سیتی، یوتا (1) ایالات متحده (4)
2006 20 تورین (1) ایتالیا (2)
2010 21 ونکوور، بریتیش کلمبیا (1) کانادا (2)

کشورهایی که المپیک‌های زمستانی را میزبانی کرده‌اند و یا برای میزبانی آن انتخاب شده‌اند:

ایالات متحده(4)، فرانسه(3)، کانادا(2)، ایتالیا(2)، ژاپن(2)، سوییس(2)، اتریش(2)، نروژ(2)، آلمان(1)، یوگوسلاوی(1)

منبع

ویکیپدیای انگلیسی

پیوند به بیرون

وب سایت های رسمی

دیگر پیوندها


الگو:مقاله برتر