فرانتس فانون

از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد

نسخه‌ای که می‌بینید نسخه‌ای قدیمی از صفحه است که توسط Rahammz (بحث | مشارکت‌ها) در تاریخ ‏۲۶ نوامبر ۲۰۲۰، ساعت ۰۰:۳۵ ویرایش شده است. این نسخه ممکن است تفاوت‌های عمده‌ای با نسخهٔ فعلی داشته باشد.

فرانتس فانون
پرونده:Frantzfanonpjwproductions.jpg
نام اصلی
Ibrahim Frantz Fanon
زاده۲۰ ژوئیه ۱۹۲۵
فور-دو-فرانس، مارتینیک
درگذشته۶ دسامبر ۱۹۶۱ (۳۶ سال)
بتزدا، مریلند، ایالات متحده آمریکا
آرامگاهالجزایر
پیشهمقاله‌نویس، روانپزشک و انقلابی
ملیتفرانسوی
کتاب‌هاانقلاب آفریقا، دوزخیان روی زمین
همسر(ها)Josie Fanon
فرزند(ان)Olivier Fanon
Mireille Fanon-Mendès

فرانتس عمار فانون (فرانسوی: Ibrahim Frantz Fanon‎ زاده ۲۰ ژوئیه ۱۹۲۵ – درگذشته ۶ دسامبر ۱۹۶۱) یک نویسندهٔ فرانسوی زبان اهل مارتینیک، و یک فیلسوف مارکسیست، مقاله‌نویس، روانپزشک و انقلابی بود. همچنین او را به اسم ابراهیم فرانتس فانون می شناسند.

می‌توان او را متفکری برجسته در قرن بیستم به خاطر استعمارزدایی و روان‌آسیب‌شناسی استعمار دانست. کارهای او الهام‌بخش جنبش آزادی‌خواهی ضداستعماری برای بیشتر از چهار دهه بوده‌است.

زندگی‌نامه

فانون پس از خدمت در ارتش فرانسه در جنگ جهانی دوم، در لیون به تحصیل روانپزشکی پرداخت و از همان زمان بود که دریافت یک سیاه‌پوست صرف نظر از سطح تربیت و فرهنگش، از نظر فرانسوی‌ها همیشه در اصل سیاه‌پوست و در سطحی پایین‌تر از یک سفیدپوست قلمداد می‌شود. او پس از پایان تحصیلات خود با زنی فرانسوی ازدواج کرد. در سال ۱۹۵۳ به الجزایر رفت. جنگ‌های انقلابی این کشور و تجربه‌هایش در تماس با مردم فقیر، باعث پیوستن او به انقلابیون الجزایر شد.

او در سال ۱۹۶۱ با خودروی خود در مرز الجزایر و مراکش با یک مین برخورد کرد و دچار ۱۲ شکستگی در ستون فقراتش شد. پس از رفتن به ایتالیا جهت درمان، گرفتار سرطان نیز شد و سرانجام در ۶ دسامبر ۱۹۶۱ درگذشت. جنازه‌اش به الجزایر منتقل شد و در یکی از گورستان‌های ارتش آزادی‌بخش ملی این کشور به خاک سپرده شد.

عقاید

فرانتس فانون، دشمن استعمار و نژادپرستی بود. وی بر این باور بود که برای احقاق ارزش‌های انسانی می‌توان به شدت عمل نیز دست زد.

کتابشناسی

  • پوست سیاه، صورتک‌های سفید (۱۹۵۲)
  • استعمار میرا (۱۹۵۹)
  • دوزخیان روی زمین (۱۹۶۱)
  • انقلاب آفریقا (۱۹۶۴)
  • سال پنجم الجزایر
  • واپسین دم استعمار

منابع

  • خزائل، حسن، فرهنگ ادبیات جهان (جلد چهارم). چاپ اول تهران: نشر کلبه، ۱۳۸۴

پیوند به بیرون