عربی آسیای میانه

از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد

نسخه‌ای که می‌بینید نسخه‌ای قدیمی از صفحه است که توسط Rizorius (بحث | مشارکت‌ها) در تاریخ ‏۴ ژوئن ۲۰۲۱، ساعت ۰۸:۳۸ ویرایش شده است. این نسخه ممکن است تفاوت‌های عمده‌ای با نسخهٔ فعلی داشته باشد.

عربی آسیای میانه
زبان بومی درافغانستان، ایران، تاجیکستان، ازبکستان
شمار گویشوران
ناشناخته (۱٬۷۰۰ نفر
(بدون عربی خراسانی) اشاره‌شده ۱۹۹۷–۲۰۰۳)[۱]
گویش‌ها
بختیاری
بخارایی
کشک‌دریایی
کدهای زبان
ایزو ۳–۶۳۹یکی از:

abh – عربی تاجیکی

auz – عربی ازبکی
گلاتولوگafgh1238[۲]

عربی آسیای میانه (به عربی: العربیة الآسیویة الوسطی‎) گونه‌ای رو به انقراض از عربی است که جوامع عرب ساکن آسیای میانه بدان سخن می‌گویند.

این گویش با سایر گویش‌های زبان عربی بسیار متفاوت است و گرچه دارای شباهت‌هایی با عربی موصلی است، یک از پنج شاخهٔ اصلی عربی نوین معیار است و برای گویشوران آن بر خلاف سایر گونه‌های عربی، هیچ نوع وضعیت دوزبان‌گونگی با عربی نوین معیار وجود ندارد.[۳]

امروزه حدود ۶ هزار نفر در افغانستان، ایران، تاجیکستان و ازبکستان بدین گویش سخن می‌گویند و به دلیل اینکه عربی در هیچ‌یک از این کشورها رسمی نیست، شمار گویشوران آن روز به روز در حال کاهش است.[۳]

جستارهای وابسته

منابع

  1. الگو:Ethnologue13
    الگو:Ethnologue13
  2. Nordhoff, Sebastian; Hammarström, Harald; Forkel, Robert; Haspelmath, Martin, eds. (2013). "Afghanistan–Uzbekistan Arabic". Glottolog 2.2. Leipzig: Max Planck Institute for Evolutionary Anthropology. {{cite book}}: Invalid |display-editors=4 (help)
  3. ۳٫۰ ۳٫۱ Frawley, William (2003). "Semitic Languages". International Encyclopedia of Linguistics: 4-Volume Set. Oxford University Press. p. 39. ISBN 978-0-19-513977-8.