پرش به محتوا

کلیسای گئورگ مقدس (اصفهان)

مختصات: ۳۲°۳۸′۱۶٫۴۴۰۰۰۰۱۰۰۰۰۷″ شمالی ۵۱°۳۹′۱۵٫۴۸۰۰۰۰۰۹۹۹۹۷″ شرقی / ۳۲٫۶۳۷۹۰۰۰۰۰۰۲۷۷۷۷۰۳°شمالی ۵۱٫۶۵۴۳۰۰۰۰۰۰۲۷۷۷۴۳۳°شرقی / 32.63790000002777703; 51.65430000002777433
از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد
(تغییرمسیر از کلیسای گئورگ)
Map
کلیسای گئورگ مقدس
ورودی کلیسای گئورگ مقدس
Map
دین
وابستگیکلیسای حواری ارمنی
استاناستان اصفهان
رهبریخلیفه‌گری ارامنه اصفهان
مکان
مکانمحله جلفا
شهرداریشهرستان اصفهان
کلیسای گئورگ مقدس (اصفهان) در ایران واقع شده
کلیسای گئورگ مقدس (اصفهان)
موقعیت در ایران
مختصات۳۲°۳۸′۱۶٫۴۴۰۰۰۰۱۰۰۰۰۷″ شمالی ۵۱°۳۹′۱۵٫۴۸۰۰۰۰۰۹۹۹۹۷″ شرقی / ۳۲٫۶۳۷۹۰۰۰۰۰۰۲۷۷۷۷۰۳°شمالی ۵۱٫۶۵۴۳۰۰۰۰۰۰۲۷۷۷۴۳۳°شرقی / 32.63790000002777703; 51.65430000002777433
معماری
گونهکلیسا
آغاز ساختدوره صفوی
پایان ساخت۱۶۱۱
گنبد(ها)۳
اطلاعات اثر
کاربریمذهبی
دورهٔ ساخت اثردوره صفوی
اطلاعات ثبتی
شمارهٔ ثبت۷۶۴۶
تاریخ ثبت ملی۱۷ اسفند ۱۳۸۱

کلیسای گئورگ مقدس (به ارمنی: Սուրբ Գևորգ եկեղեցիکلیسایی در محله جلفای اصفهان است و بر اساس سنگ‌نوشته‌های نصب شده در جلوی محراب آن در سال ۱۶۱۱ میلادی به دست بازرگان معروف جلفا، خواجه نظر، ساخته شده و به همین علت هم به کلیسای خواجه معروف است.

در میان کلیساهای جلفای اصفهان کلیسای گئورگ مقدس به علت وجود سنگ‌های مقدس در آن از اهمیت خاصی برخوردار است. این سنگ‌ها به فرمان شاه عباس به اصفهان آورده شدند.

پادشاه صفوی که، سعی داشت به هر وسیله‌ای ممکن ارمنیان را در اصفهان نگاه دارد و از اعتقادات عمیق مذهبی آنان نیز مطلع بود، دستور داد تا کلیسای جامع اچمیادزین، را تخریب و سنگ‌های آن را به اصفهان منتقل کنند و آن کلیسا را مجدداً در جلفا بنا نهند، اما از آنجایی که این کار عملی نبود، تنها پانزده قطعه سنگ از محراب و نقاط مختلف آن کلیسا جدا ساختند و آنها را به اصفهان منتقل کردند.

سه قطعه از این سنگ‌ها با حجاری صلیب در جلوی محراب و مابقی آنها در صحن شمالی کلیسای گئورگ مقدس قرار داده شدند. از آنجایی که این سنگ‌ها برای ارمنیان مقدس هستند از آن زمان به بعد کلیسای گئورگ مقدس تبدیل به زیارتگاه ارمنیان ایران شد.

معماری کلیسا

[ویرایش]

ساختمان کلیسا پلانی مستطیل شکل در جهت شرقی-غربی با ابعاد ۲۶ * ۶/۱۱ متر دارد و دارای ۳ گنبد کوچک قوسی شکل است. گنبدها و سقف کلیسا بر روی قوس‌هایی قرار گرفته‌اند که بر روی سه جفت ستون پهن متصل به دیوارهای داخلی تکیه دارند.

هر سه گنبد، که از میان آنها گنبد شرقی بزرگ‌تر است، دارای نورگیر هستند. در منتهی‌الیه قسمت غربی کلیسا و بر روی سقف آن برج ناقوس قرار گرفته که در سال ۱۹۲۰ میلادی بنا شده‌است. مصالح به کار رفته در کلیسا عبارت‌اند از آجر و خشت.

دیوارهای خارجی بنا با کاهگل و دیوارهای داخلی با گچ پوشانده شده‌اند و بر روی دیوارهای داخلی تزیینات مختصری به شکل خطوط هندسی ترسیم شده‌است.

عکس

[ویرایش]

جستارهای وابسته

[ویرایش]

منابع

[ویرایش]
  • کلیسای گئورگ مقدس خلیفه گری ارامنه اصفهان و جنوب ایران؛ ۲۹ مهر ۱۳۹۱
  • «کلیسای گئورگ مقدس (جرجیس مقدس)، اصفهان».
  • میناسیان، لوون (۱۹۹۲). کلیساهای ارامنهٔ جلفا. اصفهان، جلفا: چاپخانهٔ کلیسای وانک.
  • هوسپیان، شاهن (۱۳۸۶). «معماری کلیساهای اصفهان». فصلنامه فرهنگی پیمان. سال دهم - تابستان (۴۰).