راهنما:برگرداندن

از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد
(تغییرمسیر از راهنما:واگردانی)
پرش به: ناوبری، جستجو

منظور از برگرداندن در ویکی‌پدیا، عملی‌ست که منجر به خنثی‌شدن اثر یک یا چند ویرایش قبلی در یک صفحه می‌شود و آن را به یک نسخهٔ قدیمی‌تر برمی‌گرداند. برگرداندن پاره‌ای به معنی بازگرداندن تنها بخشی از یک صفحه به نسخه‌ای قدیمی‌تر است، بدون اینکه در بقیهٔ صفحه تغییری ایجاد شود. خودبرگردانی عملِ برگرداندن ویرایش‌های خودتان است. برگرداندن همیشه تنها از طریق خنثی‌سازی نیست که صورت می‌پذیرد. هر روش ویرایشی که تأثیر آن عملاً برگرداندن بخشی یا همهٔ صفحه به نسخه‌ای قدیمی باشد می‌تواند برگرداندن خوانده شود.

برگرداندن یک ویرایش ممکن است لازم و مفید باشد. با این وجود برگرداندن ویرایش‌هایی که با نیت کمک به ویکی انجام شده‌اند ممکن است اخلال‌گری تلقی شود و منجر به قطع دسترسی ویرایشی موقت کاربران متخلف گردد. برای اطلاعات بیشتر در این زمینه ویکی‌پدیا:جنگ ویرایشی و ویکی‌پدیا:قاعده سه‌برگردان را ببینید.

برگرداندن دستی[ویرایش]

یک راه ساده برای برگرداندن این است که به حالت ویرایش بروید و به صورت دستی، متنی که به اشتباه حذف‌شده را به صفحه برگردانید یا متنی که به اشتباه به صفحه افزوده شده را حذف کنید. همچنین می‌توانید متن یک نسخهٔ قدیمی‌تر را از تاریخچه کپی کنید و روی نسخهٔ جدید ذخیره نمایید.

روش سادهٔ دیگر، بازگرداندنِ نسخه‌ای قدیمی از ضفحه است. برای این کار:

  1. روی سربرگ «نمایش تاریخچه» کلیک کنید.
  2. روی تاریخ نسخه‌ای که می‌خواهید صفحه را به آن برگردانید کلیک کنید. (اگر می‌خواهید یک خرابکاری را برگردانید، مطمئن شوید که نسخهٔ سالمی را از تاریخچه انتخاب کرده‌اید؛ چرا که ممکن است چند ویرایش خرابکارانه پشت سر هم رخ داده باشد یا اینکه ویرایش‌های خرابکارانه و سالم لابه‌لای هم مخلوط شده باشند.) در این حالت باید یک کادر قرمز رنگ در بالای صفحه ببینید که هشدار می‌دهد: «نسخه‌ای که می‌بینید نسخه‌ای قدیمی از صفحه‌است که توسط کاربر فلان (بحث | مشارکت‌ها) در تاریخ بهمان، ساعت پشمدان ویرایش شده است. این نسخه ممکن است تفاوت‌های عمده‌ای با نسخهٔ فعلی بدارد.»
  3. در صفحه‌ای که باز می‌شود روی سربرگ «ویرایش» کلیک کنید. بالای صفحهٔ ویرایش، علاوه بر هشدار قبلی، هشداری اینچنین ظاهر می‌شود: «هشدار: شما در حال ویرایش نسخه‌ای قدیمی از این صفحه هستید. اگر ذخیره‌اش کنید، هر تغییری که پس از این نسخه انجام شده‌است از بین خواهد رفت.».
  4. در کادر «خلاصه» در زیر جعبهٔ ویرایش، خلاصه‌ویرایش مناسبی درج کنید. به عنوان نمونه: «برگرداندن به علت ...» یا «برگرداندن خرابکاری» (برای خرابکاری‌های فاحش).
  5. با زدن دکمهٔ «پیش‌نمایش» در پایین جعبهٔ ویرایش، بار دیگر تغییرات را بررسی کنید.
  6. صفحه را ذخیره کنید.
  7. در صورتی که نیاز بود، به صفحهٔ بحث همان صفحه بروید و توضیحات بیشتری در مورد برگرداندن بنویسید.

خنثی‌سازی[ویرایش]

منظور از خنثی‌سازی امکان خاصی است که در نرم‌افزار مدیاویکی تعبیه شد و به کمک آن کاربران می‌توانند یک ویرایش خاص را (بدون نیاز به خنثی‌سازی ویرایش‌های پس از آن) خنثی نمایند. خنثی‌سازی هم از راه تاریخچهٔ صفحه و هم از راه صفحه‌های تفاوت امکان‌پذیر است. برای انجام این کار کافیست کاربران روی پیوند «خنثی‌سازی» که کنار ویرایش‌ها نمایش می‌یابد کلیک کنند. پس از این کار نرم‌افزار تلاش خواهد تغییرات لازم برای خنثی‌سازی آن ویرایش خاص را در صفحه پیدا کند و در صفحهٔ بازشده می‌توانید و تغییرات دیگری نیز اِعمال کنید و سپس صفحه را ذخیره نمایید. یک خلاصه‌ویرایش پیش‌فرض برای شما در بخش «خلاصه» نوشته می‌شود، اما می‌توانید آن را به شکل مناسب‌تری تغییر دهید.

اما اگر ویرایش‌ها با هم تعارض داشته باشند و امکان خنثی‌سازی فراهم نباشد، نرم‌افزار با پیامی مانند «به علت تعارض با ویرایش‌های میانی، این ویرایش را نمی‌توان خنثی کرد» موضوع را به شما اعلام خواهد نمود. در این حالت خنثی‌سازی باید با ویرایش دستی انجام شود.

نکته: خنثی‌سازی را می‌تواند بر روی چند ویرایش پشت سر هم نیز انجام داد، کافیست به صفحهٔ تفاوت آن ویرایش‌ها بروید و روی پیوند «خنثی‌سازی» کلیک کنید. ویرایش‌هایی که به صورت دسته‌جمعی خنثی می‌شوند اگر تنها با یکدیگر تعارض داشته باشند (و نه با ویرایش‌های بعد از خودشان)، مشکلی ایجاد نمی‌کنند و امکان خنثی‌سازی‌شان همچنان وجود خواهد داشت.

واگردانی[ویرایش]

مدیران و گروهی از کاربران به نام گروه «واگردان»، دسترسی‌ای به نام «واگردانی» دارند که امکان واگردانی همهٔ ویرایش‌های آخرین کاربر ویرایش‌کننده را فراهم می‌کند. برای اطلاعات بیشتر در این زمینه، ویکی‌پدیا:واگردانی را ببینید.

واگردانی رباتیک[ویرایش]

اگر موج انبوهی از خرابکاری‌ها رخ داده باشد، مدیران ممکن است تصمیم بگیرند واگردانی‌ها را از تغییرات اخیر پنهان نگاه دارند. برای این کار مدیران می‌توانند به انتهای پیوند صفحهٔ مشارکت‌های کاربر، عبارت «&bot=1» را بیفزایند. برای نمونه برای خنثی‌سازی ویرایش‌های کاربر:مثال، به http://fa.wikipedia.org/w/index.php?title=Special:Contributions&target=مثال&bot=1 مراجعه شود.

با وجود اینکه این نوع واگردانی از تغییرات اخیر پنهان می‌ماند، اما از فهرست مشارکت‌ها، تاریخچهٔ صفحه‌های یا فهرست پیگیری‌ها پنهان نخواهد شد. از این ویژگی نباید سلیقه‌ای استفاده کرد و تنها ویژهٔ خرابکاری‌های محض پشت سر هم است.

برگرداندن در پرونده‌ها[ویرایش]

اگر می‌خواهید تصویر/پرونده‌ای را به نسخهٔ قبلی آن برگردانید، به صفحهٔ آن پرونده بروید و در همان بالای صفحه روی پیوند « تاریخچهٔ پرونده» که در خط زیر عنوان پیونده نمایش داده می‌شود کلیک کنید. با این کار به بخش تاریخچهٔ پرونده منتقل می‌شود که برای تصاویر، نمایی کلی از تغییرات تصویر را در قالب تصاویر بندانگشتی نمایش می‌دهد. در کنار نسخهٔ کنونی تصویر نوشته شده است: «نسخهٔ کنونی»، اما برای نسخه‌های قدیمی‌تر پیوند «واگردانی» مشاهده می‌شود، با کلیک روی این پیوند، تصویر کنونی به تصویر آن نسخه واگردانی خواهد شد.

اگر تصویر در انبار ویکی‌مدیا بارگذاری شده باشد، باید واگردانی را از طریق انبار انجام دهید و باید وارد حساب انبارتان شده باشید.

ابزارهای دیگر[ویرایش]

هاگل، توینکل و ابزارهای دیگری نیز وجود دارند که امکاناتی برای واگردانی ویرایش‌ها فراهم می‌کنند.