پرش به محتوا

رضامراد صحرایی

از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد
رضامراد صحرایی
صحرایی در ۱۴۰۳
بیست و سومین وزیر آموزش و پرورش
دوره مسئولیت
۹ خرداد ۱۴۰۲ – ۳۱ مرداد ۱۴۰۳
سرپرست: ۱۴ فروردین – ۹ خرداد ۱۴۰۲
رئیس‌جمهورسید ابراهیم رئیسی
محمد مخبر (سرپرست)
پس ازیوسف نوری
پیش ازعلیرضا کاظمی
اطلاعات شخصی
زاده۲ بهمن ۱۳۵۵ ‏(۴۷ سال)
تهران، ایران[۱]
حزب سیاسیکانون دانشگاهیان ایران اسلامی[۲]
جمعیت اعتلای نهادهای مردمی انقلاب اسلامی (اکنون–۱۴۰۱)[۳]
تحصیلاتآموزش زبان انگلیسی
زبان‌شناسی همگانی
محل تحصیلدانشگاه رازی[۴]
دانشگاه علامه طباطبائی
هیئت دولتدولت سیزدهم

رضامراد صحرایی (زادهٔ ۲ بهمن ۱۳۵۵) سیاستمدار، مدرس دانشگاه و زبان‌شناس ایرانی است که از شهریور ۱۴۰۳ معاون توسعه مدیریت و منابع بنیاد مستضعفان انقلاب اسلامی است.[۵] وی در دولت سیزدهم از سال ۱۴۰۲ تا ۱۴۰۳ سمت وزیر آموزش و پرورش را برعهده داشت.[۶][۷][۸]

او دارای دکتری زبان‌شناسی از دانشگاه علامه طباطبائی و استاد تمام این دانشگاه است و از اردیبهشت سال ۱۴۰۱ به‌عنوان رئیس دانشگاه فرهنگیان انتخاب شد.[۹] او برای نگارش کتاب فراگیری زبان فارسی (تحلیلی نوین براساس نظریه زبان‌شناسی نوین) برگزیدهٔ هفتمین دورهٔ جشنوارهٔ فارابی شد.[۱۰]

معاونت آموزش و پژوهش بنیاد سعدی

[ویرایش]

صحرایی تا مرداد ۱۴۰۱ به عنوان معاون آموزش و پژوهش بنیاد سعدی فعالیت کرد و در این سال جای خود را به «امیر زندمقدم» داد.[۱۱]

وزارت آموزش و پرورش

[ویرایش]

پس از استعفای یوسف نوری از سمت وزیر آموزش و پرورش در تاریخ ۱۴ فرودین ۱۴۰۲، صحرایی به‌عنوان سرپرست وزارت آموزش و پرورش انتخاب شد.

در ۹ خرداد ۱۴۰۲ نام وی از سوی سید ابراهیم رئیسی برای کسب رأی اعتماد از سوی نمایندگان برای تصدی سمت وزیر آموزش و پرورش به مجلس شورای اسلامی داده شد و او با ۱۶۷ رأی موافق، به‌عنوان دومین وزیر آموزش و پرورش در دولت سیزدهم رأی اعتماد گرفت و در دولت چهاردهم جای خود را به علیرضا کاظمی داد.[۱۲]

عملکرد

[ویرایش]

کمبود معلم و کاهش کیفیت علمی مدارس

[ویرایش]

در دوره وزارت رضامراد صحرایی بر آموزش و پرورش دو موضوع کاهش کیفیت تدریس و مدرسین و کمبود معلم‌های تعلیم دیده شدت ویژه ای پیدا کرد. کلاس‌های بدون معلم و کلاس‌هایی با معلمان آموزش ندیده و فاقد دانش و مهارت پایه یکی از مسائل و معضلات مدارس عادی دولتی در سال‌های اخیر و یکی از دلایل کاهش کیفیت تدریس و تعلیم در دوره وزارت وی بوده است.[۱۳][۱۴][۱۵]یکی از معضل‌های دوره وی معلمانی بودند که از طریق ماده ۲۸ و شرکت در آزمون استخدامی جذب آموزش و پرورش می‌شوند. بر اساس قانون این افراد باید پیش از به‌کارگیری در مدارس، شش ماه تا یکسال آموزش ببینند. این در حالی است که بسیاری از افراد استخدام شده در سال گذشته، بدون حتی یک روز آموزش سر کلاس رفتند یا اگر آموزشی دیدند، این آموزش بسیار اندک و ناقص بوده است.[۱۶]

پیوند ۳۵۰ مدرسه به مسجد و جذب طلبه‌ها

[ویرایش]

صحرایی در زمان وزارت آموزش و پرورش در سخنرانی پیش از خطبه‌های نماز جمعه تهران بیان داشت، اعتقاد وزارت این است که «مدرسه» تنگه احد نظام انقلاب اسلامی است. وی از مذاکره با علیرضا زاکانی شهردار تهران خبر داده بود در ماه بعد از آن در پی تفاهم نامه طرفین ۳۵۰ مدرسه به ۳۵۰ مسجد پیوند زده شد.[۱۷]وی ۲۳ آذر ۱۴۰۲ هم خبر داد که ۳ هزار طلبه جذب آموزش و پرورش شده‌اند. صحرای ۳۰۰۰ نفر از طلاب و جمعی از نیروهای جهادی، فعالان فرهنگی و قرآنی را جذب آموزش‌وپرورش کرد که به گفته وی این امر توانست در راستای تقویت بنیه اعتقادی دانش‌آموزان مؤثر باشد.[۱۸]

تفکیک جنسیتی در کتاب‌های درسی

[ویرایش]

صحرایی در جلسه رأی اعتماد خود با تأکید بر همان انقلابی بودن گفت که برنامه نخست او در این وزارتخانه اجرا کردن سند تحول بنیادین است. یک ماه از سال تحصیلی ۱۴۰۲–۱۴۰۳ گذشته و درست زمانی که کمبود معلم و بازماندگی از تحصیل دانش‌آموزان بیشتر از هر زمان دیگر موجب نگرانی شده، وزیر از تفکیک جنسیتی در کتاب‌های درسی گفت. اظهارات صحرایی، موجی از انتقادات را از سوی کاربران در شبکه‌های اجتماعی و فرهنگیان را به دنبال داشت. صحرایی در دوره وزارت خود تاکیید داشت که باید کتب درسی را متناسب با جنسیت دختران و پسران متفاوت کرد تا فرهنگ حیا را در سراسر جامعه نهادینه شود.[۱۹][۲۰][۲۱]

خالص‌سازی

[ویرایش]

صحرایی در ۲۰ شهریور ۱۴۰۲ اعلام کرد که در این سال نزدیک به ۲۰ هزار مدیر مدرسه تغییر کردند تا در مدارس تحول ایجاد کنند.[۲۲]این رویه و عملکرد صحرایی در وزارت آموزش و پروش مورد نقد جدی فرهنگیان و نمایندگان مجلس قرار گرفت.[۲۳][۲۴][۲۵]

امتحانات نهایی

[ویرایش]

صحرایی در حالی که اعلام نمود که در سال ۱۴۰۳ برای نخستین بار امتحانات نهایی در سه‌پایه دوره متوسطه دوم برگزار خواهد شد اما در گام‌های ابتدایی این طرح، چالش‌ها و مشکلات موجب سردرگمی و استرس بسیاری برای دانش‌آموزان و والدین‌ها شد.[۲۶] موضوع و شکایت‌های دانش آموزان و والدین آن‌ها به حدی بالا گرفت که معاون قضایی دادستان کل کشور در پیگیری حقوق عامه و پیشگیری از وقوع جرم، در تاریخ ۱۶ اردیبهشت ۱۴۰۳ در نامه‌ای خطاب به رضامراد صحرایی وزیر آموزش و پرورش نسبت به مشکلات احتمالی برگزاری امتحانات نهایی در سه‌پایه دوره متوسطه هشدار داد و علام کرد که این وضعیت علاوه بر بی‌اعتمادی و آسیب به نظام آموزشی کشور و آینده تحصیلی و علمی دانش‌آموزان، تبعات اجتماعی و امنیتی قابل توجهی را نیز برای نظام در پی خواهد داشت.[۲۷][۲۸] از سوی دیگر پس‌لرزه‌های برگزاری امتحانات نهایی در سه‌پایه دوره متوسطه دوم، دانش‌آموزان پایه نهم را هم درگیر کرده بود و آن‌ها برای آشنایی با سؤالات امتحانات نهایی پایه دهم، سطح دشوارتری از سؤالات را در امتحانات هماهنگ کشوری پایه نهم تجربه کردند که این موضوع مورد انتقاد معلمان و منتقدین آموزشی قرار گرفت.[۲۹][۳۰]

تألیفات

[ویرایش]
  • فراگیری زبان فارسی (تحلیلی نوین براساس نظریه زبان‌شناسی نوین)، ناشر: دانشگاه علامه طباطبایی، ۱۳۹۱
  • زبان فارسی، زبان علم، ناشر: مرکز تحقیقات سیاست علمی کشور، ۱۳۹۲
  • استاندارد مرجع آموزش زبان فارسی، ناشر: دانشگاه علامه طباطبایی، ۱۳۹۵

منابع

[ویرایش]
  1. «رضا مراد صحرایی، وزیر جدید آموزش و پرورش کیست؟». فرارو. ۹ خرداد ۱۴۰۲. بایگانی‌شده از اصلی در ۳۱ مه ۲۰۲۳. دریافت‌شده در ۳۱ مه ۲۰۲۳.
  2. قربانی، علیرضا (۲۶ خرداد ۱۴۰۱). «اعضای شورای مرکزی کانون دانشگاهیان ایران اسلامی انتخاب شدند». ایسنا. بایگانی‌شده از اصلی در ۱۵ ژوئن ۲۰۲۴. دریافت‌شده در ۱۷ ژوئن ۲۰۲۴.
  3. «اعضای شورای مرکزی «جمعیت اعتلای نهادهای مردمی انقلاب اسلامی» انتخاب شدند». خبرگزاری فارس. ۸ بهمن ۱۴۰۱. بایگانی‌شده از اصلی در ۶ مه ۲۰۲۳. دریافت‌شده در ۶ مه ۲۰۲۳.
  4. «رضا مراد صحرائی» (PDF). بنیاد سعدی. بایگانی‌شده از اصلی (PDF) در ۶ ژوئن ۲۰۲۳. دریافت‌شده در ۳ آوریل ۲۰۲۳.
  5. ««صحرایی» معاون بنیاد مستضعفان شد». ایسنا. ۷ شهریور ۱۴۰۳. دریافت‌شده در ۵ اکتبر ۲۰۲۴.
  6. «رضامراد صحرایی وزیر آموزش و پرورش ایران شد». بی‌بی‌سی فارسی. ۹ خرداد ۱۴۰۲. بایگانی‌شده از اصلی در ۳۰ مه ۲۰۲۳. دریافت‌شده در ۹ خرداد ۱۴۰۲.
  7. «رضا مراد صحرایی وزیر آموزش و پرورش ایران شد». رادیوفردا. ۹ خرداد ۱۴۰۲. بایگانی‌شده از اصلی در ۳۰ مه ۲۰۲۳. دریافت‌شده در ۹ خرداد ۱۴۰۲.
  8. «گزارشی از جلسه رأی اعتماد مجلس به صحرایی». فارس. ۹ خرداد ۱۴۰۲. بایگانی‌شده از اصلی در ۳۰ مه ۲۰۲۳. دریافت‌شده در ۹ خرداد ۱۴۰۲.
  9. «پذیرش استعفای وزیر آموزش و پرورش/ صحرایی سرپرست وزارتخانه شد». ایسنا. ۱۴ فروردین ۱۴۰۲. بایگانی‌شده از اصلی در ۳ آوریل ۲۰۲۳. دریافت‌شده در ۳ آوریل ۲۰۲۳.
  10. «دوره هفتم». جشنواره فارابی. بایگانی‌شده از اصلی در ۱۶ مه ۲۰۲۳. دریافت‌شده در ۱۰ خرداد ۱۴۰۲.
  11. «مراسم تکریم از معاون سابق و معارفه معاون جدید آموزش و پژوهش بنیاد سعدی». بنیاد سعدی. ۹ مرداد ۱۴۰۱.
  12. «جدول نتایج بررسی صلاحیت وزرای پیشنهادی دولت «وفاق ملی»». ایسنا. ۲۰۲۴-۰۸-۱۷. دریافت‌شده در ۲۰۲۴-۰۸-۲۱.
  13. «کمبود ۱۷۶۰۰۰ معلم در سال تحصیلی جدید بیخ گوش مدارس دولتی». بایگانی‌شده از اصلی در ۵ اکتبر ۲۰۲۴. دریافت‌شده در ۱۶ اوت ۲۰۲۴.
  14. «صحرایی چه بر سر آموزش و پرورش آورد؟ / از دخالت‌های بی‌ربط همسر رئیس‌جمهور تا تغییر گسترده مدیران و سپردن پست‌های کلیدی به هم جناحی‌ها». بایگانی‌شده از اصلی در ۱۶ اوت ۲۰۲۴. دریافت‌شده در ۱۶ اوت ۲۰۲۴.
  15. «یک بام و چند هوای کمبود معلم در مدارس». بایگانی‌شده از اصلی در ۵ اکتبر ۲۰۲۴. دریافت‌شده در ۱۶ اوت ۲۰۲۴.
  16. «میراث اسب زین‌شده مرادصحرایی برای وزیر بعدی». بایگانی‌شده از اصلی در ۱۶ اوت ۲۰۲۴. دریافت‌شده در ۱۶ اوت ۲۰۲۴.
  17. «پیوند ۳۵۰ مدرسه به مسجد در دستور کار صحرایی و زاکانی». بایگانی‌شده از اصلی در ۵ اکتبر ۲۰۲۴. دریافت‌شده در ۱۶ اوت ۲۰۲۴.
  18. «حرف‌هایی برای تمام فصول». بایگانی‌شده از اصلی در ۵ اکتبر ۲۰۲۴. دریافت‌شده در ۱۶ اوت ۲۰۲۴.
  19. «تفکیک جنسیتی به کتب درسی». بایگانی‌شده از اصلی در ۱۶ اوت ۲۰۲۴. دریافت‌شده در ۱۶ اوت ۲۰۲۴.
  20. «تفکیک جنسیتی به کتب درسی رسید». بایگانی‌شده از اصلی در ۱۶ اوت ۲۰۲۴. دریافت‌شده در ۱۶ اوت ۲۰۲۴.
  21. «واکنش انتقادی کارشناسان به اظهارات اخیر وزیر آموزش و پرورش». بایگانی‌شده از اصلی در ۱۶ اوت ۲۰۲۴. دریافت‌شده در ۱۶ اوت ۲۰۲۴.
  22. «صحرائی: ۲۰ هزار «مدیر مدرسه» تغییر کردند». بایگانی‌شده از اصلی در ۳ اکتبر ۲۰۲۳. دریافت‌شده در ۱۶ اوت ۲۰۲۴.
  23. «از دانشگاه‌ها گرفته تا آموزش و پرورش و دستگاه‌های اجرایی، به شدت خالص‌سازی می‌شود». بایگانی‌شده از اصلی در ۱۶ اوت ۲۰۲۴. دریافت‌شده در ۵ اکتبر ۲۰۲۴.
  24. «خالص سازی در مدارس؛ عزل وتنبیه ۲۰ هزار مدیر مدرسه در دولت سیزدهم». بایگانی‌شده از اصلی در ۵ اکتبر ۲۰۲۴. دریافت‌شده در ۱۶ اوت ۲۰۲۴.
  25. «خالص‌سازی در بین مدیران مدارس؛ «مدیران جدید شاید مجری منویات خارج از آموزش و پرورش باشند»». بایگانی‌شده از اصلی در ۱۶ اوت ۲۰۲۴. دریافت‌شده در ۱۶ اوت ۲۰۲۴.
  26. «چالش امتحانات نهایی و استرس مضاعف میلیون‌ها دانش‌آموز». بایگانی‌شده از اصلی در ۱۶ اوت ۲۰۲۴. دریافت‌شده در ۱۶ اوت ۲۰۲۴.
  27. «رفوزه شدن آموزش و پرورش در امتحانات نهایی». بایگانی‌شده از اصلی در ۵ اکتبر ۲۰۲۴. دریافت‌شده در ۱۶ اوت ۲۰۲۴.
  28. «ماجرای بی‌نظمی در امتحانات نهایی دبیرستان‌ها/ امتحان‌مشورتی‌بود!». اعتماد. ۹ خرداد ۱۴۰۳. دریافت‌شده در ۵ اکتبر ۲۰۲۴ – به واسطهٔ دنیای اقتصاد.
  29. «انتقاد معلمان از سؤالات دشوار و غیراستاندارد نهایی!». بایگانی‌شده از اصلی در ۱۶ اوت ۲۰۲۴. دریافت‌شده در ۱۶ اوت ۲۰۲۴.
  30. «کلافگی از امتحانات نهایی». شرق. ۲۷ خرداد ۱۴۰۳. دریافت‌شده در ۵ اکتبر ۲۰۲۴.
سِمَت‌های علمی
پیشین:
حسین خنیفر
رئیس دانشگاه فرهنگیان
۱۴۰۲–۱۴۰۱
پسین:
سعید غیاثی ندوشن
سرپرست
مناصب سیاسی
پیشین:
یوسف نوری
وزیر آموزش و پرورش
۱۴۰۳–۱۴۰۲
پسین:
علیرضا کاظمی