اینچه‌برون

مختصات: ۳۷°۲۷′۰۹″شمالی ۵۴°۴۳′۱۰″شرقی / ۳۷٫۴۵۲۵°شمالی ۵۴٫۷۱۹۴۴۴°شرقی / 37.4525; 54.719444
از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد

نسخه‌ای که می‌بینید نسخه‌ای قدیمی از صفحه است که توسط ArefKabi (بحث | مشارکت‌ها) در تاریخ ‏۱۸ مهٔ ۲۰۲۱، ساعت ۱۲:۰۸ ویرایش شده است. این نسخه ممکن است تفاوت‌های عمده‌ای با نسخهٔ فعلی داشته باشد.

اینچه‌بُرون
کشور ایران
استانگلستان
شهرستانگنبد کاووس
بخشداشلی‌برون
مردم
جمعیت۵٫۸۷۴
اطلاعات شهری
پیش‌شمارهٔ تلفن۰۱۷۴
وبگاه
اینچه‌بُرون بر ایران واقع شده‌است
اینچه‌بُرون
روی نقشه ایران
۳۷°۲۷′۰۹″شمالی ۵۴°۴۳′۱۰″شرقی / ۳۷٫۴۵۲۵°شمالی ۵۴٫۷۱۹۴۴۴°شرقی / 37.4525; 54.719444

اینچه‌بُرون شهری مرزی در شهرستان گنبد کاووس، استان گلستان است. این شهر مرکز بخش داشلی‌برون است. جمعیت این شهر در سرشماری سال ۱۳۸۵ برابر با ۵٫۸۷۴ نفر بوده‌است.[۱]

وجه تسمیه

با توجه به اینکه این شهر در یک منطقهٔ شوره‌زار قرار دارد و زمین‌های اطراف آن تحت تأثیر سیلاب‌های فصلی رودخانهٔ اترک است، ازاین‌رو این شهر بر باریکهٔ تپه قرار دارد که به زبان محلی به آن اینچه‌برون می‌گویند، که اینچه و برون به ترتیب به معنی باریک و دماغه است. در زمان‌های قدیم اُتراق‌گاه مسافران خیوه و استرآباد بوده‌است.

مردم

ساکنین اینچه‌برون ترکمن از طایفه یموت و مانند بیشتر ترکمن‌ها مسلمان سنی و حنفی مذهب هستند. مردم اینچه‌برون به کشاورزی و دامداری و تجارت چمدانی در گمرک اینچه برون مشغول هستند.

جغرافیا

اینچه برون در شمال استان گلستان و در مرز کشور ترکمنستان قرار دارد. بازارچه مرزی اینچه برون مهمترین عامل تردد و جاذبه گردشگری به این شهر کوچک است. تالاب‌های آلماگل و آلاگل از نقاط دیدنی آن است.

زمین‌های اطراف اینچه‌برون بیشتر شوره‌زار است. تالاب آلاگل دریاچه بزرگ آب شوری است که در کنار این شهر قرار دارد که از رودخانه اترک تغذیه می‌گردد.

قطار مسافری گرگان-اینچه‌برون در تاریخ ۱۳ مرداد ۱۳۹۴ با حضور اسحاق جهانگیری معاون اول رئیس‌جمهور وقت افتتاح شد. این قطار ۳۳۶ صندلی اتوبوسی داشته و سرعت آن ۱۲۰ کیلومتر در ساعت است.[۲]

کشاورزی و شیلات

در این شهرستان کشت گندم و جو و شالیکاری رونق دارد. به گزارش پایگاه اطلاع‌رسانی شیلات گلستان سابقه پرورش ماهی بi خصوص ماهیان گرم آبی در منطقه اینچه برون به سال ۱۳۶۴ برمی‌گردد و بزرگترین مزرعه پرورش ماهی به مساحت بیش از ۱۰۰ هکتار در منطقه واقع شده‌است.

دلیل شهرت

منابع

  1. «نتایج سرشماری ایران در سال ۱۳۸۵». درگاه ملی آمار. بایگانی‌شده از روی نسخه اصلی در ۲۱ آبان ۱۳۹۲.
  2. ایسنا: قطار مسافری گرگان - اینچه‌برون افتتاح شد. کد خبر: ۹۴۰۵۱۳۰۷۰۹۴. سه‌شنبه ۱۳ مرداد ۱۳۹۴.
  3. راه‌آهن گرگان - اینچه‌برون بایگانی‌شده در ۲۱ ژوئن ۲۰۱۵ توسط Wayback Machine شرکت ساخت و توسعه زیربناهای حمل و نقل کشور وزارت راه و شهرسازی