پرش به محتوا

میتوز

از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد

نسخه‌ای که می‌بینید نسخه‌ای قدیمی از صفحه است که توسط Mohammad R. Jamshidi (بحث | مشارکت‌ها) در تاریخ ‏۱ ژوئن ۲۰۲۱، ساعت ۰۵:۴۸ ویرایش شده است. این نسخه ممکن است تفاوت‌های عمده‌ای با نسخهٔ فعلی داشته باشد.

قسمت زرد رنگ این چرخهٔ سلولی مراحل میتوز را نشان می‌دهد.

میتوز (به انگلیسی: Mitosis) یا رِشتمان[۱] از مراحل چرخهٔ سلولی است. در واقع، میتوز، تقسیم هستهٔ یک سلول به دو هستهٔ مشابه و روشی برای تکثیر سلولی است.

سلول‌ها بیشتر مدت زندگی خود را در مرحلهٔ اینترفاز می‌گذرانند و در این مدت حیات معمولی خود، رشد و آماده شدن برای میتوز را انجام می‌دهد. در میتوز، هر هسته به دو هسته با عدد کروموزومی یکسان تقسیم شده و دو هسته مشابه را می‌سازند و در ادامه سیتوپلاسم نیز تقسیم شده و سلول‌های جدید، وارد چرخهٔ مربوط به خود می‌شوند. به این فرایند، تقسیم درون سلول (سیتوکینز) می‌گویند. تقسیم میتوز نوعی تقسیم غیرجنسی است.[۲]

میتوز زمانی آغاز می‌شود که سلول از دو نقطهٔ وارسی با موفقیت عبور کند و زمانی دو سلول جدید ایجاد می‌شود که از نقطهٔ وارسی سوم نیز با موفقیت عبور کرده باشد.

ترتیب تقسیم میتوز (یا تقسیم دوتایی)

نمایی از مراحل تقسیم هسته‌ای میتوز

میتوز یک فرایند متوالی و پیوسته‌است، اما زیست شناسان برای سادگی، آن را به مرحله‌بندی کردند که این مراحل عبارتند از:

میان این مراحل در یک سلول سالم، در حالت طبیعی تأخیری وجود ندارد.

پانویس

^  اینترفاز بخشی از فرایند میتوز نیست.

نگارخانه

منابع

  • ویکی‌پدیای انگلیسی
  1. «معنی رِشتمان | واژه‌های مصوّب فرهنگستان». www.vajehyab.com. دریافت‌شده در ۲۰۲۰-۰۹-۱۶.
  2. Radiobiology for the Radiobiologist. Eric Hall. 2006. ISBN 0-7817-4151-3 pp.507


The image above contains clickable links
The image above contains clickable links
یک ژن ناحیه ای از DNA است که عملکرد را مشخص می‌کند. یک کروموزوم شامل یک رشته طولانی از DNA بوده که حاوی ژن‌های زیادی است. یک کروموزوم انسانی می‌تواند تا ۵۰۰ میلیون جفت باز DNA با هزاران ژن داشته باشد.