عقیق

از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد

نسخه‌ای که می‌بینید نسخه‌ای قدیمی از صفحه است که توسط Saeidpourbabak (بحث | مشارکت‌ها) در تاریخ ‏۱۶ آوریل ۲۰۲۱، ساعت ۲۳:۲۶ ویرایش شده است. این نسخه ممکن است تفاوت‌های عمده‌ای با نسخهٔ فعلی داشته باشد.

عقیق
کلیات
رده کانی
فرمول SiO2
ویژگی‌ها
رنگ سفید تا خاکستری، آبی روشن، آبی متمایل به بنفش(کبود)، نارنجی تا سرخ، سیاه
حالت بلوری سنگ چخماق نهان‌بلورین
ساختار ریزبلور لوزی‌پهلو
چگالی
۲٫۶۴-۲٫۵۸
دوشکستگی تا ۰٫۰۰۴+

عَقیق یا آگات گونه‌ای سنگ گران‌بها است. عقیق یمن از گرانبهاترین عقیقهاست که یکی از راههای شناخت ان تراشدار بود عقیق است . امروزه در ایران تراش‌های متعددی قابل توجه اساتید میباشد که معروفترین آن‌ها تراش ثبتی و تراش قطعی وهمچنين تراش باپشت كاس مى باشد.نگینهایی که دارای سمبه‌های دایره و حلالی یا اصطلاحاً سمبهٔ ناخنی و نشانهایی مخصوص هستند که آن‌ها هم جزو عقیق‌های یمنی می‌باشند. عقیق در اسلام، یکی از احجار کریمه (یاقوت، فیروزه، دُرّ، عقیق، زبرجد، مرجان، لؤلؤ، الماس) است که دارای فواید جسمی و معنوی زیادی است.

کانی شناسی

عقیق سنگی سیلیسی و نوعی از در کوهی است که بیشتر از سنگ یمانی تشکیل شده‌است. ترکیب شیمیایی آن ۱۰۰% SiO۲ یا سیلیس است که البته گاهی عناصری نظیر Al، Fe، Mg، Ca، Ni، Cr در کنار آن قرار می‌گیرد. ویژگی عقیق ریزدانه بودن آن و روشنی رنگش است.[۱] عقیق درخشنده و دارای چمک بلورین می‌باشد، بهترین آن سرخ، زرد و سفید است. گونه‌ای از آن که ذرات فراوان میکا دارد و براق است دلربا نامیده می‌شود.[۲] شکل بلورهای عقیق، نازک و شش گوش است این کانی در هیدروکسید پتاسیم (KOH) حل می‌شود.

منابع

  1. Wikipedia contributors, "Agate," Wikipedia, The Free Encyclopedia, http://en.wikipedia.org/w/index.php?title=Agate&oldid=205474813
  2. لغتنامه دهخدا، سرواژه عقیق.

پانویسĀ

  • ۱^ Cryptocrystalline silica
  • ۲^ Rhombohedral Microcrystalline
  • ۳^ birefringence