کل یالدار

از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد

نسخه‌ای که می‌بینید نسخه‌ای قدیمی از صفحه است که توسط Headache7 (بحث | مشارکت‌ها) در تاریخ ‏۲ آوریل ۲۰۲۰، ساعت ۱۹:۲۸ ویرایش شده است. این نسخه ممکن است تفاوت‌های عمده‌ای با نسخهٔ فعلی داشته باشد.

کل یالدار
کل یالدار آبی‌رنگ، منطقه حفاظت‌شده انگورونگورو، تانزانیا
رده‌بندی علمی
فرمانرو: جانوران
شاخه: طنابداران
زیرشاخه: مهره‌داران
رده: پستانداران
راسته: جفت‌سم‌سانان
تیره: گاوسانان
زیرخانواده: Alcelaphinae
سرده: Connochaetes
لیخنشتاین، ۱۸۱۲
گونه‌ها
  • Connochaetes gnu - کل یالدار سیاه
  • Connochaetes taurinus - کل یالدار آبی‌رنگ

کَل یالدار پستانداری گاوسان از سرده Connochaetes سم‌داران است. تیره گاوسانان شامل گاوهای اهلی، بزها، و دیگر زوج‌سمان دارای شاخ است.

کل یالدار دارای دو گونه است که بومی آفریقا هستند: کل یالدار سیاه و کل یالدار آبی‌رنگ. بقایای سنگواره‌ای نشان می‌دهند که دو گونه در حدود ۱ میلیون سال پیش از یکدیگر جدا شدند و گونه‌های شمالی و جنوبی را به وجود آوردند. کل یالدار آبی‌رنگ تفاوت اندکی با نیای پیشین خود پیدا کرد ولی کل یالدار آبی‌رنگ تفاوت‌های ریختی زیادی را به منظور تطبیق بهتر با محیط علفزاری جنوب آفریقا تجربه کرد. امروزه ۵ زیرگونه از کل یالداری آبی‌رنگ شناخته شده‌اند در حالی که کل یالدار سیاه‌رنگ هیچ زیرگونه شناخته شده‌ای ندارد. در شرق آفریقا، کل‌های یالدار به فراوانی یافت می‌شوند و از جمله شکارهای اصلی جانوران گوشتخواری چون شیر هستند.[۱]

کل‌های یالدار به صورت گروهی زندگی می‌کنند و به خاطر شاخهای تیزشان شکارچیان از پشت یا کمر به آنها حمله می‌کنند. اجتماعی بودن آنها باعث شده که حتی گله‌های شیر هم نتوانند کل‌های یالدار را درون گروهشان شکار کنند. شکارچیان با ترساندن کل‌های یالدار یکی از آنها را از گله دور کرده و بعد از جهات مختلف به گاو حمله می‌کنند. در طبیعت بارها دیده شده که کل‌های یالدار دیگر به کمک گاو محاصره شده توسط شکارچیان آمده‌اند و او را رهایی داده‌اند. این نشان از آن دارد که این گاوها کاملاً اجتماعی و همنوع دوست هستند.

منابع

  1. Ackermann، Rebecca؛ James، S. Brink؛ Vrahimis، Savvas (۲۰۱۰). «Hybrid Wildebeest (Artiodactyla: Bovidae) Provide Further Evidence For Shared Signatures of Admixture in Mammalian Crania». South African Journal of Science. ۱۰۶ (۱۱/۱۲): ۹۰-۹۴. doi:10.4102/sajs.v106i11/12.423. پارامتر |تاریخ بازیابی= نیاز به وارد کردن |پیوند= دارد (کمک)