پرش به محتوا

خرمدره

مختصات: ۳۶°۱۵′شمالی ۴۹°۱۵′شرقی / ۳۶٫۲۵°شمالی ۴۹٫۲۵°شرقی / 36.25; 49.25
از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد
خرمدره

نشان واژه شهرداری خرمدره
کشور ایران
استانزنجان
شهرستانخرمدره
بخشمرکزی
سال شهرشدن۱۳۱۶ خورشیدی
مردم
جمعیت۵۲٬۵۴۸ نفر (۱۳۹۰)[۱]
تراکم جمعیت۶۸۱۲ نفر بر کیلومتر مربع
جغرافیای طبیعی
مساحت۱۰ کیلومتر مربع
ارتفاع۱۵۷۰ متر
اطلاعات شهری
شهردارامیر هوشنگ نوری آرا
پیش‌شمارهٔ تلفن۰۲۴-۳۵۵۲-۳
وبگاه
شناسهٔ ملی خودرو ایران ۹۷ د
کد آماری۱۵۲۹
خرمدره بر ایران واقع شده‌است
خرمدره
روی نقشه ایران
۳۶°۱۵′شمالی ۴۹°۱۵′شرقی / ۳۶٫۲۵°شمالی ۴۹٫۲۵°شرقی / 36.25; 49.25
میدان معلم خرمدره
میدان معلم خرمدره

خُرَّمدَرّه (خرم‌دره) سومین شهر بزرگ استان زنجان و مرکز شهرستان خرمدره می باشد.

این شهر با وسعتی برابر ۱۰ کیلومتر مربع در ۸۰ کیلومتری جنوب شرق زنجان واقع شده است و به علت قرار داشتن در کناره جاده بین‌المللی تهران – بازرگان از نظر شاخص‌های اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی در بهترین و مطلوب‌ترین جایگاه استان قرار دارد.[۲] زبان مردم این شهر ترکی آذربایجانی است جمعیت این شهر طبق آمار سال ۱۳۹۵، ۶۸٬۱۲۱ نفر بوده است.[نیازمند منبع]

ارتفاع شهر خرمدره از سطح دریا حدود ۱۵۷۰ متر است.[۳]

جمعیت

[ویرایش]

خرمدره طی سرشماری سال ۱۳۹۵، ۶۸٬۱۲۱ نفر جمعیت دارد[نیازمند منبع] و به این لحاظ سومین شهر پرجمعیت در استان زنجان می باشد.

آمار جمعیتی
سال جمعیت حکومت
۱۳۵۵ ۳۰۰۲۳ پهلوی دوم
۱۳۶۸ ۳۶۶۷۸ جمهوری اسلامی
۱۳۸۰ ۵۶۲۳۴ جمهوری اسلامی
۱۳۹۵ ۶۸۱۲۱ جمهوری اسلامی
منابع:ا. ک[۴]-درگاه آمار ایران[۵]

موقعیت

[ویرایش]

شهر خرمدره سومین شهر پرجمعیت استان زنجان بعد از شهر های زنجان و ابهر است و در۸۰کیلومتری مرکز استان واقع شده است. خرمدره در ۴۹ درجه و ۲۵ دقیقه تا ۴۸ درجه و ۵۵ دقیقهٔ طول شرقی نصف‌النهار مبدأ و ۳۶ درجه و ۲۵ دقیقه تا ۳۶ درجه و ۱۰دقیقهٔ شمالی خط استوا قرار دارد. شهرستان خرمدره که احاطه کننده شهر است، از شمال با شهرستان قزوین (استان قزوین)، از شرق و جنوب با شهرستان ابهر و از غرب با شهرستان خدابنده همسایه و هم‌مرز است.این شهر به دلیل قرار گرفتن بر سر آزادراه زنجان قزوین و جاده ترانزیت بین المللی تهران-بازرگان از جایگاه راهبردی مطلوبی برخوردار است. وجود کارخانه هایی همچون شرکت صنعتی مینو،[۶]شرکت کشت و صنعت و شهرک صنعتی،کشاورزی پر رونق، باغ‌های سرسبز و پر محصول، طبیعت زیبا و بکر، و آب و هوای مناسب،از دلایل پیشرفت و توسعه شهر و شهرستان است.خرمدره با داشتن آب و هوای مناسب و قرار گرفتن در مسیر جاده ترانزیت و نزدیکی به مرکز استان(حدود۸۰ کیلومتر) و همجواری با شهر های ابهر،هیدج و خدابنده و دارا بودن امکانات حمل و نقل چون آزادراه،جاده ترانزیت،خط راه آهن و همچنین وجود ایستگاه راه‌آهن خرمدره دارای موقعیت مناسبی در استان است.

گردشگری

[ویرایش]

از جمله جاذبه های گردشگری خرمدره می توان به حمام تاریخی یان یان،تپه باستانی خالصه،سد تفریحی خلیفه لو،ارتفاعات زیبای انجلین،الوند،سد خاکی شویر و همچنین به کوچه باغ های سرسبز و زیبای داسداران(انتهای خیابان طالقانی)،محمودآباد(انتهای خیابان۱۷شهریور) وجاده توریستی سوکهریز اشاره کرد که سالانه به خصوص در ایام تابستان که اغلب نقاط کشور در گرمای شدید هستند، به علت سرسبزی و وجود باغات زیاد و خنک بودن و اعتدال دمای هوا توریست ها و گردشگران زیادی را به خود جذب می کند و به همین سبب به نگین سرسبز استان زنجان مشهور است.[۷][۸][۹]

قدمت تاریخی

[ویرایش]

شهر خرمدره دارای تمدنی ۸۰۰۰ ساله است[نیازمند منبع] و کهن ترین شهر استان زنجان می باشد.[نیازمند منبع] در باغات جنوب شهر خرمدره، تپه خالصه کشف شده است که بیانگر متمدن بودن این شهر است.[نیازمند منبع] تپه باستانی خالصه با قدمتی که به ۶۰۰۰ سال قبل از میلاد(۸۰۰۰سال پیش) و دوره نوسنگی برمی‌گردد به عنوان مهم‌ترین منبع برای مطالعه درباره تاریخچه فلات مرکزی و شمال غربی ایران محسوب می‌شود.کشف دانه‌های گیاهی مانند نخود لپه‌ای و لوبیا در تپه خالصه به خوبی نشان می‌دهد که مردم آن زمان به شغل کشاورزی مشغول بوده‌اند. وجود کوره‌های سفالگری هم خودکفایی آن‌ها را به تصویر می‌کشد. موضوع دیگری که در این کاوش‌ها مشخص شده این است که مردم آن زمان برای تدفین مرده‌های خود از روش خمره‌ای استفاده می‌کردند؛ یعنی مرده‌های خود را درون خمره قرار می‌دادند. وجود ۲ اسکلت ۸۰۰۰ ساله که به صورت خمره‌ای دفن شده‌اند، این موضوع را به خوبی اثبات می‌کند.[۱۰]

شهر مقصد فاصله(KM)[۱۱]
تبریز ۳۶۸
زنجان ۸۰
قزوین ۹۰
تهران ۲۳۵
کرج ۲۰۰
مشهد ۱۱۵۰
رشت ۱۸۰

آموزش عالی

[ویرایش]

مراکز اداری

[ویرایش]

شهرداری خرمدره

سایت فرمانداری شهرستان خرمدره

سایت بخشداری خرمدره

سایت رسمی اداره ثبت احوال خرمدره

سایت رسمی بیمارستان بو علی سینا خرمدره

صنایع فعال در شهر

[ویرایش]

مجتمع کشت و صنعت و دامپروری و مرغداری دشت خرمدره در محدوده‌ای به وسعت حدود ۱۱۲۵ هکتار در شهرستان خرمدره قرار دارد. این شرکت در چهار زمینه «دامپروری»، «زراعت»، ـ «باغبانی» و «مرغداری» فعالیت می‌کند. واحد دامپروری دارای ۷۵۰۰ رأس دام و تولید روزانه ۱۲۵ تن شیر می‌باشد. سطح باغات ۳۰۰ هکتار و سطح اراضی تحت کشت ۶۰۰ هکتار می‌باشد که سالیانه ۳ هزار تن انواع میوه و ۱۵ هزار تن انواع محصولات زراعی تولید می‌کند.[۱۲]

منابع

[ویرایش]
  1. ا (۱۹ اردیبهشت ۱۳۹۲). «نتایج سرشماری سال ۱۳۹۰». معاونت برنامه‌ریزی استانداری خراسان جنوبی (به نقل از مرکز آمار ایران). بایگانی‌شده از اصلی در ۲ اکتبر ۲۰۱۲. دریافت‌شده در ۱۹ اردیبهشت ۱۳۹۲.
  2. «شهرستان خرمدره · استان زنجان، ایران». شهرستان خرمدره · استان زنجان، ایران. دریافت‌شده در ۲۰۲۳-۰۸-۲۱.
  3. «خرمدره». www.irancities.ir. دریافت‌شده در ۲۰۲۳-۰۸-۲۹.
  4. خطای یادکرد: خطای یادکرد:برچسب <ref>‎ غیرمجاز؛ متنی برای یادکردهای با نام refAfkhame-population وارد نشده است. (صفحهٔ راهنما را مطالعه کنید.).
  5. خطای یادکرد: خطای یادکرد:برچسب <ref>‎ غیرمجاز؛ متنی برای یادکردهای با نام refPopulation وارد نشده است. (صفحهٔ راهنما را مطالعه کنید.).
  6. «گروه صنعتی مینو | تولیدکننده مواد غذایی، دارو، لوازم آرایشی و بهداشتی». گروه صنعتی مینو. بایگانی‌شده از اصلی در ۱۹ سپتامبر ۲۰۲۰. دریافت‌شده در ۲۰۲۳-۰۸-۲۱.
  7. «جاده توریستی سوکهریز / خرم دره بی نظیر در طبیعت بکر+ تصاویر». dana.ir. دریافت‌شده در ۲۰۲۳-۰۷-۳۱.
  8. «جاده توریستی سوکهریز به خرمدره خرمدره‎». همگردی. دریافت‌شده در ۲۰۲۳-۰۷-۳۱.
  9. «روستای سوکهریز و جاذبه‌های حیرت‌انگیز آن». روستا نیوز. ۲۰۲۲-۰۹-۰۴. دریافت‌شده در ۲۰۲۳-۰۷-۳۱.[پیوند مرده]
  10. "تپه باستانی خالصه". ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد. 2023-07-16.
  11. «مسافت مسیر جاده‌ای بوکان به ارومیه و فاصله و مسیر جاده بوکان به مراکز استان‌ها». بهراه. ۱۳۹۳. دریافت‌شده در ۲۹ آبان ۱۳۹۳.
  12. «مجتمع کشت و صنعت خرمدره». ۳۱ مارس ۲۰۲۰.