شهرستان خرمدره

از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد
شهرستان خرمدره
اطلاعات کلی
کشور ایران
استانزنجان
مرکز شهرستانخرم دره
سایر شهرهاخرم دره
بخش‌هامرکزی
سال تأسیس۱۳۷۶
نام‌های پیشیننه دژ
اداره
فرماندارفیاض محبی
مردم
جمعیت۸۱۲۳۰
مذهباسلام شیعه
جغرافیای طبیعی
ارتفاع از سطح دریا۱۵۷۰ متر
آب‌وهوا
میانگین دمای سالانه25
داده‌های دیگر
پیش‌شمارهٔ تلفن۰۲۴
وبگاهفرمانداری شهرستان خرمدره

خُرَّم‌دَرّه شهرستانی در استان زنجان ایران و به مرکزیت شهر خرم‌دره است. زبان محلی این شهرستان ترکی آذری است. این شهرستان دارای طبیعت بکر با باغ های زیبا و سرسبز و جمعیتی بالغ بر ۸۱۲۳۰هزار نفر بوده که از این تعداد ۶۶٬۵۴۵ نفر ساکن شهر خرم‌دره می‌باشد. خرم‌دره دارای یک بخش، یک شهر و دو دهستان می‌باشد.[نیازمند منبع]

تقسیمات کشوری[ویرایش]

شهرستان خرمدره دارای یک شهر و و یک بخش می‌باشد.

شهر: خرمدره

جمعیت[ویرایش]

بنابر سرشماری مرکز آمار ایران، جمعیت شهرستان خرم دره برابربا ۸۱۲۳۰نفر بوده‌است.[۱]

جغرافیا[ویرایش]

بلندترین ارتفاع ۳۰۰۰ متر واقع در ارتفاعات الوند و کمترین ارتفاع که تقریباً اکثر نقاط شهرستان را شامل می‌شود برابر ۱۵۰۰ متر است.

ارتفاع مرکز آن از سطح دریا ۱۵۷۰ متر می‌باشد. مساحت شهرستان ۴۰۷ کیلومتر مربع می‌باشد. شهرستان خرم‌دره، منطقه‌ای کوهستانی و زیبا محسوب می‌شود و از نظر طبیعی در شمالغرب ایران بی نظیر است که به همین دلیل به خرّمدرّه نگین سبز شمالغرب نیز گفته می‌شود. به نحوی که خرم‌دره به شمال غیرشرجی مشهور شده است. آب و هوای شهرستان خرم‌دره غالبا سرد و خشک و در بیش‌تر روزهای تابستان معتدل است. البته در برخی روزهای تابستان هوای خرمدره گرم و خشک و در بعضی روزها به علت ورود جبهه هوای سرد شمالی (به زبان محلی باد مه) سرد و خشک می‌شود. باد معروف مه با حرکت ابرها از شمال به جنوب در کوه‌های شمالی(رشته کوه البرز مشرف بر شمال خرم‌دره) از دور قابل مشاهده است.

دریاچه‌های کوچک پشت سدهای آب این شهرستان اکوسیستم‌های کوچک و خاص خود را ایجاد کرده اند.

شهرستان خرم‌دره از شمال با شهرستان قزوین (از استان قزوین)، از شرق و جنوب با شهرستان ابهر و از غرب با شهرستانهای ابهر و خدابنده همسایه و هم‌مرز است.

شهرستان خرمدره به لحاظ تراكم نسبي جمعيت در سطح استان رتبه اول را داراست.اين شهرستان از يك بخش مركزي و دو دهستان به نام الوند و خرمدره و يك شهر به نام خرمدره تشكيل شده است . خرم‌دره 1۸ روستاي داراي سكنه است :اردجین- شویر- سوکهریز- اسلام آباد- انجلین- رحمت آباد- قلعه حسینیه- الوند- باغدره- فلج- خلج- ویستان بالا- ویستان پائین- پلاس - نصیر آباد - خلیفه‌لو- آرانج - پلك 8 روستا دارای دهیاری می‌باشند.طبق آمار گیری سال 85 این شهرستان دارای جمعیتی 60499 نفری است که معادل 15342 خانوار خواهد بود و جمعیت شهری آن 48398 نفر و روستائی 12101 نفر میباشد.[۲]

حیوانات بومی[ویرایش]

از حیوانات وحشی بومی کوه و دشت این شهرستان میتوان به موارد زیر اشاره کرد:

پلنگ، گرگ، خرس قهوه‌ای، روباه، شغال، گراز، سیاه‌گوش، آهو، دلیجه، قرقی، سینه‌سرخ ایرانی، کرکس و سارگپه که از این موارد به دلیل شکار بی‌رویه سیاه‌گوش و پلنگ ایرانی در خطر انقراض قرار دارند.

منابع[ویرایش]

  1. «نتایج سرشماری ایران در سال ۱۳۸۵». درگاه ملی آمار. بایگانی‌شده از روی نسخه اصلی در ۲۱ آبان ۱۳۹۲.
  2. روابط عمومی استانداری زنجان. «فرمانداری خرمدره، تقسیمات کشوری». استانداری زنجان.