تجربه (مجله)
![]() روی جلد تجربه، شماره ۶۸، نوروز ۱۳۹۹ | |
سردبیر | محمد قوچانی |
---|---|
دستهبندی | ادبیات، سینما،هنر، نقد کتاب |
بسامد | ماهانه |
کشور | ایران |
زبان | فارسی |
تجربه مجلهای ادبی ـ هنری است که به صورت ماهنامه در ایران منتشر میشود. ناشر این مجله شبکه هممیهن به مدیرعاملی غلامحسین کرباسچی و مدیر مسئول نشریه نیز کتایون بناساز است.
تحریریه این مجله را که دیدگاههای اصلاحطلبانه دارد نویسندگان و گزارشگران مجلههای نافه، مهرنامه، شهروند امروز، ایران دخت، آسمان، صدا و روزنامههای اعتماد ملی، کارگزاران، اعتماد، هممیهن، آسمان، مردم امروز و شرق تشکیل دادهاند.
نخستین شماره[ویرایش]
نخستین شماره این مجله ادبی هنری در اردیبهشت ۱۳۹۰ با تصویری از قیصر امینپور روی جلد منتشر شد.
خط مشی[ویرایش]
سیاست مجله این است که کتابها، رمانها، فیلمها، سریالها و آثار هنری را در قالب یادداشت، مقاله و گفتگو نقد و بررسی کند.[۱] همچنین به مناسبت تولد یا مرگ نویسندگان و هنرمندان بزرگ ایرانی و خارجی صفحاتی برای یادبود آنها اختصاص داده میشود.
بخشی از این ماهنامه به آثار نویسندگان و هنرمندان اختصاص دارد و در هر شماره شعر، داستان، سفرنامه، زندگینامه، نمایشنامه، فیلمنامه، عکس و نقاشی از آنها منتشر میشود.
تجربه در هر شماره با نویسندگان، شاعران، فیلمسازان، بازیگران، مجسمهسازان، موسیقیدانها، نقاشان و عکاسان گفتگو میکند و از این طریق آثار آنها را نقد میکند.
از مهمترین گفتگوهایی که در این مجله تاکنون چاپ شده میتوان به گفتگو با مو یان، قیصر امینپور، هوشنگ گلشیری، رضا براهنی، محمدعلی سپانلو، بهرام بیضایی، ابراهیم گلستان، محمود دولتآبادی، نجف دریابندری، حسین علیزاده، محمدرضا شجریان، همایون شجریان، شهرام ناظری، مسعود کیمیایی، رخشان بنیاعتماد، فاطمه معتمدآریا، سالار عقیلی، کوروش یغمایی، امیرحسن چهلتن، جعفر مدرسصادقی، محسن چاووشی، ناصر تقوایی، ناصر وثوقی و داریوش شایگان اشاره کرد.
تحریریه[ویرایش]
سردبیر اصلی این مجله محمد قوچانی است و از شماره ۳۹ در شناسنامه این مجله نام مهدی یزدانیخرم به عنوان سردبیر نیز قید شد. تحریریه تجربه از زمان انتشارش چندین بار تغییر کردهاست. مهدی یزدانی خرم، علیرضا غلامی، سماء بابایی، کریم نیکونظر، محسن آزرم و گلاویژ نادری اعضای اصلی تحریریه این مجله را در بخشهای ادبیات و هنر و سینما تشکیل دادهاند.[۲]
جشنواره تجربه[ویرایش]
مجله تجربه از نوروز ۱۳۹۲ در بخشهای ادبی، سینمایی، موسیقی، تجسمی و تئاتر از منتقدان و نویسندگان و تحریریه خود نظرسنجی میکند تا بر اساس آراء آنها بهترین آثار سال را معرفی کند.
- اولین دوره جشنواره تجربه در نوروز ۱۳۹۲ در شماره ۲۰ مجله منتشر شد. انتخاب رمان مهدی یزدانیخرم به عنوان اثر برگزیده در بخش رمان به دلیل حضور نویسندهاش در تحریریه به عنوان مسئلهای غیرحرفهای حاشیهساز شد.[نیازمند منبع]
- دومین دوره جشنواره تجربه با انتخاب ۲۰ اثر در بخشهای ادبیات، سینما، تئاتر، موسیقی و تجسمی در نوروز ۱۳۹۳ برگزار شد و نقد و بررسی آثار منتخبان در شماره ۲۷ تجربه منتشر شد.
- سومین جشنواره تجربه نوروز ۹۴ و در شماره ۳۵ برگزار شد و ۱۹ اثر در بخشهای مختلف برگزیده شد. در بخش رمان ایرانی، علیرضا غلامی که عضو تحریریه مجله است رمانش را از داوریها بیرون گذاشت و در نظرسنجیها شرکتش نداد.[۳]
- چهارمین جشنواره تجربه نوروز ۱۳۹۵ و در شماره ۴۲ با انتخاب ۱۹ اثر در بخشهای مختلف برگزار شد که در بخش رمان فارسی اثر مهدی اسدزاده با عنوان قوچ به عنوان بهترین رمان سال معرفی شد. منتقدان از این رمان به عنوان رمانی ضعیف در آن سال یاد کرده بودند.
- پنجمین جشنواره تجربه نوروز ۱۳۹۶ و در شماره ۴۹ با انتخاب ۱۹ اثر در بخشهای مختلف برگزیدگان خود را معرفی و نقد کرد. در این شماره که عکس روی جلدش به طرحی از اصغر فرهادی اختصاص داده شده بود رمان کوچه ابرهای گمشده کورش اسدی به عنوان بهترین رمان سال معرفی شد.
- ششمین جشنواره تجربه نیز در نوروز ۱۳۹۷ و در شماره ۵۵ با انتخاب ۲۰ اثر در بخشهای مختلف برگزار شد. در این شماره جلد تجربه به داریوش شایگان اختصاص داده شد و بهترین رمان فارسی نیز یک پرونده کهنه نوشته رضا جولایی معرفی شد.
منابع[ویرایش]
- ↑ مجله ادبی ـ هنری تجربه، دوره جدید، شماره اول
- ↑ مجله ادبی ـ هنری تجربه، دوره جدید، شماره ۲۵، صفحه شناسنامه
- ↑ «از گلی ترقی تا آیدین آغداشلو». بایگانیشده از اصلی در ۸ دسامبر ۲۰۱۵. دریافتشده در ۵ دسامبر ۲۰۱۵.